TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Domates Ihracatı

AGRONEWS - Domates Ihracatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Domates Ihracatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Olumsuz iklim şartlarına rağmen kiraz ve domates ihracatında rekor Haber

Olumsuz iklim şartlarına rağmen kiraz ve domates ihracatında rekor

Domateste yüzde 34’lük kirazda da yüzde 60’lık ihracat artışı gerçekleştiği belirtildi. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatı 2023 yılının Ocak - Ağustos döneminde yüzde 16’lık artışla 1 milyar 764 milyon dolardan 2 milyar 50 milyon dolara çıktığı belirtildi. Yaş sebze ve meyve ihracatında en fazla artışın domates ve kirazda yaşandığı belirtilirken bu yıl iklim şartları olumsuz gitmesine rağmen kirazdaki artış dikkat çekti. Yaş meyve sektörünün 2023 yılının 8 aylık dönemindeki ihracatı ürünler bazında irdelendiğinde domatesin 351 milyon dolarlık tutarla liderliğini koruduğu belirtilirken 2022 yılının Ocak - Ağustos döneminde 262 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koyan domates yüzde 34’lük ihracat artış hızı yakaladığı belirtildi. 2023 yılında kiraz ihracatında başarılı bir sezonun geride kaldığı belirtilen açıklamada "Türkiye, 2022 yılının 8 aylık döneminde 134 milyon dolarlık kiraz ihracatına imza atarken, kiraz ihracatçıları 2023 yılının Ocak - Ağustos döneminde yüzde 60’lık ihracat artışıyla 214 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı" denildi. Ayrıca 2022 yılının Ocak - Ağustos döneminde 169 milyon dolar ihracat başarısı gösteren mandalinanın, 2023 yılının aynı zaman aralığında ihracatlarını yüzde 36’lık artışla 229 milyon dolara taşıdığı belirtildi. Biber ihracatında ise yüzde 47’lik artışla 136 milyon dolardan 200 milyon dolara yükseldiği, geçen yıl 175 milyon dolar ihracat rakamına sahip olan şeftalide de bu yıl rakamların değişmediği belirtildi. 2023 yılının ilk 8 ayında limon ihracatından 164 milyon dolar, elma ihracatından 116 milyon dolar, taze kayısı ihracatından 58 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken nar ve kabak 53’er milyon dolarlık ihracatla listede ilk 10 ürün arasında yer aldığı belirtildi.

Antalya’nın ihraç domatesi Erciş’te hayat buldu Haber

Antalya’nın ihraç domatesi Erciş’te hayat buldu

Antalya’nın meşhur ihraç domates fidesi Kuantum F1, Van’ın Erciş ilçesinde deneme maksatlı ekilmesine rağmen yüksek verim bekleniyor. Adana’da tarımla uğraşan Yılmaz Baştaş, Antalya’nın meşhur Kuantum F1 ihraç domates fidesini Ercişli çiftçi Bilal Hamuryen’in desteğiyle ilçeye ekmeye karar verdi. Ziraat mühendislerinin yapmış olduğu çalışmalar ve analizlerle Erciş’in toprağı ve suyunun verimli olduğunun anlaşılması üzerine deneme gayesi ile ekilen domatesten yüksek verim bekleniyor. Adana’dan gelen çiftçi Yılmaz Baştaş ise Adana bu bölgeye bir fizibilite çalışması için geldiklerini söyleyerek, “Bu bölgede kuantum denen domatesi deneme gayesi ile 4,5 dönüm alana ektik. Kuantum domates, Antalya’nın ihraç edilen bir üründür. Çok kaliteli bir üründür. Raf ömrü uzun ve bu bölgeye de uygun olduğunu gördük. Bu domatesi biz burada 4,5 dönümde deneme gayesi ile ektik. Ürün kalitesinin çok yüksek olduğunu gördük. Tonajının yüksek olduğunu gördük. Bu bölgeye de bir gelir getireceğini tahmin ediyoruz. Buradaki çiftçilerimiz bu domates çeşidini incelerseler, bu bölgede ekonomik olarak bayağı bir katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu. Erciş’teki topraklarda ekim yapmasını sağlayan çiftçi Bilal Hamuryen’e de teşekkür eden Baştaş, “Amacımız daha çok çiftçinin bu domates fidesiyle tanışması ve daha çok alana bu domatesin ekiminin sağlanması olacaktır” ifadelerini kullandı. Tarladan domates alan Metin Kılıç isimli vatandaş, Erciş’te ikamet ettiğini belirterek, “Kışlık domates ihtiyaçlarımız vardı. Adana’dan gelen çiftçimizin Erciş’te kuantum asma domateslerini ürettiklerini duyduk. Bunun üzerine Çelebibağı Mahallesi’ne gelip buradan domates aldık. Domatesler gayet kaliteli ve tatlıdır. Erciş halkımıza da tavsiye ederiz. Gelip buradan kışlık ihtiyaçları için domates alabilirler” dedi.

Çiftçiler ihracat kotasının kalkmasını istiyor Haber

Çiftçiler ihracat kotasının kalkmasını istiyor

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini, aksi halde Ankara’ya yürüyerek seslerini duyuracaklarını belirtti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, "Sanayiciler, geçen yıldan ürettiği ürünü değerlendirmek istediklerini, yani elindeki belirli stoku eritemediği takdirde yeni çıkacak olan domatese talebin azalacağını ifade etti. İhracat kapılarının açılması sanayicimize döviz girişini sağlayacak ve nakit akışında hiçbir problem yaşanmayacak. Ayrıca çiftçilerimize de ekonomik anlamda katkı sağlayacaktır. Geçen yıllara göre tarımdaki maliyetlerin 2,5-3 kat artması ve şuanda mazot, gübre ve işçiliğe uygulanan zamların bir kez daha artması çiftçiyi zor duruma düşürüyor. Tarım ve Ticaret Bakanlığının acilen sanayici ve çiftçi temsilcileriyle hemen diyalog kurup, sanayici ve çiftçiyi bu krizden en kısa sürede kurtarmalıdır. Aksi halde çiftçilerimizle birlikte Ankara’ya kadar yürüyüp, sesimizi duyurmayı düşünüyoruz" dedi. Türkiye tarihinde görülmemiş bir domates ekimi olduğunu belirten Erdem, "Bilinen 450-500 bin dekar civarı. 3,5-4 milyon ton rekolte bekleniyor. Bu vermiş olduğumuz rakamlar bakanlıklarımız tarafından incelenmeli, kota uygulamasının son tarihi olan 31 Temmuz’dan önce kota kaldırılmalı ve kotaya tarih verilmemelidir. Doğru karar verildiğinde hem çiftçi ve hem de sanayici küstürülmemiş olacak. İstikrarlı ekilişler her yıl devam edecektir. Sonuçta istikrar ülkemiz adına da önemlidir" diye konuştu.

Rusya’ya domates ihracatında kota 500 bin tona çıktı Haber

Rusya’ya domates ihracatında kota 500 bin tona çıktı

Türkiye’den Rusya’ya önemli ihracat kalemlerinden olan ve Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden gönderilen domates ihracatında Rusya daha önce 350 bin ton olan Domates ihracat kotasını 500 bin tona çıkardı. Rusya’ya domates ihracatında 350 bin ton kotanın dolduğunu dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kota artırma kararının tam zamanında alındığını ve sektöre ilaç gibi geldiğini kaydetti. “Kota artırımıyla Türk domatesi Rus sofralarındaki yerini daha güçlü bir alacak” diyen Uçak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme sonrasında artan kota bizleri mutlu etti. Geçtiğimiz yıllarda domates ihracatında lider olan Rusya Federasyonu kota sorunu nedeniyle 5’inci sıraya kadar gerilemişti. Kota artırımıyla Rusya’ya domates ihracatımızın tekrar eski parlak günlerine dönmesini bekliyoruz. Domates ihracatında 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyon dolar hedefine ulaşmamızı sağlayacak bir karar” dedi. Türkiye’nin domates ihracatı 2022 yılının ocak - haziran döneminde 247 milyon dolar iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 32’lik artışla 326 milyon dolara yükseldi. Romanya 61 milyon dolarlık domates talebiyle zirvede yer alırken, Türkiye’den Ukrayna’ya 51 milyon dolarlık domates gönderildi. Polonya 38,6 milyon dolarlık taleple zirvenin üçüncü basamağının sahibi olurken bu ülkeleri 35,5 milyon dolarla Almanya ve 29,5 milyon dolarla Rusya izledi.

Rusya'nın domates ithalatında kota artışı ihracata olumlu etkili Haber

Rusya'nın domates ithalatında kota artışı ihracata olumlu etkili

Rusya Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan kararname sonrası, Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği domatesin kotası, 150 bin ton artırılarak yıllık 500 bin tona çıkarıldı. Türkiye'den Rusya'ya 2021 yılında 67 milyon 965 bin dolarlık domates ihracatı yapılmış, bu rakam 2022 yılında 33 milyon 629 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti. Bu yılın ilk yarısında Türkiye, Rusya'ya 29 milyon 563 bin dolarlık domates ihracatı gerçekleştirmişti. Domates ihracatındaki kotanın Rusya tarafından 500 bin tona çıkarılması, hem üreticiler hem de ihracatçılar tarafından olumlu karşılandı. "Ülkemiz için çok önemli bir gelişme" SERA-BİR Başkanı Pekdemir, AA muhabirine, Rusya'nın Türkiye'den domates ithalatı kotasını 350 binden 500 bin tona yükseltmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Bu artışın hem üreticiler hem de ihracatçılar tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade eden Pekdemir, "Rusya bizim için önemli pazarlardan bir tanesi. Bizim, Rusya'ya 2023 yılının ilk 6 ayında 29 milyon 563 bin dolarlık bir ihracatımız vardı. Rusya'nın kota arttırması, Türk seracılığı ihracatının biraz daha artmasını sağlayacak. Bu kota artışı seracılar için ve ülkemiz için çok önemli bir gelişme. Bu yılın ocak-haziran döneminde yapılan domates ihracatımız 326 milyon 99 bin dolara ulaşmıştı. 2022 yılında yapılan tüm ihracat rakamlarına çok yaklaşmıştık, inanıyorum ki yıl sonuna kadar domates ihracat rakamlarında çok güzel miktarlara ulaşacağız." dedi. Pekdemir, Rusya'nın kota miktarındaki artışın, sera sektörünün gelişmesine de katkısının bulunacağını belirterek, sektörün büyümeye devam etmesiyle istihdam oranının da artacağını vurguladı. İyi tarım uygulaması modeliyle Türkiye'de üretimi yapılan domatesin, girdiği her pazarda talep gördüğünü anlatan Pekdemir, "İyi tarım uygulamalarıyla üretilip arılı sistemlerle doğal ortamlar sağlanarak üretilen bu domateslerin kalite ve lezzetine alışan tüketicilerin de bu ürünlere taleplerinde artış oluyor. Hem iç pazarda hem de dış pazarda salkım domateslere büyük ilgi var. Rusya'nın kotayı yeniden yükseltmesi ve Avrupa'daki yeni pazarlarımızla beraber ihracat rakamlarımızın yıl sonunda zirveye ulaşacağına inanıyoruz." diye konuştu. Şanlıurfa'nın Karaali bölgesinde serada topraksız tarım üretimi yapan İbrahim Kılıç ise Rusya'nın kota arttırmasının, tüm üreticiler gibi kendisini de sevindirdiğini aktararak, "Karar sonrası bölgemizdeki sera üretimi yapan arkadaşlarla görüştük, Rusya'nın kota miktarını arttırması, hepimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Bizim burada ürettiğimiz ürünlerin satışıyla ülkemize daha fazla döviz girişi sağlayacağız inşallah. Hem ülkemiz için hem de üreticilerimiz için hayırlı olsun." ifadesini kullandı.

Türkiye'den 326 milyon 99 bin dolarlık domates ihracatı Haber

Türkiye'den 326 milyon 99 bin dolarlık domates ihracatı

AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'den geçen yıl 54 ülkeye yapılan domates ihracatından 377 milyon 418 bin dolar gelir sağlandı. Geçen yılın ocak-haziran döneminde 287 bin 112 ton domates ihracatı karşılığında 247 milyon 577 bin dolar, bu yılın aynı döneminde de 48 ülkeye 325 bin 241 ton ürün satılarak 326 milyon 99 bin dolar kazanç elde edildi. En çok domates ihracatı yapılan ülkelerin başında Romanya yer aldı. Türkiye, Romanya'ya bu yılın ilk yarısında 60 milyon 783 bin dolarlık domates ihracatı gerçekleştirdi. Romanya'yı 51 milyon 315 bin dolarla Ukrayna ve 38 milyon 626 bin dolarla Polonya, 35 milyon 314 bin dolarla Almanya izledi. Rusya ise 29 milyon 563 bin dolarla yılın ilk yarısında ihracat listesinde 5. sırada yer buldu. Avrupa'da lider olma yolunda Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Halil Pekdemir, AA muhabirine, domates ihracatında yılın ilk 6 ayında yaşanan artışın sevindirici olduğunu söyledi. Türkiye'nin domates ihracatında pazar ağını geliştirdiğini ve bu durumun ihracat rakamlarındaki artışla çok iyi şekilde ortaya çıktığına dikkati çeken Pekdemir, şöyle konuştu: "Türkiye'de ihracata yönelik seraların kurulumu hızlı şekilde devam etmektedir. Hükümetin üretimin artması için sera kuracak kişilere vermiş olduğu kredi desteği de sektörün genişlemesine çok önemli katkı sağlamaktadır. Sektörün büyümesiyle seralarda istihdam edilen kişi sayısı da artmaktadır. Şu anda sera üretiminde Avrupa'da ikinci sıradayız, yeni yapılan yatırımlar ve hükümetin desteğiyle Türkiye, sera üretiminde lider olma yolunda emin adımlarla ilerliyor, inanıyorum ki yakın bir zamanda bu hedefimize de ulaşacağız." Pekdemir, jeotermal kaynaklara sahip olunması ve OSB projelerinin, topraksız tarım yönünden sektörde lider konuma gelme hedeflerini önemli ölçüde güçlendirdiğini ifade etti. Geçen yılın tamamına yakın rakama 6 ayda yaklaşıldı Pekdemir, ihracat rakamlarının yıl sonuna kadar daha da yukarılara çıkacağına inandığını söyledi. "Bu yılın ilk 6 ayındaki ihracat rakamlarımız, 2022 yılının tamamında yapılan ihracat rakamlarına çok yaklaştı, yıl sonuna kadar geçen yılki rakamın çok üstüne çıkacağımıza inanıyorum." diyen Pekdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "İhracat yapılan ülkelere de baktığımız zaman Türkiye'nin Avrupa pazarındaki ağının her geçen gün arttığını ve bunun da ihracat rakamlarına yansıdığını açık bir şekilde görüyoruz. Bizim yeni pazarlara açılma hedefimiz devam ediyor, artan seralar ve üretim miktarlarımızla farklı ülkelerdeki yeni pazarlarla da her geçen yıl ihracat rakamlarının artacağını düşünüyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.