TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Domates Üretimi

AGRONEWS - Domates Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Domates Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muhtar dağlık ve susuz mahallede domates yetiştirdi Haber

Muhtar dağlık ve susuz mahallede domates yetiştirdi

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı dağlık bir mahallede muhtar kimsenin inanmadığını yaparak 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini de mahalleye bağışladı. İlçeye bağlı Salmanlı Mahallesi Kuruboğaz mevkiinde muhtar İlyas Köse, mahalle çok dağlık ve kurak bir alanda olduğu için yapılamayan tarımı yaparak herkese örnek oldu. Köse, gençlerin mahalleden göç etmesinin önüne geçmek ve kuraklığı yenmek için 4 dönüm alanda domates bahçesi kurdu. En başta muhtara kimse inanmasa da o bahçeyi kurup domatesi hasat edip mahalle için bir gelir kapısı oluşturdu. Domates fidelerini toprakla buluşturduğunda herkesin “ siz delisiniz” dediğini aktaran Muhtar İlyas Köse, “Şu anda köyde girişimci 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve olmaz denilen tarlalarda daha çok üretim yapabiliriz” diyerek gençleri köylerde üretime teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti. Köse, verimli topraklarda son yıllarda yaşanan kuraklık ve gençlerin kent merkezlerine gittiği için köylerde üretimi arttırmak adına hem üretim yapmak hem de kooperatifleşme yolunda ilerlediklerini ifade etti. Köse, en yakınlarının bile toprağı ilk kazdıklarında üretime inanmadıklarına dikkat çekerek şöyle devam etti: "Şuan bulunduğumuz rakım bin 100. Bu bölge kuraklık dolayısıyla ismi zaten Kuruboğaz olan bir yer. Biz domates yetiştirdik. Yaklaşık 4 dönüm de 4 bin kök domates fidesi ekmiştik. Daha doğrusu 6 bin ekmiştik ama 4 bin kök domatesimiz yetişti. Önemli olan doğru zamanda doğru şeyleri yapmak aslında. Özetle onu söyleyebilirim. Doğru zamanda doğru ürün, gübrelemesini doğru yaptık. Dikim sıralamasını doğru yaptık. Doğru fideyi seçtik. Tabii ki emek de verdik. Amacımız buradaki bizim Farsak köyleri olarak, insanlara bir şeylerin olabileceğini göstermek istiyorduk. Onu başardığımıza inanıyorum. Şehirdeki yaşamı köye bir nebze olsun çekip üretime katkı sağlamasını planlıyoruz. Bütün projemiz bu. Hatta bununla ilgili de Farsak Köyleri Kalkınma Kooperatifi diye bir kooperatif kurma aşamasındayız. Bu domates bize onların verisini verecek. Doğru bilgiler verecek. Çok çalıştık, emeğimizin karşılığını da şu an görüyoruz.” Babamız bile inanmadı Üreticilerden Yasin Köse ise, "Arazimiz verimli fakat su sorunumuz vardı. Buraya gelen tüm dostlarımız, arkadaşlarımız, komşu köylerden gelen misafirlerimiz tamamı ’Allah yardımcınız olsun’ dediler. Hiçbiri burada domates yetişebileceğine ihtimal vermiyordu. Şu an bunun içine babam da dahil. Babam da kesinlikle olmaz diyenlerden. Hatta bize ’bunlar delirmiş’ demişlerdi. Biz de bu domates tarlasını eken 3 kişiyiz. Şu anda köyde 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve üretimi çoğaltırız diyerek espri yapmıştık. Ama şu an herhalde o deli diyenler artık olduğunu görünce bir şeyleri başarabiliyormuşuz” diye konuştu.

Verimli topraklarda domates krizi: Domates tarlada kaldı Haber

Verimli topraklarda domates krizi: Domates tarlada kaldı

Firmaların domatesi almamak için bahaneler uydurduğunu söyleyen üreticiler, dönümde 25 bin TL civarında zarar ettiklerini ifade ettiler. Sındırgı ilçesinde domates eken üreticiler, ürünlerini adeta tarlada bıraktı. Domatesten bu yıl para kazanamadıklarını, aksine zarar ettiklerini ifade eden üreticiler, sorunlarının çözülmesini bekliyor. Karagür Mahallesi sakinlerinden çiftçi Ergün Karaman, "65-70 dönüm her sene mahsul ekiyorum. Bu sene böyle bir rezillik görmedim abi. Malları alan yok, satan yok. Bin 300 liraya (ton) bu domatesi satıyoruz. 75-80 kuruşa bu malı toplatıyorum. Bana ne kalıyor. 25 milyar lira zararım var dönümde. Ben bunu bin 200 liraya satıyorum. Alan yok. Millet yola döküyor, ne yapsın? Fabrikaya mal yolluyorum yüzde 20, yüzde 30 fire yazıyor. 1 tır malda 6 ton, 8 ton fire yazıyor bana. Açık açık diyor ki almayacağım malı, getirme bana diyor" dedi. Karaman, "Motorumu, katırımı neyim varsa satacağım borcumu ödeyeceğim. O da varsa. Yoksa neyi satayım kendimi mi satayım abi. Topladığım domates yol parasını ödemiyor. Dönümde 6 bin lira yol parası tutuyor. Bunun için kaç ton domates satmam lazım siz hesap edin. Ondan sonra çiftçi isyan etti mi, etti diyorlar. Ne yapalım, dökelim mi? Yola döküyoruz ceza yazıyorlar. Neymiş? Protesto ediyormuşuz. Ne kışkırtması abi yazık günah. 25-30 dönüm malım kaldı tarlada, amele bulamıyorum. Kamyon yok, motor yok, nereye koyacağım bu malı. Alan yok, satan yok. Adam yüzde 30 fire yazıyor" diye konuştu.

Koparmaya dahi kıyamıyorlardı, hobileri tutkuya dönüştü Haber

Koparmaya dahi kıyamıyorlardı, hobileri tutkuya dönüştü

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanan “KOP Yaz Seralarıyla Gelirimiz Artıyor” projesine başvuran kadın girişimci İsminaz Altan, yüzde 70 hibe ile bağ evinin önündeki bir dönüm alana kurduğu serada üretim yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yaşayan İsminaz Altan, emekli olduktan sonra yüzde 70 hibe destekli “Konya Ovası Projesi Yaz Seralarıyla Gelirimiz Artıyor” projesine başvuruda bulundu. Önceleri hobi amacıyla kendi ihtiyacı için bahçesinde sebze üretimi yapan kadın girişimci Altan, devlet desteğinden faydalanarak Yazlak Mahallesi’nde bulunan bağ evlerinin bahçesine sera kurdu. Kurulan serada eşi Orhan Altan ile birlikte geçen yıl domates üretimine başlayan İsminaz Altan, bu sene domatesin yanı sıra patlıcan, fasulye, bamya, biber ve salatalık gibi ürünler üreterek aile ekonomilerine destek sunmaya başladı. Eşi ile birlikte ürettikleri ürünleri hem serada hem de pazarda satan Altan, diğer kadınlara da örnek olmak istiyor. "İlk çıktığında ürünlere kıyamıyordum, koparamıyordum" Son iki yıldır devlet desteğiyle kurdukları serada üretim yaptıklarını söyleyen girişimci İsminaz Altan, “Konya Ovası Projesinden yararlanarak seramızı kurduk. Geçen sene üretime başladık ve bu sene 2. senemiz. Geçen sene domates ağırlıklıydı bu sene patlıcan, bamya, biber, salatalık, roka maydanoz gibi birçok sebze ekimini yaptık. Bahçemize yüzde 70 destekli 1 dönüm alana seramızı kurduk. Burada 2 yıldır üretim yapıyoruz. 10 yıla yakın bir süredir bizim bu bahçemiz vardı. Biz emekli olunca bahçemizi ekip vakit geçirecektik ama bu projeyi duyunca kabul ettik. Ürünlerimize bebek gibi bakıyoruz. İlk çıktığında ürünlere kıyamıyordum, koparamıyordum. Şehir dışına gittiğimizde bile gözümüz arkada kalıyordu. Bu sera bizi buraya bağladı. Hobi olarak başladık ama şimdi işimiz oldu. Ürettiğimiz ürünlerimizi sosyal medya üzerinden satıyoruz, almak isteyenler seramıza geliyor ayrıca eşim pazarda da satış yapıyor. Pazarlama konusunda sıkıntı çekmiyoruz” dedi. “Eşimle birlikte üretim yapıyoruz” Eşi ile birlikte kurdukları serada sebze üretimi yaptıklarını belirten Orhan Altan ise, “Eşimle beraber üretim yapıyoruz, desteğimizi Konya Ovası Projesi’nden aldık. 2 yıldır bu işi yapıyoruz serada patlıcan, bamya, biber, salatalık, fasulye var, üretim bu sene çok şükür iyi. Kimi müşteriler seraya gelip ürünleri alıyor genelde de pazara götürüyorum orada satıyorum. Kalan domatesleri de salça yaparak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Üniversitenin domates virüsü projesi desteklenmeye hak kazandı Haber

Üniversitenin domates virüsü projesi desteklenmeye hak kazandı

Projede Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ve Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü’nden Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe araştırmacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksoy ise danışman olarak yer alıyor. Proje kapsamında yapılacak çalışmalarda iki lisansüstü öğrenciye destek sağlanması da planlanıyor. Proje klasik mücadele yöntemlerine alternatif sunacak Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Caner Yavuz, günümüzde domateste kahverengi meyve buruşukluk virüsünün (ToBRFV) yayılmasıyla tarımsal ekonomide ortaya çıkan zararların endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti. İlk zamanlar daha çok sera kaynaklı bir virüs olduğu rapor edilse de gün geçtikçe bu virüsün görüldüğü tüm arazilerde arttığını vurgulayan Yavuz, “Virüsle mücadelede bitki dayanıklılığının sağlanması elzemdir. Islah çalışmalarına paralel olarak genom düzenleme gibi farklı yaklaşımların kullanılarak bu virüse dayanıklı domates hatlarının geliştirilmesi önem taşıyor. Bu çalışma ile klasik mücadelenin yanı sıra bu viral etmene karşı alternatif bir yöntem kullanılmasının önü açılmış olacaktır” dedi. “Proje ekonomik kayıpları engelleyebilecek potansiyele sahip” Konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, gerek toprak gerekse iklim şartları üreticinin mahsulüne zarar verirken, zirai virüslerin neden olduğu kayıpların çiftçiler için ek bir yük oluşturduğunu vurguladı. Bu projeyle tarımsal faaliyetlerde virüslerin neden olduğu maddi kayıpların son bulacağını ifade eden Rektör Uslu, "Böylesine önemli bir çalışmayı hayata geçirdiği için hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Bilecik’te çiftçi pembe domates fiyatından memnun değil Haber

Bilecik’te çiftçi pembe domates fiyatından memnun değil

Bilecik’in Söğüt ilçesinde "Marmara’nın küçük Antalya’sı" olarak adlandırılan Sakarya Nehri havzasındaki köylerde son hasadı yapılan pembe domateste üretici, tarlada 10 lira olan domatesin pazarda 30 TL’den satılmasına tepki gösterdi. Söğüt ilçesinde 3 bin 60 dekar alanda yaz ve kış mevsiminde ağırlıklı olarak domates, salatalık, marul ve yeşil soğan yetiştiriliyor. Örtü altı tarımla başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere sebze sevkiyatının yapıldığı bölgede domates hasadının sonuna gelindi. Haziran ayında başlayan hasadın sonuna gelinirken, üretici tarlada 10 lira olan ürünün pazarda 30 TL’den satılmasına tepki gösterdi. "Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu" Söğüt ilçesine bağlı Çaltı, Yakacık, Akçasu, Hamitabat, Geçitli ve Tuzaklı köylerinde 3 bin 60 dekar alanda yıl içerisinde üç ürün alındığını söyleyen Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, "Marmara’nın küçük Antalya’sı dediğimiz bölgemizde seralarda domates hasadımız başladı. Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu. Bir de hastalıktan sonra piyasalar vurdu. Şu tarlada 7-8-9-10 lira. Sadece bizim kendi köyümüzde 400 dönüm üzerinde var. Akçasu, Çaltı bunlar aşağı yukarı 5 bin dönüme tekabül ediyor. Yani tonaj yüksek" dedi. "Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira" Yıldırım, parayı komisyoncu ve halcilerin kazandığı söyleyerek, "Buradan Ankara, İstanbul, İzmir, yani Konya’ya bile mal gönderiyoruz. Domates ’Çaltı domatesi’ diye geçiyor. Pazarda o şekilde geçiyor. Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira. Arada parayı aracılar kazanıyor" dedi. "Burada ucuz, pazarda pahalı" Akçasu Köyü Muhtarı Orhan Kocabıçak ise, "Tarlalarda domates yetişiyoruz. Domateslerimiz şu an 8-10 lira civarında. Burada ucuz, pazarda pahalı. Biz kendimiz akıl fikir erdiremedik. Çiftçinin durumu şu an perişan. İlaç parası var, fide parası var, işçi parası var, gübre parası var. Yani bunun maliyetleri ağır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.