TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Don Riski

AGRONEWS - Don Riski haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Don Riski haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"Ordu'da 40 Yılda Bir Görülen Soğuk Hava: -24 Dereceye Düşecek"

Ordu Valiliği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı değerlendirmelere dayanarak, bölgede 40 yılda bir görülen ‘meteorolojik izoterm’ nedeniyle hava sıcaklıklarının yüksek kesimlerde -24 dereceye kadar düşeceğini açıkladı. Valilik, aşırı don ve buzlanma nedeniyle bazı yolların tamamen kapatıldığını ve zincirsiz araçların trafiğe çıkışının yasaklandığını duyurdu. Valilikten Ulaşım Kısıtlaması Ordu’da etkili olan yoğun kar yağışı ve don nedeniyle alınan önlemler kapsamında, 21 Şubat saat 19.00'dan itibaren 22 Şubat saat 10.00’a kadar şu yollar trafiğe kapatıldı: Çambaşı Yaylası yolu Mesudiye-Topçam yolu Ünye-Akkuş-Niksar yolu Boztepe mesire alanı yolu Ayrıca, zincirsiz araçların 22 Şubat sabah saat 09.00’a kadar trafiğe çıkışına izin verilmeyeceği bildirildi. Motosiklet ve Motokuryelere Trafik Yasağı Valilik, buzlanma ve aşırı soğuklar nedeniyle 22-23 Şubat tarihlerinde motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışının yasaklandığını açıkladı. Yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalan vatandaşların iaşe ihtiyaçlarının Türk Kızılay tarafından karşılanacağı belirtilirken, sağlık ve kritik tesislerin ulaşımı için yol açma ve tuzlama çalışmalarının kesintisiz sürdürüleceği ifade edildi. Vatandaşlara Kritik Uyarılar Yetkililer, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Ordu Valiliği, sürecin en az zararla atlatılması için vatandaşların yapılan uyarılara titizlikle uymasını istedi.

Adana’da Zirai Don Öncesi Mandalina Hasadı Hızlandı Haber

Adana’da Zirai Don Öncesi Mandalina Hasadı Hızlandı

Adana’da zirai don uyarısının ardından üreticiler mandalina hasadını hızlandırdı. Bahçede cinsine göre kilogramı 14-19 lira arasında değişen mandalina, iç ve dış pazara gönderiliyor. Hasat Don Uyarısıyla Hızlandı Ekim ayında başlayan mandalina hasadı, üç gün süreceği belirtilen zirai don riski nedeniyle hız kazandı. Kent genelinde Ortanik ve W. Murcott cinsi mandalinalar işçiler tarafından toplanarak tırlarla sevkiyata hazırlanıyor. Bahçede Ortanik cinsi mandalina kilogramı 14-15 liradan, W. Murcott cinsi ise 17-19 liradan alıcı buluyor. Geçen yıl toplam 1 milyon ton verim alınan mandalinada, bu yıl dönüm başına ortalama 2 ton rekolte elde ediliyor. Sıcak hava koşulları nedeniyle toplam üretimin 500 bin ton civarında olması bekleniyor. "Hasat İç ve Dış Pazara Yetiştirilmeye Çalışılıyor" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana’daki mandalinaların Irak, İran, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edildiğini belirterek, "Narenciye ürünlerinde sona yaklaşıldı. Çiftçiler ve tüccarlar hızla hasat yapıyor. İşçi sıkıntısı olmadığı için süreç sorunsuz ilerliyor. W. Murcott cinsi için yaklaşık 15 günlük bir hasat süresi kaldı" dedi. "Narenciye Rekoltesi Düşük Kaldı" Doğan, yaz aylarındaki aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltenin düştüğüne dikkat çekerek, "2023’te 3 milyon 200 bin ton olan narenciye rekoltesi, 2024’te sıcak hava nedeniyle azaldı. Ürünlerin büyük kısmı döküldü. Erkenci ürünler çiftçiye kazanç sağlayamazken, geççi ürünlerde bir miktar kazanç elde edildi" ifadelerini kullandı. "Fiyatlar Geriledi, Tüketiciler İçin Fırsat" Üretici Hayrettin Çelik ise don riski nedeniyle hızlı kesim yapıldığını ve bu durumun fiyatları düşürdüğünü belirtti. "Ovadaki narenciyenin yüzde 80’i hasat edildi. Kalan yüzde 20’lik kısım da don gelmeden toplanıyor. Soğuk hava dalgası bizi bekliyor. Hasadın hızlanmasıyla fiyatlar geriledi, vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirsin" dedi.

Adana'da Sıcak Hava Krizi: Ağaçlar Uyandı, Barajlar Tehlikede Haber

Adana'da Sıcak Hava Krizi: Ağaçlar Uyandı, Barajlar Tehlikede

ADANA (İHA) - Ocak ayında 30 dereceye ulaşan sıcaklıklar Adana’da narenciye ağaçlarını erken çiçeklendirdi. Mart ayında açması gereken çiçekler Ocak ayında tomurcuklandı. Ancak bu durum, Kozan Barajı’ndaki doluluk oranlarının kritik seviyelere gerilemesiyle tarımsal kriz endişelerini artırdı. Adana’da beklenenden yüksek seyreden sıcaklıklar, narenciye ve diğer tarımsal üretim faaliyetlerini olumsuz etkiledi. İklim krizinin etkilerini gösterdiğini belirten uzmanlar, bu olağandışı sıcaklıkların hem ürün veriminde hem de sulama sistemlerinde ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor. "BU, İKLİM KRİZİNİN BİR SONUCU" Yüksek Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, Adana’da yaşanan sıcaklıkların ve yağışsız dönemin, tarım açısından kritik bir problem oluşturduğunu belirterek, "Bu aslında iklim krizinin bir sonucu. Dünyanın farklı yerlerinde yağışlar görülebilirken Anadolu coğrafyasında yağış yok. Şu an mevsim normallerin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar var. Dışarı çıkan vatandaşlarımız ne güzel hava var dese de, havaların sıcak ve yağmursuz gitmesi tarım açısından ciddi bir kriz" dedi. "NARENCİYE ÇİÇEK AÇTI, HASAR RİSKİ ÇOK YÜKSEK" Kurtaran, özellikle narenciye ağaçlarının erken çiçeklenmesinin, ilkbaharda yaşanabilecek don olaylarına karşı hassasiyet yarattığını ifade etti. "Baraj üzerinden sulanan tüm alanlarda üretim ve kalite sıkıntısı olma riski şu an çok yüksek. Bölgede ilk ürün ve ikinci üründe yağmursuzluk bu derece yüksek olursa ilk ürün ekimi ve sebze ekimine de izin verilip yapılamaz. Şu an belki seralarda müdahale edilebilir. Damlama yapan çiftçiler toprağı nemli tutarak ağaçların geç uyanmasına destek olabilir ama narenciyeler çiçek açmış durumda" diye ekledi. Barajlardaki düşük doluluk oranı ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, Adana’da hem üreticileri hem de uzmanları endişelendiriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.