TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dsi

AGRONEWS - Dsi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dsi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DSİ'den Elazığ’a 23 Milyar TL’lik Su ve Tarım Yatırımı Haber

DSİ'den Elazığ’a 23 Milyar TL’lik Su ve Tarım Yatırımı

Elazığ’a 101 Yeni Su ve Tarım Tesisi Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 22 yılda Elazığ’a yapılan su ve tarım yatırımları hakkında bilgi verdi. DSİ’nin 23 milyar 24 milyon TL yatırım yaparak 101 tesis inşa ettiğini belirten Balta, şehirde 16 baraj ve 3 yer altı su deposu ile toplam 877 milyon metreküp su depolama kapasitesine ulaşıldığını açıkladı. Sulama Projeleri ile Verimli Tarım Alanları DSİ, tarımsal üretimi artırmak amacıyla 14 sulama tesisi inşa ederek 158 bin 100 dekar alanı sulamaya açtı. Elazığ’ın tarıma elverişli toprak yapısına dikkat çeken Balta, modern sulama teknikleriyle çiftçilerin verimini artırdıklarını ifade etti. Ayrıca, yapımı devam eden 3 baraj ile 14 bin 670 dekar tarım arazisinin daha sulamaya açılması hedefleniyor. Taşkın Koruma Çalışmaları Devam Ediyor Şehirde taşkın riskine karşı 53 taşkın koruma tesisi tamamlanırken, 12 yeni tesisin inşaatı sürüyor. Bu projelerle Elazığ şehir merkezi, 54 yerleşim alanı ve 3 bin 919 dekar arazi taşkınlardan korunuyor. Arazi Toplulaştırma ile Verimli Kullanım Elazığ’da toplam 496 bin 380 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlandı. 66 yerleşim birimi bu projelerden faydalanırken, çiftçilerin memnuniyet oranının yüksek olduğu vurgulandı. Hidroelektrik Enerji Üretimi Artıyor Şehirde son 22 yılda 8 hidroelektrik santrali (HES) faaliyete geçti ve yıllık 2,38 milyar kWh enerji üretimi sağlandı. Planlama aşamasındaki 6 yeni HES projesi ile Elazığ’ın enerji üretim kapasitesi daha da artırılacak. DSİ, Elazığ’daki yatırımlarıyla hem su kaynaklarını koruma hem de tarımsal üretimi ve enerji üretimini destekleme konusunda kapsamlı projeler hayata geçiriyor.

Ağrı’ya 11 Milyar TL’lik Su ve Tarım Yatırımı Haber

Ağrı’ya 11 Milyar TL’lik Su ve Tarım Yatırımı

Ağrı’da Tarımsal Kalkınma İçin Büyük Hamle Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Ağrı’da tarım arazilerinin sulanması, taşkın risklerinin azaltılması ve enerji üretimi için yatırımlarını hızlandırdı. Genel Müdür Balta, 22 yılda yapılan 61 tesisle bölgeye 11,9 milyar TL’lik yatırım yapıldığını duyurdu. Sulama ve Depolama Tesisleriyle Verimlilik Artıyor Ağrı’da su kaynaklarının etkin kullanımı için 223 bin 580 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, iki baraj ile 205,48 milyon metreküp su depolama kapasitesine ulaşıldı. İnşaatı devam eden bir barajla 3 bin 340 dekar tarım arazisinin daha suya kavuşması hedefleniyor. Taşkın Kontrol Projeleri ve Arazi Toplulaştırma Taşkın riskini azaltmak için son 22 yılda 54 taşkın koruma tesisi tamamlandı, 50 yerleşim birimi ve 37 bin 310 dekar arazi taşkınlardan korundu. Arazi toplulaştırma projeleriyle 475 bin 670 dekar alanın tescili yapıldı ve sahada 472,6 kilometre yol inşa edildi. Hidroelektrik Enerji ile Güç Üretimi Ağrı’da bir hidroelektrik santraliyle yıllık 14,3 milyon kWh enerji üretimi sağlandı. Planlama aşamasındaki yeni HES projeleriyle enerji üretiminin artırılması hedefleniyor. Suyun Stratejik Önemi DSİ’nin modern sulama tekniklerini ve yapay zeka destekli otomasyon sistemlerini devreye aldığını belirten Balta, “Suyumuzdan aldığımız güçle enerjiye, toprağımıza berekete dönüştürüyoruz. Her damlanın stratejik bir öneme sahip olduğu bu süreçte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Ağrı’nın su ve tarım potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen yatırımlar, bölge çiftçilerinin memnuniyetini artırırken, Türkiye’nin tarım sektöründeki güçlü konumunu da pekiştiriyor.

DSİ daha tasarruflu sulama için projeleri hayata geçiriyor Haber

DSİ daha tasarruflu sulama için projeleri hayata geçiriyor

Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata geçirilmekte olan Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projeleri çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini açıklayan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “İnşa ettiğimiz depolama tesisleri ile çiftçilerimize sulama suyu sağlarken çiftçilerimizin bu suya rahatça ulaşmasını sağlayacak modern ve sürdürülebilir projeleri de hayata geçiriyoruz” dedi. Proje İle yüzde 25’den yüzde 100’e kadar verim artışı hedefleniyor Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Balta; “Adana Ceyhan Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 33 mahallede toplam 318 bin 460 dekar alan, Adana Ceyhan Ovası 2. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 28 mahallede toplam 288 bin 170 dekar alan ve Adana Ceyhan Ovası 3. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 29 mahallede toplam 295 bin 930 dekar alanda tarım arazilerini daha verimli hale getirmek için çalışmalar başlamıştır. Toplamda 90 farklı mahalledeki 902 bin 560 dekar arazinin faydalanacağı bu projeler kapsamında; tarla içi kapalı drenaj çalışmaları, açık drenaj kanalları ve diğer su yollarının temizlenmesi ve derinleştirilmesi, kavşut, menfez yapılarının yapılması, arazide kaba tesviye yapılması, lateral ve kollektor borularda yıkama (temizlik) ve onarım işleri vatandaşlarımızdan hiçbir ücret alınmaksızın gerçekleştirilecektir" diye konuştu. Projeler çerçevesinde öncelikli olarak 60 bin metre drenaj kanalı temizliği yapıldığını ifade eden Balta; “Çalışmaların tamamlanmasıyla; ekilemeyen arazilerinin ekilebilir duruma getirilerek ekonomiye kazandırılmasını, düşük verim alınarak üretim yapılan yerlerde ise %25’den 0’e kadar verim artışı sağlanmasını hedeflemekteyiz. Bu kapsamda aynı anda farklı noktalarda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toprağının kıymetini bilen, emeği ve alın teriyle milli ekonomimize güç veren tüm çiftçilerimize kolaylıklar diliyor, her zaman yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, “Tarım, sanayi ve enerji için suya ihtiyaç var Haber

Bakan Yumaklı, “Tarım, sanayi ve enerji için suya ihtiyaç var"

Yumaklı, “Ekonomimizin 3’lü saç ayağı var. Tarım, sanayi ve enerji. Bu sektörlerinin sürdürülebilirliği için suya ihtiyaç var” dedi. Devlet Su İşleri (DSİ) Üst Yönetim Değerlendirme Eğitim Semineri Maltepe’de bir otelde düzenlendi. Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. 26-28 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek seminerin ilki Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla başladı. Programa, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ve üst düzey yöneticiler katıldı. “Stratejik olarak da yönetiyoruz ve yönetmeye devam edeceğiz” Sektörlere değinen bakan Yumaklı, “Ülke olarak ekonomik kalkınmamızın en önemli unsuru olan suyu stratejik olarak ele aldık ve alıyoruz. Stratejik olarak da yönetiyoruz ve yönetmeye devam edeceğiz. Ekonomimizin 3’lü saç ayağı var. Tarım, sanayi ve enerji. Bu sektörlerinin sürdürülebilirliği için suya ihtiyaç var. İklim değişiklikleri sebebiyle bu ihtiyaç günden güne artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. “DSİ, ülkemizin en büyük yatırımcı kurumlarından biri” DSİ’nin Türkiye’de en büyük yatırımcılardan biri olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, “İşte, ülkemizde bu ihtiyacı bilen, takip eden, karşılayan ve bilgi birikimiyle yöneten kurumumuz da Devlet Su İşleri. Yaptığı projeler ve çalışmalarla hem ülkemizde hem de yurt dışında da çok ciddi bir bilinirliliğe ve saygıya sahip. DSİ, ülkemizin en büyük yatırımcı kurumlarından biri. Bu sayede; ülke topraklarımızın her tarafında DSİ logosunu gördüğümüzde anlıyoruz ki buraya da DSİ’nin eli değmiş” ifadelerini kullandı. “10 binden fazla proje gerçekleştirildi” Yumaklı, “Çalışmalarımızı daha da verimli hale gelmesinin en önemli unsurlarından birisi de istişare. Bu kültür bizim geleneksel kodlarımızda da var. Bugün başlayıp 3 gün boyunca devam edecek toplantımızın mavi vatanımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

DSİ drenaj çalışmaları ile tarım arazilerine değer katıyor Haber

DSİ drenaj çalışmaları ile tarım arazilerine değer katıyor

Devlet Su İşleri tarafından Adana, Mersin ve Osmaniye’de Tarla İçi Geliştirme Projesi çerçevesinde drenaj çalışmaları ile tarım arazilerine değer katıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkarken, toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleriyle de tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak için çalışıyor. Adana, Mersin ve Osmaniye’de Tarla İçi Geliştirme projeleri devam ediyor Adana, Mersin ve Osmaniye’de devam eden Tarla İçi Geliştirme Projeleri hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Ülkemizde son yıllarda DSİ tarafından hayata geçirilen “Tarla İçi Geliştirme Projeleri” ile sulama ve drenaj şebekelerinin tesisi, tarımsal yol sisteminin planlanması ve yapımı, arazi ıslahı, arazi tesviyesi, arazi toplulaştırması, toprak ve su muhafazası neticesinde tarım arazilerinden elde edilen yüksek verim çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bu projeler çerçevesinde; Adana, Mersin ve Osmaniye illerine bağlı 14 ilçe, 263 köy ve mahallede yapılan çalışmalar neticesinde; 2 milyon 488 bin 930 dekar alanda drenaj sorunu Kurumumuz tarafından tespit edilmiştir. Bu tespit edilen alanı kapsayacak şekilde yaklaşık 1 milyar 546 milyon TL maliyetli 10 adet proje, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir. Projeler kapsamında taban suyunun yüksek olduğu alanlarda drenaj problemlerinin çözümü ve sorunlu sahaların ıslahı için değişik çaplarda drenaj borusu ve koruge boru döşenmesi, drenaj kanalı temizliği ve drenaj kanalı açılması ile kaba tesviye yapılması, ayrıca eski kapalı drenaj imalatlarının rehabilitasyonu için bakım, onarım ve drenaj hatlarının yıkama işleri projeler çerçevesinde yapılmış olup çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. Çalışmaların devam ettiğini de anlatan DSİ Genel Müdürü Balta, “Ayrıca 3 adet projenin sözleşmesi imzalanmış olup 2 adet projenin de ihalesi yapılmıştır. Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirilecek olan bu 5 adet projenin günümüz maliyeti ise yaklaşık 1 milyar 229 bin TL’dir” dedi. “Ekonomik gelirimizi artırarak çiftçimizin yüzünü güldüren projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” Çiftçilerden gelen geri dönüşleri yakından takip ettiklerini ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Projelerin uygulanmasıyla; kırsalda alt yapının iyileştirilerek, tarımsal üretim sırasında olumsuzlukların ortadan kaldırılması, maliyetlerin azaltılması, toprak ve su kaynaklarının korunmasıyla birlikte tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz. Hayata geçirilen projelerden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Tarımsal ekonomik gelirimizi artırarak çiftçimizin yüzünü güldüren projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak Haber

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Bergama’ya 2 baraj birden Son 21 yılda Kuzey İzmir’in kalbi Bergama’ya 6 Baraj (Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar) ve 2 gölet (Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar) inşa eden DSİ Genel Müdürlüğü Seklik ve Kırcalar Barajlarını da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8’e yükseltmeye hazırlanıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi. Seklik tamamlanıyor, Kırcalar yolda Seklik Barajı’nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024’ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kırcalar Barajı’nda da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ”Bergama’nın 8. barajı olacak Kırcalar Barajı’nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin m3’lük gövde dolgusunun yüzde 60’ı da bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kırcalar Barajı’nın gövdesinin temelden yüksekliğinin 33 metre olarak; “Kil Çekirdekli Kaya Dolgu” tipinde projelendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 1,8 milyon metreküp su tutulacağını hatırlattı. Kırcalar Barajı’nın Bakırçay Havzasında 3 bin 10 dekar araziye can suyu vereceğini söyledi. Sulama şebekesi inşaatının da barajla eş güdümlü olarak aynı anda devam ettiğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, şu ana kadar 4 bin 300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti. Hedeflerinin projeyi 2024 yaz sulama sezonuna yetiştirmek olduğunun bilgisini verdi. Üreticiye 15 milyon lira ek gelir Bergama Kırcalar Mahallesi’nin 1 km kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan baraj, 3 bin 10 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacak. Proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek, bölgedeki verim artacak. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman İzmir Bergamalı üreticiler 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.