TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dsi

AGRONEWS - Dsi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dsi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DSİ daha tasarruflu sulama için projeleri hayata geçiriyor Haber

DSİ daha tasarruflu sulama için projeleri hayata geçiriyor

Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata geçirilmekte olan Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projeleri çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini açıklayan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “İnşa ettiğimiz depolama tesisleri ile çiftçilerimize sulama suyu sağlarken çiftçilerimizin bu suya rahatça ulaşmasını sağlayacak modern ve sürdürülebilir projeleri de hayata geçiriyoruz” dedi. Proje İle yüzde 25’den yüzde 100’e kadar verim artışı hedefleniyor Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Balta; “Adana Ceyhan Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 33 mahallede toplam 318 bin 460 dekar alan, Adana Ceyhan Ovası 2. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 28 mahallede toplam 288 bin 170 dekar alan ve Adana Ceyhan Ovası 3. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 29 mahallede toplam 295 bin 930 dekar alanda tarım arazilerini daha verimli hale getirmek için çalışmalar başlamıştır. Toplamda 90 farklı mahalledeki 902 bin 560 dekar arazinin faydalanacağı bu projeler kapsamında; tarla içi kapalı drenaj çalışmaları, açık drenaj kanalları ve diğer su yollarının temizlenmesi ve derinleştirilmesi, kavşut, menfez yapılarının yapılması, arazide kaba tesviye yapılması, lateral ve kollektor borularda yıkama (temizlik) ve onarım işleri vatandaşlarımızdan hiçbir ücret alınmaksızın gerçekleştirilecektir" diye konuştu. Projeler çerçevesinde öncelikli olarak 60 bin metre drenaj kanalı temizliği yapıldığını ifade eden Balta; “Çalışmaların tamamlanmasıyla; ekilemeyen arazilerinin ekilebilir duruma getirilerek ekonomiye kazandırılmasını, düşük verim alınarak üretim yapılan yerlerde ise %25’den 0’e kadar verim artışı sağlanmasını hedeflemekteyiz. Bu kapsamda aynı anda farklı noktalarda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toprağının kıymetini bilen, emeği ve alın teriyle milli ekonomimize güç veren tüm çiftçilerimize kolaylıklar diliyor, her zaman yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, “Tarım, sanayi ve enerji için suya ihtiyaç var Haber

Bakan Yumaklı, “Tarım, sanayi ve enerji için suya ihtiyaç var"

Yumaklı, “Ekonomimizin 3’lü saç ayağı var. Tarım, sanayi ve enerji. Bu sektörlerinin sürdürülebilirliği için suya ihtiyaç var” dedi. Devlet Su İşleri (DSİ) Üst Yönetim Değerlendirme Eğitim Semineri Maltepe’de bir otelde düzenlendi. Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. 26-28 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek seminerin ilki Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla başladı. Programa, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ve üst düzey yöneticiler katıldı. “Stratejik olarak da yönetiyoruz ve yönetmeye devam edeceğiz” Sektörlere değinen bakan Yumaklı, “Ülke olarak ekonomik kalkınmamızın en önemli unsuru olan suyu stratejik olarak ele aldık ve alıyoruz. Stratejik olarak da yönetiyoruz ve yönetmeye devam edeceğiz. Ekonomimizin 3’lü saç ayağı var. Tarım, sanayi ve enerji. Bu sektörlerinin sürdürülebilirliği için suya ihtiyaç var. İklim değişiklikleri sebebiyle bu ihtiyaç günden güne artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. “DSİ, ülkemizin en büyük yatırımcı kurumlarından biri” DSİ’nin Türkiye’de en büyük yatırımcılardan biri olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, “İşte, ülkemizde bu ihtiyacı bilen, takip eden, karşılayan ve bilgi birikimiyle yöneten kurumumuz da Devlet Su İşleri. Yaptığı projeler ve çalışmalarla hem ülkemizde hem de yurt dışında da çok ciddi bir bilinirliliğe ve saygıya sahip. DSİ, ülkemizin en büyük yatırımcı kurumlarından biri. Bu sayede; ülke topraklarımızın her tarafında DSİ logosunu gördüğümüzde anlıyoruz ki buraya da DSİ’nin eli değmiş” ifadelerini kullandı. “10 binden fazla proje gerçekleştirildi” Yumaklı, “Çalışmalarımızı daha da verimli hale gelmesinin en önemli unsurlarından birisi de istişare. Bu kültür bizim geleneksel kodlarımızda da var. Bugün başlayıp 3 gün boyunca devam edecek toplantımızın mavi vatanımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

DSİ drenaj çalışmaları ile tarım arazilerine değer katıyor Haber

DSİ drenaj çalışmaları ile tarım arazilerine değer katıyor

Devlet Su İşleri tarafından Adana, Mersin ve Osmaniye’de Tarla İçi Geliştirme Projesi çerçevesinde drenaj çalışmaları ile tarım arazilerine değer katıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkarken, toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleriyle de tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak için çalışıyor. Adana, Mersin ve Osmaniye’de Tarla İçi Geliştirme projeleri devam ediyor Adana, Mersin ve Osmaniye’de devam eden Tarla İçi Geliştirme Projeleri hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Ülkemizde son yıllarda DSİ tarafından hayata geçirilen “Tarla İçi Geliştirme Projeleri” ile sulama ve drenaj şebekelerinin tesisi, tarımsal yol sisteminin planlanması ve yapımı, arazi ıslahı, arazi tesviyesi, arazi toplulaştırması, toprak ve su muhafazası neticesinde tarım arazilerinden elde edilen yüksek verim çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bu projeler çerçevesinde; Adana, Mersin ve Osmaniye illerine bağlı 14 ilçe, 263 köy ve mahallede yapılan çalışmalar neticesinde; 2 milyon 488 bin 930 dekar alanda drenaj sorunu Kurumumuz tarafından tespit edilmiştir. Bu tespit edilen alanı kapsayacak şekilde yaklaşık 1 milyar 546 milyon TL maliyetli 10 adet proje, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir. Projeler kapsamında taban suyunun yüksek olduğu alanlarda drenaj problemlerinin çözümü ve sorunlu sahaların ıslahı için değişik çaplarda drenaj borusu ve koruge boru döşenmesi, drenaj kanalı temizliği ve drenaj kanalı açılması ile kaba tesviye yapılması, ayrıca eski kapalı drenaj imalatlarının rehabilitasyonu için bakım, onarım ve drenaj hatlarının yıkama işleri projeler çerçevesinde yapılmış olup çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. Çalışmaların devam ettiğini de anlatan DSİ Genel Müdürü Balta, “Ayrıca 3 adet projenin sözleşmesi imzalanmış olup 2 adet projenin de ihalesi yapılmıştır. Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirilecek olan bu 5 adet projenin günümüz maliyeti ise yaklaşık 1 milyar 229 bin TL’dir” dedi. “Ekonomik gelirimizi artırarak çiftçimizin yüzünü güldüren projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” Çiftçilerden gelen geri dönüşleri yakından takip ettiklerini ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Projelerin uygulanmasıyla; kırsalda alt yapının iyileştirilerek, tarımsal üretim sırasında olumsuzlukların ortadan kaldırılması, maliyetlerin azaltılması, toprak ve su kaynaklarının korunmasıyla birlikte tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz. Hayata geçirilen projelerden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Tarımsal ekonomik gelirimizi artırarak çiftçimizin yüzünü güldüren projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak Haber

Bergama’nın 2024’te 8 barajı olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Bergama’ya 2 baraj birden Son 21 yılda Kuzey İzmir’in kalbi Bergama’ya 6 Baraj (Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar) ve 2 gölet (Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar) inşa eden DSİ Genel Müdürlüğü Seklik ve Kırcalar Barajlarını da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8’e yükseltmeye hazırlanıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi. Seklik tamamlanıyor, Kırcalar yolda Seklik Barajı’nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024’ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kırcalar Barajı’nda da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ”Bergama’nın 8. barajı olacak Kırcalar Barajı’nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin m3’lük gövde dolgusunun yüzde 60’ı da bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kırcalar Barajı’nın gövdesinin temelden yüksekliğinin 33 metre olarak; “Kil Çekirdekli Kaya Dolgu” tipinde projelendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 1,8 milyon metreküp su tutulacağını hatırlattı. Kırcalar Barajı’nın Bakırçay Havzasında 3 bin 10 dekar araziye can suyu vereceğini söyledi. Sulama şebekesi inşaatının da barajla eş güdümlü olarak aynı anda devam ettiğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, şu ana kadar 4 bin 300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti. Hedeflerinin projeyi 2024 yaz sulama sezonuna yetiştirmek olduğunun bilgisini verdi. Üreticiye 15 milyon lira ek gelir Bergama Kırcalar Mahallesi’nin 1 km kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan baraj, 3 bin 10 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacak. Proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek, bölgedeki verim artacak. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman İzmir Bergamalı üreticiler 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacak.

Manisa Gördes'te suyla buluşan topraklarda çeşit arttı Haber

Manisa Gördes'te suyla buluşan topraklarda çeşit arttı

Geçmişte tütün ve hububat üretiminin yaygın olduğu ilçede tarımdan yeteri kadar gelir elde edemeyen birçok aile, büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Bölgede sulu tarıma geçilmesi için DSİ tarafından 2013'te Doğanpınar, 2014'te Güneşli, 2022'de de Karayağcı barajları inşa edildi. Suyla buluşan topraklarda gelir getirici ürünler yetiştiren üreticiler, birim alandan daha yüksek gelir elde etme imkanı buldu. Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl öncesine kadar bölgede sulu tarım yapılamadığını söyledi. Bu dönemde çiftçi için tek su kaynağı olan Kum Çayı'nın mevsimsel nedenlerle yaz aylarında kuruduğunu belirten Koç, şunları ifade etti: "Barajlar devreye girdikten sonra 25-30 bin dekar alan şu anda sulanır durumda. Bu durum hem ürün gamımızı genişletti hem de çiftçimizin gelirini artıran bir faktör oldu. Gördes'te sulu tarıma geçilmeden önce çiftçilerimiz yüzde 90 susuz tarım yapardı. Bu da çiftçilerimize para kazandırmadığı için köyden büyük kentlere göç oldu. Sulu tarımdan sonra, su ile çiftçi buluştuktan sonra çiftçi yoğun bir şekilde üretime geçti. Çiftçi gelirini sulu tarım yapılan yerlerde üçe, dörde katlamış durumda. Şu anda sulu tarımla birlikte ürün gamımız 3-4 kat arttı. Jalapeno biberi, kornişon üretimi gelişti, Türkiye'nin kornişon üretiminin yüzde 15'i Gördes'te yapılmakta. Bunun yanında salçalık domates ve kapya biber üretimi yaygınlaşıyor." Kürekçi Mahallesi'nde yaşayan Hüseyin İlhan, ilçenin ürün çeşitliliğinde büyük bir değişim yaşandığını dile getirerek, "Eskiden tütün üzerinden geçim sağlanırdı, şimdi kornişon, Jalapeno biberi ve kapya üretiminden para kazanıyoruz." dedi. Nazife Eşer de bölgeye modern sulama imkanının kazandırılmasıyla tarımsal üretime ilginin arttığını belirterek, "Baraj yapıldı, bu tarafa su geldiğinde daha fazla üretim yapılmaya başlandı. Bu bölgede herkes geçimini bu işten sağlıyor, barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle daha fazla çoğaldı." diye konuştu.

Ekilmeyen tarlalar barajla bereketlendi Haber

Ekilmeyen tarlalar barajla bereketlendi

Bir zamanlar boş bırakılan ya da tütün ekimi yapılan tarlalarda sulamayla birlikte geliri yüksek ürünler ekilmeye başlandı. Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Güneşli ve Doğanpınar mahallelerinde DSİ tarafından devreye sokulan sulama barajları bölge halkına can suyu oldu. Kırsal mahallelerde yıllarca boş kalan ya da arpa, buğday ekilebilen araziler, Güneşli Barajı ve Doğanpınar Göleti’nin yapılmasıyla suya kavuştu. Damlama sulama sistemiyle boş araziler tarıma kazandırılırken, bölge halkı da gelir getirici ürünlere yöneldi. Kornişon, biber ve domates ekiminin yaygınlaştığı kırsal mahallelerde barajlar sayesinde hem verimi hem de ürün çeşitliliğini artıran üreticiler ihracata başladı. Sulanamayan 12 bin dekarın üzerindeki alanda üretim yapılan bölgede s salatalıklar 16-17 liradan üreticiden satın alınıyor ve genellikle firmalar tarafından yurt dışına ihraç ediliyor. “Damlama sulamaya geçmemiz burada üretimi arttırdı” Barajlarla beraber hem üretimin arttığını hem de gelir getirici ürünler ekildiğini söyleyen çiftçilerden Murat Peker, “Biz burada jelapone biber, turşuluk salatalık, muz biberi, bir de mazımak adı verilen pizza biberlerini üretiyoruz. Buradan biberleri alıp kurumsal firmalara veriyoruz. Kurumsal firmalara buradan topladığımız mahsulleri devrediyoruz. Günlük 70 kişi çalıştırıyoruz. Güneşli ve Doğanpınar barajlarıyla damlama sulamaya geçmemiz burada üretimi arttırdı. Gelir seviyesi de bununla beraber gelişti. Önceden sadece tütün, buğday ekiliyordu. Artık biber çeşitleri sulamayla üretilebiliyor. Ayrıca ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Buradan ihracata giden ürünler oluyor. Bütün firmalar da buradan alım yapıyor. El emeğiyle para kazanıyoruz. 4 aydan beri gece gündüz çalışarak bu ürünü bu hale getiriyoruz. Bize ne kadar destek olunursa o kadar çok mutlu oluyoruz” dedi. “Barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle çiftçilik çoğaldı” Bölge halkının tarıma yönelmesiyle beraber kadın üreticiler de aktif rol oynamaya başladı. Kadın üretici olarak bölgede gelir getirici ürünler yetiştiren Nazife Eşer, “Evlenmeden önce ailemle de çiftçilik yapıyordum. Evlendikten sonra da devam ettik. 6 yıldır evliyim, 6 yıldır tek başıma çiftçilik yapıyorum. Baraj yapılınca bu taraflara daha çok su geldi ve herkes çiftçiliğe yöneldi. Bu bölgede herkes çiftçilikle geçimini sağlıyor. Barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle çiftçilik çoğaldı. Daha önceden tütün vardı. Baraj olunca salatalık ekmeye başladık. Güneşli’de salatalık ekimi azdı, barajın gelmesiyle daha çok kişi yöneldi” dedi. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarım işçilerini unutmadı Üretimin artmasıyla beraber bölgede tarım işçilerine de istihdam kaynağı oluştu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Onur Pabuççuoğlu, şube müdürleri ve mahalle muhtarları ile birlikte Gördes’e giderek Güneşli, Evciler ve Doğanpınar mahallelerinde koruyucu ekipmanları tarım işçilerine teslim etti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını ileten Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, tarım sektörünün öneminden bahsederek, Başkan Cengiz Ergün önderliğinde tarım sektörünü ve tarım işçilerini desteklemeye devam edeceklerini belirtti. “Üretimi kolaylaştırmak, üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz” Tarım sektörünün en önemli kesimi olan tarım işçilerine destek olacaklarını söyleyen Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta, “Bu bölgede üreticilerimizi ziyaret ediyoruz. Geçmiş dönemlerde biz küçük çiftçilerine yönelik girdi bazında, makine ekipman, sulama ekipmanları desteklerimiz oluyordu. Fakat tarım sektörünün en önemli kesimini unuttuğumuzu farkına vardık. Yoğun emek isteyen bir sektör tarım. Sabahtan beri arazide geziyoruz. Gece-gündüz, güneşin, yağmurun, soğuğun altında doğayla mücadele ederek alın teri dökülüyor. Bu işçilerimizin bu faaliyeti yürütürken bir takım koruyucu ekipmanlara da ihtiyacı olduğu noktasından projemizi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’e sunduk. Başkan bey de geçen hafta bizzat sabahın 7’sinde bizzat tarlaya girerek çalışmaya başladı. Bugün Gördes’teyiz. Akşam 23.00’e kadar tütün kırımında çalışan çiftçi arkadaşlarımızı da ziyaret edeceğiz. Bu ziyaretlerimizde işçi arkadaşlarımızın çalışırken ihtiyaç duyduğu koruyucu ekipman desteğini sağlayacağız. Tarımda yoğun emek ve yoğun iş gücü var. Burada koruyucu ekipmanlarla beraber üretimi kolaylaştırmak, üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz. Onların tarlada çalışmaları, üretmeleri bizim gıda güvenliğimiz açısından önemli. Bunun için de yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Depremden etkilenen illerde tarım alanları suyla buluşturuluyor Haber

Depremden etkilenen illerde tarım alanları suyla buluşturuluyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, DSİ 11 ili etkileyen depremler sonrası başladığı sulama altyapı projelerinin bakım ve onarımı çalışmalarının büyük bölümünü tamamlayarak tarım topraklarını tekrar suyla buluşturuyor. Bölgede, toplam 56 kilometre uzunluğundaki kanaletlerde bakım ve onarım çalışması yürütüldü. 12,4 kilometrelik sulama kanalı imalatı ile 1,2 kilometrelik işletme bakım yolu onarımı tamamlandı. Bu kapsamda Hatay'da bakım onarım çalışması yürütülen toplam 45 kilometre uzunluğundaki kanaletler çiftçilerin hizmetine sunuldu. Yarseli sulamasında yaklaşık 4 bin adet (yaklaşık 20 kilometre) düşük kanalet montajı yapılarak sulamaya hazır hale getirildi. Kırılan kanaletlerin ayak ve semerleri yenilenerek montajı yapıldı. Samandağ sulamasında hasar oluşan 1000 adet (yaklaşık 5 kilometre) düşük kanaletlerin ayak ve semerleriyle birlikte yenilenerek montajları gerçekleştirildi. Ayrıca çiftçilerin mağdur olmaması için depremde zarar gören 2 adet pompa istasyonunda geçici pompalarla su akışı sağlandı, böylece sulamada aksamanın önüne geçildi. Kırıkhan sulamasında depremde zarar gören 4 bin adet kanaletin tümünde tamir ve yenileme imalatları tamamlandı. Hassa sulamasına ait tahrip olan kanallarda 1800 metreküp beton dökülerek beton anoların bakım ve onarım imalatları yapıldı. Malatya'da ise çeşitli bölgelerde 5,2 kilometre kanal yenileme inşaatı, 12,4 kilometre kanal yalıtımı imalatlarının yanı sıra 1,2 kilometre işletme bakım yolu onarımı tamamlandı. Doğanşehir, Sultansuyu, Akçadağ, Oba, Suçatı, Derme, Çerkezyazısı, Şahnahan ve Yazıhan sulamalarında meydana gelen hasarların giderilmesi için 21 Mart 2023'te ihale yapılarak sözleşme imzalandı ve çalışmalara başlandı. Aynı anda farklı sulama tesisleri için oluşturulan ekiplerin marifetiyle birden çok kısımda çalışmalar devam ederken sulama birlikleri de kendi bütçe imkanları çerçevesinde onarım çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda, Doğanşehir sulamasında Topraktepe mevkisinde 1,7 kilometre söküm ve 3,3 kilometre kanal yenileme imalatı tamamlandı. İlçe merkezi-Çığlık mevkisinde toplamda 800 metre trapez kanal yenileme imalatı bitirildi. Diğer çalışmalar ise devam ediyor. Sultansuyu sulamasında S2-S3 kanalları üzerinde 10 farklı lokasyonda betonarme kaplı çelik sifon onarımı ve imalatı tamamlandı. Birlik/idari imkanlarla Hacı Abdi iletim kanalı güzergahında 1,2 kilometre işletme bakım yolu yapıldı. Derme sulamasında Çat Barajı tünel çıkışından itibaren yaklaşık 7 kilometre, Darende Gökpınar sulamasında ise 5,4 kilometrelik kanal onarımı imalatı tamamlandı. Kahramanmaraş, Kılavuzlu, Adıyaman ve Gaziantep Belkıs-Nizip sulamalarında oluşan deprem hasarlarının giderilmesine yönelik bakım, onarım ve yenileme çalışmaları da sürüyor. Bu kapsamda, Kılavuzlu sulaması ana kanalında toplam 2,5 kilometre, Kahramanmaraş sulamasında toplam 1,5 kilometre, Adıyaman sulaması Samsat ünitesi ana kanalında yaklaşık 1,1 kilometre, Gaziantep Nizip ilçesi Belkıs sulaması ana kanalında 1 kilometre onarım çalışması gerçekleştirildi. "Üreticilerimizin her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya paylaşımında, depremden etkilenen illerde tarımsal üretimin kesintiye uğramaması, toprakların susuz kalmaması için sahada çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirterek, "Bereketli topraklarımızı suyla buluşturmaya, üreticilerimizin her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.