TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dtso

AGRONEWS - Dtso haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dtso haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Düzce Kestane Balı AB Coğrafi İşareti Alma Yolunda Haber

Düzce Kestane Balı AB Coğrafi İşareti Alma Yolunda

DÜZCE (İHA) - Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Erdoğan Bıyık, coğrafi işaret tescili bulunan Düzce Kestane Balı için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alma çalışmasının başlatıldığını duyurdu. DTSO, TOBB, Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle "Marka, Patent ve Coğrafi İşaretler Bölgesel Bilgilendirme Semineri" düzenlendi. "DÜZCE’NİN GELİŞİMİNE HER ALANDA DESTEK OLUYORUZ" Seminerde konuşan DTSO Başkanı Erdoğan Bıyık, Düzce’nin doğal ve tarımsal zenginliklerini öne çıkarmak amacıyla projeler yürüttüklerini belirtti. "Oda olarak bir taraftan sanayicilerimizin dijital ve yeşil dönüşümüne odaklanırken, diğer taraftan da tarım ve turizm konusunda çalışmalara da ağırlık veriyoruz. Düzce’mizin tanıtımına ve kalkınmasına katkıda bulunmak adına ‘Düzce’ye Gelsene’ ve Düzce’den Alsana web portallarını hayata geçirdik. Bu portallar sayesinde ilimizdeki coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değere dönüşmesini hedefliyoruz" dedi. Fındık üreticilerine destek sağlamak için mikro işletmelere dönüşüm projeleri yürüttüklerini ve Düzce Üniversitesi Fındık Araştırma Merkezi’nde model fındık tesisi kurduklarını ifade eden Bıyık, bu projeyle fındık üreticilerinin ürünlerini işlenmiş olarak piyasaya sürebileceklerini söyledi. Ayrıca, TOBB’un tüm ülke genelinde başlatmış olduğu "Tarımda Kadın Eli" projesini farklılaştırma ve geliştirme çabasıyla, projeye dahil olan kadınlara tarımsal faaliyetler konusunda eğitim, danışmanlık ve mentörlük verildiğini belirtti. "KESTANE BALINA AB COĞRAFİ İŞARET KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ" Bıyık, coğrafi işaret tescili bulunan Düzce Kestane Balı’na AB Coğrafi İşaret kazandırmak için çalıştıklarını belirtti. "Yaptığımız saha araştırmalarında 400 tondan fazla Kestane Balı üretildiği bilgisine ulaştık. Şu anki güncel rakamlar ile yaklaşık 700 milyon TL’lik bir hacimden bahsediyoruz. Bu ürünlerimiz ihraç edilebiliyor olsa bu rakam en az iki katı olacak ve üreticilerimiz daha fazla kazanarak ekonomik olarak güçlenecek" dedi. ÖNEMLİ SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanı Mustafa Kemal Günay, TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclis Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk ve Düzce Valisi Selçuk Aslan, seminerin açılış konuşmacıları olarak yer aldı. Seminerde, coğrafi işaretlerin tescil ve denetim süreçleri, marka ve patent başvuru aşamaları ve e-ihracat fırsatları gibi konularda önemli sunumlar yapıldı. Program, soru-cevap bölümü ve hediye takdimleriyle sona erdi.

Diyarbakır’da peynir rotası oluşturuluyor Haber

Diyarbakır’da peynir rotası oluşturuluyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen Gastro İnovasyon Merkezi Projesi çerçevesinde Diyarbakır peynir envanteri hazırlandı. Yerküre kooperatifi tarafından hazırlanan envanter çalışmasında Diyarbakır merkez ve ilçelerinde 28 farklı köyde üretilen peynirler, üretim yöntemleri ve kente özgü peynir çeşitleri yerel isimleri ile araştırılarak derlendi. Bu şekilde peynir rotasına girecek kırsal alanlar, korunması gereken farklı üretim yöntemleri ve ürünler belirlendi. Envanter çalışması hakkında bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, peynirciliğin mevsimsel bir zanaat olarak sürdürüldüğünü söyledi. İnek sütünün yıl boyu tedarik edilebiliyor olması ve üretilen peynirlerin soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi ile yıl boyu peynir ticaretini canlı tuttuğunu belirten Avşar, “Kentte satışa sunulan peynirlerin yarısı kadınlar tarafından üretiliyor. Kentte salamura, eritilmiş, örgü, lavaş, ve dilim peynir ile Diyarbakır otlu peyniri ve dil peyniri gibi farklı yöntemler ile üretilen ve yöreye göre farklı isimler alan peynir çeşitleri var. Aynı şekilde çökelek ve yapımı çeşitlilik arz eden ve coğrafi işaret alınabilecek özel peynir çeşitleri ile üretimi terkedilen ve tescillenmesi gereken ürünler var” dedi. Saha çalışması çerçevesinde peynir üretiminde evlerde üretimin ve kadınların üretimleri oldukça etkin olduğunu gördüklerini ifade eden Avşar, “Farklı üretim yöntemlerinin, farklı yöresel isimlerin kullanıldığı kırsal alanlarda peynir üretiminin belirli aylarda yoğunlaştığını, ev ihtiyacını karşılamanın yanında kent merkezi ile kurulan ilişkiler ile de satışın yoğun olduğunu gördük. Burada kentin bazı kırsal bölgeleri özellikle öne çıkıyor ve terkedilmeye başlayan özgün ürünler ve üretim biçimleri küçük de olsa hala biliniyor ve uygulanıyor. Bu değerlerin korunması, kadınların kırsal bölgelerdeki üretimlerinin sürdürülmesi, farklı peynir çeşitlerinin üretim yöntemleri, özgün yönleri ve yöresel isimleri ile korunması ve tescillenmesi gerekiyor. Diyarbakır örgü peyniri coğrafi işaret tescilini aldığımız bir ürün. Tescile değer peynir çeşitleri için de çalışma yapacağız“ diye konuştu. Saha çalışması ile Diyarbakır peynir rotası için peynir üretiminin farklılaştığı ve özgün üretimlerin yapıldığı kırsal alanları tespit ettiklerini aktaran Avşar, “Bu kırsal alanları ve değişen üretim biçimleri ile kültürel farklılıkları içine alacak şekilde bir peynir rotası oluşturmak mümkün. Yeni çalışmamız özellikle kadınların ürettiği farklılaşmış ürünlerin üretiminin korunması ve üretimin yoğunlaştığı alanları içeren bir rota oluşturularak turizme kazandırılması olacak. Emek veren araştırmacılarımıza ve yazarlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Diyarbakır Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarına hazır Haber

Diyarbakır Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarına hazır

Mezopotamya Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı” için hazırlıklar tamamlandı. DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenecek olan 14. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Avşar, “tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, hayvansal üretim makineleri, sera teknolojileri, su ve sulama teknolojileri, gübreler, zirai ilaçlar, tohum-fide-fidan ve bahçecilik ile ilgili teknolojiler, ekolojik tarım, agro bilişim, hayvan sağlığı ve veterinerlik hizmetleri-ilaçları-ekipmanları konularında faaliyet gösteren 108 firma stant açacak. Dolayısıyla çiftçilerimiz modern tarım alanında ihtiyaç duydukları her türlü donanım ve teknolojiye Tarım ve Hayvancılık Fuarında ulaşabilecekler. Tarım ve hayvancılık sektöründe giderek artan ve çeşitlenen teknolojik gelişmeleri bölge çiftçilerimizin ayağına getirmiş olacağız. Böylece çiftçilerimizin çok daha donanımlı ve çok daha bilgili bir tarımsal faaliyetle üretim yapmaları, ülke ve bölge ekonomisine katkı sunmaları sağlanmış olacak. Bizler bölgenin tarım ve hayvancılık sektörünü ve sektörün ihtiyaç duyduğu tarımsal mekanizasyon sektörünün hızla geliştiğinin farkındayız. Bu fuarla bir yandan tarım alet ve ekipmanlarının üretimini ve pazara ulaşmasını sağlarken, diğer yandan bunları kullanarak daha çok ürün elde edebilecek çiftçilerimizi desteklemiş olacağız” dedi. Diyarbakır’da düzenlenen fuarın sadece il ile sınırlı kalınmayacağını dile getiren Avşar, “Mardin, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Bingöl, Şırnak, Bitlis, Siirt, Muş gibi bölgemizin dört bir yanındaki çiftçi ve sanayicilerimizin tarım ve hayvancılık alanında görmeleri gereken bütün yenilikleri, teknoloji ve bilimsel alandaki ilerlemeleri görebilecekler. Yabancı heyetler ile sektörün temsilcilerini ikili görüşmelerle bir araya getireceğiz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.