TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Düve

AGRONEWS - Düve haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Düve haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı Haber

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı

AĞRI (İHA) - İzmir’de 25 yıl yaşayan ve 2017’de memleketi Ağrı’ya dönen Suzan Aydın, hayvancılık alanında örnek bir başarıya imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 6 düve sahibi olan 44 yaşındaki Aydın, Ağrı’nın Çakıroba köyünde başladığı hayvancılık faaliyetlerini genişleterek bugün 50 büyükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Artan hayvan sayısıyla birlikte 2020 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteğine başvuran Aydın, yüzde 50 hibe desteğiyle modern bir ahır inşa etti. Şu an tüm hayvanlarının gebe olduğunu belirten Aydın, hedefinin 200 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söyledi. Sabah 6.30’da hayvanların yem ve temizlik işleriyle ilgilenen Aydın, "Kadınlara tavsiyem, evde oturmasınlar, üretimle uğraşsınlar" dedi. İşe başladığında durumlarının çok iyi olmadığını ama azimle bugünlere geldiklerini ifade etti. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Suzan Aydın’ın işletmesini ziyaret ederek genç çiftçi projelerinin önemine vurgu yaptı. Hüseyinoğlu, "Suzan abla, 2017 yılında İzmir'den köyüne dönerek hayvancılığa başladı. Genç Çiftçi Projesi'yle başladığı bu yolda, hayvan sayısını artırarak DAP'tan yüzde 50 hibeyle modern bir ahır kurdu. Bu süreçte elde ettiği gelirle tarla ve traktör alarak yem bitkisi üretimine de geçti. Kendisi, hayvancılıkta doğru destek ve azimle nasıl başarı elde edileceğinin örneğidir" dedi. Ağrı’nın hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hüseyinoğlu, ilde 313 bin büyükbaş ve 1 milyon 591 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve genç çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hastalıklarına karşı aşılamalar ve küpeleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Ordulu üreticilere Dünya Bankası projesiyle gebe düve desteği Haber

Ordulu üreticilere Dünya Bankası projesiyle gebe düve desteği

Ordu'da Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi (TULIP) kapsamında Bolaman Nehri Havzası'nda tarımsal ve hayvansal üretimi artırmak için önemli bir adım atıldı. Proje, 12 ilçe ve 242 mahallede üretici gelirlerini yükseltmeyi ve ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Dünya Bankası işbirliğiyle yürütülen projenin Bolaman, Melet ve Cevizdere vadilerini kapsadığını belirtti. Güler, Simental ırkının bölge için süt ve besi açısından en uygun hayvan olduğunu vurgularken, belediyenin ayrıca koyun, manda, koç, Jersey inekleri ile kaz ve hindi dağıtımı yaptığını söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: "Yüzde 70 hibe destekli olarak 20 üreticimize 60 adet gebe simental düve dağıtımı yapılacak. Ayrıca bin 250 koyun ve 75 koçun dağıtımına başladık. Bugüne kadar toplamda 96 gebe düve ve bin 643 küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirmiş olacağız." Yılmaz, proje için ayrılan toplam kamu kaynağının 5,3 milyon avro olduğunu, şimdiye kadar 1,2 milyon avroluk kısmının kullanıldığını ve 2027 yılı sonuna kadar 4,1 milyon avroluk kaynağın daha kullanılmasının planlandığını açıkladı. Programın sonunda, kura çekimi ile üreticilere gebe düvelerin dağıtımı gerçekleştirildi. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Fatsa Kaymakamı Avni Kula ve diğer protokol üyeleri katıldı.

İlk düveler hak sahiplerine teslim edildi Haber

İlk düveler hak sahiplerine teslim edildi

Akköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından ilk parti olan düveler sahiplerine teslim edildi. Denizli genelinde hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, kırsal alanda gelir kaynaklarının arttırılması, köyden kente göçün önlenmesi amacıyla uygulanacak olan Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var projesi kapsamında Köy-Koop Denizli Bölge Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalanmıştı. Proje meyvesini vermeye başladı. Akköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ilk parti düveler sahiplerine teslim edildi. “Son iki yıldan bu tarafa sütte yaşanan problemlerden kaynaklı ciddi anlamda ülkemizde bir hayvan kesimi olmuştu” diyen Köy-Koop Denizli Bölge Birlik Başkanı Mehmet Varol, “Bu açığı kapatmak amacıyla Bakanlığımız ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde tekrar yeni hayvanların kazandırılması konusunda ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ proje başlatmıştık. Bu proje kapsamında Şu anda Akköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’miz düveleri temin etmeye başladı. İlk parti olan düveler bugün teslime edildi. Arkası da devam ediyor. Tabii ki bu yalnızca Akköy’de değil; Denizli’nin farklı yerlerinde, Çardak’ta, Baklan’da ve diğer yerlerde de projelerimiz devam ediyor. Düve teslimlerini gerçekleştiriyoruz. Buradaki amacımız kaybettiğimiz hayvanları yeniden kazanmak ve süt verimliliğinin arttırılması konusunda da hayvanlarımızı biraz daha gençleştirmek için bunu yaptık. İnşallah üreticilerimiz için iyi bir netice olur. Başarılı olacağımıza da inanıyorum” dedi. Akköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tevfik Kayhan ise “Projelerimizde faydalanarak hayvanlarımızı aldık. Verim yüksekliğinde üyelerimize başarılar dilerim. Üyelerimiz devamlı hayvancılığı yaptığı için ve daha kolay hayvancılık yapmaları için hayvanlarımızı aldık. Mehmet Başkanımızın yaptığı proje sayesinde oldu. Kendilerine destekleri için teşekkür ederim” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.