TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Düzce

AGRONEWS - Düzce haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Düzce haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Günlük 5 ton süt üretimi yapıyor Haber

Günlük 5 ton süt üretimi yapıyor

Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibe desteği alarak teknolojisini yenileyen ve Düzce iline günlük 5 tonu aşan süt üretimi ile katkı sağlayan işletmeyi Vali Selçuk Aslan inceledi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, Çilimli ilçesinde 2008 yılında faaliyete geçen Alacamescit Köyündeki 665 baş sığır mevcudu bulunan ilin en büyük modern ari süt sığırı işletmesi süt çiftliğini gezerek işletmenin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Yapılan ziyarette Vali Aslan ile birlikte Çilimli Kaymakamı Furkan Alpay, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Koca ve teknik personel eşlik etti. İşletme yetkilisi Serdar İnce’den bilgi alan Vali Aslan, Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibe desteği alarak teknolojisini yenileyen ve Düzce iline günlük 5 tonu aşan süt üretimi ile katkı sağlayan işletmeye çalışmalarında başarılar diledi. Düzce’nin hayvancılığında süt sığırcılık işletmelerinin önemli bir yeri olduğunu dile getiren İl Müdürü Esra Uzun, işletme ziyaretinde konuyla ilgili Vali Aslan’a Düzce’deki süt sığırı yetiştiriciliği, hastalıktan ari işletmeler ve süt sektörü hakkında bilgi verdi. Uzun, “Düzce’nin modern ari süt sığırı işletmesi Tarım ve Orman Bakanlığı kırsal kalkınma yatırımlarının ekonomik olarak desteklenmesi programından sabit sağım ünitesi desteğinden faydalandı. Böylece otomatik sağım ünitesi bulunan işletmelerin hayvan başına ve işletme süt verimleri, süt içerikleri gibi verileri e-ıslah sistemimizde kayıt altına alınmaktadır. Elde edilen bu veriler hayvan ıslahında kullanılarak daha verimli hayvanların kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Aynı zamanda İlimizdeki en büyük ari işletme olma özelliği olan işletme Bakanlığımızca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir. Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerden yapılabilmekte diğer işletmelerin sütleri toplanarak süt işleme tesislerinde işlem görmesinden sonra satışına izin verilebilmekte olup, aynı zamanda ari işletmelerin sütü diğer sütlere göre daha fazla destek almaktadır” dedi. Vali Selçuk Aslan incelemesi sırasında bir buzağıya süt içirdi ve günlük 5 tonu aşan süt üretimi ile katkı sağlayan işletmeye çalışmalarında başarılar diledi.

Safran, Düzce’de fındığa ve mısıra alternatif ürün Haber

Safran, Düzce’de fındığa ve mısıra alternatif ürün

Düzce’nin önemli tarım ürünlerinin başında fındık geliyor. Fındık ve mısır üretimi yapan üç arkadaş bir araya gelerek mısır ve fındığı alternatif ürün ekimi yaptı. Murat Yılmaz, Nurettin Yılmaz, Tuncer Yılmaz safran ekerek alternatif ürün yetiştirmek için tarlaya girdi. Traktörle sürülen tarlada ürün toprakla buluştu. “Biz sadece Safranbolu’da yetişiyor diye düşünüyorduk” Tuncer Yılmaz, kendisini bu işe bir arkadaşının teşvik ettiğini belirterek “Beni aslında bu işe teşvik eden bir arkadaşım Artvin’de bu işe başladı. Ben de diğer insanlar gibi sadece Safranbolu bölgesinde yetişeceğini düşünmüştüm. Ama sonra yaptığım görüşmeler sonucunda Eskişehir’de bir girişimcinin yaptığını, Aydın’da bir girişimci ile görüştüm onun yaptığını hatta 60 rakımda bu işi yaptığını öğrendim. Askerlik arkadaşım Nurettin (Yılmaz) ile görüştüm daha sonra burayı öngördük. Buranın topraklarının verimli olduğunu öğrendim, buradan örnek aldım Düzce Üniversitesi’nde tahlil yaptırdım. Yaptırdığım tahlil sonucunda toprağın çok verimli olduğunu burada Safran yetişebileceğini karar verdik. Nurettin ve Murat kardeşimle bu topraklarda bir girişim yapalım dedik. Bugün ürünü ekmeye başladık. Umuyorum bu köye çok güzel katkıları olacak. Tabii ki emek gerektiren bir iş bu. Yaklaşık bir dönümlük alan burası. 100 kilo kadar bir soğan ekeceğiz Ekim ayının 15’inden sonra hasat yapmaya çalışacağız. Tabii ki sabah erken kalkıp gelip burada ürünü görmek lazım, ona göre toplamak lazım. Toplama kısmı birazcık ilgi alaka gerektiriyor. Yani bu senenin sonunda işte Ekim ayının sonunda Kasım ayının başında gibi yaklaşık buradan bir dönümlük araziden 350-400 gram almayı planlıyoruz İnşallah” dedi.

In hazelnuts, harvesting costs are being reduced with nets Haber

In hazelnuts, harvesting costs are being reduced with nets

In Düzce, approximately 632,000 decares out of a total of 750,000 decares are dedicated to hazelnut production. Among the highest input costs in hazelnut farming is the harvesting process. In the region, where hazelnut cultivation occurs at elevations of 0-250 and 250-500 meters, producers typically perform hand-harvesting from the branches. In orchards with mixed plantings, harvesting hazelnuts that reach maturity at different times simultaneously can lead to significant losses in yield and quality. To reduce the rising labor costs for producers in Düzce, adopting the net system for harvesting is recommended. This method helps prevent yield losses that occur with hand-harvested nuts and reduces the input costs per unit area. The net system also significantly lowers the costs associated with cleaning weeds from beneath the trees. With the net system, hazelnuts that mature on the branches can be collected by shaking the branches, which avoids damage to next year's buds and shoots that can occur during hand-harvesting. Mature hazelnuts, which fall to the ground either naturally or through shaking, have high yield since they are fully filled. Harvesting from the ground offers a yield advantage of at least 2-3 compared to hand-harvesting from the branches, especially in maintaining the market quality of exported products. Provincial Director of Agriculture and Forestry Esra Uzun noted that using the net system for harvesting provides a cost advantage in terms of labor. "In orchards where hazelnuts are hand-harvested, the cost of labor per decare can be 8-10 workers, whereas with the net system, a producer can harvest the hazelnuts from 1 decare of land with just 2 or 3 workers in a day," she said. Director Uzun visited Ercan İlhan's orchard and congratulated him for setting an example in the region with his production methods. She encouraged other producers to consider this system and wished all producers a fruitful and bountiful 2024 production season.

Fındıkta fileyle hasat maliyetleri düşürüyor Haber

Fındıkta fileyle hasat maliyetleri düşürüyor

Düzce'de 750 bin dekar alanın yaklaşık 632 bin dekar alanında Fındık üretimi yapılmakta olup; Fındık yetiştiriciliğinde en yüksek girdi maliyetlerin başında hasat işlemi gelmekte. Bölgede Fındık yetiştiriciliği yapılan 0-250 ve 250-500 rakım alanlarda üreticilerin genellikle daldan elle toplayarak hasat işlemini gerçekleştirdiği, karışık olarak tesis edilen bahçelerde, farklı dönemlerde hasat olgunluğuna ulaşan Fındıklar aynı anda hasat edilmesi, önemli derecede randıman ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Düzce'de üreticilerin artan işçilik maliyetlerinin azaltılması amacıyla, fileyle hasadı tercih etmeleri, daldan toplanılan fındıklarda meydana gelen randıman kayıplarının önüne geçerek birim alandaki girdi maliyetlerinin düşmesine yardımcı olacak. Fileli sistem ile üreticilerin fındık altı yabancı ot temizliği maliyetleri de önemli ölçüde düşmüş olacak. Fileli sisteme geçilmesi durumunda, dalda olgunlaşan fındığın dalları silkelemek suretiyle fileden toplanılması, daldan elle hasat esnasında meydana gelebilecek gelecek yılın sürgün ve gözlerinin de zarar görmesinin önüne geçilmiş olacak. Olgunlaşmış fındık ya kendiliğinden ya da dalları silkeleme yoluyla yere düşürülerek hasat edilmesi, tamamen içini doldurmuş olacağından fındığın randımanı oldukça yüksek olmakta. Fındığın yerden toplaması, daldan toplamaya göre en az 2-3 randıman avantaj sağladığı, özellikle ihracata giden ürünün pazar kalitesinin korunmuş olacak. Fındıkta file ile hasadın hasatta işçi maliyeti noktasında avantaj sağladığını ifade eden İl Müdürü Esra Uzun "Daldan elle hasat edilen bahçelerde dekarda 8-10 işçi maliyeti oluşurken, üretici yerden fileli sistem ile 1 dekar alandaki fındığı 2 ya da 3 işçi ile bir günde toplayabilecek" dedi. Ercan İlhan'ın bahçesini gezen İl Müdürü Uzun, bölgede örnek bir üretim yaptığı için kendisini tebrik ederek, diğer üreticilere de bu sistemin örnek olmasını, tüm üreticilere 2024 yılı üretim sezonunun bol ve bereketli geçmesini temenni etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.