TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Edirne

AGRONEWS - Edirne haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Edirne haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne’de Ari Damızlık Hayvan Üretim Merkezi Kurulacak Haber

Edirne’de Ari Damızlık Hayvan Üretim Merkezi Kurulacak

EDİRNE (İHA) - Edirne’de, hastalıklardan ari damızlık hayvan üretim merkezi kurulacak. Bu proje, Türkiye'nin son yirmi yılda uyguladığı hayvancılık destekleme politikalarının bir parçası olarak hayvan varlığı ve üretim artışını sağlamayı hedefliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvancılık politikaları, hayvan varlığını artırmanın yanı sıra verimlilik ve birim hayvandan alınan ürünlerde (et, süt, buzağı) artış sağlamayı amaçlıyor.   Hayvancılıkta genetik kapasitenin artırılmasının önem kazandığı bu dönemde, nitelikli damızlık hayvan ihtiyacının içinden karşılanması ve işletmelerin sürü yenileme gereksinimlerini karşılamak için Damızlık Düve Yetiştirme Merkezlerinin kurulması çok önemli hale gelmiştir.   2017’de başlanan düve alım desteği ile bu merkezlerden hayvan temin edilmesi durumunda yüzde 40’a kadar hibe desteği sunulurken, 2022’de yapılan değişiklikle bu oran yüzde 50’ye çıkarıldı. Hayvancılık sektörü, ülkemizde artan nüfusun dengeli beslenmesinde önemli bir rol oynuyor ve tarıma dayalı sanayi aracılığıyla millî gelir, ihracat ve istihdama katkı sağlanması hedefleniyor.   Edirne’de bu proje kapsamında Tarım Bakanlığı ile iş birliğiyle, Ticaret Borsası'nda yapılan değerlendirme toplantısına Edirne Valisi Yunus Sezer, Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve sektör temsilcileri katıldı. Proje ile mevcut işletmelerin ari hale getirilmesi ve belli bölgelerde ari damızlık organize tarım bölgelerinin oluşturulması amaçlanıyor.   Vali Sezer, projeye dair yaptığı açıklamada, "Desteklerinden dolayı ilimiz adına Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı'ya ve bakanlık yetkililerimize şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Keşan’da çeltik hasadı başladı Haber

Keşan’da çeltik hasadı başladı

Edirne’nin Keşan ilçesi Kılıçköy’de ilk çeltik hasadı, üretici Mehmet Emin Meriç tarafından gerçekleştirildi. Meriç, çeltik üreticileri için sezonun bereketli geçmesini dileyerek, aylardır emek verdikleri ürünleri toplama zamanı geldiğini belirtti. Hasada başlarken “Bismillahirrahmanirrahim” diyen Meriç, ürün fiyatlarının beklentilerini karşılamadığını şu sözlerle ifade etti: “Fiyatlar maalesef beklediğimiz doğrultuda oluşmadı. Orta tanedeki 65 randımanlı çeltiğin 25 TL olması, dekarda 750 kilo verim ile 2 bin TL zarar edeceğimizi gösteriyor.” Verim ve Maliyet Endişeleri Verim konusunda kesin konuşmanın henüz erken olduğunu belirten Meriç, dekardan 750 ile 800 kilogram arasında bir verim beklentisi olduğunu dile getirdi. Ancak maliyetlerin kazancı zorladığını şu şekilde açıkladı: “Beklentimiz bu düzeyde, ama maliyetlerdeki artış kazancın önüne geçiyor. Su ve ilaç maliyetleri, çeltik üretiminde önemli gider kalemleri. İcar fiyatları ise 10 bin TL’nin üzerinde seyrediyor. Gelecek yıl ne olacağını bilmiyoruz.” Meriç, desteklemelerin zamanında ödenmesi gerektiğini ve bu desteklerle zararlarını azaltmayı umduklarını da sözlerine ekledi. Üretici İçin Zorlu Süreç Üreticiler hasat yaparken sevinç duyduklarını ancak ürün fiyatları ile karşılaştıklarında endişelendiklerini ifade eden Meriç, sözlerini tüm çiftçilere “Hayırlı olsun” diyerek tamamladı.

Edirne’de tarıma üç yeni pirinç çeşidi kazandırıldı Haber

Edirne’de tarıma üç yeni pirinç çeşidi kazandırıldı

Ülkenin çeltik ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı Edirne’de tarıma üç yeni pirinç çeşidi daha kazandırıldı. Edirne’de Trakya Tarımsal Enstitüsü’nün bahçesinde gerçekleştirilen Tarla Günü etkinliğinde sembolik çeltik hasadı yapıldı. Etkinlikte yeni geliştirilen ’Kırbıyık’, ’Nehir’ ve ’Lazer’ çeşitleri de tanıtıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin planlı tarımsal üretimde her manada lokomotif ve öncü bir il olacağını ifade etti. "Çeltik denince akla Edirne geliyor" Özellikle çeltik denilince akla Edirne’nin geldiğini söyleyen Vali Sezer, Türkiye’deki çeltik üretiminin yüzde 40’ından fazlasının Edirne topraklarında yapıldığına değindi. Kentin çeltik üretiminde lokomotif bir şehir olduğunu ve bilinçli tarım yapıldığını belirten Vali Sezer, "Bizi mutlu eden yeniliğe açık çiftçilerimiz ve her gün bu yeniliklerden nasıl faydalanabiliriz ve verimimizi nasıl artırabiliriz anlayışı içerisindeler. Buradaki hem çiftçilerimizin birbirleriyle olan dayanışması, kurumlarla olan dayanışması hem de az önce belirttiğim gibi yeniliğe açık olmaları tarım geleceğimiz açısından ümit verici. Bu manada da yeni tarım politikaları açısından da baktığımız zaman artık planlı tarımsal üretim dönemine geçiliyor. Bu planlı tarımsal üretimde de Edirne’miz her manada bir lokomotif ve öncü olacaktır" dedi. "Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir sulama yapılıyor" Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir sulama yapıldığını belirten Vali Sezer, toplam arazinin yüzde 50’sine yakınının sulanabildiğini aktardı. Küçük sulama sistemlerini hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Sezer, bu sene 20’ye yakın sulama sisteminin ihalesinin yapıldığını ve tamamlandığını söyledi. Çömlek Köyü Barajı’nın Trakya Bölgesi’nin GAP’ı diyebilecekleri bir proje olduğunun altını çizen Vali Sezer, öncelikli yatırımlar programına alındığını belirtti. Bu yıl Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığının destekleriyle sulama projelerindeki birçok aksaklığın giderildiğine değinen Vali Sezer, önümüzdeki yıl da bunu gidermeye devam edeceklerini ifade etti. Edirne, Meriç sulama sistemlerinin bu sene itibariyle bitirildiğini vurgulayan Vali Sezer, önümüzdeki yıl tarımsal araştırmanın arazileri de dahil olmak üzere 7 bin 800 hektar alanın kapalı sulama sisteminden faydalanacağını söyledi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek ise, enstitünün kurulduğu günden bu yana muhtelif ürün gruplarında başta çeltik, ayçiçeği, buğday olmak üzere bugüne kadar toplam 204 çeşidin geliştirilip tescil ettirildiğini belirtti. Önemli ürün gruplarından bir tanesinin çeltik olduğunu söyleyen Tülek, Enstitüsü tarafından yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı 3 yeni çeltik çeşidi geliştirildiğini aktardı. Tülek, Enstitü’deki deneme bahçesinde yapılan çalışmalarda "Kırbıyık", "Nehir" ve "Lazer" çeşitlerinin özellikle yüksek verimiyle ön plana çıktığını belirtti. Konuşmaların ardından sembolik hasat yapılarak, deneme bahçesinde yetiştirilen çeşitler incelendi.

Haber

"Kırsalımız yaşlanıyor ve gençlerimizi kırsalda tutamıyoruz"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne’de bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Edirne’nin Büyükdöllük köyünde ayçiçeği tarla gününe katılan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarlaya traktörle geldi. Bölge çiftçisinin de traktörleriyle konvoy oluşturarak geldikleri tarlada açıklama yapan Bayraktar, bölgede yaşanan kuraklığa dikkat çekti. Edirne’de son 53 yılın en sıcak haziran ayının yaşandığını belirten Bayraktar, sıcaklığın çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimin azalmasına sebep olduğunu açıkladı. Bölge çiftçisine kuraklık desteği verilmesi çağrısında bulunan Bayraktar, Trakya Birlik tarafından açıklanan ön alım fiyatının maliyet seviyesinde kaldığını ve üreticinin mağdur olacağını vurguladı. Ayçiçeği üreticisine kuraklık desteği verilmediği taktirde üreticinin üretimden uzaklaşacağına dikkati çeken Bayraktar, "Uzaklaşan çiftçiyi bir daha üretime döndüremeyiz. Son pişmanlık fayda etmez" açıklamasında bulundu. Köylerde yaşayan kişilerin yaş ortalamasının 58’e yükseldiğini ifade eden Bayraktar, "Kırsalımız yaşlanıyor. Yaş ortalaması 58’e yükseldi ve gençlerimizi kırsalda tutamıyoruz. Çiftçilerimizin diğer sigortalılar gibi prim gün sayısının 7200 güne indirilmesini bekliyoruz" dedi. Bayraktar, açıklamanın ardından biçerdöverle ayçiçeği hasadı gerçekleştirdi.

Keşan’da ayçiçeği hasadı başladı Haber

Keşan’da ayçiçeği hasadı başladı

Edirne’nin Keşan ilçesinde ayçiçeği ekili arazilerde hasat başlarken, hasat ile ilgili değerlendirme yapan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, ayçiçeği hasadının yaşanan kuraklıktan kaynaklı düşen verim nedeniyle çok da iç açıcı olmadığını söyledi. Ayçiçeği hasadının başladığı Keşan ilçesinde, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ile Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda ayçiçeği üreticisi olan Salih Gülfidan, ayçiçeği hasadının yapıldığı Boztepe Köyü mevkiindeki çiftçileri tarlalarında ziyaret etti. Hasat ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Şen, kıraç arazilerdeki verimlerin 70 hatta 60 kilogramlara kadar düştüğünü belirterek, “Bu da iç açıcı değil. Trakya Birlik, yüzde 44 ham yağ oranlı ayçiçeği fiyatını 20 bin TL/Ton olarak açıkladı. Açıklanan fiyata baktığımızda, mevcut piyasa şartları ile aynı. Edirne ve Uzunköprü Ticaret Borsalarında yapılan ayçiçeği satışlarında fiyatlar açıklanan seviyelerde seyrediyor. Üreticimizin kazancı için en önemli etken verimdir. Yaşanan kuraklık nedeniyle verim düşük olacağı için devletimizden üretimin devamlılığı adına desteklemelerin gözden geçirilmesini bekliyoruz” dedi. “Her şeye rağmen bereket versin” Salih Gülfidan ise yaşanan kuraklığın verdiği zararın bariz bir şekilde ortada olduğuna dikkat çekerek, “Kıraç arazilerde yapılan hasatta, ortalama verim 60 kilogramlara kadar düşmüş durumda. Devletimizin yaptığı uygulamalara baktığımızda piyasa fiyatlarının iyi olacağını gösteriyor. Ancak fiyat ne kadar iyi olsa da verim yok. Çiftçileri ayakta tutan şey verimdir. Yine de her şeye rağmen bereket versin. Şuan ürettiğimiz ürünü az ya da çok toplama derdindeyiz. İnşallah kazasız belasız bir hasat dönemi yaşarız. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Edirne’de kavurucu sıcaklar Karaağaç biberinde hasadı geciktirdi Haber

Edirne’de kavurucu sıcaklar Karaağaç biberinde hasadı geciktirdi

Edirne’nin meşhur tava ciğerinin yanında ana garnitür olarak sunulan patentli ve tescilli Karaağaç acı biberinin hasadı kavurucu sıcaklar sebebiyle 1 ay geç başladı. Edirne’nin meşhur tava ciğerinin vazgeçilmez garnitürü olarak ciğerin yanında misafirlere sunulan patentli ve tescilli Karaağaç acı biberinin hasadı başladı. Bu yıl kavurucu sıcaklar nedeniyle biber hasadına 1 ay geç başlanıldı. Biber hasadı yapan tarım işçileri hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaştığı güneşin altında büyük emek sarf ediyor. İşçiler tarafından sabahın ilk ışıklarında toplanmasına büyük emekle başlanılan acı biberler, iplere dizilip kurutulduktan 1 buçuk ay ila 35 gün sonra sofralardaki yerini alacak. İlk hasat nedeniyle Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde çiftçilik yapan Yılmaz Ule, tarlada çalışan tarım işçilerine keman ve darbuka eşliğinde ciğer ile deva-i misk ikram edildi. İşçiler de Trakya oyun havaları eşliğinde göbek atarak hasada devam etti. “Bu sene yeşil biberin fiyatı 85 lira” Karaağaçlı Çiftçi Tunahan Ule Karaağaç acı biberinin yetiştirilişi ve işçiliğinin zorluğunu ifade ederek, “Edirne Karaağaç Mahallesinde çiftçilik yapıyorum. Patentli tescilli ciğer biberi yetiştiriyoruz. Bu gün de burada hasat yapıyoruz. Çok keyifli bir hasat var. Bu sene haşatımıza 20 gün geç başladık. 40 derecelerden dolayı biberimiz çok strese girdi. Bu biber yerli tohum yani Ata tohumumuz yani dedemizin dedesinden kalma o yüzden çok çabuk strese giriyor. En büyük özelliği ince kabuk olması biberimizi yalnızca senede 2 kere toplayabiliyoruz 3’üncü kez toplayamıyorsun çok verimli bir biber değil şimdi burada toplandıktan sonra tek tek iplere dizilecek imece oradan tek tek askıya asılması gerekiyor ve gölgede asılması gerekiyor. Güneş görmeyecek. Nem olan yerde kesinlikle kurumaz. Bu 35-40 derecelerde askıdayken 1 ayda 35 günde biberimiz kurumuş hale geliyor. Fakat dereceler 20-25 derece olduğu zaman iki üç ay içinde kurumuş oluyor. Biberimiz sadece Edirne Karaağaç Mahallesi’nde yetişiyor ve ayrıca sınır bölgesinde yetişiyor. Suya yakın ve ovalarda yetişmiyor sadece sınır bölgesinde yetişiyor. Yunanistan’a sınır olan bölgelerde yetişiyor. Edirne Tava Ciğer’inin yol arkadaşı. Ciğer olmazsa biber olmaz biber olmazsa ciğer olmaz totalde 200 tona yakın bir hasat bekliyoruz. Bu sene yeşil biberin fiyatı 85 lira” dedi. “Dünyanın en tatlı acısını beraber çıkartıyoruz” Edirneli esnaf Arif Meriç ise Karaağaç biberinin sadece Edirne Karaağaç ve sınırda yetiştiğini vurgulayarak, “Burada bir alın teri var alın teri. Edirne ciğerini yanına gelen o dünyanın en tatlı acısı olan o biber var ya bin bir meşakkatle geliyor. Onların yüzlerindeki mutluluğu dünyanın en tatlı acısını beraber çıkartıyoruz. Bundan daha mutlu, bundan daha ferah, bundan daha güzel bir hayat olur mu diye düşündüm. Hakikatten çok mutluyuz, sebebine gelince bu topraklar öyle mübarek öyle bereketli topraklar ki dünyanın hiçbir yerinde yetişmeyen bu Edirne’nin deva-i misk’i ile Edirne’nin karaağaç biberi burada çıkıyor. Çok mutluyuz o kadar mutluyuz ki o kadar sevinçliyiz ki dünyanın dört bir uçağından Edirne’mize gelip ciğerini yiyip biberini almadan gitmiyorlar. Hem biberi hem ciğeri yiyorlar bir taraftan tatlanıyorlar oh be kardeşim diyor. İyi ki gelmişim Edirne’ye diyor. Ruhun ne kadar boşlukları varsa Edirne’de bu biber bu deva hepsini dolduruyor efendim. En uç yerdeyiz düşünebiliyor musunuz 200-300 metre ileride Yunanistan var Allah’ın hikmetine bakın bu biber burada yetişiyor orada yetişmiyor şu güzelliğe bakın. Dünyanın hiçbir yerinde aramızda 200 300 500 metre olan biraz daha ilerlesin toprakta bu dünyanın biberi karaağacın biberi orada yetişmeyip burada yetişmesi bizler için çok büyük bir enerji. Aman Allah’ım bizim dedelerimizin dedesi yüzyıllarca neyi saklamışlar gelecek nesillere tohumunu saklamışlar bunun da tohumu Edirne Karaağaç biberinde. Onun için buradan diyorum ki buradan yanımızdaki komşumuza da selamlar hürmetler olsun ne zaman canları ciğer çektiğinde löp Edirne’ye geliyorlar yanında da Karaağaç’ın biberini yiyorlar. Neden? Yan yana komşuyuz ya işte dünya bu kadar kısa” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.