TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ege

AGRONEWS - Ege haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ege haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ege’de Sıcaklar Bitmedi: Zararlılarla Mücadele Sürüyor Haber

Ege’de Sıcaklar Bitmedi: Zararlılarla Mücadele Sürüyor

Aydın’da, son yılların en sıcak ve kurak yılı yaşanırken, çiftçiler alışılmadık bir durumla karşı karşıya kaldı. Yazın görülen tarım zararlıları, kışın da etkili olmaya devam ediyor. Özellikle çilek üretiminin yoğun olduğu Aydın'da, çiftçiler, normalde kış aylarında yapılmayan ilaçlamaları bu yıl yapmaya zorlanıyor. KÜRESEL İKLİM KRİZİ TARIMI VURUYOR Aydınlı çilek üreticisi Emre Toraman, küresel iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Toraman, kış mevsimi gelmeden önce beklenen soğukların yaşanmaması nedeniyle, yaz mevsiminde karşılaşılan tarım zararlılarının kış ortasında da etkili olduğunu söyledi. Eskiden yalnızca yazın yapılan ilaçlamaların, bu yıl kış ayında da devam ettiğini belirten Toraman, "Maalesef aylardır yağış yok. Bunun yanında hava sıcaklıkları gündüz sanki yaz günüymüş gibi etkili oluyor. Kış yaşanmadığı için oluşan bu tarım zararlılarına karşı neredeyse kasım ayının ortasına geldik" dedi. FİDELERİ KORUMAK İÇİN İLAÇLAMA YAPILIYOR Aydın’ın Yenipazar ilçesindeki çilek tarlalarında, çiftçiler, fidelerini korumak için tüm tarlaları ilaçlamaya başladı. Uzun süredir devam eden sıcaklıkların tarım zararlılarının artmasına neden olduğu belirtiliyor. Çiftçiler, küresel iklim değişikliğinin tarımı nasıl etkilediğini ve bu tür anormal durumların giderek daha yaygın hale geleceğini ifade ediyor.

Zeytinyağı Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor Haber

Zeytinyağı Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor

DENİZLİ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan denetim programı kapsamında, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerini denetlemeye devam ediyor. 2024 yılı zeytin hasadıyla başlayan üretim sezonunda, Denizli'deki zeytinyağı üretim kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 4-18 Kasım tarihleri arasında düzenlediği zeytin ve zeytinyağı denetimleri, ülke genelinde hız kesmeden devam ediyor. Denizli'de faaliyet gösteren 7 zeytinyağı sıkım işletmesinin 2’si Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak çiftçi kuruluşlarına ait. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Kale ilçesinde bulunan zeytinyağı üretim tesislerini ziyaret ederek bu doğrultuda denetimlere başladı. DENİZLİ, ZEYTİN ÜRETİMİNDE EGE'DE 5. SIRADA Çınar, geçtiğimiz yıl Denizli’de 17 bin 753 ton zeytin üretildiğini belirterek, ildeki zeytin üretiminin ülke genelinde 14. sırada, Ege Bölgesi'nde ise 5. sırada yer aldığını ifade etti. Çınar üretim kapasitesiyle ilgili de bilgi vererek, "İl genelinde zeytin olarak en çok Kale olmak üzere Buldan, Sarayköy ve Beyağaç ilçelerimizde, çeşit olarak en fazla Gemlik, bunun yanı sıra Manzallina, Yamalak Sarısı, Domat, Memecik zeytinleri üretilmektedir. İlimizde zeytinyağı üretim tesislerinin yıllık 10 bin 634 ton zeytinyağı üretim kapasitesi olup, geçen yıl bu tesislerde bin 217 ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirilmiştir. İlimizin coğrafi yapısı ve iklim özellikleri bakımından üretilen zeytinyağının hoş, güzel bir aroması ve tadı vardır" dedi. Çınar, bu yılki üretim sezonunun tüm üreticilere bereketli geçmesini diledi.

Çekirdeksiz sofralık üzüm 25 Temmuz’da ihracat yolcusu Haber

Çekirdeksiz sofralık üzüm 25 Temmuz’da ihracat yolcusu

Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığında oluşturulan "Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm Çeşidi ve Mevlana (Razaki Tipi) Sofralık Üzüm Çeşidinin Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu” tarafından Manisa il ve ilçelerinde emsal teşkil edecek bağlarda yapılan incelemeler sonucunda; Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm çeşidinin; 24 Temmuz 2024 tarihinde kesimine, 25 Temmuz 2024 tarihinde ihracatına, Mevlâna (Razaki Tipi) Sofralık Üzüm çeşidinin; 05 Ağustos 2024 tarihinde kesimine, 07 Ağustos 2024 tarihinde ihracatına izin verildi. Ege Sultani Üzümü olarak coğrafi işaret tescili bulunan sultani çekirdeksiz sofralık üzümünün Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 1 milyon 100 bin dekar alanda 60 bin üretici tarafından üretildiğini dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, üzüm üreticilerinin bağlarını bir yıl boyunca büyük bir titizlikle hasada hazırladıklarını, alıcı ülkelerin taleplerine göre bağları hasat edip ihraç etmek için tüm hazırlıklarının tamam olduğunu kaydetti. “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli projemiz kapsamında farklı noktalardaki bağlardan numuneler alarak pestisit analizleri yapıyoruz ve üzüm üreticisi bölgelerin pestisit haritasını çıkarıyoruz” diyen Başkan Uçak, “Bu sezon geçen sezona göre rekoltemiz daha yüksek. 2023 yılında 87 milyon dolar olan çekirdeksiz sultani sofralık üzüm ihracatımızı 2024 yılında 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz” dedi. İç piyasada da çekirdeksiz sultani üzüm tüketimi artmalı Üzümün potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğunu vurgulayan EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, iç piyasada da çekirdeksiz sultani sofralık üzüm tüketiminin artması önerisinde bulundu. Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; “Üzüm, çocukların kemik gelişimine katkı sağlıyor. Kemik erimesi olan hastalarda üzümün bu özelliğinden yararlanabilir. Üzüm, demir zengini olduğu için kansızlıktan kaynaklanan halsizlik, yorgunluk, tırnak kırılması, saç dökülmesi gibi belirtilerin azalmasını sağlar. Cilde parlaklık ve sağlıklı görünüm kazandırır. Üzümün en önemli faydalarından birisi de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Sıcakların çok yüksek seyrettiği bugünlerde tüm vatandaşlarımızı sofralık üzüm tüketmeye davet ediyorum. Özellikle okula gidecek çocuklarımızın beslenme çantalarına sezonu bitene kadar taze üzüm, sezonu bittikten sonra ise kuru üzüm konulmasını öneriyoruz.” Rusya-Ukrayna en çok ihracat yapılan ülkeler Türkiye’nin çekirdeksiz sofralık sultani üzüm ihracatında Rusya Federasyonu 2023 yılı verilerine göre 44,5 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. Ukrayna 10 milyon dolarlık sultani sofralık üzüm talebiyle ikinci ülke olurken, Polonya 9 milyon dolarla zirvenin üçüncü basamağında yer aldı. Taze üzümde çekirdeksiz sofralık sultani üzüm yüzde 65 paya ulaştı Türkiye, 2023 yılında taze üzüm ihracatından 134,6 milyon dolar döviz kazanırken, çekirdeksiz sofralık sultani üzüm 87,2 milyon dolarla taze üzüm ihracatından yüzde 65 pay aldı. Red Globe 11,5 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, diyabet hastalarının tercih ettiği erkenci üzüm çeşidi Superior 4,5 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

Dünyanın gıda ambarı organik tarımın kitabını yazdı Haber

Dünyanın gıda ambarı organik tarımın kitabını yazdı

268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştiren Türkiye’nin organik ürün ihracatı 1 milyar doları aştı. Başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi organik ürünlerin üretim ve ihracatında büyük bir paya ve öneme sahip olan EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Mehmet Ali Işık, “Türkiye’de organik üretim ve ihracat Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde 35 yıl önce İzmir’den başladı. Ülkemizin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Egeli ihracatçılar olarak gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle sürdürülebilirlikte birçok projeye yatırım yapıyoruz. Tecrübelerimizi, bilgilerimizi, hedeflerimizin neler olduğunu ETO ile işbirliğinde organik tarım üzerine çıkardığımız kitabımızla bütün Türkiye’ye daha iyi duyurmayı hedefliyoruz. ETO, 30 yıldır ekolojik üretici, ürünlerin ve organik tarımın gelişmesini, benimsenmesini ilke edinen üreticiden ihracatçıya üniversitelerden tüketiciye tüm kesimi kucaklayarak katma değer yaratan başlıca paydaşlarımızdan biri.” dedi. Işık, “Türkiye üzüm, incir, kayısı, fındık, kiraz ve vişne gibi organik ürünlerde dünya lideri. Küresel organik gıda pazarı 2022 yılında 135 milyar avroya yaklaştı. Şu anda organik ihracatımız 1,6 milyon tonluk üretimle 1 milyar dolar bandında. İhracat hedefimiz ilk etapta 1,5 milyar dolar, daha sonra da 2 milyar dolara ulaşmak. Kuru meyvelerden zeytinyağına, hububattan pamuğa 268 farklı ürünü 311 bin hektar arazide organik olarak gerçekleştiren ülkemiz yaklaşık 53 bin organik ürün çiftçisiyle Avrupa'da 4’üncü sırada yer alıyor.” dedi. Başkan Işık, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak organik ürün ihracatının kayıt altına alınması konusunda koordinatör birlik olarak görevliyiz. Türkiye organik tarım ulusal yönlendirme komitesi ve IFOAM - Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu üyesiyiz. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında oluşturduğumuz Organik ürünler Çalışma Komitemiz tüm sektör paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor ve organik gıda, üretim ve talebini iç pazarda büyütmek, sektörün dış pazarda rekabet gücünü ve tanınırlığını arttırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.” diye konuştu.

Egeli ihracatçılar 2024 yılında fuardan fuara koşacak Haber

Egeli ihracatçılar 2024 yılında fuardan fuara koşacak

Ege İhracatçı Birlikleri 2024 yılında 13 fuara milli katılım, 13 sektörel ticaret heyeti düzenleyecek. Türkiye’ye 2023 yılında 18,5 milyar dolar ihracat dövizi kazandıran Ege İhracatçı Birlikleri, 2024 yılında dünyanın dört bir tarafında düzenlenecek fuarlarda Türk ihraç ürünlerini tanıtacak, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti organizasyonlarıyla ihracatçılarımızla ithalatçıları ikili iş görüşmelerinde buluşturacak. Ticaret Bakanlığı’nın yetkilendirmesiyle A sınıfı fuar organizatörleri arasında yer alan Ege İhracatçı Birlikleri, 2024 yılında 85 yıllık deneyimiyle hazırgiyimden organiğe, gıdadan saraciyeye, mermerden ayakkabıya 13 uluslararası fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirecek. Gıda sektörlerinde ikisi organik 5, hazır giyim sektöründe 4, ayakkabı ve saraciye sektöründe 2 ve doğal taş sektöründe 2 olmak üzere 13 fuarda Türk ihraç ürünlerinin pazarlamasını yapacaklarını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, fuarlar yanında şimdiden 13 sektörel ticaret heyeti planladıklarını, 2024 yılı içinde sektörel ticaret heyetlerinin artması için fizibilite çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Türkiye’nin ihracatının güçlü olduğu Avrupa ülkeleri yanında, Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisiyle uyumlu pazarlara yöneldiklerinin altını çizen Eskinazi, “En büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği’nde 3 tanesi Almanya’da, ikişer tanesi Fransa ve İtalya’da olmak üzere 7 fuarda yerimizi alacağız. Ayrıca, Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında hedef pazarlarımız olan Amerika Birleşik Devletleri’nde 2, Çin’de 2, Güney Kore ve Japonya’da 1’er fuara milli katılım organizasyonu yapacağız. 2024 yılında yapacağımız pazarlama çalışmalarıyla 20 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. İlk fuar İtalya’da Garda Fuarı olacak Egeli ihracatçıların 2024 yılında katılacağı ilk fuar, 13-16 Ocak 2024 tarihlerinde İtalya’da düzenlenecek olan Expo Riva Schuh & Garda Bags Fuarı olacak. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Garda Fuarına 37 ayakkabı ve saraciye firmasıyla katılacaklarını, Avrupa’daki resesyona rağmen pazarda var olmaya devam edeceklerini, 15-18 Haziran 2024 tarihlerinde Garda’da ikinci kez 37 firmayla yerlerini alacaklarının altını çizdi. Son 2 yıldır Kazakistan’a yönelik düzenledikleri sektörel ticaret heyetiyle Kazakistan pazarında güç kazandıkları bilgisini paylaşan Zandar, “Kazakistan’a yaptığımız sektörel ticaret heyetlerinin olumlu sonuçlarını alıyoruz. Kazakistan’daki ikili iş görüşmelerinde Özbekistanlı ithalatçılarda katılıyor. Kazakistan ve Özbekistan’a ihracatımız 100 milyon doları aşabilecek konumda. Bu fırsatı değerlendirmek için 2024 yılı Mart ayında tekrar orada olacağız. 2024 yılı Mayıs ayında ise; ayakkabı, saraciye ve deri konfeksiyon ihracatçılarımızla Suudi Arabistan’a yönelik bir sektörel ticaret heyeti düzenlemek için fizibilite çalışmalarımız sürüyor” dedi. Türk lezzetleri Japonya, ABD, Almanya ve Çin’de tanıtılacak Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının yüzde 22’lik dilimini yaparak gıda ihracatında lider olan Ege İhracatçı Birlikleri 2024 yılında 4 ülkede 5 fuarda Türk lezzetlerinin tanıtımını yapacak. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında gıda sektörlerinin ihracat hedeflerine ulaşması için Japonya, ABD, Almanya ve Çin’de 5 fuara Türkiye Milli Katılım Organizasyonu yapacaklarını dillendirdi. Gıda ihracatçılarının ilk durağının Almanya’da 13-16 Şubat 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan dünyanın en büyük organik ürünler fuarı olan Biofach Fuarı olacağını ifade eden Uçak, “5-8 Mart 2024 tarihlerinde Japonya’da Foodex Fuarı’na 52 firmamızla katılacağız. ABD’de önce, 14-16 Mart 2024 tarihlerinde ABD’de Californiya’da Natural Products Expo West Fuarı’nda sonrasında 23-25 Haziran 2024 tarihlerinde New York’taki Summer Fancy Food Fuarı olacak. 5-10 Kasım 2024 tarihlerinde Çin İthalat Fuarı ile 2024 yılındaki Milli Katılım Organizasyonlarımızı tamamlayacağız. Fuarlar ve sektörel ticaret heyetleriyle 2023 yılında 7,4 milyar dolar olan tarım ürünleri ihracatımızı 2024 yılı sonunda 8,5 milyar dolara taşımayı hedefliyoruz” dedi.

Aşırı sıcaklar Ege ovalarındaki domates mesaisini erken bitirecek Haber

Aşırı sıcaklar Ege ovalarındaki domates mesaisini erken bitirecek

İlçede yaklaşık 40 bin dönümlük arazide ekili domateslerin olgunlaşmasıyla önemli bölümü ihracat pazarlarına gönderilen ürünün hasat süreci de başladı. Bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken olgunlaşan ürünün dalında bozulmaması için toplama ve kurutma işlemlerine hız verildi. Gün doğumuyla tarlalara giren tarım işçilerinin topladığı domateslerden kurutmalığa ayrılanlar kesilerek beyaz örtülere seriliyor. Ürünler, alıcıların talebine göre kükürtlü ya da tuzlu olarak hazırlanıyor. Normalde eylül ayına kadar devam eden toplama ve kurutma işleminin bu yıl aşırı sıcak nedeniyle ağustos ayının ilk yarısında tamamlanması planlanıyor. İlçede bu yıl 400 bin ton domates üretilmesi ve kurutmalık ürünlerin başta ABD ve Avrupa olmak üzere 60'ın üzerinde ülkeye ihraç edilmesi hedefleniyor. "Kuruma açısından sıcağın büyük avantajı var" Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, AA muhabirine ilçede üretilen domatesin yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20'sinin ise kurutmalık olarak kullanıldığını söyledi. Bu sezon mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklığın tarladaki domatesi de etkilediğini vurgulayan Olgun, "Tarladaki domatesin erimemesi lazım, sıcaklar birdenbire ürünü hızlı bir şekilde hazır hale getiriyor, onu toplamamız gerekiyor. Bunun için tarlada da toplama işlemleri hızlanmış durumda. Normalde temmuz ve ağustos aylarında bu işlem yapılıyor fakat sıcaklardan dolayı ağustosun ikinci haftası sezonun tamamlanacağını düşünüyorum. Kuruma açısından sıcağın büyük avantajı var. 7 günde kuruması gereken domates 5 günde kurumaya başladı ama çalışanlarımız için çok zor bir ortam. 45 derecelik sıcaklık söz konusu, beyaz örtülerde bu daha da artıyor." dedi. Olgun, sıcak havanın ürün kalitesine olumsuz bir etkisinin gözlenmediğini, iyi bir hasat sezonu geçirmeyi umut ettiklerini de belirtti. Domates üreticisi Kemal Saygıner ise ürünün kalitesinden memnun olduklarını ancak birden olgunlaşması nedeniyle hasattaki iş yükünün arttığını, sıcak hava izin verdiği ölçüde ara vermeden toplama ve kurutmaya yoğunlaştıklarını belirtti.

Ege’nin İsot’unda hasat başladı Haber

Ege’nin İsot’unda hasat başladı

Ege’nin İsot’u olarak da bilinen Emcelli Biberi pazarda kilosu 80 TL’den satışa sunuldu. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 150 yılı aşkın bir süredir Emcelli Mahallesi’nde öz çekirdeğinden alınan tohumlarla yetiştirilen Emcelli Biberlerini yaşatmaya çalışan Nurullah Akbay (40) evinin yanına 650 metrekarelik sera kurdu. Seranın içerisinde soba ısıtmalı sistemle 2 bin adet acı biber yetiştirdiğini belirten Nurullah Akbay, "Emcelli biberleri bizlere atalarımızdan kalan bir mirastır. Tohumları gelecek yıl değerlendirmek için alır ve saklarız. Ata tohumunun özelliğini bozmayız. Acısı ile ünlüdür. Mideyi yormaz yakamaz. Yemeklere güzel lezzet verir. Salatalarda, közlemelerde tüketilir. Bu yıl havalar yağışlı geçti. Normalde 15-20 gün sonra piyasaya çıkması beklenen Emcelli biberlerinin haziran sonunda ancak piyasada olur. Serada erken üretim yaptığımızdan piyasaya çıktı. Bu hafta pazara 150 kilogram getirdim. Kilosu 80 TL. Ayrıca serada da satış yapmaktayız. Bu biberin lezzetini bilen mutlaka alıyor" dedi. "Dikim alanları daraldı" Emcelli Mahallesinde atalardan kalma acı ve tatlı biber alanlarının her geçen yıl azaldığını belirten Akbay, "Şimdi biber yetiştiren azaldı. Biber dikimi alanları üzüm bağı oldu. Biber dikimi yapanlar parmakla gösterilecek kadar azaldı" diyerek, Emcelli Biberlerinin fidelerini de yetiştirerek satışını yaptığını söyledi. Pazara getirdiği 150 kilogram Emcelli Biberinin saat 15.00’de bittiğini belirten Akbay, "Kimi bir kilo, kimi yarım kilo aldı. Bazıları da 50 liralık alıyor. Allah bereket versin. Tamamını sattım" dedi. Akbay ayrıca isteyen müşterilerin serasına gelerek almak istedikleri kadar biberi kendilerinin de toplayabildiğini sözlerine ekledi. Emcelli Biberinin özelliği Biber üreticisi Nurullah Akbay, Emcelli Biberinin özelliklerini de şöyle anlattı: "Bizim biberlerimiz diğer biberler gibi değildir. Koyu yeşil, etli, sulu ve acıdır. Acısı sadece ağızda hissedilir, mideyi yakmaz. Bu arada bizim köyün havasından olsa gerek lezzeti bambaşka oluyor." Emcelli biberleri diğer biberler gibi salatalarda, yemeklerde, turşu yapımında, kış için kurutularak tüketiliyor. Fırında kurutularak pul biber olarak da değerlendirilen Emcelli biberi özellikle közleme olarak pide ve ızgara etlerin yanında tüketiliyor. Coğrafi işaretli ürünler arasına girdi Ata tohumları ile 150 yıldan fazla üretimi yapılan, ismini Emcelli Mahallesinden alan Emcelli Biberinin bölge halkı, çevre il ilçelerden damak ve lezzetiyle kendini ispat ettiğini kaydeden Sarıgöl Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ahmet Akar, "Mahalle halkının ürettiği biberlerden elde ettiği tohumlarla tekrar fide üretip üretime devam ederek yıllardır üretimi yapılmakta ve sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bizde, Sarıgöl Kaymakamlığı olarak 2021 yılında coğrafi işaret çalışmalarını başlatarak yöresel çeşidin hak ettiği değeri bulmasını ve korunmasını amaçladık. 2023 şubat ayında coğrafi işareti Mahreç işareti ile Emcelli Biberimiz tescil edildi. Ata tohumları ile üretimi yapılan Emcelli biberi coğrafi işaretli ürünler arasına girmiş oldu" dedi.

Zeytinde budama hazırlıkları başladı, testere bilemeye talep arttı Haber

Zeytinde budama hazırlıkları başladı, testere bilemeye talep arttı

Türkiye'nin önemli zeytin üretimi yapılan kentlerinden olan Aydın'da, hasat sezonu biterken budama telaşı sardı. Üreticiler yeni sezon için hazırlıklara başlarken, bıçakçılarda da testere bileme yoğunluğu arttı.   Önemli tarım kentlerinden olan Aydın'da zeytin sezonunun bitmesi ile birlikte zeytin ağaçlarını budama hazırlıkları başlarken bıçakçılarda da testere satışları ve bileme yoğunluğu arttı. Zeytin ağaçlarını gelecek sezona hazırlamak isteyen üreticiler ise testerelerini biletmek ya da yenisini almak için bıçakçıların yolunu tuttu.   Kaliteli testere ile daha az yorularak kolayca işlemlerin yapılabileceğini ifade eden “Bıçakçı Hakkı” lakabıyla bilinen bileme ustası Hakkı Karakaya; “Zeytin sezonu bu sene havaların soğuk olmasından dolayı geç başlamıştı, şimdi hasatlar bitti. Zeytin üreticilerinde de budama hazırlıkları başladı. Bizim de işlerimizde yoğunluk arttı. Testere almaya gelen müşterilerimize yapacakları işe ve ağaç adetlerine göre testere öneriyoruz. Testere satışlarının yanı sıra testere bilemelerini de yapıyoruz. Vatandaş genelde biletmeyi tercih ediyor ama satın alanlar da var. Bilemeler de testerenin boyutuna göre tanesi 30 ila 50 TL arası değişiyor. Bilerken 3 işlemden geçiyor ama ithal testereler 6 aşamadan geçiyor. Makine ile bileme yapıyoruz. Bilemenin püf noktaları var ama en önemlisi ise dikkat eksikliği olmaması. Çünkü aynı zamanda riskli bir iş, dikkatin dağılmaması gerekiyor. Testere alırken çeliğine dikkat edilmeli. İyisini alırsa bir üretici daha az yorulur. Kaliteli bir testere ile çok fazla yorulmazsın. İnce veya kalın dal, sırık testere gibi çeşitler de var. Satışlar da ise testerenin kalitesine ve türüne göre 50 ile 400 TL arasına kadar fiyatlar değişiyor” dedi.   “Budama hazırlıkları başladı” Aydın'da çocukluğundan bu yana zeytincilikle uğraşan 38 yaşındaki üretici Murat Solak; “Biz atadan beri bu işleri yapıyoruz. Zeytin hasadımızı bitirdik, şimdi de budama dönemine geçeceğiz. Ancak çalışacak insan bulmakta çok güçlük çekiyoruz. Maalesef bu işi yapanlar günden güne azalıyor. Yeni nesil gençlerden bu işi yapan yok. Merak edip öğrenmek isteyen de yok. Bu sebeple işleri yapmakta, bağ, bahçe işlerini takip etmekte zorlanıyoruz. Şimdi budama işlerimize başlayacağız. Onun için hazırlıklarımıza başladık. Testere almaya geldim. Genelde yeni testere almak daha mantıklı oluyor bileme yaptırsak da çok verim alamıyoruz. Zeytin ağaçlarımızı gelecek sezona hazırlıyoruz. İnşallah önümüzdeki sezon daha verimli olacak, umutluyuz” dedi. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.