TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Ihracatçıları Birliği

AGRONEWS - Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Ihracatçıları Birliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Ihracatçıları Birliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı Haber

Türk Çipurası, Yunan Üretiminin Düşmesiyle Değer Kazandı

BURSA (İHA) - Çipuranın bu yılın ocak-ekim dönemindeki ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 427 milyon dolara yükseldi. Ege İhracatçı Birlikleri'nden elde edilen verilere göre, ekim ayında su ürünleri ihracatının miktarı 24 bin 479 tondan 28 bin 184 tona, değeri ise 134,4 milyon dolardan 187,5 milyon dolara çıktı. Ocak-ekim döneminde ise su ürünleri ihracatı miktar olarak yüzde 16 artış göstererek 257 bin 712 tona ulaşırken, değeri de yüzde 16 artarak 1 milyar 623 milyon dolara çıktı. İHRACATTA BİR NUMARA LEVREK OLDU İhracatta ilk sırada levrek yer aldı. Levrek ihracatının miktarı yüzde 19 artarak 57 bin 121 tondan 68 bin 119 tona, değeri ise yüzde 17,6 artışla 402 milyon dolardan 473 milyon dolara yükseldi. Çipura ihracatında ise miktar değişmeden 67 bin 581 ton olarak kalırken, değerinde dikkate değer bir artış oldu. Çipura ihracatından sağlanan döviz geliri yüzde 21 artarak 353 milyon dolardan 427 milyon dolara çıktı. Çipuranın birim fiyatı ise 5,22 dolardan 6,32 dolara yükseldi. Türk somonu da önemli bir artış gösterdi. Somon ihracatı, yüzde 32 artışla 48 bin 103 tondan 63 bin 664 tona yükselirken, değer olarak ise yüzde 30 artarak 380 milyon dolara ulaştı. EN BÜYÜK ALICI RUSYA Rusya, Türk su ürünlerinin en büyük alıcısı olmaya devam etti. Rusya'ya yapılan su ürünleri ihracatı, yüzde 21 artarak 62 bin 532 tona, değeri ise yüzde 28 artışla 357 milyon 266 bin dolara çıktı. İtalya'ya yapılan ihracat 25 binden 28 bin tona, Hollanda'ya ise 17,6 bin tondan 19 bin tona yükseldi. Yunanistan'a yapılan su ürünleri ihracatı ise miktar olarak 17 bin tondan 23 bin tona, değer olarak ise yüzde 38 artışla 100 milyon dolardan 138 milyon dolara çıktı. YUNAN ÇİPURASI AZALINCA TÜRK ÇİPURASI DEĞERLENDİ  Yunanistan'da çipura üretimindeki azalma, Türk çipurasının değer kazanmasında etkili oldu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir, Avrupa'nın çipuraya olan ilgisinin arttığını belirterek, "Bu yıl Yunanistan'da az üretim oldu. Yunan şirketlerinin arzının düşmesi de bizim fiyatların artışında etkili oldu. Birim ihracat fiyatı yükseldi" dedi Türk somonunun da talep gördüğünü vurgulayan Demir, "Yüzde 30'ün üzerinde bir artış var. İhracatta 380 milyon dolara ulaşıldı. En çok Rusya talep gösteriyor, Japonya ve Vietnam da Türk somonunu severek tüketiyor" diye konuştu.

Su ürünleri ihracatı zirve yaptı Haber

Su ürünleri ihracatı zirve yaptı

Ülkeye önemli döviz girişi sağlayan Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler sektörü 137,3 milyon dolar olan ihracat rakamını Mart ayında 143,8 milyon dolara çıkardı. Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ve Ege Bölgesi’nde gıda ihracatının lideri de olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Mart ayında, Türkiye geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 1,2’lik gerileme yaşarken, Ege Bölgesi’nden yaptığı ihracatı yüzde 5’lik artışla 137,3 milyon dolardan 143,8 milyon dolara taşıdı ve zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Kuru meyve sektöründeki ihracat artışı sürüyor. 2024 yılına başarılı bir giriş yapan ve iki aydır ihracat artış rekortmeni olan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Mart ayında ihracatını yüzde 9’luk artışla 84 milyon dolardan 91,2 milyon dolara çıkarsa da, ihracat artış rekortmenliğini, Ege Tütün İhracatçıları Birliği’ne kaptırdı. 2024 yılında ilk kez yıllık ihracatta 1 milyar doları geçen EKMİB, Mart ayı sonunda yıllık ihracatını 1 milyar 22 milyon dolara taşıdı” dedi. Zeytin ve zeytinyağı sektörü ihraç pazarlarında tutunmayı başardığı belirten Eskinazi, “Türkiye’deki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını çatısı altında buluşturan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Mart ayında 66 milyon dolarlık ihracatı kayda aldı. 2023 yılında tarihi bir ihracata imza atan EZZİB, 2024 yılında dökme zeytinyağı ihracatındaki yasağa rağmen ihracatta yüzde 9’luk düşüşle ihracat pazarlarında tutunmayı başardı” dedi.

Su ürünleri ihracatı 2023 yılında 1,7 milyar dolara ulaştı Haber

Su ürünleri ihracatı 2023 yılında 1,7 milyar dolara ulaştı

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında Muğla’nın başı çektiği su ürünlerinde 2023 yılında gerçekleşen ihracat 1,7 milyar dolar, hayvansal mamuller ihracatı ile birlikte 3,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Su Ürünleri sektörü olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi ilk önce yakalayan sektörlerin başında geliyoruz. 2023 yılında levrek ihracatımız yüzde 2 artışla 517 milyon dolar, çipura ihracatımız yüzde 12 artışla 418 milyon dolar olurken, Omega-3 deposu Türk somonu yüzde 9 artışla 376 milyon dolara yükseldi. Alabalık ihracatımız yüzde 12 artışla 112 milyon dolar, orkinos ihracatımız 51 milyon dolara ulaştı. 92 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz ve bunun yüzde 42’sinin AB ülkelerine yapıyoruz. 2023 yılında Rusya’ya 325 milyon dolar, İtalya’ya 188 milyon dolar, Birleşik Krallık’a 156 milyon dolar, Hollanda’ya 149 milyon dolar, Yunanistan’a 118 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye’nin su ürünleri ihracatının yüzde 67’sini Egeli ihracatçılarımız gerçekleştiriyor. 2023 yılını Ege Bölgesi’nde 1 milyar 127 milyon dolarlık su ürünleri ihracatıyla geride bıraktık. Su ürünleri sektörü, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde gıda ürünleri arasında 1 milyar dolar barajını geçen tek ürün grubu oldu.” dedi. Türkiye geneli su ürünleri ihracatında hedefi 2 milyar dolar Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, “Türkiye geneli su ürünleri ihracatında hedefimiz 2 milyar dolara ulaşmak. Türkiye’nin su ürünleri üretim ve ihracatı özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük mesafe kat etti. Son 20-25 yıllık dönemde su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe dünyanın en modern ve entegre tesislerini Türk girişimcilerimizin ülkemize kazandırması da ihracatı arttıran etkenlerden biri. 2024 yılında öncelikli pazarımız arasında yer alan Afrika’ya yönelik olarak planlanacak çeşitli projeler ile sektörümüz ürünlerini önemli bir potansiyel pazara yöneltmeyi hedefliyoruz. Çin’den ABD’ye, Rusya’dan Fransa’ya, İspanya’dan Singapur’a, dünyanın dört bir tarafında katıldığımız fuarlarda info-stantlarımız ve gerçekleştirdiğimiz tadım etkinlikleri ile sektörümüzü yurtdışında tanıttık. Kenya, Gana, Nijerya, Etiyopya, Venezuela, Panama, Cezayir, Libya, Katar, Suudi Arabistan, Mısır’da aynı performans ile çalışmalara devam etmeyi hedefliyoruz. Türk balıklarını Amerika, Avrupa Birliği, Çin’de sergileme çalışmalarımızı artırabilmek adına, Ege, İstanbul, Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yerleşik birlikler ile güçlerimizi birleştirerek sadece su ürünlerine yönelik bir Turquality projesi başlatmayı planlıyoruz” dedi.

Balık ihracatı 1 milyar doları aştı Haber

Balık ihracatı 1 milyar doları aştı

Türkiye’nin balık ihracat rekortmeni ili Muğla’nın da içinde olduğu Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği 11 aylık dönemde gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar doları aştığını açıkladı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2022 yılının 11 aylık diliminde 984 milyon dolar olan ihracatını 2023 yılının aynı döneminde yüzde 6’lık artışla 1 milyar 40 milyon dolara taşıdı. Su ürünleri sektörü, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde gıda ürünleri arasında 1 milyar dolar barajını geçen tek ürün grubu olurken, EİB’nin 2023 yılının 11 aylık döneminde gerçekleştirdiği 5 milyar 180 milyon dolarlık gıda ürünleri ihracatından yüzde 21 pay aldı. Türkiye’nin ihraç ettiği her üç balıktan ikisini Egeli balıkçılar ihraç etti Türkiye, 2023 yılının Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 540 milyon dolarlık su ürünleri ihraç ederken, her üç balıktan ikisini Egeli balıkçılar yapma başarısı gösterdi. Egeli su ürünleri yetiştiricilerinin son 25 yılda su ürünleri yetiştiriciliğine büyük yatırım yaptıklarını dile getiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, 2000’li yılların başından itibaren artan kapasitesiyle birlikte ihracatta her yıl yeni rekorlar kırdıklarını, ihracatın yıldız sektörleri arasında yer aldıklarını kaydetti. 2000 yılında 59 milyon dolar olan su ürünleri ihracatlarının 2023 yılının Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 40 milyon dolara ulaştığını aktaran Girit, 2023 yılını Ege Bölgesi’nde 1 milyar 150 milyon dolarlık su ürünleri ihracatıyla kapatmayı hedeflediklerini, Türkiye genelinde de 1,7 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandıracaklarını söyledi. Su ürünleri ihracatında levreğin 445 milyon dolarla lider ürün olduğu bilgisini paylaşan Girit, “Çipura ihracatından 346 milyon dolar, Türk somonu ihracatından 149 milyon dolar, alabalık ihracatımız 60 milyon dolar, diğer su ürünleri ihracatımız 40 milyon dolar oldu” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.