TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ejder Meyvesi

AGRONEWS - Ejder Meyvesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ejder Meyvesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de tropikal ejder meyvesinde hasat dönemi Haber

Mersin’de tropikal ejder meyvesinde hasat dönemi

Mersin’in Silifke ilçesinde tropik meyve olan ve ejder meyvesi olarak da bilinen pitaya bahçelerinde hasat başladı. Akdeniz iklimi nedeniyle bir çok tropikal ürünün üretildiği Mersin’de ejder meyvesi de dikkat çekiyor. Türkiye genelinde bin 200, Mersin genelinde 150 dönüm arazide üretimi yapılan ejder meyvesi iç piyasanın yanı sıra ihracata da gidiyor. Kentte 7 yıl önce örtü altında üretimine başlanan meyveler, kilogramı 120-130 TL’den alıcı buluyor. Rusya ve Almanya başta olmak üzere, Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Dubai gibi ülkeler ihraç edilen meyveler sabahın erken saatlerinde tarım işçileri tarafından toplanarak sandıklara istifleniyor. Ejder meyvesinin dönümünden bahçenin bakımı ve iklim şartlarına göre 3 tona kadar ürün hasat ediliyor. Silifke’de ilk olarak Çeltikçi Mahallesinde 3 dönüm örtü altı ejder meyvesi bahçesini kurduğunu belirten Üretici Feza Önal, “7 Yıldır ejder meyvesi üretimi yapıyorum. Silifke’de 3 dönümle başladığımız ejder meyvesi üretiminde 35 dönüme ulaştık. Elimizden geldiğinde kaliteli ve organik bir ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü müşterilerimizde bunu tercih ediyor. Üretimden mutluyuz. Gittikçe de potansiyelimiz ve rekoltemiz yükseliyor. Alıcı konusunda çok büyük sorun yaşamıyoruz. Ürünümüzü kaliteli ürettiğimiz zaman direk ihracatçılara veriyoruz. İkinci malları ise iç piyasaya sürüyoruz” dedi. Genelde kırmızılar iç piyasaya, beyazlar ihracata gidiyor Kırmızı ve beyaz olmak üzere iki çeşit meyve ürettiklerini ifade eden Önal, “Kırmızı ejder meyvesi biraz erken olgunlaşıyor ve daha çok iç piyasaya hükmediyor. Daha sonra beyaz serileri geliyor. Onları da daha çok ihracata gönderiyoruz. Ürünün hasat dönemi Ağustos ayında başlıyor ve Kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. Şuanda piyasada 120 TL’den alıcı buluyor ama beklentimiz 150-160 lira. Dönümünden 2 yaşından sonra 500 kilodan başlayıp 3 tona kadar meyve çıkabiliyor. Ejder meyvesinin ağacı kaktüsgillerden olup, iyi bakıldığı zaman 25 ile 35 yıl arasında meyve verebiliyor" diye konuştu. Ejder meyvesinin Türkiye’de denenmesinin 12 yıl öncesine dayandığına dikkat çeken Önal, 6-7 yıldır ülke genelinde çoğaldıklarını ve ticari anlam kazanmaya başladıklarını kaydetti. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra kurduğu örtü altında ejder meyvesi ürettiğini aktaran Taner Yılmaz ise "3. yılımızda ürünümüz çok bol. Fiyatlarımız da birinci sınıf ürünler 12-130 liradan başlıyor. Günümüz şartlarında fiyatlarımız ilk 2 seneye göre çok düşük. Daha da arttırılması için uğraşıyoruz. 2 dönümlük seramdan bu yıl dönüm başına 3 ton ürün hasat etmeyi düşünüyorum. Bu meyvenin ağacına iyi bakarsan 25-35 yıl arası ömrü oluyor. İyi bakarsak her yıl ürünümüz beklide katlayarak artacak” ifadelerini kullandı.

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar Haber

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar

Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz.” dedi. Başkan Uçak, “Birleşik Krallık’a ihracatımız geçen seneye kıyasla 806 bin dolardan 2 milyon dolara ulaştı. Böylece Birleşik Krallık 2024 yılının ilk yarısında en fazla ihracat yaptığımız ülke konumuna yükseldi. Rusya’ya 1,6 milyon dolarlık, Romanya’ya ise 1 milyon dolarlık ihracatımız var. 2024’ün ilk yarısında Romanya’nın ilk sırada olduğu kivi ihracatımız 5,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık yaban mersini ihracatımızda birinci sırada yer alıyor. En fazla ivme kaydettiğimiz yaban mersininde ihracatımız 1 milyon dolardan 3,3 milyon dolara yükseldi. Birleşik Krallık’ın birinci sırada olduğu mango ihracatımız 1,3 milyon dolara yükseldi. Rusya’nın başı çektiği avokado ihracatımız ise 1 milyon dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

Aydın, tropikal meyve ihracatı yapan şehirler arasına girdi Haber

Aydın, tropikal meyve ihracatı yapan şehirler arasına girdi

Başlatılan projeler çerçevesinde ejder meyvesinden avokadoya kadar birçok tropikal meyve yetiştirme alanlarından biri haline gelen Aydın, 2024 yılında 11 milyon dolarlık ihracat yapan şehirler arasında yer aldı. Aydın’da katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalar aralıksız devam ederken pitaya başta olmak üzere birçok tropikal meyvelerin yetiştirilmeye başlandığı Aydın, ihracat yapan şehirler arasında yerini aldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) verilerine göre 2024 yılının ilk yarısında tropikal meyve ihracatı 11 milyon dolara ulaşırken, Aydın tropikal meyve ihracatına katkı sağlayarak ülkeye döviz getiren şehirlerden oldu. Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak; “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.