TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ekoloji

AGRONEWS - Ekoloji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekoloji haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çanakkale Boğazı’nda Müsilaj Alarmı Yeniden Çalıyor Haber

Çanakkale Boğazı’nda Müsilaj Alarmı Yeniden Çalıyor

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Boğazı’nda deniz salyası olarak da bilinen müsilaj yeniden görülerek özellikle balıkçılar arasında tedirginliğe neden oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, bu durumun su sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını söyledi. 2020 yılında ciddi sorunlara neden olan müsilaj, bu yıl Güney Marmara’da bazı bölgelerde etkisini yeniden göstermeye başladı. Prof. Dr. Büyükateş, yaklaşık bir aydır balıkçılardan bu konuda şikayetler aldıklarını ve yüzeyde de müsilaj gözlemlendiğini belirtti. MÜSİLAJIN NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI Prof. Dr. Büyükateş, su kolonunda yoğunlaşmanın en önemli sebeplerinden birinin durgun hava koşulları ve su sıcaklıklarının yüksek olması olduğunu ifade etti. Müsilajı oluşturan organizmaların etkinliğini kontrol altına almak için su sıcaklıklarının 9 derece ve altında olması gerektiğini belirten Büyükateş, şu an su sıcaklıklarının ortalama 13.5 derece olması nedeniyle organizmaların fotosentez aktivitelerinin arttığına işaret etti. Ayrıca sistemdeki besin yükünün kentsel ve tarımsal kirlilikle arttığını vurgulayan Büyükateş, iklim değişikliği ve mevsimsel değişimlerin de bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti. Ancak kontrol edilebilecek faktörler arasında atıkların, tarımsal girdilerin ve yüzey akışlarının yönetiminin yer aldığını söyledi. GELECEK GÜNLERDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR Büyükateş, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların düşmesi ve rüzgar hareketliliğinin artmasıyla müsilaj yoğunluğunda azalma beklediklerini ifade etti. Ancak bu süreçte atık kontrolüne ve kirlilik yükünün azaltılmasına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Şanlıurfalı minikler tescilli ürünü toprakla buluşturdu Haber

Şanlıurfalı minikler tescilli ürünü toprakla buluşturdu

Şanlıurfa’nın tescilli ürünlerinden biri olan “Keten Köyneği Fıstığı” minik öğrencilerin elleriyle toprakla buluştu. Şanlıurfa Tatlıses İlköğretim Okulu öğrencileri, Öğretmenlerinin gözetiminde Şanlıurfa Akıllı Tarım Uygulamaları Eğitim Merkezine (ŞATEM) giderek fıstık tohumu ekip toprağa can suyunu verdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün hayata geçirdiği proje ile Yeşil bir doğa ve sürdürülebilir bir ekosistem için küçük yaşlardan itibaren toprak ve bitki sevgisinin aşılanmasının amaçlandığı etkinlikte çocuklar bir yandan eğlenirken bir yandan da öğrenmenin keyfini yaşadı. Okullarda verilen eğitim-öğretim programlarında öğrencilere sunulan akademik bilgi ve becerilerin yanında çevre ve tarımdan bihaber büyümelerinin önüne geçmek amacıyla harekete geçen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, öğrencilere toprak ve tohumun önemini anlatarak sera içerisinde fıstık tohumu ekimi uygulamalı olarak gösterildi. ŞATEM’de organik tarım eğitimi alan öğrenciler, toprağın içerisindeki madde ve minareleri de animasyon film izleyerek öğrendiler. Öğretmenleri ile birlikte ellerine çapaları alarak, toprakla temas etti. Fıstık tohumunu toprakla buluşturan minikler, fıstığın yetişmesi için gereken tüm aşamalarını da bizzat tecrübe etti. Büyük bir dikkat ve özveriyle kendilerine gösterilenleri birer birer uygulayan öğrencilerin yaşadıkları mutluluk ise görülmeye değerdi. Minik ellerin toprakla buluştuğu etkinliğin sonunda her öğrenciye poşetli toprağa ektiği tohumu hediye edilirken öğrenciler Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından sertifika ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Etkinliğin kendileri için son derece eğitici ve eğlenceli olduğunu kaydeden öğrenciler, tohumdan fidana giden yolu en ince detaylarına kadar öğrendiklerini belirterek kendilerine bu imkânı sunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine teşekkür ettiler. ŞATEM uygulama sahası ve seralarda görevli çalışanlarda düzenlenen etkinlik hakkında bilgiler aktardılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.