TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ekosistem

AGRONEWS - Ekosistem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekosistem haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli’de Su Ürünleri Denetimlerinde Kararlılık Vurgusu Haber

Denizli’de Su Ürünleri Denetimlerinde Kararlılık Vurgusu

DENİZLİ (İHA) - Denizli’de, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve yasa dışı avcılıkla mücadele etmek amacıyla denetimler tüm hızıyla sürdürülüyor. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerde, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'na aykırı hareket eden 43 kişi ve iş yerlerine 527 bin 673 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 127 bin metre kaçak balık ağı ve yasaklı 2 elektroşok cihazına el konuldu. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN DENETİMLER ARTIRILDI Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, denetimlerin su ekosisteminin korunması, sürdürülebilir avcılığın sağlanması ve her balığa en az bir kere üreme hakkı tanınması amacıyla kesintisiz sürdüğünü belirtti. Çınar, kaçak ve yasa dışı avcılıkla mücadelede güvenlik birimleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde kararlı bir duruş sergilendiğini vurguladı. Denetimlerin, göl, gölet ve akarsularda boy, tür, zaman ve av araçlarına uygunluğun yanı sıra satış noktaları, işleme tesisleri ve nakil güzergâhlarında da yoğun bir şekilde sürdüğünü aktaran Çınar, su ekosisteminin yalnızca insanlar için değil, aynı zamanda birçok endemik canlı için de yaşam alanı sağladığını hatırlattı. VATANDAŞLARA ÇAĞRI Çınar, "Ticari ve Amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşlarımızın su ürünleri av yasaklarına uymaları hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır" uyarısında bulundu. Denetimlerin kesintisiz devam edeceğini ve su ürünleri kaynaklarının korunmasının gelecek nesiller için büyük bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Mersin ve İskenderun Körfezleri Akdeniz'in En Kirli Bölgeleri Haber

Mersin ve İskenderun Körfezleri Akdeniz'in En Kirli Bölgeleri

Mersin ve İskenderun Körfezleri Akdeniz’in En Kirli Bölgeleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Akdeniz kıyılarındaki kirliliğin, oksijen seviyelerini düşürecek kadar arttığını ve bu durumun denizdeki canlılar için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Mersin ve İskenderun Körfezleri, bölgedeki en kirli alanlar arasında yer alıyor. Kirliliğin Kaynağı: Şehir Deşarjları ve Nehirler Prof. Dr. Salihoğlu, Akdeniz'deki kirliliğin ana kaynağının şehir deşarjları olduğunu belirtti. Ayrıca, nehirlerden gelen tarımsal ve endüstriyel kirliliğin de büyük bir baskı oluşturduğunu vurguladı. Mersin’deki plastik atıklar ve diğer eşyalardan oluşan kirliliğin çoğu, karasal kaynaklardan denize ulaşıyor. Oksijen Seviyeleri Düşüyor, Ekosistem Zor Durumda Kirliliğin boyutlarının arttığını belirten Salihoğlu, “Oksijen seviyeleri azalıyor ve denizdeki görüş mesafesi düşüyor. Bu sağlıksız bir ekosistemi işaret ediyor” dedi. Ayrıca, denizdeki kirliliğin, ekosistemi değiştirdiğini ve ekosistemin direncini azalttığını belirtti. İklim Değişikliği ve Kirlilik Birleşince Tehdit Artıyor Salihoğlu, kirliliğin ve iklim değişikliği baskılarının birleştiğinde, deniz ekosisteminin ciddi şekilde zayıfladığını ifade etti. Bu durumun sadece deniz canlıları için değil, insan sağlığı için de tehdit oluşturduğunu vurguladı. Şehir deşarjlarının ileri arıtmadan geçmesi gerektiğini, aksi takdirde suya zararlı bakterilerin karışabileceğini söyledi. Plastik Atıklar Karasal Kaynaklardan Geliyor Plastik atıklara da dikkat çeken Salihoğlu, “Plastik atıklar denize karasal kaynaklardan geliyor, özellikle nehirlerden” dedi. Ceyhan Nehri’nin bu kirliliği artıran önemli bir kaynak olduğunu belirtti ve tek kullanımlık plastiklerin doğaya bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Erzincan’da iç sularda av yasağı başladı Haber

Erzincan’da iç sularda av yasağı başladı

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, Erzincan’da iç sularda av yasağının 1 Nisan’da başladığını hatırlatarak, “Sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesi ancak av yasaklarının getirilmesi ile mümkündür” dedi. İl Müdürü Şahin, Erzincan’da su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacı ile tüm göl, gölet, baraj gölleri, akarsu, çay, dere gibi tüm iç sularda su ürünleri avcılığının 1 Nisan-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yasaklandığını söyledi. Şahin, “İç su balık avcılığı ve satışı yasakları 1 Nisan’da başladı. 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanuna istinaden hazırlanan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ ve 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri gereği, ilimizde 1 Nisan- 30 Haziran tarihleri arasında sazangiller (sazan, kadife, siraz, tatlı su kefali) ve yayın balığı avcılığı yasaktır. Ayrıca 15 Mart- 30 Nisan tarihleri arası sudak ve tatlı su levreği avcılığı da yasaktır. Belirtilen tarihler arasında yasak olan balık türlerinin avcılığının, belgesiz olarak naklinin ve satışının tespit edilmesi halinde 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa göre yasal işlem uygulanacaktır.” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.