TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ender Muhammed Gümüş

AGRONEWS - Ender Muhammed Gümüş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ender Muhammed Gümüş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı Haber

Beylikova ve Alpu çiftçilerine Yeni Destekleme Modeli anlatıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Beylikova ve Alpu ilçelerinde düzenlenen bilgilendirme toplantılarında, Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ele alındı. Toplantıda, ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca ve Veteriner Hekim Oğuz Umur, çiftçilere yönelik sunumlar yaptı. Stratejik Ürünler ve Bitkisel Üretim Planlaması Yapılan sunumlarda, 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde stratejik öneme sahip 13 ürün ve 1 ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı açıklandı. Bu stratejik ürünler şunlardır: Arpa, Aspir, Ayçiçeği (yağlık), Buğday, Kolza (kanola), Fasulye (kuru), Mercimek, Mısır (dane), Nohut, Pamuk (kütlü), Patates, Soğan (kuru), Soya Çiftçilere, hangi ürünlerin Eskişehir havzalarında üretimine izin verildiği ve planlamaya uygun olmayan ürünlerin destek alamayacağı konusunda bilgi verildi. Ayrıca, havzasında izin verilmeyen bir ürün ekildiğinde yapılması gereken iş ve işlemler de detaylı bir şekilde anlatıldı. Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği Yeni Destekleme Modeli ile çiftçiler, üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı elde edecek. Bu sayede, üretim planlamasının daha sağlıklı bir şekilde yapılabileceği ve tarımsal üretimde verimliliğin artacağı vurgulandı. ÇKS Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile çiftçilerin kayıt işlemlerinin kolaylaştırıldığı ve bu değişikliklerin nasıl uygulanacağı hakkında da bilgiler aktarıldı. Katılım ve Geri Bildirim Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Beylikova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahmut Dinçer ve Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Sönmez Baş katıldı. Toplantının sonunda, çiftçilerle soru-cevap şeklinde karşılıklı etkileşim sağlanarak, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Eskişehir’de “Hastalıktan Ari İşletme Haber

Eskişehir’de “Hastalıktan Ari İşletme" sayısı 12’ye yükseldi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Seyitgazi İlçesi Doğançayır Mahallesinde bulunan hayvancılık işletmesine “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” verildi. Beraberinde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir ve görevli veteriner hekimler ile “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” almaya hak kazanan söz konusu hayvancılık işletmesini ziyaret eden Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş işletme hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra işletme sahibi Gazi Küçükarslan’a sertifikasını takdim etti. Konu hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak hayvancılık yol haritasının önemli başlıklarından olan hastalıktan ari işletmeler için gerekli adımlar atmaya devam ettiklerini bu kapsamda, karantina ünitesine sahip kayıt altına alınmış, asgari, teknik ve hijyenik şartlarda şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleriyle tüm hayvanların bu hastalıkları taşımadığı belirlenen işletmelere "Hastalıktan Ari işletme" belgesi verildiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özellikle ithal ve ari işletmelerden temin edilen hayvanlara uygulanan tüberkülin testleri ve brusella analizleri ile ilgili yapılan düzenlemeler ile hastalıktan ari işletme sayısının artmasına önemli katkı sağlandığını ve verilecek ilave desteklerle ari işletme sayısının 12’ye ulaştığını, 2024 yılında bu sayının en az 20 işletmeye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığını da yürüten İl Müdürü Gümüş, hayvancılık ve tarımın önemine vurgu yaparak hastalıktan ari işletme sayısının arttırılması için yapılan çalışmaların örnek teşkil ettiğini kaydetti ve “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” almaya hak kazanan işletme sahibini tebrik etti. “Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” almak isteyen yetiştiricilerin il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak konu hakkında detaylı bilgi alabileceklerini ve gerekli şartları yerine getirerek Hastalıktan Ari İşletme sahibi olabileceklerini belirtti. Eskişehir Damızlık Süt Üreticiler Birliği Başkanı da olan işletme sahibi Gazi Küçükarslan ise uzun yıllardır tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını gerek birlik üyeleri gerekse tüm Eskişehirli yetiştiricilere örnek olmak adına hastalıktan ari işletme sertifikası almak için başvuru yaptığını ve hayvanlarına yapılan test ve analizlerin temiz çıkmasından sonra sertifika almaya hak kazanmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Çifteler’de kanola tarımı yükseliyor Haber

Çifteler’de kanola tarımı yükseliyor

‘Sivrihisar, Günyüzü ve Çifteler İlçelerini Kanola Çiçekleriyle Sarıya Boyuyoruz’ projesi çerçevesinde temin edilen tohumlar, çiftçilere teslim edildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022 yılında uygulanan Kanola Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’nin devamı niteliğinde hazırlanan ve Bakanlığa sunulan ‘Sivrihisar, Günyüzü ve Çifteler İlçelerini Kanola Çiçekleriyle Sarıya Boyuyoruz’ projesi çerçevesinde Çifteler İlçesinde yüzde 75’i Bakanlık katkılı, yüzde 25’i ise çiftçi katkılı bütçe ile temin edilen kanola tohumu çiftçilere teslim edildi. Etkinlikte, Çifteler İlçesinde 325 dekar alana ekilmek üzere 13 çiftçiye kanola tohumu verildi. Bu proje ile Çiftelerde çiftçi nezdinde büyük bir rağbet gören kanola üretiminin daha da yükselmesi bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde Eskişehir’de özellikle su azlığının bulunduğu bölgelerde yağlık ayçiçeğine alternatif olması için projelendirilen kanola tohumu dağıtıldı. 2022 yılında Sivrihisar, Günyüzü, İnönü, Alpu ve Seyitgazi ilçelerinde 700 bin TL bütçe ile 7 bin 370 dekar alanda üretim yapılması hedeflenen projeden 119 çiftçi faydalandı. Ağustos ayında yapılan hasat sonucunda dekardan ortalama 400 kilogram verim elde edilirken, toplamda hasat edilen 2 bin 950 ton ürün karşılığında ortalama 11 bin TL, ton fiyat ile 32 milyon 500 bin TL gelir elde edildi. Kanolanın kıraç alanlardaki getirisi, çiçeklenme döneminde arıcılık için önemli bir polen kaynağı olması sebebiyle 2023 yılı için çiftçilerden gelen talep sonucunda, Sivrihisar, Günyüzü ve Çifteler ilçelerinde uygulanmak üzere Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 1 milyon 266 bin TL’lik proje hazırlanarak, Bakanlığa sunuldu ve proje uygun görülerek ödeneği aktarıldı. Yüzde 75’i Bakanlık katkısı, yüzde 25’i çiftçi katkısı şeklinde uygulanan proje ile temin edilen kanola tohumlarının, Çifteler topraklarına bereket katacağı öngörüldü. Çiftçiler, kanoladan en iyi verimi alabilmek ve kanolanın kış koşullarına iyi adapte olması için 15 Eylül tarihinden önce ekimin yapılması konusunda uyarıldı. Etkinliğe, Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Çiftler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Asuman Cansu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Çifteler Sulama Birliği Başkanı Murat Tuzlacıoğlu, Çifteler Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Murat Gökyeşil, Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi Temsilcisi Hakan Doğanuz, teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Eskişehir çiftçisine 26 milyon 823 bin liralık destek ödemesi Haber

Eskişehir çiftçisine 26 milyon 823 bin liralık destek ödemesi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 15 Eylül itibariyle ‘Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği’ çerçevesinde, Eskişehirli çiftçilere 26 milyon 823 bin 914 TL destek ödemesi yapmaya başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Eskişehir’de bu haftaki destekleme ödemesi çerçevesinde toplamda 26 milyon 823 bin 914 TL tarımsal destekleme ödemesini 15 Eylül itibariyle üreticilerimizin hesaplarına aktarmaya başladık. Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çerçevesinde 5 bin 325 üreticimize 26 milyon 823 bin 914 TL destekleme ödemesini yapmaya başladık. Haftalık dilimler halinde ödenen desteklemeler çerçevesinde her hafta en az bir destekleme kaleminden çiftçilerimize destekleme ödemesi yapacağız. Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çiftçilerimizin hesaplarına aktarılmaya başlandı. Önümüzdeki haftalarda da diğer destekleme ödemeleri çiftçilerimize ödenecek” dedi. “Çiftçilerimize toplamda 3,5 milyar TL’lik hibe desteğimiz oldu” Yaptığı açıklamada 120 bin dönüm arazinin tarıma kazandırıldığını ifade eden Ender Muhammed Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki bu yıl mahsulümüz çok bol ve bereketli oldu. Makine-ekipman anlamında tarımda sanayi ürünlerinin veya mekanizasyon anlamında da daha yüksek teknoloji kullanımına devam ediyoruz. Bu anlamda İl Müdürlüğümüzce, Bakanlığımız destekleri çerçevesinde kırsal kalkınma yatırımlarıyla çiftçilerimize makine-ekipmanda ve sulama yatırımlarında yüzde 50 hibe desteği sağlıyoruz. Tarım, hayvancılık ve gıda bölümlerinden mezun olmuş lise, yüksekokul veya üniversite mezunlarımıza kişi başı 250 bin liraya kadar hibe desteği sağlıyoruz. Şu ana kadar 2 bin 800 projemiz oldu. Bizim bu projelerimize de yüzde 50 hibe desteğiyle 193 milyon TL nakit ödeme desteği sağladık. Bunun dışında çiftçilerimize toplamda 3 buçuk milyar TL’lik hibe desteğimiz oldu. Bunun yanında tarım arazilerimizin, atıl arazilerimizin tarıma kazandırılması çerçevesinde de sadece son iki yılda uygulamış olduğumuz projelerle doğrudan çiftçimize hibe şeklinde tohum, fide, fidan verdik. Böylece 120 bin dönüm arazimizi tarıma kazandırmış olduk. Devletimiz her zaman çiftçisinin yanındadır. Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çerçevesinde 5 bin 325 üreticimize yapılan 26 milyon 823 bin 914 Liralık ödeme, çiftçilerimize hayırlı bereketli olsun.”

TAKE Projesiyle 2 yılda 120 bin dekar arazi tarıma kazandırıldı Haber

TAKE Projesiyle 2 yılda 120 bin dekar arazi tarıma kazandırıldı

Eskişehir'de Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce TAKE Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren atıl durumda bulunan tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla çiftçilere tohumluk ve fide desteği verildi. Müdürlük tarafından uygulanan "Boş Tarlalarda Meyve Bereketi Projesi" ile Mihalıççık, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde kullanılmayan sulanabilir toplam 400 dekardan fazla bir alana 20 bine yakın fidan dikildi. TAKE Projesi kapsamında Mihalıççık ilçesinde uyguladıkları "Boş Tarlalarda Meyve Bereketi Projesi"nden yararlanan üreticilerin kiraz bahçelerini ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği desteklerle çiftçinin yüzünün güldüğünü söyledi. Mihalıççık'ın Eskişehir'in kiraz üssü bir ilçesi olduğunu kaydeden Gümüş, "Bu proje kapsamında sadece 431 dekar meyve bahçesi kurmuşuz. 2021 yılında sadece 3 ilçemize, 7 bin 260 kiraz, 6 bin erik fidanı ve 6 bin 390 adet de Trabzon hurması vermişiz. Tabii daha sonraki yıllarda biz bu projenin kapsamını da genişlettik. Hem meyve, hububat, nohut için yaptık. Yemeklik baklagiller ve çiftçilerimizin, hayvancılarımızın ihtiyacı olan yemlik baklagiller için de yaptık. 2021'de toplamda 100 ton ilk etapta buğday ve arpa tohumunu TAKE Projesi kapsamında ayarladık." diye konuştu. Çiftçinin gayretleriyle emeğinin karşılığını aldığını vurgulayan Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl, son iki yıldır özellikle 2021'de kurak sezon vardı ama 2022'de yine yağışlı bir sezon vardı. 2023'te kışın kurak geçen sezon daha sonra gelen yağmurlarla çok büyük berekete dönüştü. Artık dallarını taşımayan kirazlarımız var. Tarlalarımızda buğdaylarımız, arpalarımız var. Mısırımız, ayçiçeğimiz var. Depolarımız almıyor. Tüccarımızın verdiği düşük fiyata rağmen devletimiz daha yüksek fiyattan çiftçimizden malını almak için bütün personeliyle depolarında müdürleriyle, amirleriyle, memurlarıyla, işçileriyle seferber oldu. Çiftçimiz mağdur olmasın yeter ki daha fazla para kazansın diye çaba sarf ediyoruz." "Bu yıl sonuna kadar 200 bin dekar üzerine çıkmayı çıkarmayı hedefliyoruz" İl genelinde 2 yıldaki destekleriyle atıl vaziyetteki alanlarda üretime geçildiğine dikkati çeken Gümüş, "Özellikle atıl olan veya nadasa terk edilen, hiç kullanılmayan arazilerin toplamı, tarıma kazandırılan alan, vermiş olduğumuz desteklerle beraber 120 bin dekarı buldu. Eskişehir için çok büyük bir rakam bu. Bereketli topraklardayız. Nihayetinde bu seneki güz döneminde vermeyi planladığımız, projesini yaptığımız desteklerle beraber bu yıl sonuna kadar bunu 200 bin dekar üzerine çıkmayı çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah bu hedefimize de ulaşacağız. Yeter ki çiftçimizin yüzü gülsün. Başka bir arzumuz yok." ifadelerini kullandı. Gümüş, son bir yılda verdikleri tüm desteklerin tutarının 1 milyar 200 milyon lirayı aştığına değinerek, "Çok şükür. Yeter ki çiftçimiz daha fazla kazansın, üretsin. Biz bu 1 milyarı 5 milyar da yaparız. Yeter ki daha fazla gayret göstersinler." dedi. TAKE Projesi çerçevesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden 900 kiraz fidanı desteği alarak 12 dönümlük alanda kiraz yetiştirmeye başlayan 56 yaşındaki üretici Durmuş Kızılkaya ise gelecek yıldan itibaren az da olsa ilk ürünleri almaya başlayacaklarını söyledi. Yararlandığı projenin daimi olmasının önemli olduğuna dikkati çeken Kızılkaya, "Kırsal bölgelerde bu fidanın bir tanesini alamayacak insanlarımız var. Projenin yapılmasını isterim. Fidan dikmek, devletle bir arada çalışmak çiftçiye güven verir." değerlendirmesinde bulundu.

Eskişehir'de hasat döneminin ilk ürünü arpa, borsaya getirildi Haber

Eskişehir'de hasat döneminin ilk ürünü arpa, borsaya getirildi

Eskişehir Ticaret Borsası'nda (ETB) yılın ilk mahsulü arpanın getirilmesi dolayısıyla tören düzenlendi. ETB Başkanı Ömer Zeydan, etkinlikte yaptığı konuşmada, yeni harman sezonunun üretici, tüccar ve sanayicilere, borsaya ve millete hayırlı olmasını diledi. Zeydan, Eskişehir bölgesinin ilk arpa mahsulünü borsaya getirdiklerini ve sembolik satışının yapıldığını belirterek "Hem alıcımızı hem de ürünü üreten genç arkadaşımızı tebrik ediyorum." dedi. Bu yıl rekolte artışı beklediklerini vurgulayan Zeydan, 23 milyon ton civarında üretim rakamı tahmin ettiğini aktardı. Zeydan, üretimde rekor beklentisi olduğunu ifade ederek "Türkiye'nin yıllık ihtiyacı olan miktar yıllık 17,5-18 milyon ton. Bizim bu ürettiğimiz miktarı Türkiye'ye getireceğimiz gibi dışarıya ihraç etme imkanımız da var. Bu sene bereketli bir yıl. Fiyatlar da iyi. Ben tüm çevrelerin memnun olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Sarıcakaya ilçesi Laçin Mahallesi'nden arpa getiren genç çiftçi Mehmet Akarsu de borsaya ilk mahsulü ulaştırmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Dua edilerek başlanan açık artırmada, 2023 hasat sezonunun ilk mahsul arpası Duranlar Tarım tarafından sembolik olarak kilogramı 60 liradan alındı. Çiftçi Akarsu'ya, Zeydan tarafından plaketi verildi. İlk mahsul arpa, kurban kesiminin ardından açık artırmayı kazanan firmaya teslim edildi. Programa, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş ile çiftçiler katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.