TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Enerji Üretimi

AGRONEWS - Enerji Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Enerji Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

73 bin hayvan kapasiteli besi çiftliğinde et ve enerji üretiliyor Haber

73 bin hayvan kapasiteli besi çiftliğinde et ve enerji üretiliyor

Nizip ilçesine bağlı kırsal Doğrular Mahallesi yakınlarında 2008'de kurulan 73 bin hayvan kapasiteli besi işletmesinde, Brezilya, Uruguay, Avustralya, Fransa, İspanya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, İrlanda ve Romanya gibi ülkelerden getirilen hayvanlar, belirli kiloya ulaştıktan sonra yurdun dört bir tarafına gönderilirken, dönemsel olarak İran ve Lübnan gibi ülkelere de ihracat gerçekleştiriliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, hayvanların 10-11 ay boyunca besi çiftliğinde bakıma alındığını ifade etti. Dünyanın dört bir yanından gemilerle transfer edilen hayvanların beslendikten sonra 650-660 kiloya geldiğinde kesimhaneye gittiğini dile getiren Karayılan, "Burada yaklaşık 500 kişi var ve çok ciddi bir emek var. Kesimhanenin günlük kapasitesi 1000 büyükbaş, 5 bin küçükbaş. Kesimlerden sonra soğuk hava deposuna, oradan da termokinli araçlarla sevk ediliyor. İstanbul, İzmir'in et piyasasının yüzde 20'si buradan çıkmakta. Burada çok ciddi manada döngü söz konusu." dedi. 10 bin ton et üretiliyor Tam donanımlı tesiste yıllık 10 bin ton et üretildiğini, biyogaz tesisi olan işletmede organik gübre üretilerek hayvanların atıklarından da 4,5 megavatlık enerji elde edildiğini ifade eden Karayılan, şöyle konuştu: "Hem yetiştiricilik, hem kesimhane, hem biyogaz tesisi hem de satış kısmında çok güzel işler yapılıyor. Emek, zahmet ve alın teri var. Ülkemizin ve bu işletmelerimizin kıymetini bilmek lazım. Üreten insanların ellerinden öpüyoruz. Allah kendilerinden razı olsun, burada ciddi manada bir katma değer söz konusu. Günlük 50 tır giriş çıkış yapıyor. Tesis, ülkenin et ihtiyacının önemli bir kısmını sağlıyor. Gaziantep, et tüketiminin önemli bir sorununu ortadan kaldırarak, İstanbul et piyasasının yüzde 20'sini karşılıyor."

Evlerdeki çöpler belediyenin tesisinde enerjiye dönüştürülüyor Haber

Evlerdeki çöpler belediyenin tesisinde enerjiye dönüştürülüyor

Çöplerin toplandığı alanda Mekanik Ayrıştırma Tesisi aracılığıyla metan gazı yakılıp dönüştürülerek, ilgili firmalar aracılığıyla gerekli yerlere ulaştırılıyor. Bununla birlikte Mekanik Ayrıştırma Tesisinde, günlük ortalama 150-200 ton arası geri dönüşüm, sıfır atığa dönüştürülerek, ekonomiye de kazandırılıyor. Enerji üreten tesis hem istihdama, hem de ekonomiye katkı sağlıyor Yaklaşık 7 ay önce Mekanik Katı Ayrıştırma Tesisinin faaliyete geçtiğini belirten Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, 20 kişinin çalıştığı tesiste istihdamada katkı sağlandığını belirterek, "Şu an Bayburt Belediyesi ve Gümüşhane Belediyesinin BAYGÜKAP adı altında ortak bir projesi var. Bayburt, Gümüşhane İlleri Yerel Yönetimler Katı Atık Tesisimiz var. Bu tesiste 2 ilin çöpleri toplanarak önce bunlar ayrıştırılmak üzere çöp sahasına götürülüyor. Bu çöp sahasında çöpler fermente edilerek gerekli olan metan gazı elde edilip, bu da toplanarak yakılmak suretiyle enerjiye dönüştürülüyordu. Şimdi yeni bir sistemle sıfır atık uygulamasına geçtik. BAYGÜKAP’ın katı atık çalışmasını en iyi ince detayına kadar düşündük ve ayrıştırma yoluyla Mekanik Ayrıştırma Tesisini de kurduk. Çalışmalara 2022 yılının Haziran ayında başlamıştık, 1 ocak 2023 tarihinden itibaren işletmeye aldık. Burada günlük yaklaşık 150-200 ton arası geri dönüşüm, sıfır atığa dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmış oluyor. Bununla birlikte burada yaklaşık 20 kişiye yakın insanda istihdam ediliyor" dedi.

Meriç Nehri'nden gelecek ay enerji üretilmeye başlanacak Haber

Meriç Nehri'nden gelecek ay enerji üretilmeye başlanacak

Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından gerçekleştirilen projede, nehir yatağındaki kazı çalışmaları ve santral inşaatı tamamlandı. Kendi kategorisinde dünyada en büyük projelerden biri olduğu belirtilen santralde 14 burgu türbinin dönmesiyle yılda 14 milyon 300 bin kilovatsaat elektrik üretilecek. Nehirden üretilecek elektriğin satılmasından sağlanan gelirin bir kısmı, ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunan, kadın girişimciliğini destekleyen ve çeşitli eğitimlerde bulunan Edirne Valiliği öncülünde kurulan Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfına aktarılacak. "Kendi ölçeğinde dünyanın en büyük projelerinden" Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, santralde incelemede bulunarak çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Santral inşaatına bir yıl önce başlandığını belirten Kırbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmalarda sona gelindiğini bağlantı süreçlerinin tamamlanmasıyla enerji üretimine başlanacağını söyledi. Kırbıyık, projenin kendi ölçeğinde dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu bu özelliğiyle bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Santralin birçok özelliğiyle ön plana çıktığını anlatan Kırbıyık, şunları kaydetti: "14 yatay burgumuz var. Nehrin üzerinde 180 metreyi bulacak şekilde 61 metrelik 3 açıklıkta lastik savaklarımız var. Bunların yükseltisi 4 metreye kadar çıkabiliyor. Nehrin taban seviyesi şu an 29 metre 80 santim, 4 metrelik yükseklikle beraber 33 metre 80 santim seviyesine kadar suyu depolayabileceğiz. Depoladığımız su, santralin içine girecek ve tribünleri çevirerek santralin çıkış noktasından tekrar nehrin yatağına kavuşmuş olacak. Kurulu gücümüz 2,4 megavatlık bir güce sahip. Bugünkü ekonomik değer itibarıyla yıllık 60 milyon liralık bir enerji üretme kapasitesine sahip. İnşallah haziran ayı itibarıyla bu enerjiyi üretip, sisteme dahil etmek istiyoruz. Son izinlerini alınıp bağlantıların yapılmasıyla süreci tamamlamış olacağız." Kırbıyık, Meriç Nehri'nin kent için büyük öneme sahip olduğunu nehirden azami düzeyde faydalanmak için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Millet Bahçesi Projesi'nin tamamlanmasıyla vatandaşların nehrin her iki yakasında güzel vakit geçireceğini de belirten Kırbıyık, "Orayla ilgili bir mahkeme kararı var. Gerekli düzenlemeler ilgili bakanlıklar düzeyinde yapılıp mahkeme kararı dikkate alınıp gerekli revizyonlar yapıldıktan sonra tekrar süreç işleyecek. Vatandaşlara üstün nitelikleri olan bir park kazandırılacak." diye konuştu.

672 Bin hanenin 1 aylık elektriği çöpten üretildi Haber

672 Bin hanenin 1 aylık elektriği çöpten üretildi

Muğla’ya en fazla yatırım yapan kurum olan ve çevreyi koruyan yatırımlarıyla dikkat çeken Muğla Büyükşehir Belediyesi çöpten elektrik üreterek büyük tasarruf sağlıyor. 218 Milyon 810 Bin TL tasarruf sağladı Büyükşehir Belediyesi il genelinde sahip olduğu katı atık tesislerine kurduğu Biokütle Enerji Tesisleri ile çöpten elektrik üretimine devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar çöpten 154 Milyon 704 Bin KW elektrik üreterek hem çevreyi korudu hem de 218 Milyon 810 Bin TL değerinde enerji sağladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama tesislerinin elektrik üretimi de Menteşe Biyokütle Enerji Tesisinden 29 Milyon 568 bin 564 kilowatt, Marmaris Biyokütle Enerji Tesisinden 31 Milyon 751 bin 830 kilowatt, Fethiye Biyokütle Enerji Tesisinden 39 Milyon 588 bin 118 kilowatt, Ortaca Biyokütle Enerji Tesisinden 24 Milyon 505 bin 867 kilowatt, Milas Biyokütle Enerji Tesisinden 29 Milyon 390bin 067 kilowatt olarak toplamda 154 Milyon 704 Bin KW elektrik üretimi sağlandı. Ortalama 4 kişilik bir hanenin aylık elektrik enerjisi tüketimi 250 kilowatt olarak ele alındığında bu güne kadar yaklaşık 672 bin 627 hanenin bir aylık elektrik tüketimini sağlayacak elektrik enerjisi çöpten elde edilmiş oldu. Gürün: Çevreci yatırımlarımız devam edecek Çevreci ve doğayı koruyan yatırımların devam edeceğini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “İl genelinde 5 merkezde kurduğumuz biyokütle enerji santralleri sayesinde önemli bir enerji üretimi sağlıyoruz. Bu şekilde hem çevreyi koruyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Sadece çöp değil güneşten de elektrik üretimi için yeni projeler üretiyoruz. Elektrik maliyetlerinin artması sebebiyle bulduğumuz her enerji kaynağından elektrik üretme gibi bir düşünceye sahip oluyoruz. Bu nedenle yeni inşaatlarımızın çatılarına da güneş panelleri koyup buraların kendi enerjilerini karşılamasını sağlıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları için projelerimiz devam edecek” dedi.

Katı atık tesisi 5 bin hanenin elektriğini üretti Haber

Katı atık tesisi 5 bin hanenin elektriğini üretti

Faruk Özlü, Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisinin 2023 yılı verilerini kamuoyu ile paylaştı. Başkan Özlü, yaptığı açıklamada, Düzce’nin en büyük problemlerinin başında gelen çöp soruna çözüm olan tesiste ilk 3 aylık periyotta 22 bin 695 ton atık bertaraf edildiğini, toplamda ise 5 bin 323 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik üretildiğini söyledi. 2021 yılında faaliyetlerine başlayan ve çöplerin vahşi depolanmasını ortadan kaldırmasının yanı sıra elde edilen atıklardan enerji ve gübre olarak geri dönüşüm sağlayan katma değer halinde geri dönmesine öncülük eden Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisi, 2023 yılının ilk 3 ayını da görevini yerine getirdi. Tesisin faaliyete geçirilmesi, son teknoloji ile donatılması ve çatısının güneş enerji panelleriyle takviye edilerek kendi elektriğini üretmesini de öncülük eden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, tesisin 2023 yılı ilk 3 aylık dönemine ait istatistikleri paylaştı. İlk 3 aylık dönemde de kuruluş amacı doğrultusunda çalışmasını sürdüren tesiste 22 bin 695 ton atıktan 1 milyon 896 bin 566 metreküp biyogaz, 3 bin 336,67 megaWatt ise elektrik üretimi gerçekleştirildi. Tesis, hava kirliliği ile mücadelede önemli rol alıyor Enerji üretimiyle Düzce’ye önemli bir katma değer sağlamasının yanı sıra içerisinde kurulan sera ile çilek yetiştirilmesini sağlayan, CO2 salınımını engelleyerek hava kirliliği ile mücadele de veren tesisin çok fonksiyonlu şekilde şehre hizmet ettiğini söyleyen Başkan Özlü, “2021 yılında faaliyetlerine başlayan tesisimizle gerek hem vahşi depolamanın önüne geçtik gerekse de ilimize ve ülkemize katma değer kattık. Tesise giren 22 bin tondan fazla atıktan 5 bin 323 hanemizin 3 aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak elektriğin üretilmesini sağladık. Tesis, Düzce Belediyesi olarak hava kirliliği ile mücadele çalışmalarımıza destek olarak 1 milyon 477 bin kilogram CO2 salınımını engellerken, bin 55 aracın trafikten çekilmesine eş değer karbon yayılımını ve 475 bin 238,57 kilogram kömür tüketimini de engellemiştir. Bu veriler yaptığımız işin ne denli doğru olduğunun en belirgin örneğidir” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.