TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Enginar

AGRONEWS - Enginar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Enginar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla’da 12 Ay Taze Enginar Üretimi Hedefleniyor Haber

Muğla’da 12 Ay Taze Enginar Üretimi Hedefleniyor

MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Akyaka ilçesinde düzenlenen tarla günü etkinliğinde, Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın katılımıyla enginar hasadı yapıldı. Etkinlikte ayrıca Gökova susamı üreticilerine 2 ton fiğ tohumu dağıtıldı.  Barış Saylak, Muğla’nın verimli coğrafyasını değerlendiren projeler kapsamında 12 ay boyunca enginar üretimi hedeflediklerini açıkladı. Saylak, "Çanak enginara göre en az 8-10 kat fazla verim sağlayan hibrit enginar üretimini destekleyerek pazara 12 ay boyunca taze enginar sunmayı hedefliyoruz. Klasik enginarın sezonu bittikten sonra, hibrit enginar pazara çıkacak ve daha yüksek fiyattan satışa sunulacak. Bu durum üretici gelirlerinde ciddi bir artış sağlayacak. Sağlık deposu enginar sayesinde hem üretim desenimiz çeşitlenecek hem de üreticilerimize ciddi bir gelir kapısı açılmış olacak" dedi. GÖKOVA SUSAMI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR Etkinlikte, Muğla’nın Gökova susamı üretimindeki başarısı da ele alındı. Özgün aromasıyla dünya çapında talep gören Gökova susamı, 5 bin 500 dekarlık alanda üretiliyor. Muğla’da 2023 TÜİK verilerine göre 14 bin 689 dekarda 1.638 ton susam üretildiğini belirten İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın bu alanda 4. sırada yer aldığını söyledi. Gökova Körfezi’nin “Deli Memet” rüzgarıyla özgün bir aroma kazanan susamın pazarda yoğun talep gördüğünü vurgulayan Saylak, "Yıllık olarak 415 ton ürün elde ettiğimiz susamın, ne yazık ki katma değeri henüz istediğimiz düzeyde değil. Bunun için, susamın yan ürünleri olan tahin, tahin helvası ve susam yağı gibi katma değeri yüksek ürün gamını geliştirmemiz gerekiyor" dedi. KURAKLIK EN BÜYÜK TEHLİKE Barış Saylak, pandemi, yangınlar ve depremler gibi zorlu süreçlerin ardından üreticilerin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Saylak, "Bakanlığımızın uygulamaya başladığı Planlı Üretim Modeli ile suyu merkezine alan bir arım hedefledik. Bu süreçte çiftçilerimiz için yeni bir destekleme modelini hayata geçirdik. Muğla’daki üreticilerimizin bu desteklerden azami düzeyde faydalanmasını ve üreterek kazanmasını istiyoruz. Bizler sizin yanınızdayız. Siz yeter ki üretin. Biz yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İran'dan Turunçgil, Badem ve Süs Bitkisi İthalatına Engel Haber

İran'dan Turunçgil, Badem ve Süs Bitkisi İthalatına Engel

Türkiye, İran’dan gelen bazı tarım ürünlerine yönelik yeni yasaklar getirdi. 1 Kasım 2024 itibariyle, İran’dan turunçgil, badem, iç ve dış mekan süs bitkilerinin ithalatı yasaklandı. Bu adım, özellikle Xylella fastidiosa bakteriyel hastalığı ve turunçgillerdeki "Yeşillenme" hastalığına karşı alınan önlemler çerçevesinde atıldı.   Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne gönderdiği yazıda, ithal edilecek bitkilerin, Bitki Karantinası Yönetmeliği’ne göre kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İran’da tespit edilen Xylella fastidiosa bakterisi ve turunçgillerdeki Yeşillenme hastalığı, bu kısıtlamaların gerekçesi olarak ifade edildi.   Yasakların bir parçası olarak, İran’dan Türkiye’ye badem, iç ve dış mekan süs bitkisi ithalatı durduruldu. Ayrıca, yakacak amaçlı badem kabuklarının ithalatı da yasaklandı.   TURUNÇGİL İTHALATI VE TRANSİT GEÇİŞİNE YASAK Diaphorina citri bakterisinin etkisiyle, İran’dan turunçgil meyveleri ve turunçgil yetiştiriciliğinde kullanılan materyallerin ithalatı durduruldu. Bu ürünlerin Türkiye toprakları üzerinden transit geçişi de yasaklandı.   ENGİNAR İTHALATINA YENİ DÜZENLEMELER Türkiye’ye yapılacak enginar ithalatında, ürünlerin taze soyulmuş iç tabla enginar şeklinde ve bozulmayı engellemek için salamura yapılarak, uygun koşullarda sevk edilmesi gerekiyor.   Diaphorina citri’ye karşı alınan önlemler kapsamında, İran’dan ithalatı yapılacak ürünlerde fümigasyon yapılması ve Bitki Sağlık Sertifikası’nda fümigasyon bilgileri bulunması gerektiği belirtildi.   TAŞIMA ARAÇLARINA SIKI KONTROL İran’dan yapılan ithalatlarda, taşıma araçlarının, konteynerlerin, ürün paketlerinin ve ambalajlarının dezenfekte edilmesi zorunlu hale getirildi. Dezenfeksiyon belgelerinin, İran’daki yetkili otoritelerce düzenlenen Bitki Sağlık Sertifikası ile birlikte ülkeye girişte sunulması isteniyor.   TURUNÇGİL YEŞİLLENME HASTALIĞI   Turunçgil yeşillenme hastalığı, turunçgil alanlarında veya ülkeler arası ticaretle taşınan vektör böceklerle yayılmaktadır. Bu hastalık, özellikle portakal, mandalin ve greyfurt gibi turunçgil türlerini etkiler.

Çeşmeli üretici, enginarı 12 ay boyunca tüketiciye ulaştırıyor Haber

Çeşmeli üretici, enginarı 12 ay boyunca tüketiciye ulaştırıyor

Çeşmeli üretici Ersin Güvercin, yararları saymakla bitmeyen enginarı sadece konserve olarak değil, enginar sirkesi, enginar suyu ve enginar unu olarak 12 ay boyunca tüketiciye sunuyor. Çeşmeli üretici Ersin Güvercin, Ildır Mahallesi’ndeki tarlasında, doğal yöntemlerle yetiştirdiği organik enginarları mevsiminde toplayıp, ayıklayarak, çanak enginar haline dönüştürmesinin ardından, özel kazanlarda, buharda, 150 derecede sterilizasyonunu gerçekleştirerek, konserve haline getiriyor. En çok tüketilen çana enginarın yanında kalp enginar ve taze yapraklı şekilde de konservesini yaptıklarını anlatan Güvercin, taze yapraklı enginar konservesinin daha çok restoranlar tarafından tercih edildiğini, zeytinyağlı ya da ızgara olarak müşterilerine sunduklarını belirtti. Güvercin, enginar konservelerinin kapağı açılmadan 3 yıl raf ömrü olduğunu da söyledi. Enginar unu Enginarın ununu da yaptıklarını anlatan Güvercin, enginar çanağını fırında kuruttuklarını ve ardından da öğüterek toz haline getirdiklerini anlattı. Güvercin, enginar ununun salatalar da, et terbiyesinde, yoğurdun üzerine serpilerek öğün arası yiyeceği, sabah kahvaltısında ekmeği zeytinyağına batırdıktan sonra enginar ununa batırarak tüketilebileceğini belirtti. Enginar suyu Sakız enginarının besin değerlerinin en yüksek olduğu zamanda, çanak, tüy, sap ve iç yapraklarını bakır damıtma kazanına koyduklarını anlatan Ersin Güvercin, rezistansı yanmaması için bir miktar su koyduklarını, çıkan buharın bakır borulardan geçtikten sonra soğutulduğunu ve damlalar halinde enginar suyunun elde edildiğini söyledi. Enginar suyunun, enginar sebzesinden elde edilen içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırdığını, vücutta özellikle karaciğerdeki yağın dışarı atılmasına yardımcı olan bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Güvercin, bağırsak düzeninin sağlanmasına, kolesterolü düşürmeye, karaciğeri korumaya ve hazımsızlık sorunlarına yardımcı olduğunu ifade etti. Güvercin, enginar suyunun sabah aç karnına, yarım fincan kadar tüketilmesi gerektiğini de söyledi. Enginar sirkesi Enginarın sirkesini de yaptıklarını anlatan Güvercin, sirke haline dönüşümün 12 ayda tamamlanabildiğini, enginarın yapraklarından, çanağından, tüylerinden elde ettiklerini belirtti. Enginarın yüksek lif oranıyla sindirim sistemine çok faydalı olduğunu vurgulayan Güvercin, enginar sirkesinin de sindirim sistemine ve bağırsak hareketlerine iyi geldiğini ifade etti. Enginar sirkesinin, kalp sağlığına, yüksek tansiyonu azaltmaya, karaciğerin zararlı maddelerden arınmasına, karaciğerin yenilenmesine katkı sağladığını da belirtti. Enginar sirkesinin salatalarda sos olarak kullanılabileceğini söyleyen Güvercin, ayrıca bir bardak suya az miktarda enginar sirkesi konularak içilebileceğini de ifade etti. Üretici Ersin Güvercin, enginarın dışında şevketi bostanın köklerinin yanında Akkız adını verdikleri yapraklarının da konservesini yaptıklarını anlattı, Güvercin, ayrıca turp filizi ve arap saçı gibi bitkilerin de konservesini yaptıklarını, 12 ay boyunca tüketicilere ulaştırdıklarını söyledi.

Enginarlı tatlılar festivale damga vurdu Haber

Enginarlı tatlılar festivale damga vurdu

.Coğrafi işaretli enginara sahip Hasanağa’da 15’incisi düzenlenen enginar festivali, bu yıl da geniş katılımla gerçekleşti. Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Hasanağa Enginar Festivali’nde Bursa’nın dört bir yanından gelen vatandaşlar hem enginarlı lezzetleri tatma fırsatı buldu, hem de doğayla iç içe bir ortamda keyifli anlar yaşadı. Hasanağa Futbol Sahası’nda gerçekleştirilen festivale, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile eşi Nuray Özdemir, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları, Hasanağa Mahalle Muhtarı Rüstem Kartoğlu ile Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı ve Beşevler Mahalle Muhtarı Erol Yılmazer de katıldı. Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası’nın hareketli ritimleriyle başlayan festivalde, solist Hübeyya Arun da sevilen şarkıları seslendirdi. Hasanağa Ortaokulu öğrencilerinin halk dansları gösterisi sunduğu festivalde çocuklar da, düzenlenen çeşitli atölyeler ve sokak oyunlarında keyifli vakit geçirdi. Festivale katılanlar, alanda kurulan stantlarda satışı yapılan Hasanağa’nın coğrafi işaretli enginarına ve yerel ürünlere yoğun ilgi gösterdi. 15. Hasanağa Enginar Festivali’nin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, enginar yemeklerinin sofraların baş tacı haline geldiğine dikkat çekti. Hasanağa enginarının 2020 yılında Nilüfer Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret tescili aldığını hatırlatan Başkan Şadi Özdemir, Hasanağalı üreticilerin enginarlarının Türkiye’nin dört bir yanında aranır olduğunu söyledi. Başkan Özdemir, “Üreticilerimizin, çevre kentlerden özellikle de İstanbul’dan özel müşterileri olduğunu da öğrendim. Gelip buradan toplu enginar alanların, sipariş verenlerin sayısının oldukça fazla olması sevindirici. Desteğimizle ve de üreticilerimizin gayretiyle yöremizde yetişen bir çok ürün gibi, enginar üretiminin artması bizim için önemli. Enginar üretimi artsın ki hem daha çok tüketebilelim ve daha sağlıklı olalım hem de ekonomi kazansın. Hasanağa’daki çiftçilerimiz de daha çok kazanç sağlasın. Enginar, herkesin sofrasına girsin” dedi. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, yarışmaya katılan üreticilere ve mutfaktaki becerileriyle sofraları süsleyen usta aşçılara taş çıkaran “Enginarlı Lezzetler” yarışmacılarına teşekkür etti. Hasanağa enginarının, Nilüfer’in en önemli değerlerinden biri olduğunu ifade eden CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin de, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti. Hasanağa enginarının önemine dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız da, Hasanağa enginarının dünya çapında aranır hale gelmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak gereken desteği vereceklerini belirtti. Hasanağa Mahalle Muhtarı Rüstem Kartoğlu da, festivalde ilk hasat enginarların Bursalılarla buluştuğunu belirterek, üreticiler için bol ve bereketli bir yıl olmasını diledi. Konuşmaların ardından Bursalı ünlü şef Bülent Barış, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile birlikte fava yatağında pancarlı humuslu enginar saklısı yemeğini yaptı. Şef Bülent Barış, tadanlara lezzet şöleni yaşatan bu özel yemeğin tarifini de, alanı dolduranlarla paylaştı. Lezzetler yarıştı Hasanağa Enginar Festivali’nin merakla beklenen yarışmaları olan En İyi Enginar Yetiştiricisi ve Enginarlı Lezzetler yarışmalarında da heyecan dolu anlar yaşandı. Bursa İl Tarım Müdürlüğü, Nilüfer İlçe Tarım Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Nilüfer Ziraat Odası ve Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nden temsilcilerinden oluşan jüri, üreticilerin tarlalarını gezerek dereceye giren isimleri belirledi. 23 üreticinin katıldığı En İyi Enginar Yetiştiricisi yarışmasında bu yılın birincisi Hüseyin Erkan oldu. Jürinin değerlendirmesi sonucu Sinan Öz ikinciliğe, Mehmet Emin Bulut da üçüncülüğe değer görüldü. Enginarlı Lezzetler yemek yarışmasına bu yıl, tatlılar damga vurdu. Festivalin en ilgi gören bölümlerinden biri olan Enginarlı Lezzetler yarışmasında jüri, dereceye giren lezzetleri seçmekte hayli zorlandı. Birbirinden lezzetli 8 yemeğin yarıştığı Enginarlı Lezzetler’in jüri üyeliğini, Şef Bülent Barış, Uluslararası Gastronomi Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı Şef Gökhan Çakar, Bursa Aşçılar Derneği’nden Şef Burhan Polat, Instagram’da Bursa Lezzet Durakları adıyla içerik üreten Reşat Uslu ile yemek bloggerı Tuğçe Aksulu üstlendi. Titiz değerlendirmeler sonunda Tuğba Nalbantoğlu, ‘enginar şöleni’ yemeğiyle birinciliğe değer görüldü. Neşe Erken’nin ‘enginar tatlısı’ ile ikinci olduğu yarışmada Ayşe Çandar da, ‘rigottalı karamel soslu enginar tatlısı’yla üçüncü sırada yer aldı. Enginar tatlılarını ilk kez tattıklarını belirten jürideki şefler, bu lezzetleri menülerinde kullanmak istediklerini dile getirdi. Her iki yarışmada da dereceye girenlere ödüllerini Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları ile Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri verdi. 15. Hasanağa Enginar Festivali, coşku dolu anlarla son buldu. Günün sonunda Bursa’nın sevilen seslerinden İpek Ildız sahne aldı. Sahne enerjisiyle festival alanını dolduranları coşturan İpek Ildız, sevilen şarkıları kendine özgü yorumuyla seslendirdi.

Uluslararası Urla Enginar Festivali başladı Haber

Uluslararası Urla Enginar Festivali başladı

Kortej yürüyüşü ve resmi törenle açılan festivalde konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Bu festival bir Urla hikayesidir. Bu hikayeyi çiftçilerimiz, aşçılarımız yazdılar” dedi. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali kortej yürüyüşü ve açılış töreniyle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Üç gün boyunca renkli ve coşkulu programlarla devam edecek olan festival pazar günü sona erecek. Festivalin ilk gününde Urla Jandarma Kavşağından Cumhuriyet Meydanına doğru yapılan kortej yürüyüşü ve törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Genel Başkan Yardımcıları Deniz Yücel ve Gülşah Deniz Atalar, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, oda başkanları, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Urla Jandarma Kavşağından Cumhuriyet Meydanına kadar kalabalık bir kortejle belediye binasına kadar yürüyen grup ardından korteje katılan çiftçileri, üreticileri ve STK’ların geçişini izleyerek selamladı. Kortej geçişinin ardından resmi açılış törenine geçildi. Festivalin açılışında konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, festivalin tüm Urlalıların emeği olduğuna dikkat çekerek, "Enginarın hikayesini bugün yeniden daha güçlü ve daha lezzetli yazmanın heyecanını yazıyoruz. Bu festival bir Urla hikayesidir. Bu hikayeyi çiftçilerimiz, aşçılarımız yazdılar. Bu festivalde Ahmet amcanın Fatma teyzenin alın teriyle topladığı ürünlerin tadına bakacaksınız. Birbirinden farklı lezzetlerle buluşacaksınız. Bu festivalde stantları başında 100’den fazla enginar üreticimiz sizleri ağırlayacak. Urla’da toplam bin 900 ton enginar üretiliyor” diye konuştu. "Toprağımız üreticide kalsın" Festivalin temel amacının üretimde kalkınma olduğunun altını çizen Balkan, “Bu festival bizlere atalarımızın mirası. Asıl amacımızın, alacağı ile vereceğini denk getirmeye çalışan esnafımızın yüzünü güldürmek için olduğunu bilmeliyiz. Bu festivalin asıl amacının; üreticimizin alın teriyle okuttuğu çocukları için olduğunu bilmeliyiz. Bu festivalin asıl amacının; topraktan sofranıza aracısız sağlıklı ürünler götürecek olan sizler için olduğunu bilmeliyiz. Bu bereketli topraklar bizlere asırlardır Yarımadaya özgü çok özel tarım ürünleri armağan ediyor. Enginarımız, kınalı bamyamız, susuz kavunumuz, çileğimiz, kuşkonmazımız, üzümümüz, otlarımız, hurma zeytinimiz ve çok daha fazlası Bu coğrafya bize çok cömert davranıyor. bizim görevimiz de bu coğrafyaya ve tarım arazilerimize sahip çıkarak gelecek nesillere bırakmaktır. Biz istiyoruz ki, bizim toprağımız üreticide kalsın. Tarım arazilerimizi korumak, sürdürülebilir kırsal kalkınma politikaları geliştirip, pazar payımızı büyütmek en büyük hedeflerimizden biri. Amacımız katma değeri yüksek pazar payı olan ürünler yetiştirmek. Bizim amacımız, enginar gibi anlatacağımız yeni hikayeler yazmak. Bugüne kadar yanlış tarım politikaları yüzünden toprağına küsen çiftçimizin ekonomisine can suyu sağlamak boynumuzun borcu. Ülke kalkınması yerelden başlar diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan giderek kooperatiflerimizi desteklemek bizim boynumuzun borcudur. Ülkemizi kalkındıracak politikanın üretim politikası aşikarken bizler ürünlerimizi ithal etmek yerine kendimiz yetiştireceğiz” dedi. "Selçuk Başkanımızı tebrik ediyorum" İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise Urla’nın kayyumdan alındığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Bizler kısa bir süre önce İzmir’imize hizmet etmeye talip olduk bunu yaparken en önemli amaçlarımızdan biri kentimizi bir demokrasi kenti yapmaktı. Binaların depreme dayanıklılığı nasıl sağlam bir temel üzerine inşa edilmesine bağlıysa bizim de belediyeler olarak alacağımız yol demokrasi zeminine bağlıdır. Selçuk Başkanımızı tebrik ediyorum. Bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak tüm çalışanlarımızla birlikte İzmir’in tüm ilçelerinin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. "Urla dayanışma ile kalkınmaya devam edecek" Festivalin Urla ekonomisine olan katkısına da değinen Başkan Tugay, “Güzel İzmir’imize hizmete talip olduğumuzda temel hedeflerimizden biri İzmir’i kalkınmada örnek bir kent yapmaktı. Bu hedefe kültürel, sosyal, güvenlik ve ekonomik boyutlarıyla bir bütün olarak ulaşabiliriz. Urla’ya baktığımızda şunu görüyoruz. Uzun yıllardır uygulanan yanlış politikalar sonucu çiftçimiz artık toprağını ekip biçmekte zorlanmaktadır. En temel gıdalarımız bile ithal ediliyor. Ama şartlar ne kadar zor olursa olsun bu zor şartlara rağmen Uluslararası Urla Enginar Festivali bugün 10 yaşında. Üretiyorlar. O ürünler ehil ellerde inanılmaz lezzetlere dönüşüyorlar. Festival, Urla’nın tanınırlığını uluslararası boyutta artırıyor. Şehrimizin turizm hacmi artıyor, satış kapasitesi artıyor. Urlalı esnafımızın yüzü gülüyor. Urla bir dayanışma içinde kalkınmaya devam edecek. Şaha kalkmada İzmir’in öncü ilçelerinden biri olacak. Sorunlarımızı biliyoruz. İzmir’in parlayan yıldızı Urla için çalışmalar yapıyoruz. Bugüne kadar yarım kalan her işi tamamlamakta kararlıyız” şeklinde konuştu. Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan da zorlu ekonomik şartlara rağmen üretime devam eden çiftçilerin ülkede umudun artmasına katkı sağladığını belirtti.

Yeşil elmas 'enginar' tarlada 20, tabakta 400 lira Haber

Yeşil elmas 'enginar' tarlada 20, tabakta 400 lira

Türkiye'nin en yoğun enginar üretiminin yapıldığı Aydın'da 'yeşil altın' olarak adlandırılan enginar çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor. Yaklaşık 6 bin 500 dönümde yapılan ekimden 8 bin ton enginar elde edildiği kentte enginarın hasat sezonu başladı. Ağustos sonundan Eylül ortalarına kadar dikilen enginarlardan 'sakız enginarı' Kasım ve Aralık aylarında, 'Bayrampaşa enginarı' ise bahar mevsiminde hasat ediliyor. Karaciğer dostu olarak bilinen enginarın hasat dönemine girilmesi ile birlikte yemyeşil enginar bahçelerinde hummalı çalışmalara başlandı. Hasat süreci içerisine giren üreticiler sabahın erken saatlerinde tarlalara inerek enginarlarını hasat ederek aracılara teslim ediyor. Tarlada toptan adet satış fiyatı 20 TL olan enginar, diğer tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi aracı sayısı arttıkça üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı da artıyor. Adet fiyatı tarlada 20, pazarda 40-50 TL'den satılan enginar, lokanta ve restoranlarda ise müşteriye 400 TL'ye ulaşan fiyatla servis ediliyor. Ailesine ait tarlada enginar üreticiliği yapan Aydın'ın en genç girişimci ve üretici kadınlarından Özge Yüksel, "Sezona bu yıl biraz erken başladık. Havalar geçen seneye göre daha ılık geçti, soğuklar uzun sürmedi. Enginarlarımız 'iyi tarım' sertifikalı. Diğer yetiştirilen enginarlardan farlı. İçerisinde herhangi bir hormon yok. Bizim sezonumuz çok şükür güzel gidiyor. Hayvan gübresi ile ilerliyoruz. Artık enginar lüks bir ürün olmaya başladı. Fiyatlar biraz pahalı. Toptanda tanesi 20 TL'den başladı daha da artarak devam ediyor. Bunun sofraya ulaşması 40 TL'yi buluyor. Biz en son lokantada enginarı İstanbul'da yedik ve bir tanesi 400 TL fiyat yazılmıştı" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.