TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Enginar Üretimi

AGRONEWS - Enginar Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Enginar Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sarıcakaya’da ürettiği enginarları yok satıyor Haber

Sarıcakaya’da ürettiği enginarları yok satıyor

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde hobi olarak enginar yetiştirmeye başlayan emekli memur Ali Akarsu, yaptığı satışlarda vatandaşın taleplerine yetişemiyor. Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde yaşayan Ali Akarsu, memuriyetten emekli olduktan sonra hobi olarak tarımsal ürün yetiştirmeye başladı. Yaklaşık 3 yıl önce arkadaşından aldığı enginar fidesini 1 dönümlük tarlasında ekerek, üretim yapmaya başlayan Akarsu, üründen verim almaya başlayınca satış yapmaya karar verdi. Çevresindeki insanların ‘Burada enginar yetişmez’ söylemlerine aldırış etmeden ürünlerini yetiştiren emekli memur, aldığı yüksek verim sonrasında mutluluk yaşadığını belirtti. Enginarın 1 fidesinin yaklaşık 7 yıl boyunca ürün verdiğine değinen Akarsu, kendi ürünlerinin ege gölgesinden gelen enginarlar kadar lezzetli olduğuna değindi. Geçen 3 yılda yetirdiği ürünleri eşiyle birlikte satışa sunduklarını ifade eden Akarsu, gelen talebe yetişemediğini söyledi. “Görenler ‘Laçin’de enginar mı oluyormuş’ diye serzenişte bulunuyor” Kendisinin enginar yetiştirdiğini görenlerin şaşırdığını ve serzenişte bulunduğunu söyleyen Ali Akarsu, “Ben emekli memurum. Burası, babadan kalma bir toprak, meyve çeşidinde her şey var. Burada, narenciye hariç bütün meyveler var. Ben bunu bir hobi olarak yapıyorum. Enginarı da 1995 yılında Mudanya’da bir arkadaşımda görmüştüm ve oradan numune getirmiştim. O zaman bizim ilçe ziraatteki arkadaşlar, sanki hiç görmemiş gibi ‘Laçin’de de enginar mı oluyormuş’ diye kayınvalidemin orada böyle bir serzenişte bulunmuşlar. Bizim köyden bir arkadaş bunu başka bir mekânda yapmıştı. Ben ondan fide istedim, bu benim üçüncü senem, geçen sene güzel verim aldık. Bu sene de keza iyi gözüküyor. Burası bir dönüm bir yer ama diğer sebze çeşitlerine göre gelir düzeyi daha iyi. Bunun bakımını yapacaksın ve göründüğü gibi keseceksin. Biz Eskişehir’e götürüyoruz, pazarlamamızı yapıyoruz. Kesilmiş halini pazarda 30-35 liraya satıyorlar. Biz Eskişehir’de bu enginarın tanıtımı yaptık, şu anda tanıttık yani. Eskişehirliler bunu sevdiler, yiyorlar, alıyorlar. Tepebaşı Belediyesi kadın üreticilere bir yer gösterdi. Orada hanım pazara çıkıyor, orada pazarlama yapıyoruz. Çok şükür iyiyiz yani en azından masrafımız çıkmış oluyor” dedi.

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı Haber

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı

Birbirinden güzel enginar lezzetlerine Urla’nın kadim mutfak kültürünün eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Bir yandan tarım üreticisini desteklerken bir yandan da yerel lezzetleri dünyaya tanıtarak İzmir turizmine katkı sağlamayı hedefleyen Uluslararası Urla Enginar Festivali, “Enginar tüm kalbiyle sizi çağırıyor” davetiyle başladığı yolculukta 3 Mayıs Cuma günü 10’uncu kez dünyaya kapılarını açıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Urla Ziraat Odası ve Urla Kent Konseyi paydaşlığında hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğü uluslararası festival, cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayacak. Birbirinden güzel enginar lezzetlerine yöresel yemeklerin eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalin ikinci gününde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Urla’nın kadim mutfak kültürüne hakim kadınların Doğal Sofra Urla Derneği çatısı altında günler öncesinden hazırlıklarına başladığı sağlıklı ve doğal yiyeceklerin yanı sıra, festival alanında takıdan giysiye dekoratif ürünlerden hediyelik eşyaya el emeği, göz nuru ürünler de stantlarda ziyaretçilerle buluşacak. Coğrafi işaret ile koruma altında Urla Yarımadası, üretim alanı ve miktarı ile en çok İzmir’de yetiştirilen sakız enginarının merkezi konumunda. Aslında henüz açmamış bir çiçek tomurcuğu olan enginar, taze olduğu dönemde çiçek sapının öz kısmının çiçek tablası ile birlikte tüketildiği potasyumca zengin bir sebze. Yerel coğrafi işaret ile koruma altında olan sakız enginarı, aynı zamanda mor çiçekleriyle de güzellik saçan çok yıllık bir bitki. Bu yıl don yemediği için daha da lezzetli olması beklenen sakız enginarını tarladan tezgaha taşıyan Urlalı üreticiler ise İzmirlileri tüm kalbiyle festivale çağırıyor. İlk gün ‘gurur’ korteji 3 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde stantlar kurulurken festival açılışı ise saat 16.00’da kortej yürüyüşü ile başlayacak. Traktörleri ve üretim araçlarıyla hasatlarının gururunu taşıyan üreticilerin, etkinliklere katılacak eğlenceli grupların yer alacağı kortej ve açılış konuşmalarının ardından gösterilerle renklenecek festival, ilk gününde “Vourla” kitap söyleşisi ve Merve Taktakoğlu’nun solist olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası Konseri ile devam edecek.

Çanak enginar üretiminin yeni alternatifi oldu Haber

Çanak enginar üretiminin yeni alternatifi oldu

Geçen yıl ‘Kalp’ cinsi enginar dikiminin yapıldığı mahalleye bu yıl ‘Çanak’ cinsi enginar dikimi de yapıldı. Geçen yıl dikilen enginarlardan ilk hasat yapılmaya başlandı. Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Selcen Mahallesi’nde geçen yıl deneme amaçlı anlaşmalı olarak ilk kez ‘kalp’ cinsi enginar dikimi yapılmıştı. Geçen yıl yaklaşık 3 dönümlük araziye dikimi yapılan 2 bin kök kalp enginarda bu yılın ilk hasadı başladı. Tanesi toptan 10 TL’den satılan kalp enginar, perakende olarak 15 TL’den tarladan tüketiciye ulaştırılıyor. Geçen yıl üretilen enginarın büyük bölümü Aydın Söke’deki tesiste işlendikten sonra dünyanın farklı ülkelerine ihraç edilmişti. Bu yılda Selcen Mahallesi’nde kalp enginara ilave olarak deneme amaçlı 1 dönümlük araziye ‘Çanak’ cinci enginar dikimi de yapıldı. Geçen yıl dikimi yapılan kalp enginarlardan bu yılın ilk hasadını yapmaya başladıklarını belirten üretici Ömer Ayhancı, enginarın Çal topraklarını çok sevdiğini söyledi. Geçen yıl üç dönüklük deneme enginar bahçesinden, 30-32 bin adet “kalp” enginar hasadı yaptıklarını belirten Ayhancı, “Geçen yıl Aydın’da Nihat Selçuk isimli bir enginar üreticisi, yıl bazında sürekli hasat alınması amacıyla Aydın, Denizli ve Antalya Ziraat Odası Başkanlarıyla iletişime geçmişti. Çiftçiye, örnek olması için geçen yıl 3 dönümlük bir araziye 2 bin kök enginar dikimini yapmıştık. Güzel bir sezon geçirdik. Bu yıl kalp enginara ilave olarak bir dönüm daha çanak enginar dikimi yaptık. Toplam dört dönümlük sulak arazimizde 2 bin 500 kök enginarınız bulunuyor’ dedi İlk hasat başladı Geçen yıl deneme amaçlı dikimi yapılan kalp enginarlardan ilk hasadı yapmaya başladıklarını anlatan Ömer Ayhancı, ‘Enginar çok yıllık suyu seven bir ürün. Bir kere fidanı dikiyorsunuz, 5-7 yıl arasında ürün alıyorsunuz. Takibi bitkinin zamanında sulanması ve bakımının iyi yapılması da çok önemli. Geçen yıl dikimini yaptığımız fidanlardan bu yılın ilk hasadını da yapmaya başladık. Tanesi toptan 10 TL’den satılan kalp enginar, perakende olarak 15 TL’den tarladan tüketiciye ulaşıyor. Kalp enginar türümüz kök başına 15-16, Çanak olarak geçen türümüz de kök başına 8-10 baş enginar veriyor. Ülkemizde daha çok zeytinyağlı yemek türü olarak tüketilen, faydaları saymakla bitmeyen enginar; yüksek lif oranına sahip yapısı ve karaciğer dostu olmasıyla Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Anavatanı olarak genellikle Aydın ve İzmir bölgesinde üretimi sağlanıyor” dedi.

Coğrafi işaret tescilli Hasanağa enginarında hasat zamanı Haber

Coğrafi işaret tescilli Hasanağa enginarında hasat zamanı

Karaciğer dostu olan enginar temizlenmiş halde tanesi 15-20 liradan alıcı buluyor. Nilüfer’in Hasanağa Mahallesi’nde yetişen coğrafi işaret tescilli enginarın bir buçuk ila iki ay sürecek hasat serüveni başladı. Hasanağa özgü toprak, su, iklim gibi unsurların yanı sıra geleneksel tarım yöntemi ile üretilen şifa deposu enginar, büyüklüğü ve lezzeti bakımından da diğer bölgelerin enginarlarından ayrışıyor. Hasanağa’da her yıl 250 dönümden fazla enginar ekiliyor. Enginarın verimliliğine göre 250 -300 bin adet enginar, Türkiye’nin her yerinden alıcı buluyor. Geçen yıla göre bu yıl rekoltenin biraz daha iyi olduğu enginarın fiyatı ise 15 ile 20 lira olarak satılıyor. Enginar tarladan hasat edildikten sonra en zorlu aşama olan soyma işlemi de gerçekleştirildikten sonra vakumlanarak satışı yapılıyor. Hasanağa’da enginar üreticisi Ömer Çinkaya, Hasanağa enginar köklerinin meyvesini daha az verdiğini belirterek, “Kıbrıs veya diğer bölgelerde yetişen enginarlara göre bizim enginarlarımız daha az olur. Onlarda 15-16 tane enginar olurken, bizimki 4-5 tane veriyor. Biz haftada bir sulama yapıyoruz. Bu yüzden kalitesi daha iyi, çanakları daha büyük oluyor. Yağ oranı yüksektir. Pazarlarda enginar çıkmadan, Hasanağa enginarı diye satışa çıkardıkları ürün bizim enginar değildir. Bizim enginarımızın coğrafi işaret tescili vardır” dedi. Yılda 250-300 bin enginar üretiliyor Hasanağa’da 250 dönüm civarında enginar ekildiğini buradan da 250-300 bin enginar alındığını dile getiren Çinkaya, “Bunları biz kendimiz işleyerek satıyor ya da kabzımala veriyoruz. Ama bizim enginarları genelde vakumlayarak müşteriye götürüyoruz ya da onlar gelip alıyorlar. Enginarımızın kalitesi belli olduğu için bu tescili aldı. Bunun kalitesi belirlenirken, Türkiye’nin farklı yerlerindeki enginarlar Uludağ Üniversite’sinde testlerden geçirildi. Yağ ve lif oranı yüksek olan enginarımız devamlı sulama ister ve kılçık olmaz. Pazarda kabuklu, saplı enginarlar bizimdir ama soyulup satılanlar bizim değildir” diye konuştu. Havaların son zamanlarda yağmurlu gitmesinden kaynaklı verimliliğin geçen yıla göre biraz daha iyi olduğunu vurgulayan Çinkaya, “Bizim şu ana kadar 2 defa sulama yapmamız lazımdı, yağmurlardan dolayı yapmadık. Havaların serin gitmesi enginarı biraz geciktirdi. Enginar yavaş büyüdü ama kaliteyi arttırdı. Gece belli ısıyı yakaladığında dolayı enginar çabuk şişer kalite biraz düşebilir. Şu şartlarda enginarlar en güzel halinde” ifadelerini kullandı. 15-20 liradan satılıyor Vakumlanan enginarların 15 -20 lira arasında satıldığını sözlerine ekleyen Ömer Çinkaya, enginarın az adet verdiğinden ve kaliteli olmasından dolayı piyasaya göre biraz daha pahalı olduğunun altını çizdi. 30 yıldır Hasanağa’dan enginar alarak İstanbul’da sattığını belirten Nevzat Esin, “Buranın enginarı başka hiçbir yeri tutmuyor. Biraz seyrek ekildiği için az olur ama kaliteli ve büyük oluyor. Başka yerden de enginar alıyorum ama burasının yerini tutmuyor. İstanbul’da farklı noktalarda dükkanlarım var, orada satıyorum” şeklinde konuştu. Enginarın faydaları Enginar fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, yüksek protein içeriği ile kalp kaslarını güçlendirerek, üre seviesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığı biliniyor. Demir eksikliğinde de tavsiye edilen enginar, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekliyor. Tansiyonu düzenleyen enginarın kandere karşı vücudu koruduğu da biliniyor. Kandaki kötü kolestrolün düşmesine yardımcı olurken, yüksek lif yapısı sayesinde kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Şeker hastaları için zeytinyağlı veya etli yapılmış enginar yemeği, beslenme kalitesini güçlendirir. Şeker kontrolünde olumlu etki gösterirken, sigara içen kişilerde vücutta biriken nikotin seviyesini azaltır. 100 gram pişmiş enginar 53 kalori olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin de tercih ettiği bir besin olarak biliniyor.

Aydın’da enginar hasadında sona yaklaşıldı Haber

Aydın’da enginar hasadında sona yaklaşıldı

Oldukça verimli bir sezon geçiren üreticiler, sezona adet fiyatı 7 TL’den başlayan enginarın yüz güldürdüğünü belirtirken her geçen gün artan maliyetlerden dert yandılar. Aydın Efeler ilçesine bağlı başta Gölhisar Mahallesi olmak üzere çevresindeki binlerce dönüm alanda yetiştirilen enginarın fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko açısından oldukça zengin olduğu ve karaciğere faydası nedeniyle pek çok kişinin hekim tavsiyesi ile tükettiği belirtildi. Enginar üretiminde Türkiye’nin yüzde 42’lik ihtiyacına cevap veren Aydın’da, eylül ayında toprakla buluşan enginarların hasadında sona gelindi. Tarladaki son ürünleri toplayan işçilerden Pembe Karabaş, gündelik 300 TL yevmiye ile aylardır enginar hasadı yaptıklarını belirterek Aydın enginarının yiyenlere şifa, çalışanlara da ekmek olduğunu söyledi. Türkiye’nin en büyük enginar üretim merkezlerinden birisi olan ve yaklaşık 10 bin dekar alanda üretim yapıldığını belirten çiftçilerden Ramazan Gümüş, “Kovid 19 süreci ile birlikte doğal gıdanın önemi daha iyi anlaşıldı. Özellikle pırasa, enginar gibi sağlık dostu ürünler yüz güldürmeye başladı. Bizler üretmeye devam ediyoruz. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte ürün yetiştirmek kolaylaşırken sisteme ayak uydurma zorunluluğundan dolayı maliyetler arttı. Mesela eskiden ürünlerin ilaçlamasını motorla yapardık. Şimdi drone ile yapmaya başladık. Bu da her geçen gün yeni ekipman demek. Her şeye rağmen üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.