TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ergün Demirhan

AGRONEWS - Ergün Demirhan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ergün Demirhan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Siirt Fıstık İşleme Tesisine 9 milyon 285 bin lira destek Haber

Siirt Fıstık İşleme Tesisine 9 milyon 285 bin lira destek

2024 yılında 56 adet tarımsal proje için 97 milyon lira tutarında kırsal kalkınma yatırımı için sözleşme imzalandı. Ekonomik yatırımlar kategorisinde Siirt’in tarımsal üretimine katkı sağlayacak 9 milyon 285 bin lira tutarında Fıstık İşleme Tesisi modernizasyon projesine yüzde 50 hibe desteği verilecek. Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan ve yatırımcı arasında imzalanan sözleşme ile 2024 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımları programı kapsamında Siirt’te 97 milyon 655 bin lira tutarında 56 adet tarımsal proje desteklenecek. Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan; "2024 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında ilimizde gezginci arıcılık yapanlara 87 milyon lira tutarında 52 adet tarımsal projeye, bireysel sulama desteklemeleri kapsamında 1 milyon 370 bin lira tutarında 3 adet tarımsal projeye, en son sözleşme imzaladığımız 9 milyon 285 bin lira tutarında ekonomik yatırım projesi ile 97 milyon 655 bin lira tutarında 56 adet tarımsal proje yüzde 50 hibe ile desteklenecektir. Özellikle 2023 ve 2024 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerle ilimizin tarımsal ve ekonomik altyapısını güçlendiriyoruz. Arıcılıktan sulamaya, ekonomik yatırımlardan modern teknolojilere kadar geniş bir yelpazede gerçekleştirilen projeler, kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğini artırmada önemli rol oynayacaktır. 2023 ve 2024 yıllarında Siirt’te 135 milyon 770 bin lira tutarında 443 tarımsal proje yüzde 50 hibe ile desteklenmiş olacaktır’ dedi.

Siirt’te arıcılara 19 bin 125 kovan desteği verilecek Haber

Siirt’te arıcılara 19 bin 125 kovan desteği verilecek

Siirt’te arıcılara 87 milyon TL tutarında 19 bin 125 kovan, arıcılık alet ve ekipmanları dağıtılacak. Siirt’te kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı Kırsal Kalkınma Destekleri Programı çerçevesinde, 87 milyon lira tutarında 52 adet kırsal kalkınma projesi desteklenecektir. Bu kapsamda ilk etapta yüzde 50 hibe ile 17 milyon 500 bin tutarında proje için 16 yatırımcı ile hibe sözleşmeleri imzalandı. Kırsal Kalkınma Yatırımları Programı çerçevesinde arıcılık konusunda imzalanan 16 adet sözleşme ile 6200 adet kovan, arıcılık alet ve ekipmanları dağıtılarak, arıcılık sektörü desteklenecek, arı kovanlarının modernizasyonu, bal üretim tesislerinin kurulması ve benzeri yatırımlar için kullanılacaktır. Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, imzalanan sözleşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, arıcılığın, hem ekonomik hem de ekolojik açıdan büyük öneme sahip bir sektör olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Siirt’te kırsal kalkınma yatırımları programı kapsamında 87 milyon tutarında 52 projenin yüzde 50 hibe ile destekleneceğini belirten Demirhan, "Yüzde 50 hibe ile desteklenecek projelerde ilk etapta 16 üreticimiz ile sözleşme imzalanmıştır. 16 projenin tutarı 17 milyon 500 bin liradır. İlk etapta 6200 adet toplamda 19 bin 125 adet kovan, arıcılık alet ve ekipmanları dağıtılacaktır. Hibe desteğimiz, arı kovanlarının modernizasyonundan, bal üretim tesislerinin kurulmasına kadar geniş bir yelpazede kullanılacaktır. Bu sayede, hem yerel ekonomiyi destekleyecek hem de arıcılığın sürdürülebilirliğini artıracağız. Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, arıcılık projelerinin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve desteklerin en verimli şekilde kullanılması için üreticilere rehberlik sunmaya devam edecektir" dedi.

Siirt’te kurulan çiftlikte günde 4 ton süt üretilecek Haber

Siirt’te kurulan çiftlikte günde 4 ton süt üretilecek

Siirtli yatırımcı Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle 200 ineklik çiftlik kurarak günlük 4 ton süt üretmeyi hedefliyor. Siirt’tin Kurtalan ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığının yatırımcılara sağladığı yüzde elli kırsal kalkınma destek yatırımlarıyla Süt Sığırcılığı Projesi çerçevesinde büyükbaş hayvan çiftçiliği kuran yatırımcı Veysi Erkan, 200 inekle günlük 4 ton süt üretmeyi hedefliyor. Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, yatırımcı Veysi Erkan’ın Tarım ve Orman Bakanlığının yatırımcılara sağladığı Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar Süt Sığırcılığı projesinden yüzde elli hibeyle destek aldığını söyledi. 200 sağma inek kapasiteli işletmenin 2021 yılı fiyatıyla 3 milyon liraya mal olduğunu belirten Demirhan, “Biz bunu yüzde ellisi olan 1 buçuk milyonunu destekledik. Yatırımcımız ilk etapta Çekya’dan 4 ile 6 aylık gebe düve hayvanlarımızı getirdi. Yakın zamanda da geri kalan hayvanlarımız gelerek işletmemiz tam kapasiteli olarak faaliyete girecektir. Siirt küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ülkemizde önemli illerden bir tanesidir. Ancak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde böyle modern tarımın yapıldığı işletmelerimiz az. Devletimizin bakanlığımızın verdiği bu tür desteklemelerle modern hayvancılığın yapılabileceği bu tür işletme sayısını artırmak için çalışıyoruz” dedi Tarım ve hayvancılık sektörüne 2010 yılında girdiğini belirten yatırımcı Veysi Erkan, 20 inekle işe başladıklarını söyledi. Kırsal Kalkınma Destek Projesinden aldığı destekle işletmelerini inşa ettiklerini aktaran Erkan, “Burası 3 dönüm kapalı alan 45 dönüm açık alanımız var. Yüzde elli kırsal kalkınma desteğiyle yaptık. İlk etapta 90 tane havanı Avrupa’dan ithal ettik. 90 tane hayvanımız da şu an karantinadadır. Onlar da gelip doğurmaya başladığında kapasitemiz günlük 4 ton süte çıkacak. Sonraki etapta ise biz bu sütleri kendimiz işleyeceğiz. Yoğurt, peynir gibi süt ürünleri yapmayı düşünüyoruz. Üretmeye devam ediyoruz. 2010 yılında 20 inekle günde 200 litre süt üretiyorduk şimdiki hedefimiz 200 hayvanla günde 4 ton süt üretmek” diye konuştu.

Siirt Fıstıkçılık Birimi bin 500 üzerinde bahçe denetledi Haber

Siirt Fıstıkçılık Birimi bin 500 üzerinde bahçe denetledi

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde 2018 yılında kurulan Siirt Fıstıkçılık Birimi, 660 köy ziyaretinde bin 500 üzeri bahçeyi denetleyerek fıstık üretiminde verimliliği artırmayı hedefliyor. Siirt’te ve bölgede fıstık üreticiliği yapan çiftçilerin yanlış sulama ve modern tarım teknikleri hakkında yeteri bilgiye sahip olamadıkları için fıstık verimliliğinden yeteri sayıya ulamadıklarını söyleyen Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, eksiklikleri gidermek ve üretimi artırmak için 2018 yılında Fıstıkçılık Birimi’ni kurduklarını söyledi. Siirt fıstığının, çeşidinde Türkiye’de birinci olduğunu belirten Demirhan, "Ülke genelinde Gaziantep fıstığı, üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Siirt, 400 bine yaklaşan üretim alanına rağmen dönümden istediğimiz verimi alamamaktayız. Verimde düşüklüğümüz bulunmaktadır. Burada yetersiz sulama ve modern tarım tekniklerinin olması gerektiği gibi uygulanmamasından kaynaklanmaktadır. Teknik bilgi anlamında sahada, alanda eksikliklerimizi gördük ve biz çiftçilerimize, üreticilerimize ve teknik elemanlarımıza faydalı olması için 2018 yılında Türkiye’de bir ilk olan Siirt fıstıkçılık birimini kurduk" dedi. "660 köy ziyaret edildi, bin 500’ün üzerinde bahçe denetlendi" Bu aşamada öncelikle teknik elemanlarına alanda hem teorik hem pratik olarak yetişmelerini sağladıklarını dile getiren Demirhan, "Gerek Gaziantep Araştırma Enstitüsüne düzenli olarak gönderdiğimiz ve aldırdığımız eğitimlerle gerek alanda hocalarımızın yaptığı ortak çalışmalarla önce teknik elemanlarımızı yetiştirdik. Daha sonra alana çıktık. 2018’den bu yana 5 tane yetişmiş ziraat mühendisi sürekli alanda aynı zamanda ilçedeki ziraat mühendislerimizi de yetiştirmektedirler. O günden hu güne yaklaşık olarak 660 köy ziyaret edildi. Bin 500’ün üzerinde bahçe denetlendi ve teknik olarak bilgilendirildi" diye konuştu. 50’nin üzerinde eğitim verdiklerini aktaran Demirhan, "Bu eğitime katılan 2 binin üzerinde çiftçilerimiz Siirt fıstığı konusunda bilgilendirildi. Bizim aynı zamanda Siirt fıstıkçılık biriminizin alo hattı var. Bu hatta 3 binin üzerinde telefon geldi. Bu telefonlar sadece ilimizden değil bölgemizden, ülkemizden ve çok ciddi anlamda uluslararası telefonlar gelmektedir. Bu anlamda sadece ilimizde değil bölgemize ve ülkemize de katkı sağlamaktayız” şeklinde konuştu.

Siirt’te bayramda da hasat sürüyor Haber

Siirt’te bayramda da hasat sürüyor

Siirt’te 150 bin dekar alan üzerinde ekimi yapılan kırmızı mercimeğin hasadına devam ediliyor. Türkiye’de kırmızı mercimek üretiminde 4. sırada yer aldıkları için mutlu olduklarını dile getiren Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, bayramda da hasadın sürdüğünü dile getirdi. Demirhan, “Bereketli geçen bir sezonun ardından ilimizde kırmızı mercimek hasadı devam ediyor. Kırmızı mercimek üretimi ilimizde yıllara göre artış göstermektedir. 2019 yılında 69 bin dekar civarında olan kırmızı mercimek üretimimiz bugün gelinen noktada 2022 yıl sonu itibariyle 135 bin dekar alanda ekim yapılmış bulunmaktadır. 2023 yılı itibariyle kırmızı mercimek üretim alanımız 150 bin dekar alanı geçmiş bulunmaktadır. 150 bin dekar alanda ekim yaptığımız kırmızı mercimek üretimi ile Türkiye’de kırmızı mercimek üretiminde 4. sırada bulunmaktayız. Bu yıl bahar aylarında yağan bereketli yağışlar ile il genelinde 180 - 200 kilogram civarında ve 27 bin ton üzerinde bir rekolte bulunmaktadır. Yaklaşık 1 milyon dekarı bulan tarım arazi varlığımızın 560 bin dekarında hububat ve baklagil ekimi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi çerçevesinde 2021 yılı üretim mevsimde 111 bin ton, 2022 yılında ise mercimek ile şahlanan Garzan Ovası Projemizle 5 milyon lira değerinde 523 çiftçi ailemize 20 bin dekar alan için 275 ton sertifikalı mercimek tohum dağıtımı yaparak ilimizde kırmızı mercimek üretiminin artış göstermesi yönünde proje çalışmamız devam etmektedir” dedi.

Siirt’ten 34 ülkeye böğürtlen ihraç ediliyor Haber

Siirt’ten 34 ülkeye böğürtlen ihraç ediliyor

230 dönümlük arsa üzerinde üretilen böğürtlen, iç pazarın dışında 34 ülkeye ihraç ediliyor. Siirtli bir girişimci tarafından 230 dönüm alan üzerinde Türkiye’nin en büyük toplu üretimi alanı oluşturuldu. Oluşturulan üretim alanından elde edilen böğürtlen, iç pazar dışında Ortadoğu, Uzakdoğu, Dubai, Kuveyt, Katar, Sudi Arabistan, Uzakdoğu’da Malezya, Hong Kong, Singapur, Maldivler gibi ülkelere ihraç edilmeye başlandı. 230 dönüm alan üzerinde 12 çeşit böğürtlen üretimi yapıldığını dile getiren Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, böğürtlenlerin çoğunun farklı ülkelere ihraç edildiği ve bu tür katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve yaygınlaştırılması için çalışmaların devam edeceğini söyledi. Demirhan, “Siirt’te şu anda Türkiye’nin en büyük böğürtlen bahçesindeyiz. Yaklaşık olarak 230 dönümlük bir alanda böğürtlen yetiştiriliyor. Yaptığımız böğürtlen üretiminin büyük bir çoğunluğu uzak doğuya ihraç edilmektedir. Geri kalanlarda zincir marketlerde değerlenmektedir. Böğürtlen gibi bu tür ürünler bir malından yüksek verim veren ve yüksek getirisi olan ürünlerdir. Bu çeşitlerin artırılması hem istihdamı hem de ilimizin ekonomisine katkı sunan büyük önem taşımaktadır. Burada 230 dönüm alanda 12 çeşit böğürtlen üretimi yapılmaktadır ve üretimin tüm sezona yayılması hedeflenmektedir. Bu tür katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam edecektir” dedi. Ürettikleri böğürtlenleri birçok ülkeye ihraç ettiklerini söyleyen Mehmet Salih Ceylan adlı üretici, hedeflerinin böğürtlenleri dünyaya ihraç etmek olduğunu söyledi. Ceylan, “Bu alanda pek çok meyve denemesi yapılıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz böğürtlen tarlası önemli bir unsur burada. Biz şu anda Türkiye’de tek parça en büyük böğürtlen bahçesini inşa ettik. 230 dönümde böğürtlen üretimi yapıyoruz. Buradan üretilen böğürtlenin tazesini Ortadoğu, Uzakdoğu, Dubai, Kuveyt, Katar, Arabistan, Uzakdoğu’da Malezya, Hong Kong, Singapur, Maldivler gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bunun haricinde meyve suyu konsantresi üretiyoruz. Ürettiğimiz meyve suyu ürünlerini de Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu ve Uzakdoğu’da 34 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ürünlerin şu anda 14 çeşidinin denemesi devam ediyor. Bölgeye adaptasyonu ile ilgili çalışmalarımız sona erdiğinde umuyoruz ki bu bölge için yeni alternatif bir ürün olarak sözleşmeli üreticilik yaptırabileceğimiz insanlara yeni bir gelir kapısı açmış oluruz. Bizim şu an itibariyle böğürtlen tarımı ile ilgili hedefimiz katma değeri yüksek bir ürün ve 5 ile 10 dönüm arasındaki bir büyüklükte bir ailenin bir yıllık geçimini sağlayabilecek bir üretim modeli gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Siirt’ten ülke ekonomisine 10 milyar TL katkı Haber

Siirt’ten ülke ekonomisine 10 milyar TL katkı

Ülke ekonomisine yılda 10 milyar TL gelir sağlayan Siirt fıstığında üretimde verimin artması ve çiftçinin sorunlarının tespit edilerek çözülmesi için Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Fıstıkçılık Birimi’nde görevli ziraat mühendisleri, bağ ve bahçelerde çalışmalar yapıyor. Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, fıstık üretiminde çiftçilerin karşılaştığı sorunların çözümü amacıyla 2018 yılında Fıstıkçılık Birimini kurdu. 5 ziraat mühendisinin görev yaptığı birim ile hem iletişim hattı üzerinden çiftçilerin sorularına cevap veriliyor hem de saha ziyaretleriyle üreticilerin karşılaştıkları sorunlar yerinde tespit ediliyor. Siirt’te emekli olduktan sonra bağla uğraşan Adil Ekinci, 4 yıldır fıstık bahçesinden verim alamadığı için “Fıstıkçılık Birimi’nden yardım istedi. Ziraat mühendisleri Ekinci’nin bağında yaptığı incelemeler sonucu bahçede görülen eksikler ve hatalı uygulamalar tespit etti. Modern tarım tekniklerinin uygulanması ve eksikliklerin tamamlanması ile 4 yıldır bağından verim alamayan Ekinci’nin bağından verim alınmaya başlanmasıyla yüzü güldü. Siirt fıstığında her yılı olduğu gibi bu yılda verim artışını da sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, gelen şikayetleri anında değerlendirdikleri gibi, çiftçilerle telefon hattı üzerinden iletişim kurulduğunu, üreticilerin sorularına cevap verildiğini ve sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi. Fıstıkçılık Birimi’nin Siirt Fıstığı üreticilerine önemli katkılar sunduğunu belirten Demirhan, “Bir başarı öyküsü olduğu için bugün bu bahçedeyiz. Eski bir eğitimci, bürokrat olan Adil hocamız emekliliğinden sonra kendini tarımsal faaliyetlere verdi ve kendi köyünde kurduğu bir fıstık bahçesinde faaliyetlerini yürütmeye başladı. Ancak 2018 yılına kadar yaptığı tüm çalışmalara rağmen bahçesinden ancak 3 kilogram civarında ürün alabiliyordu. 2018 yılında bize müracaat etti ve yaptığı tüm çalışmalara rağmen yeterli ürün alamadığını beyan etti. Biz de o zamanlarda eş zamanlı olarak 2018 yılında Siirt Fıstıkçılık Birimini kurmuştuk. Bizler bu çerçevede bu bahçeye geldik teknik personel ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızla birlikte. Bahçede görülen eksiklikleri ve yanlış uygulamaları tespit ettik ve bu çerçevede adil hocamıza gerekli tavsiyelerde bulunduk" dedi. "Bin kilogramın üzerinden verim alınacak" Gittikleri tüm bağ ve bahçelerde tarım teknikleri konusunda, sulama konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapmakta olduklarını ifade eden Demirhan, "Önemli olan verilen bilgilerin doğru ve zamanında uygulanabilmesidir. İşte bu bahçe bunun bir örneğidir. Modern tarım tekniklerinin uygulanmasıyla gereksiz fazla harcama yapılmaksızın yapılan çalışmaların buradan görmekteyiz. Yaklaşık olarak 4 yıl önce 3 kilogram ürün alınan bahçeden geçen yıl 700 kilogram civarında ve bu yıl da bin kilogramın üzerinden verim alınacaktır. Bu tür bahçelerde Siirt fıstığı üretimi yapan tüm üreticilerimize örnek olmasını özellikle istiyoruz. Kulaktan dolma bilgilerle değil modern tarım tekniklerin gerektirdiği şekilde hareket etmelerini istiyoruz. Bu bahçe 2008 yılında kuruldu. 2008’den 2018 yılına kadar gelişimi biraz daha az sürdü. 2018 yılından sonra uygulanan modern tarım teknikleriyle verimi arttı. Sadece bir yanlış budama bir bahçede yüzde otuzun üzerinde verim kaybına sebebiyet vermektedir. Siirt fıstığında sulamanın püf noktası doğru zamanında ve yeterli sulamadır” diye konuştu. Bağında bu yıl yüksek verim beklediği için mutlu olduğunu söyleyen üretici Adil Ekinci, birimdeki çalışanlara teşekkür ettiği ifade ederek, ilk defa 2018 yılında Tarım ve Orman İl Müdürü ve beraberindeki heyetle Gaziantep’e bir seyahate çıktıklarını kaydetti. "O zamana kadar bahçemden aldığım verim 20 kilogramı geçmedi" diyen Ekinci, "Ve o sene 800 kilogram fıstık topladım, hepsi boş çıktı. O kadar fıstıktan sadece 3 kilogram fıstık ürün alabildim. Ve arkadaşalar dedim ki bunun bir çözümünü bulmamız lazım. Siirt İl Tarım Müdürlüğü bilgisi ışığında toprak tahlili yaptık. Eksik elementler nelerdir onları tespit ettik. Ona göre gübreleri yaptık. Daha sonra bütün hastalıklara karşı mücadelelerimize devam ettik. Tuzaklar kurduk. Bilim ve teknik bilgiler ışığında yaptığımız çalışmalar netice verdi. 2 yıldır 500 kilogram, 700 kilogram verim aldık. Bu sene inşallah bin kilogramın üzerinde verim bekliyoruz. Ağaçlarımıza yılda 3 defa sulama yapıyoruz. Sulama yaptığımız için verimi de artıyor. Dolaysıyla bu bilim ve teknik ışığında verimimiz arttı teşekkür ediyorum. Bütün çiftçilerin bu bilim ve teknik yönelmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.