TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Erzincan

AGRONEWS - Erzincan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Erzincan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzincan’da Basınçlı Sulamaya Yüzde 50 Hibe Desteği Haber

Erzincan’da Basınçlı Sulamaya Yüzde 50 Hibe Desteği

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da tarımsal üretimde su kullanımını azaltmak ve verimi artırmak amacıyla modern basınçlı bireysel sulama sistemlerine yönelik yüzde 50 hibe desteği verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında sunulan destekle, üreticilerin daha kaliteli ve pazar odaklı üretim yapmaları hedefleniyor. Bakanlık tarafından yayımlanan uygulama tebliği doğrultusunda Erzincan’da başvurular başladı. Çiftçiler, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurularını yapabilecek. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, başvuruların 11 Nisan 2025’te sona ereceğini duyurdu. Hibe desteğinden yararlanmak isteyen üreticiler; Tarla içi damla sulama sistemi kurulması, Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması, Tamburlu sulama sistemi kurulması, Güneş enerjili sulama sistemi kurulması, Tarımsal sulama amaçlı güneş enerji sistemleri, Akıllı sulama sistemleri gibi yatırımlar için başvuruda bulunabilecek. Gerçek ve tüzel kişilere 10 milyon TL’ye kadar olan yatırımların KDV hariç yüzde 50’si hibe olarak verilecek. Sulama sistemleri kapsamında güneş panelleri, pompalar, filtreler, kontrol üniteleri, vanalar, sensörler ve meteoroloji istasyonları gibi tarla içinde kullanılan ekipmanlara destek sağlanacak.

Erzincan’da İlk İstiridye Mantarı Üretimi Başarıya Ulaştı Haber

Erzincan’da İlk İstiridye Mantarı Üretimi Başarıya Ulaştı

Alternatif Ürünlerle Tarıma Yeni Soluk Doğu Anadolu’nun sebze ve meyve üretiminde öne çıkan illerinden Erzincan, çiftçilerin alternatif tarımsal üretime yönelmesiyle daha da çeşitleniyor. Üzümlü ilçesinde çiftçi İkram Bakar, evinin alt katında ilk defa istiridye mantarı üretimine başladı. İlk üretimde başarılı sonuçlar alan Bakar, ilerleyen dönemlerde yatırımı büyütmeyi hedeflediğini belirtti. Kapalı ve özel nemlendirilmiş ortamda yetiştirilen istiridye mantarının, Erzincan’ın tarımsal potansiyeline yeni bir alternatif sunduğu ifade edildi. Yetkililerden Destek ve Tebrik Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker ve Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Özgül, üretici İkram Bakar’ı ziyaret ederek çalışmasını yerinde inceledi. İl Müdürü Koçaker, Erzincan’da ürün çeşitliliğinin pazarlama açısından çiftçilere büyük avantaj sağlayacağını belirterek, çiftçileri yenilikçi üretimlere teşvik ettiklerini söyledi. Koçaker, “Üzümlü ilçemizde girişimci bir çiftçimiz ilk defa istiridye mantarı üretimini başarıyla gerçekleştirdi. Bu, Erzincan ve tarım sektörü adına önemli bir adım” dedi. ???? İlk kez üretilen istiridye mantarı büyük ilgi gördü. ???? Kapalı alanda özel ortamda yetiştiriliyor. ???? Üretimin genişletilmesi hedefleniyor. Teknik destek aldıkları Üzümlü İlçe Tarım Müdürlüğü’ne teşekkür eden üretici İkram Bakar, başarılarının kendilerini daha büyük yatırımlara teşvik ettiğini dile getirdi.

Şap Endişesiyle 24 Saat Kuzu Nöbeti Haber

Şap Endişesiyle 24 Saat Kuzu Nöbeti

TUNCELİ (İHA) - Tunceli’de yeni yılın ilk kuzuları doğarken besiciler, hem doğum telaşı hem de şap hastalığı tehdidi nedeniyle sıkı tedbirler alıyor. Erzincan, Bingöl ve Elazığ’da görülen şap vakaları yüzünden Çemişgezek ilçesinde 15 günlük karantina uygulanıyor. Küçükbaş hayvan üreticisi İsmail Acun, kuzulama döneminde büyük bir emek verdiklerini belirterek, "Şu anda Çemişgezek ilçemizde şap hastalığı görülmemektedir. Ancak biz yine de karantina tedbirlerine uyuyoruz. Sağ olsun ilçe kaymakamımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün tedbiren aldığı bu karantina önlemine uyuyoruz. Hem de süreci takip ediyoruz. Hayvanlarımıza hastalık bulaşmaması için Covid-19 tedbirleri neyse, aynı o tedbirlere uyuyoruz, kendimizi ve hayvanlarımızı korumaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Acun, "Bizim bu kuzulama döneminde en büyük endişemiz E.coli dediğimiz hastalık. Hayvanlarımıza E.coli bulaştırmamak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. İnşallah şap hastalığı ve E.coli hastalığından hayvanlarımızı korumayı başarırız. Bir yandan şap hastalığına hayvanlarımızın yakalanmaması için büyük çaba gösteriyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Hele hele bu doğum döneminde olan zorluk daha da artıyor. Günün 24 saati hayvanların başında nöbetleşerek bekliyoruz. Çünkü hayvanın doğumu esnasında yanında olmak zorundayız" dedi. Sürekli destek sağladıklarını belirttiği Çemişgezek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti. Küçükbaş hayvan üreticisi Resul Özen de şap hastalığı kaygısının doğum döneminin zorluklarıyla birleştiğini belirterek, "Doğumlar başladı, günün 24 saati dönüşümlü olarak nöbet tutuyoruz. Kuzular ağız sütü almazsa hastalanıyor ve ölebiliyor. Yem ve su düzenine de çok dikkat ediyoruz" dedi. Özen, karantina kurallarına uyduklarını ve dışarıdan hayvan girişine izin vermediklerini belirtti. Zor bir dönem geçirmelerine rağmen Çemişgezek Kaymakamı Cüneyt Zor ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine karantina önlemleri nedeniyle teşekkürlerini sundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.