TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Erzurum

AGRONEWS - Erzurum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Erzurum haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

24 Ülkeden Uzmanlarla Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı Haber

24 Ülkeden Uzmanlarla Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı

ERZURUM (İHA) - Tarım, gıda ve hayvancılık alanında bilimsel çalışmaların sunulduğu 6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bilimleri Kongresi, Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. 24 ülkeden 164 katılımcıya ev sahipliği yapan kongre açılış programına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Hacımüftüoğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı. "YENİ İŞ BİRLİKLERİNE ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ" Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Hacımüftüoğlu, kongrenin uzun bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleştiğini belirterek, katılımcıların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasının tarım bilimleri alanında yeni iş birliklerini teşvik edeceğini vurguladı. "Kongremizin amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bilimleri alanında çalışan dünyanın dört bir yanından uzmanları ve genç araştırmacıları bir araya getirerek araştırmalarını sunmak, yeni fikirler alışverişinde bulunmak, zorlu konuları tartışmak, gelecekteki iş birliklerini teşvik etmek ve birbirimizle etkileşim kurmaktır. Bu anlamda, uluslararası bilim camiasında, böylesine önemli alanlara yönelik çalışma yapan bilim insanlarını bir araya getirmekten ve onlarla bilgi alışverişinde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. "BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN BÜYÜK FIRSAT" Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, kongrenin Türkiye’nin tarım sorunlarına bilimsel çözümler sunarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını belirtti. Çalmaşur, "Bu kongre, bilgi paylaşımı ve iş birliği açısından büyük bir fırsat. Tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara bilimsel çözümler üreterek ülkemizin tarımsal sürdürülebilirliğine destek vermeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. "SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR VİZYON İÇİN BURADAYIZ" Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise tarımın küresel gıda güvenliği ve ekonomik kalkınmada oynadığı kritik rolü hatırlatarak, "Bugün, tarım alanındaki zorluklara bilimsel çözümler aramak, yeni fikirler geliştirmek ve geleceğe dair daha sürdürülebilir bir vizyon oluşturmak için buradayız. Kongremizin, tarım bilimi ve uygulamaları konusunda yeni adımlar atılmasına vesile olacağına inanıyorum. Daha yeşil, daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım geleceği için birlikte çalışacağız" dedi. BİLİMSEL SUNUMLAR İLGİ TOPLADI Kongrede rejeneratif tıp alanında yenilikçi çalışmalarla dikkat çeken Prof. Dr. Fikrettin Şahin, yenilebilir bitkilerden elde edilen eksozomların sağlıkta kullanımını anlattı. Ayrıca Prof. Dr. Meisam Zargar, herbisitlere dirençli yabani otların tarımsal tehditlerini ve çözüm yollarını ele aldı. Tarım, gıda ve hayvancılık bilimlerindeki güncel gelişmelere ışık tutulan kongrede yapılan sunumların bilimsel dergilerde yayımlanacağı ve akademik dünyada önemli bir yer edineceği belirtildi.

Erzurum’a Yeni Yem Fabrikası Müjdesi Haber

Erzurum’a Yeni Yem Fabrikası Müjdesi

ERZURUM (İHA) - Erzurum Kırmızı Et Üreticiler Birlik Başkanı Abdulkadir Ürüşan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Erzurum Aziziye İlçesi'nde Tarım Kredi Yem Fabrikası kurulacağı müjdesini verdiğini belirtti. Ürüşan, fabrikanın temelinin bahar aylarında atılacağını ve bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. YEM FABRİKASI ÜRETİCİYİ RAHATLATACAK Ürüşan, yem maliyetlerinin hayvancılıkta en önemli girdi olduğunu vurgulayarak, "Doğu Anadolu’da yoğun olarak yapılan hayvancılığın bölgesel ekonomi açısından önemi büyüktür. Gerek hayvansal üretimde istenen verime ulaşılmasında gerekse işletmelerin karlılığının artırılmasında yem en önemli faktörlerden biridir. Kapsamlı ve yüksek donanımlı yem fabrikasının Erzurum ve bölge illerimizin hayvancılık faaliyetlerine ciddi bir katkısı olmakla birlikte, yemde kullanılan hammaddenin de bu bölgeden tedarik edilmesi tarımsal hasılanın artışına ciddi bir katkı sağlayacak. Kurulacak tesislerin Erzurum'a hayırlı olması temennisinde bulunuyorum" dedi. Doğu Anadolu’da tarım ve hayvancılığın ekonomideki yerinin önemine dikkat çeken Ürüşan, süreçte emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'ya, Erzurum Milletvekillerine, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi'ye, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın'a, Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral'a ve Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu'na Erzurum Kırmızı Et Üreticiler Birliği adına teşekkürlerini iletti.

Bitmeyen Tünelin Çevreye Tahribatı Köylüleri Mağdur Ediyor Haber

Bitmeyen Tünelin Çevreye Tahribatı Köylüleri Mağdur Ediyor

BAYBURT (İHA) - Erzurum-Bayburt sınırında 2012 yılında temeli atılan ve üç yıl içinde tamamlanması planlanan Kop Tüneli inşaatı hâlâ bitmiş değil. Şantiyeden dereye karışan kirli sular, balıkların yaşamını yok etti, tarımsal faaliyetleri engelledi ve hayvan ölümlerine yol açtı. Kop köyü sakinleri, bu durumun acilen çözülmesi için yetkililere seslendi. "KÖY VE HALK YOK SAYILIYOR" Köy sakinlerinden Erkan Tokay, Bayburt Group’un yaptığı arıtma tesisinin yetersizliğine dikkat çekerek, "Bayburt Group'un yaptığı su arıtmalarına bakar mısınız? Maliyetten dolayı 3 tane kanalizasyon kuyusu yapmışlar buraya, bunlarla bu suyu arıtmaya çalışıyorlar. Su zaten havuzun dibine çökmeden geçiyor, dereye karışıyor. Bunun daha büyüğü, daha sistemlisi gerçekten yapılabilirdi. Bu imkansız bir şey değil. İnsanları, köyü hiçe sayarak maliyeti düşürerek bunu yapmışlar. Bunun gibi 10 tane, 20 tane yapsınlar ama bize zarar vermesinler. Bizim hayvanlarımız yaz boyunca bu suyu içiyor. Her sene bizim burada 3-5 tane hayvanımız telef oluyor ama kimse bununla ilgilenmiyor çünkü çiftçi gariban" dedi. "ESKİDEN TEMİZDİ, ŞİMDİ SİNEK BİLE YOK" Bir diğer köylü Öztürk Aktaş, derenin önceden alabalıklarla dolu olduğunu ancak zehirli atık sular nedeniyle hiçbir canlının yaşayamadığını belirtti. Aktaş, "Bu derenin suyu önceden temiz akardı. Kırmızı benekli alabalıklarımız vardı. Bayburt Group geldikten sonra buraya karışan sudan dolayı bir tane balığımız kalmadı. Tarımsal faaliyet yapamıyoruz. Hayvanlarımız telef oldu ama hiçbir önlem alınmadı" diye konuştu. YETKİLİLERE ÇAĞRI: ÇÖZÜM İSTİYORUZ Köylülerden Habip Arık ise Bayburt Group’un çalışmaları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, "Bayburt'un Group'un tünel şantiyesinden akan asitli su ve tünelin kirli suyu bizim suyumuzu kirletiyor ve balık yetiştirmemize engel oluyor. Bu sebeple elimizden geldiğince bir şeyler yapsak da Bayburt Group'a gücümüz yetmiyor, bir şey yapamıyoruz. Şu an bunu paylaşıp suyumuzu kurtarma derdindeyiz. Biz yetkililerden şunu istiyoruz bizi biraz duyun, görün, şu su işini çözün. Arıtma yapıyorlar, arıtmanın arkasındaki havuzun 2-3 günde bir temizlenmesi gerekirken 2 senedir temizlenmiyor. Kirli su, atık su bizim suyumuza karışıyor. Balık yetiştiremiyoruz, alabalık tesisine yemeğe gidemiyoruz. Aksine biz suçluymuşuz gibi davranıyorlar" diyerek yetkililerden destek istedi. Kop köyü sakinleri, çevre tahribatının son bulması ve daha etkin önlemler alınması için harekete geçilmesini talep ediyor.

Erzurum'a Yem Fabrikası Talebi: Hayvancılık Sektörüne Destek Şart Haber

Erzurum'a Yem Fabrikası Talebi: Hayvancılık Sektörüne Destek Şart

Yem Fabrikası Bölge Çiftçisine Destek Olacak Erzurum’un hayvancılıkta lider bir şehir olması hedefiyle yem fabrikası talebinde bulunan Abdulkadir Ürüşan, devlet destekli projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ürüşan, “Modern et entegre tesisleri ve yem fabrikası gibi yatırımlar, hem çiftçimizi rahatlatır hem de sektöre önemli katkı sağlar” dedi. Erzurum'un Tarım ve Hayvancılık Potansiyeli Erzurum’un verimli coğrafyası ve hayvancılık potansiyeline dikkat çeken Ürüşan, şehrin kaliteli et üretiminde merkez olabileceğini belirtti. Ticaret Borsası’nın projelerini öven Ürüşan, modern besiciliğe teşvik ve sağlıklı üretim koşullarıyla şehrin ekonomik kalkınmasının hızlanacağını ifade etti. Küpe Dağıtımı ve Sevkiyat Düzenlemeleri Ürüşan, hayvan sevkiyatında yaşanan aksaklıklara da değinerek, küpe dağıtımının pilot illerde organize edilmesi gerektiğini söyledi. "21 günlük sevkiyat süresi besicileri mağdur ediyor. Pilot iller belirlenerek süreç hızlandırılmalı" diye konuştu. Millileşme ve Yerel Kalkınma Vurgusu Ürüşan, tarım sektöründe millileşmenin önemine dikkat çekerek, “Cumhuriyetimizin 101. yılında tarımda millileşme şart. Erzurum’a kurulacak yem fabrikasıyla hem ekonomik kalkınmaya hem de çiftçimizin refahına katkı sağlanabilir” dedi. Çağrı: "Kar Erzurum’a Dönmeli" Devlet destekli projelerden zarar etmeyeceklerini ancak kârın Erzurum tarımına ve çiftçisine dönüşmesini talep ettiklerini belirten Ürüşan, “Hayvancılığın merkezi Erzurum’a uygun fiyatlı yem tedarik edilecek bir fabrika kurulmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

EDH: Haber

EDH: "Batıya Canlı Hayvan Değil, Karkas Et Gönderilmeli"

ERZURUM (İHA) - Erzurum Düşünce Hareketi (EDH), "Dumlubaba Suyu" ve "Erzurum ve Bölgesinin Ulaşım Problemleri" başlıklarının ardından, bu kez "Erzurum ve Bölgenin Hayvancılık Problemleri ve Çözüm Önerileri" konulu bir çalıştay düzenledi. Çalıştayda, sektördeki zorluklar masaya yatırılırken, çözüm önerileri ve gelecekteki potansiyel gelişmeler üzerinde duruldu. Çalıştaya EDH Yönetim Kurulu Üyesi ve iş adamı Sıddık Takar’ın başkanlığında, sektör temsilcileri, akademisyenler ve çiftçiler katıldı. EDH tarafından yapılan açıklamada, hayvancılık sektörünün sadece yerel bazda değil, tüm Türkiye’yi kapsayan büyük bir tarım politikasıyla ele alınması gerektiği ifade edildi.  SEKTÖRDE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR Çalıştayda ele alınan Erzurum ve bölgesindeki hayvancılık problemleri arasında öne çıkanlar: Çiftçi-köylü kavramlarının iç içe olması ve yüksek yaş ortalaması, Girdi maliyetlerinin yüksekliği,   Ahırların bakımsızlığı, Ziraat liselerinin yaygınlaşmaması  Çoban sıkıntısı,   Yem ve girdi desteği eksiklikleri,   Çiftçilerin yaş ortalamasının yüksekliği,   Eski teknoloji kullanımı, Besi ve süt hayvancılığı ürünlerinde pazarlama sorunları oldu. Bu sorunların çözülmesi için çeşitli öneriler sunuldu. EDH raporunda, bölgedeki en etkin çözümün, batıya doğrudan canlı hayvan yerine yalnızca karkas et gönderilmesi olduğu belirtildi. KARKAS ET İHRACATI VE YEREL SANAYİ Sıddık Takar, "Mera, yayla ve arazi varlığıyla Erzurum’un da içinde bulunduğu hayvancılık bölgesi adeta Batı’daki nüfusumuzu besliyor. Hal böyleyken doğudaki çiftçi bu sektörden pek para kazanamıyor ve bu durum hayvancılığa olan ilgiyi bölgemizde azaltıyor. Bu bölgedeki besiciler, girdi maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla hayvanı bir iki yaşına gelince Batı’dan gelen hayvan tüccarlarına malını satıyor. Zahmeti çeken doğulu kazancı yüksek olan batılı tüccar oluyor" diyerek bölgeden sadece karkas et gönderilmesinin pek çok sektörel sorunu çözebileceğini vurguladı. Karkas et önerisiyle birlikte, bölgede hayvancılıkla ilgili sanayi yatırımlarının artacağı, et ve süt ürünlerinin işlenmesi için entegre tesislerin kurulacağı öngörüldü. Takar, bu değişikliklerin ekonomik büyümeye katkı sağlayarak, bölgedeki işsizlik oranını düşüreceğini ve göçü engelleyeceğini ifade etti. Takar ayrıca, et ve süt ürünleri işleme sanayisinin gelişmesinin, Erzurum'un başarılı bir üretim merkezi haline gelmesiyle birlikte, Türkiye’nin her köşesine katkı sağlanacağına dikkat çekti. Ayrıca, bölgedeki hayvancılığa dayalı sanayi yatırımlarının artırılması gerektiğini belirterek, bu teklifin devlet politikası haline gelmesi için geniş çaplı bir lobi çalışması yapılması gerektiğini ifade etti. GELECEĞE DÖNÜK İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI Takar, önerilerin hayata geçebilmesi için üniversiteler, ticaret odaları, yerel yönetimler ve siyasi otoritelerin ortak akıl geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Bu doğrultuda, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelik bir teklif sunulması için tüm paydaşların iş birliği yapması gerektiği ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.