TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Esk

AGRONEWS - Esk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Esk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Etlerin muayene yapılmadan satıldığına ilişkin iddialar asılsızdır” Haber

Etlerin muayene yapılmadan satıldığına ilişkin iddialar asılsızdır”

Et ve Süt Kurumundan (ESK) yapılan açıklamada, “Bazı sosyal medya organlarında etlerin analizleri ve muayene kabulleri yapılmadan parasının peşin ödendiğine ilişkin iddiaların tamamı asılsızdır” denildi. Et ve Süt Kurumu, ithal edilen ve mikrobiyolojik analiz sonuçları salmonella pozitif olan bir parti etin 11 Haziran 2024 tarihinde imha edildiğini bildirdi. ESK, muayene kabul işlemleri tamamlanmayan hiçbir ürünün parasının peşin ödenmediğini ve bu konuda çıkan iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamanın tamamı ise şöyle: “Kurumumuz tarafından ithal edilen ve mikrobiyolojik analiz sonuçları Salmonella pozitif olan bir parti et 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde 11 Haziran 2024 tarihinde imha edilmiştir. Kamu ihale mevzuatı hükümleri çerçevesinde Kurumumuz tarafından ithal edilen etlerin gıda güvenilirliği kapsamında, yurt içine girişlerinde Bakanlığımız tarafından kontrol muayenesi için numune alınmakta ve akredite laboratuvarda gerekli analizleri yapılmaktadır. 09 Mayıs 2024 tarihinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti ette görülen hijyen standartlarına aykırı sonuçlar nedeniyle satın alma/muayene komisyonunca reddedilen etler, dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmış ve yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altında tutulan bir parti etin imha süreci 11 Haziran 2024 tarihinde tamamlanmıştır. İmha işlemi Denizli Büyükşehir Belediyesine ait Katı Atık Bertaraf Tesislerinde Et ve Süt Kurumu, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile ilgili firma temsilcisi nezaretinde gerçekleştirilmiştir. Bazı sosyal medya organlarında etlerin analizleri ve muayene kabulleri yapılmadan yani mahreç ülkeden çıkmadan parasının peşin ödendiğine ilişkin iddiaların tamamı asılsızdır. Kurumumuzun tüm alımları kamu ihale kapsamında yapılmakta olup muayene kabul işlemleri tamamlanmayan hiçbir ürünün parası peşin ödenmemektedir. Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları titizlikle uygulanmaktadır.”

Kurban pazarlarında satılmayan hayvanları ESK alacak Haber

Kurban pazarlarında satılmayan hayvanları ESK alacak

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ESK, satılamayan hayvanların cari alım fiyatlarına ilave olarak nakliye, bakım ve besleme giderlerini de dikkate alarak, maliyetlerini telafi edici ilave prim ödemesi yapacak. Yetiştiricilerin, satılamayan hayvanları için, en yakın ESK kombina müdürlüklerine, hayvan kimlik belgeleri ve kurbanlık hayvan satış noktasında görevli resmi veteriner hekim sevk raporuyla başvurmaları yeterli olacak. Alım ve ödeme işlemlerine ilişkin detaylı bilgiler ESK'nin internet sitesinden duyurulacak. ESK'nin büyükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına erkek sığırda 180 lira, düve ve erkek mandada 170 lira, inek ve dişi mandada 160 lira olarak belirlendi. Büyükbaş mevcut cari alım fiyatlarına ek prim ödemesi de kilogram et başına erkek sığır için 25 lira, düve ve erkek manda için 25 lira, inek ve dişi manda için 15 lira olarak uygulanacak. Küçükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına ise kuzuda 175 lira, tokluda 160 lira, koyunda 140 lira, oğlakta 110 lira, çepiçte 95 lira ve keçide 95 lira oldu. Küçükbaş mevcut cari alım fiyatlarına küçükbaş hayvan alımlarına ek olarak kilogram et başına 5 lira kurbanlık kesim ek primi de ödenecek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kurban Bayramı nedeniyle hayvan pazarlarına getirilen ancak satılamayan kurbanlıkların, talep etmeleri halinde ESK tarafından satın alınacağını belirterek, "Hayvansal üretimimize güç katan yetiştiricilerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Kırmızı et sanayicileri fiyatların dengelenmesini bekliyor Haber

Kırmızı et sanayicileri fiyatların dengelenmesini bekliyor

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, AA muhabirine, kırmızı et sektöründeki gelişmeler ve firmanın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Kırmızı et fiyatlarındaki sorunun hayvan sayısının az olmasından kaynaklandığına işaret eden Bılıkçı, süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle süt hayvanlarının kesime gönderilebildiğini söyledi. Bu durumun doğrudan et sektörünü de etkilediğini bildiren Bılıkçı, hayvan sayısının artışı ve süt hayvancılığının desteklenmesi için adımlar atılabileceğini ifade etti. Bılıkçı, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) son dönemde perakendecilerle anlaşarak piyasaya indirimli et vermesinin önemine işaret ederek, devletin, et fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle müdahalede bulunduğunu belirtti. ESK aracılığıyla fiyatların artışını önlemek için yurt dışı piyasalardan ürün temin edildiğini de anlatan Bılıkçı, şu ifadeleri kullandı: "Atılan adımlar fiyatlardaki artışın engellenmesine katkıda bulundu. 500 bin baş hayvanlık besilik ithalatı için izin verildi, onlarla birlikte fiyatlar dengeye oturacaktır. Biz sanılanın aksine kırmızı et sanayicileri olarak fiyatların artmasını istemiyoruz, et fiyatlarının artışı tüketimde azalmaya neden oluyor. Fiyatların düşmesini biz de istiyoruz. Hiçbir sanayici kendi ham madde fiyatını pahalıya almak istemez. Bir an önce fiyatların oturmasını, piyasanın dengelenmesini istiyoruz." "Turizm sektörü için hazırlık yaptık" Bılıkçı, Sultan Et olarak yaptıkları yeni yatırımlara ilişkin de bilgi vererek, "Dilimlenmiş, aç-bitir şeklinde hazır küçük gramajlı ürünlerle ilgili yatırımımız var. Haziran ayı gibi piyasaya sunacağız. Bu ürünler çok fazla ilgi görüyor. 50-60 gramlık ürünler çıkaracağız. Tüketicilerin tek seferde tüketebileceği dilimlenmiş ürünler çıkaracağız. Bu ürünler çok fazla ilgili görüyor. Bu ürünleri daha çok bekar ve öğrenciler tercih ederken, normal insanlar da tercih ediyor. Tek seferlik alıp bir seferde kullanmak istiyorlar. Sucuk, pastırma, kavurma ve salam ve jambon gibi ürünlerde yapmayı düşünüyoruz. Makinemiz şu an kurulum aşamasında." değerlendirmesinde bulundu. Firma olarak, ülke genelinde ucuzluk marketleri, yerel marketler, restoranlar ve oteller için ürün temin ettiklerini belirten Bılıkçı, "Antalya'da 300'e yakın otelle çalışıyoruz. Turizm sezonu yaklaşıyor, buna yönelik hazırlık yaptık. Mayıstan itibaren Antalya'da oteller açılıyor, bizim de oraya et satışlarımız artıyor. Oranın tüketim ihtiyaçlarını biliyoruz ve ona göre hazırlık yapıyoruz. Oteller, turist için daha çok değerli ürünler alıyor, antrikot, bonfile, kontrfile gibi et ürünler alıyorlar. Şarküteriden daha çok et satıyoruz." dedi. Bılıkçı, yeni fabrika yatırımı planladıklarını belirterek, kapasitelerini büyütmek için Ankara'da yer arayışında olduklarını ve 400 milyon liralık yeni yatırım planladıklarını söyledi. "Yatırımlara devam etmek istiyoruz" Yatırımlara devam etmek istediklerini anlatan Bılıkçı, "Gelecek yıllarda kendi çiftliğimizi kurup kendi hayvanımızı beslemek gibi hedefimiz var. Önce fabrikamızı kurup sonra bunu yapacağız." diye konuştu. Firma olarak ciddi düzeyde AR-GE yatırımı yaptıklarını da bildiren Bılıkçı, kendi ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik her türlü analizini yapabilir hale geldiklerini dile getirdi. Bılıkçı, aldıkları PRC cihazıyla ürünlerinin baharatlarına kadar test yapabildiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Sucuğun içine kemik kıkırdağı gibi şeylerin karışmaması için kalsiyum ölçme cihazı da aldık. Artık tüm bu testleri kendi bünyemizde yapabiliyoruz. Ürünlere tavuk bulaşması var mı? diye yine bakabiliyoruz. Ürün sevkiyata gitmeden kendi fabrikamızda soya var mı, dana etinde tavuk bulaşması var mı? diye tüm bu testleri kendimiz yapıyoruz." Kaynak: Anadolu Ajansı

Et fiyatları sabitlendi! Bugün satışa çıkıyor Haber

Et fiyatları sabitlendi! Bugün satışa çıkıyor

İstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bugünden itibaren dana kıymanın kilogram fiyatı 190 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 210 TL’den satışa çıkacak. Amaçlarının vatandaşa uygun fiyata et vermek olduğunu söyleyen PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, et alımlarında bir limit olmadığını ama ticari faaliyete de izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Şubat ayından itibaren et fiyatlarına ardı ardına yapılan zamlar, ramazanda vatandaşın “Bu fiyatlarla iftar sofrasına nasıl et koyacağız” endişelerine neden olunca özel sektör ve devlet harekete geçti. Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) yetkilileri, bir araya gelerek bir çalışma yürüttü. Çalışma sonrasında et fiyatlarını ramazan ayı boyunca sabitleme kararı alındı. İstanbul PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, konuyla ilgili merak edilenleri Hürriyet’e anlattı. Güzeldere özellikle şubat ayından itibaren et fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu hatırlatarak, “Et ve Süt Kurumu ile Tarım Ve Orman Bakanlığı fiyat artışlarına müdahale etme durumunda kaldı. Biz de yaptığımız görüşmeler neticesinde vatandaşımıza ramazan ayı boyunca kıymalık eti 190 TL, kuşbaşı eti ise 210 TL’de sabitleme sözü verdik. Kampanyayı üyelerimizle birlikte yapıyoruz. Birkaç gündür ciddi dağıtımlarımız oldu. Bakanlığın amacı bu spekülatif artışları bir nebze olsun düşürmek” dedi. ‘ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK’ Vatandaşın bütçesine bir nebze de olsa fayda sağlamak istediklerini belirten Güzeldere,“Burada bir kârımız yok. Kamu yararını gözetiyoruz. Ne kârımız var ne de zararımız. ESK’dan karkas şeklinde, yani kemikli eti tedarik edip, işleyip satıyoruz.”bilgisini verdi. SATIŞ LİMİTİ YOK Güzeldere, fiyat sabitlemede İstanbul’un seçilmesinin nedenini şöyle anlattı: “Kırmızı et tüketiminin üçte ikisi İstanbul’da yapılıyor. Dolayısıyla İstanbul’a da Anadolu’dan et tedariki sağlanıyor. Amacımız, Anadolu’dan gelecek tedariki hafifletmek ve Anadolu’daki arzı kuvvetlendirmek. 210-220 liralara giden karkas et fiyatının 140-150 liralara düşmesi sürdürülebilir üretim açısından sıkıntı oluşturmayacaktır. Çünkü bu fiyat artışlarını biz maliyetlerle açıklamakta zorluk çekiyoruz.” DEPREM FELAKETİ ETKİLEMEDİ Et alımlarında belli bir limit olmayacağını ama stok yapılmaması gerektiğini belirten Güzeldere, “Üyelerimize söylediğimiz; toplu bir şekilde satış olmayacağı yönünde. Ticari faaliyete yönelik bir tedarik olacaksa burada sıkıntı yaşanır. Ama vatandaş 2-3 kilo eti tabii alabilir. Ne kadar insana ulaşırsak o kadar iyi. Amacımız, vatandaşımıza uygun fiyata et ulaştırmak” şeklinde konuştu. Depremin et fiyatlarını etkilemediğini söyleyen Faruk Güzeldere, şu bilgileri verdi: “Deprem bölgesindeki et üretimi, ülkenin yüzde 1’i bile değil. Zaten lojistik maliyetlerden dolayı o noktalardan İstanbul’a et gelmez, çok kısıtlıdır. Her dönem spekülatörler çıkıp, vatandaşın cebiyle oynuyorlar. Ramazan geldi, talep oldu ama bu zamana kadar böyle artış yaşanmadı. Şubat ayından bu yana etin fiyatı neredeyse yüzde 80 arttı. Fiyatlarda artış devam ederse ESK’nın ramazandan sonra da birtakım çalışmaları olacaktır.” TARIM KREDİ’DE KIYMA 140 KUŞBAŞI 150 LİRA Et ve Süt Kurumu da ramazan öncesinde et fiyatlarındaki spekülasyonun önüne geçmek için adımlar attı. Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzalayan ESK, marketlere verilen aylık minimum ürün miktarını 600 tona çıkardığını belirtti. ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan önceki gün yaptığı açıklamada, ramazan boyunca piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas ve 40 bin de kesime hazır büyükbaş hayvan alım sözleşmesi imzaladıklarını ifade etti. Kayhan, “İstanbul’da faaliyet gösteren ve kasap reyonu olan market zincirlerine karkas et vereceğiz. Onlar da ramazan ayı boyunca tüketicilerimize kıymayı 190 liradan, kuşbaşı eti de 210 liradan satacaklarını taahhüt ettiler. Türkiye genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladık. Burada da kıymanın kilogramı 140 liradan, kuşbaşı da 150 liradan market raflarında satılacak. ESK fiyatları da kıyma için 119 lira, kuşbaşı için 129 lira olarak belirlenmiştir” dedi. Kasaplarda ise fiyatlar bölgeye göre değişmekle beraber kıyma ve kuşbaşının kilosu 300 liraları aşıyor. Kaynak: Hürriyet

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.