TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eskişehir

AGRONEWS - Eskişehir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti Haber

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Keskin Mahallesi'nde yaşayan ve halk arasında "cambaz" olarak bilinen Kemal Avcı, dedesinden ve babasından miras kalan canlı küçükbaş hayvan ticaretini sürdürüyor. Tam 15 yıldır bu işi yapan Avcı, hem besicilik yapıyor hem de Eskişehir kuzusunun ülke çapındaki kalitesine dikkat çekiyor. "İTHAL HAYVANLAR KESİLİNCE FİYATLAR DÜŞECEK" Kemal Avcı, işinin zorluklarını ve piyasadaki dalgalanmaları aktardı. Avcı, "Hayvancılık yapıyorum. Aynı zamanda kendi hayvanlarım da var. Halk arasında 'cambazlık' diyorlar. Eskiler öyle söylüyor da, yeniler 'canlı hayvan ticareti' diyor. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Daha öncesinde babam ve dedem de bu işi yapıyordu. Dededen ve babadan miras kalan bir meslek, bana onlardan devroldu. Zor iş, çünkü yıllın belli zamanlarında fiyat düşüyor ya da artıyor. Hükümet dışarıdan ithalat yapıyor. Mesela iç piyasada kırmızı et pahalandığı zaman özellikle Uruguay tarafından büyükbaş getiriyorlar. Bu hem kuzuyu hem de danayı etkiliyor. Bildiğim kadarıyla, yaklaşık olarak 6 milyon hayvan geldi ve iç piyasaya dağıldı. Onlar da yılbaşından sonra kesilecek. Bu da fiyatları düşürecek. Fiyatlar şu anda kuzu için 220-230 lira civarındayken, danalarda ise 350 lira" dedi. "ESKİŞEHİR KUZUSU, TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİLERİNDEN BİRİ" Hayvan alımında dikkat ettiği noktaları ve Eskişehir kuzusunun özelliklerini vurgulayan Avcı, "Hayvan alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Hasta hayvan denk geliyor, eve götürüp de besiye attığımız hayvanların içerisinden verdiğimiz telefler oluyor. Bunları dikkate almamız gerekiyor. Şap, veba ve brusella sürekli olan hastalıklar. Hem sığırlarda hem de küçükbaşta oluyor. Biz buradan kuzuyu alırız, kendi besihanelerimize götürürüz. Oradan sonra da kuzu genellikle Balıkesir ve Bursa'daki büyük et firmalarına gider. Bu arkadaşlarımız kombinalarında hayvanı keser, nerede kuzu lazımsa oralara dağıtırlar. Eskişehir kuzusu, Türkiye'nin kaliteli kuzularındandır ve ince kuyruktur" diye ekledi. Avcı, hayvancılık sektöründe kalite artışına dikkat çekerek bilinçli üretim yöntemlerinin yaygınlaştığını ve Afyonkarahisar’ın Emirdağ bölgesinin bu işin merkezi olduğunu belirtti. Bu geleneksel meslek, sağlıklı üretim ve kaliteli dağıtım sayesinde bölgede yaşatılmaya devam ediyor.

Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’ye Ulaştı Haber

Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’ye Ulaştı

Baba Mesleğine Dönüş ve Çobanlık Hikayesi Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi Keskin Mahallesi’nde yaşayan Ali Armağan, üniversitede makine bölümü mezunu olmasına rağmen baba mesleği olan çobanlığı seçti. 2012 yılından bu yana koyun besiciliği yapan Armağan, 35 koyunla başladığı bu serüvende koyun sayısını 450’ye çıkardı. Köy hayatını ve koyunları çok sevdiğini belirten Armağan, mesleğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kış Aylarında Küçükbaş Bakımının Zorlukları Kışın koyunlarını otlatamadığı için ağılda besleyen Armağan, koyunlarının bakımını titizlikle yürütüyor. Saman, küspe, yonca, mısır ve ayçiçeği gibi besin değeri yüksek yemleri harmanlayarak koyunlarını besleyen Armağan, bu dönemde maliyetlerin arttığını belirtiyor. “Kış şartları, yazdan daha fazla emek gerektiriyor” diyen Armağan, kuzulama döneminin de kış aylarına denk getirildiğini ifade ederek, “Gece-gündüz kuzulamayı gözlüyoruz. Kuzuların sağlıklı büyümesi için bu dönem kritik” dedi. “Koyunculuk Bir Hastalık, Bırakamıyorsun” Küçükbaş hayvancılığına olan bağlılığını ifade eden Ali Armağan, “Koyunculuk bir hastalık. Küçüklüğümden beri bu işin içindeyim. Eskiler, ‘Alışan bir insan bırakamaz’ der. Ben de bırakamadım ve işimin başındayım” diye konuştu. Armağan, son yıllarda bu işe olan ilginin arttığını, ancak yem maliyetlerini karşılayabilmenin zorluklarını vurguladı. “Yemini üretebilen kişiler için bu iş hem kazançlı hem de ülke ekonomisine katkı sağlar” diyerek çobanlık mesleğine ilgi duyanlara tavsiyelerde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.