TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eskişehir

AGRONEWS - Eskişehir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ESOGÜ’de Enoki Mantarı Üretimi Üzerine Çalışmalar Haber

ESOGÜ’de Enoki Mantarı Üretimi Üzerine Çalışmalar

Enoki Mantarı Türkiye’de Ticari Üretime Hazırlanıyor Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak üretilen ve sağlık açısından birçok faydası bulunan enoki mantarı, Türkiye’de doğada bulunmasına rağmen henüz ticari olarak üretilmiyor. ESOGÜ Ziraat Fakültesi'nde yürütülen araştırmalarla en verimli üretim koşulları belirlenerek, ticari üretime zemin hazırlanıyor. Sürdürülebilir Tarıma Katkı Sağlıyor Enoki mantarı, ölü bitki dokularıyla beslenerek yetiştiriliyor. Tarımsal atıkların kompost olarak değerlendirilmesi, sıfır atık yaklaşımına katkı sağlıyor. Bu sayede hem atık yönetimi destekleniyor hem de sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturuluyor. Deneme Çalışmaları Devam Ediyor ESOGÜ Ziraat Fakültesi Mantarhanesi'nde yapılan çalışmalar kapsamında, pamuk, talaş, kepek gibi farklı materyallerle zenginleştirilmiş yetiştirme ortamları test ediliyor. Farklı formülasyonlarla hazırlanan substratlar sterilize edilerek misel ekimi yapılıyor. Kuluçka sürecinden sonra mantar üretim odalarına alınarak üç haftalık hasat sürecine giriliyor. Bölgesel Atıklar Ekonomiye Kazandırılıyor Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nuray Çömlekçioğlu, araştırmaların hem ekonomik üretimi hedeflediğini hem de bölgesel bitkisel atıkları değerlendirerek en verimli yetiştirme ortamını belirlemeye odaklandığını belirtti. 2021 yılında kurulan ESOGÜ Mantarhanesi, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle bilimsel çalışmalarını sürdürüyor.

Eskişehir’de Tam Donanımlı Hayvan Hastanesi Açıldı Haber

Eskişehir’de Tam Donanımlı Hayvan Hastanesi Açıldı

Hayvan Sağlığına Büyük Yatırım Eskişehir, hayvan sağlığı alanında önemli bir yatırımla buluştu. 600 metrekarelik alanda hizmet sunacak tam donanımlı Hayvan Hastanesi, can dostlara en iyi şartlarda bakım ve tedavi imkânı sağlamayı hedefliyor. Yetkililerden Destek Mesajları Açılış programında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, hastanenin Eskişehir için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu projeye gönül verenleri tebrik ediyorum. Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak her türlü desteğimizle yanınızdayız" dedi. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva ise, "Daha önce hayvanlarımızı tedavi için çevre illere göndermek zorunda kalıyorduk. Artık bu hizmeti şehrimizde alabiliyoruz. Hepimiz için büyük bir gurur kaynağı" diyerek hastanenin önemine dikkat çekti. Uzman Kadro ve Gelişmiş Teknoloji Veteriner Hekim Adem Musluk, 16 yıllık hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Burası tam donanımlı ameliyathanesi ve uzman kadrosuyla diğer kliniklerden ayrılıyor. Şehrimize ve hayvan dostlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Hastanede röntgen, Doppler USG, gaz anestezisi, endoskopi, biyokimya ve hormon test cihazları, dijital mikroskop, diş ünitesi gibi ileri teknoloji ekipmanlar yer alıyor. Ayrıca beyin cerrahisi, spinal cerrahi, göğüs ve kalp damar cerrahisi gibi Eskişehir'de daha önce yapılamayan operasyonlar da burada gerçekleştirilebilecek. Kadrosunda veteriner iç hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarının yanı sıra, doğum-jinekoloji ve patoloji uzmanlarının da eklenmesiyle hizmet kapsamı genişletilecek. Eskişehir ve Çevre İller İçin Referans Merkez Olacak Hastane, Eskişehir’de şimdiye kadar yapılamayan birçok cerrahi işlemi gerçekleştirebilecek altyapıya sahip. MR ve ileri seviye BT çekimleri için şehir dışındaki anlaşmalı kurumlarla transfer imkânı da sunuluyor. Açılış törenine çok sayıda davetli katılırken, yeni merkezin Eskişehir ve çevre iller için önemli bir referans noktası olması bekleniyor.

Eskişehir’de Soğan ve Patates İçin Yeni Üretim Planı Haber

Eskişehir’de Soğan ve Patates İçin Yeni Üretim Planı

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen tarımsal üretim planlama toplantısında, soğan ve patates üretimine yönelik geçmiş yıllardaki veriler incelendi. Bu doğrultuda 2025 yılına dair planlamalar tartışıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ergin Toprak başkanlığındaki toplantıya, Tarım Havzaları Daire Başkanı Dr. Emre Yeniay, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, kurum yöneticileri, Ziraat Odası başkanları ve üreticiler katılım sağladı. YENİ DESTEKLEME MODELİ ÇİFTÇİYE YOL GÖSTERECEK Toplantıda, çiftçilerin sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için belirlenen kriterlere uygun ekim yapmaları gerektiği vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Üretim Planlaması kapsamında, çiftçiler üretimden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları konusunda bilgilendirildi. Bu sayede, plansız ekimin önüne geçilerek üreticilerin mağduriyet yaşamasının engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, planlamaya uygun olmayan ekimlerin destekleme alamayacağı da açıklandı. ARZ VE TALEP DENGESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ Türkiye genelinde soğan ve patates arz-talep dengesinin korunmasının önemine işaret edildi. Aşırı üretimin fiyat dalgalanmalarına, düşük üretimin ise piyasada sıkıntıya yol açabileceği ifade edilerek, çiftçilerin piyasa şartlarına uygun üretim yapmalarının gerekliliği dile getirildi. Toplantı, üreticilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılmasıyla sona erdi.

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti Haber

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Keskin Mahallesi'nde yaşayan ve halk arasında "cambaz" olarak bilinen Kemal Avcı, dedesinden ve babasından miras kalan canlı küçükbaş hayvan ticaretini sürdürüyor. Tam 15 yıldır bu işi yapan Avcı, hem besicilik yapıyor hem de Eskişehir kuzusunun ülke çapındaki kalitesine dikkat çekiyor. "İTHAL HAYVANLAR KESİLİNCE FİYATLAR DÜŞECEK" Kemal Avcı, işinin zorluklarını ve piyasadaki dalgalanmaları aktardı. Avcı, "Hayvancılık yapıyorum. Aynı zamanda kendi hayvanlarım da var. Halk arasında 'cambazlık' diyorlar. Eskiler öyle söylüyor da, yeniler 'canlı hayvan ticareti' diyor. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Daha öncesinde babam ve dedem de bu işi yapıyordu. Dededen ve babadan miras kalan bir meslek, bana onlardan devroldu. Zor iş, çünkü yıllın belli zamanlarında fiyat düşüyor ya da artıyor. Hükümet dışarıdan ithalat yapıyor. Mesela iç piyasada kırmızı et pahalandığı zaman özellikle Uruguay tarafından büyükbaş getiriyorlar. Bu hem kuzuyu hem de danayı etkiliyor. Bildiğim kadarıyla, yaklaşık olarak 6 milyon hayvan geldi ve iç piyasaya dağıldı. Onlar da yılbaşından sonra kesilecek. Bu da fiyatları düşürecek. Fiyatlar şu anda kuzu için 220-230 lira civarındayken, danalarda ise 350 lira" dedi. "ESKİŞEHİR KUZUSU, TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİLERİNDEN BİRİ" Hayvan alımında dikkat ettiği noktaları ve Eskişehir kuzusunun özelliklerini vurgulayan Avcı, "Hayvan alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Hasta hayvan denk geliyor, eve götürüp de besiye attığımız hayvanların içerisinden verdiğimiz telefler oluyor. Bunları dikkate almamız gerekiyor. Şap, veba ve brusella sürekli olan hastalıklar. Hem sığırlarda hem de küçükbaşta oluyor. Biz buradan kuzuyu alırız, kendi besihanelerimize götürürüz. Oradan sonra da kuzu genellikle Balıkesir ve Bursa'daki büyük et firmalarına gider. Bu arkadaşlarımız kombinalarında hayvanı keser, nerede kuzu lazımsa oralara dağıtırlar. Eskişehir kuzusu, Türkiye'nin kaliteli kuzularındandır ve ince kuyruktur" diye ekledi. Avcı, hayvancılık sektöründe kalite artışına dikkat çekerek bilinçli üretim yöntemlerinin yaygınlaştığını ve Afyonkarahisar’ın Emirdağ bölgesinin bu işin merkezi olduğunu belirtti. Bu geleneksel meslek, sağlıklı üretim ve kaliteli dağıtım sayesinde bölgede yaşatılmaya devam ediyor.

Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’ye Ulaştı Haber

Üniversite Mezunu Çoban 35 Koyundan 450’ye Ulaştı

Baba Mesleğine Dönüş ve Çobanlık Hikayesi Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi Keskin Mahallesi’nde yaşayan Ali Armağan, üniversitede makine bölümü mezunu olmasına rağmen baba mesleği olan çobanlığı seçti. 2012 yılından bu yana koyun besiciliği yapan Armağan, 35 koyunla başladığı bu serüvende koyun sayısını 450’ye çıkardı. Köy hayatını ve koyunları çok sevdiğini belirten Armağan, mesleğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kış Aylarında Küçükbaş Bakımının Zorlukları Kışın koyunlarını otlatamadığı için ağılda besleyen Armağan, koyunlarının bakımını titizlikle yürütüyor. Saman, küspe, yonca, mısır ve ayçiçeği gibi besin değeri yüksek yemleri harmanlayarak koyunlarını besleyen Armağan, bu dönemde maliyetlerin arttığını belirtiyor. “Kış şartları, yazdan daha fazla emek gerektiriyor” diyen Armağan, kuzulama döneminin de kış aylarına denk getirildiğini ifade ederek, “Gece-gündüz kuzulamayı gözlüyoruz. Kuzuların sağlıklı büyümesi için bu dönem kritik” dedi. “Koyunculuk Bir Hastalık, Bırakamıyorsun” Küçükbaş hayvancılığına olan bağlılığını ifade eden Ali Armağan, “Koyunculuk bir hastalık. Küçüklüğümden beri bu işin içindeyim. Eskiler, ‘Alışan bir insan bırakamaz’ der. Ben de bırakamadım ve işimin başındayım” diye konuştu. Armağan, son yıllarda bu işe olan ilginin arttığını, ancak yem maliyetlerini karşılayabilmenin zorluklarını vurguladı. “Yemini üretebilen kişiler için bu iş hem kazançlı hem de ülke ekonomisine katkı sağlar” diyerek çobanlık mesleğine ilgi duyanlara tavsiyelerde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.