TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Esra Uzun

AGRONEWS - Esra Uzun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Esra Uzun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Düzce'de Organik Tarım Büyüyor: 476 Dekarlık Alan Sertifikalandı Haber

Düzce'de Organik Tarım Büyüyor: 476 Dekarlık Alan Sertifikalandı

Organik Tarım Projesi Gölyaka’da Hayata Geçti Düzce’nin Gölyaka ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü” projesi kapsamında 20 fındık üreticisine organik tarım sertifikaları düzenlenen bir törenle teslim edildi. Program, Bakacak ve Saçmalıpınar köylerinde yürütülen projeye katkıda bulunan çiftçileri ödüllendirdi. "Melen Havzası'nın Korunması Önceliğimizdir" Törende konuşan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Melen Havzası'nın İstanbul’a içme suyu sağlayan stratejik önemine vurgu yaptı: “Melen Havzası’nda su kalitesini ve sürdürülebilirliği korumak adına organik tarım uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Gölyaka ilçesindeki bu proje, hem üreticilerimize destek olmakta hem de çevre koruma hedeflerimize katkı sağlamaktadır.” Geleceğe Yönelik Hedefler ve Destekler Proje kapsamında 476 dekarlık alanda organik tarım uygulamalarının hayata geçirildiğini belirten Uzun, “Üreticilerimiz şu anda Geçiş-1 sürecindeler. 2025 yılı itibarıyla tamamen organik üretime geçmeyi hedefliyoruz. Organik üretim yapan çiftçilerimize dönüm başına 292,80 TL destek sağlanacak” dedi. Düzce Genelinde Organik Tarımın Durumu 2023 yılı verilerine göre, Düzce genelinde toplam 317 işletme ve 9.553 dekarlık alanda organik tarım desteği sağlandı. Bu çalışmalar kapsamında üreticilere 821.340,39 TL ödeme yapıldığını ifade eden Uzun, organik tarımın yaygınlaştırılmasının çevre ve ekonomi açısından önemine dikkat çekti. Bu çalışmalar, hem çevre dostu tarımın gelişimine katkı sağlıyor hem de yerel üreticilere ekonomik destek sunarak sürdürülebilir bir gelecek hedefliyor.

Fındıkta fileyle hasat maliyetleri düşürüyor Haber

Fındıkta fileyle hasat maliyetleri düşürüyor

Düzce'de 750 bin dekar alanın yaklaşık 632 bin dekar alanında Fındık üretimi yapılmakta olup; Fındık yetiştiriciliğinde en yüksek girdi maliyetlerin başında hasat işlemi gelmekte. Bölgede Fındık yetiştiriciliği yapılan 0-250 ve 250-500 rakım alanlarda üreticilerin genellikle daldan elle toplayarak hasat işlemini gerçekleştirdiği, karışık olarak tesis edilen bahçelerde, farklı dönemlerde hasat olgunluğuna ulaşan Fındıklar aynı anda hasat edilmesi, önemli derecede randıman ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Düzce'de üreticilerin artan işçilik maliyetlerinin azaltılması amacıyla, fileyle hasadı tercih etmeleri, daldan toplanılan fındıklarda meydana gelen randıman kayıplarının önüne geçerek birim alandaki girdi maliyetlerinin düşmesine yardımcı olacak. Fileli sistem ile üreticilerin fındık altı yabancı ot temizliği maliyetleri de önemli ölçüde düşmüş olacak. Fileli sisteme geçilmesi durumunda, dalda olgunlaşan fındığın dalları silkelemek suretiyle fileden toplanılması, daldan elle hasat esnasında meydana gelebilecek gelecek yılın sürgün ve gözlerinin de zarar görmesinin önüne geçilmiş olacak. Olgunlaşmış fındık ya kendiliğinden ya da dalları silkeleme yoluyla yere düşürülerek hasat edilmesi, tamamen içini doldurmuş olacağından fındığın randımanı oldukça yüksek olmakta. Fındığın yerden toplaması, daldan toplamaya göre en az 2-3 randıman avantaj sağladığı, özellikle ihracata giden ürünün pazar kalitesinin korunmuş olacak. Fındıkta file ile hasadın hasatta işçi maliyeti noktasında avantaj sağladığını ifade eden İl Müdürü Esra Uzun "Daldan elle hasat edilen bahçelerde dekarda 8-10 işçi maliyeti oluşurken, üretici yerden fileli sistem ile 1 dekar alandaki fındığı 2 ya da 3 işçi ile bir günde toplayabilecek" dedi. Ercan İlhan'ın bahçesini gezen İl Müdürü Uzun, bölgede örnek bir üretim yaptığı için kendisini tebrik ederek, diğer üreticilere de bu sistemin örnek olmasını, tüm üreticilere 2024 yılı üretim sezonunun bol ve bereketli geçmesini temenni etti.

Kestane balı sağımı başladı Haber

Kestane balı sağımı başladı

Coğrafi tescil almış Düzce Kestane Balının sağımı Düzceli arı üreticileri tarafından yapılmaya başlandı. Düzceli arıcılar, büyük emeklerle ürettikleri ve coğrafi işaret tescili almış olan Kestane Balı’nın sağımına yapmaya başladılar. Kestane balı, sadece lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekmektedir. Bu özel balın sağım işleminde, dolu petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal bırakılıyor. Sağımın ardından, ballar paketlenerek sofralara sunulmak üzere hazır hale getiriliyor. Düzce Kestane Balı, bölgemizde yetişen kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen monofloral bir baldır. Düzce’de, kovan başına 10 kilo kestane balı üretimi tahmin edilmekte olup, diğer floralara yapılan gezgin arıcılıkla birlikte bu miktar kovan başına 20 kiloya kadar çıkabilmekte. Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, önder arı yetiştiricilerimizden Mücahit Kılıç’a ait arılıkta kestane balı sağım işlemini yerinde inceledi. Arıcılarla kestane balının sağım teknikleri, mevsim durumu ve verim artışı sağlamanın yolları hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Esra Uzun yaptığı açıklamada “İlimizde birçok arı yetiştiricisi tarafından coğrafi işaretli kestane balı üretimi yapılmaktadır. Arıcılarımız oldukça güzel bir sezon geçirmektedir. Mevsim çok iyi geçti, özellikle bir aylık dönemde bölgemizde yağış çok az oldu ve nektar akımı oldukça güzeldi. Dolayısıyla arıcılarımız verimli bir sezon geçirdiler. Sofralarımızda sağlıklı ve kaliteli bal bulunması konusunda arıcılarımızla iş birliği halindeyiz" dedi. Kestane balının kıvamının ve aromasının son derece güzel olduğunu vurgulayan Uzun; Düzce kestane balının aranan bir bal olduğunu İl Müdürlüğünün girişimiyle Coğrafi İşaret alıp markalaşmasını tamamladığını ve sektörü daha ileriye götürmek için gerekli çalışmaların ve desteklerin verilmeye devam edeceğini belirtip arıcılara hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Kayıp kedi mikroçip sayesinde bulundu Haber

Kayıp kedi mikroçip sayesinde bulundu

Bulunan kedinin sahibine mikroçip sayesinde ulaşıldı. Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik dahilinde Cumayeri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde mikroçip uygulaması yapılan ve ev hayvanı pasaportu düzenlenerek kayıt altına alınan Sufle ismindeki kedi kaybolduktan 2 gün sonra Nagihan Turan isimli bir hayvan sever tarafından bulundu. Tarım ve Orman Müdürlüğünü teslim edilen British ırkı kediye takılan mikroçip okuyucusu tarafından görüntülenmesi sonucu sahip bilgileri tespit edilerek iletişime geçildi ve kedisi sahibine teslim edildi. Ev hayvanı sahibi Kazım Çetin “Sokakta bulanan diğer kedilerden rahatsızlık duyarak kedimiz kaçtı, kaybolduğundan beri çok üzüldük ve her yerde aradık. İki günün sonunda kavuştuk. Kedimizi bulan Nagihan Hanım’a ve bize ulaşıp kedimizi teslim eden İl Tarım ve Orman Müdürlüğündeki yetkililere teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. İl Müdürümüz Esra Uzun’da ”Hayvanları Koruma Kanunu ile ülkemizde zorunlu hale gelen ev hayvanlarının tanımlanması için mikroçip uygulaması ile Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Ayrıca aşı, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de kayıt altına alınıyor. Ev hayvanları için dijital bir kimlik işlevi gören mikroçip teknolojisi sayesinde kaybolan hayvanların sahiplerine kolayca ulaşılıyor” dedi.

Başvurular 19 Şubat’ta son Haber

Başvurular 19 Şubat’ta son

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Kırsal Kalkınma Yatırımları Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için başvuruların 19 Şubat 2024 tarihine kadar devam ettiğini söyledi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Kaynaşlı ilçesinde 2006 yılında girişimci Ahmet Özer Topçu tarafından kurularak faaliyete geçen süt ve süt ürünleri işletmesini gezerek faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Topçu, günlük 6 ton olmak üzere yıllık bin 870 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğunu, işlenen bu süt ile kahvaltılık tereyağı, kaşar, çeçil, abaza, kolot, çörekotlu, örgü, kekikli, lor, çerkez, sepet, dil peynir çeşitlerini elde ederek 500 gram ve 1 kilogram paketler halinde satışa sunduklarını anlattı. Kırsal Kalkınma Yatırımları Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi hibe desteğinden yararlanan süt ve süt ürünleri işletmesi incelemesinde tesisin üretim yeri, paketleme ve soğuk hava deposu gezilerek, üretim ve sektörün problemleri hakkında bilgi aldı. Esra Uzun, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi Ekonomik Yatırımlar kapsamında 2018 yılında işletmeye 203 bin 592 TL 2012 yılında ise 74 bin 950 TL hibe ödemesi yaptıklarını söyledi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarıyla Ekonomik Yatırımlar, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları hibe desteği başvuru sürecinin başladığını ve Düzce’de benzer tesisleri kazandırma gayreti içinde olduklarını aktardı. “Desteklemeye devam” Kırsal Kalkınma Yatırımları Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için başvuruların 19 Şubat 2024 tarihine kadar devam ettiğini hatırlatan İl Müdürü Esra Uzun "Ekonomik Yatırım konuları tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlar, aile işletmeciliği, arıcılık, bilişim, el sanatları, İpek böceği, su ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricilikleri gibi birçok alanda destek verilmeye devam ediyor. Bölgemizdeki işletmeler bu desteklerden yararlanmak için Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden gerekli bilgileri alabilirler. Yatırımların artması, istihdamın güçlenmesi ve ekonominin canlanması adına projeleri desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Beyaz et ve yumurta üretimiyle önemli katkı sağlıyor Haber

Beyaz et ve yumurta üretimiyle önemli katkı sağlıyor

Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun il genelinde yıllık 62 bin ton beyaz et ve 87,4 milyon sofralık yumurta üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Tarım ve Orman Müdürlüğünde il genelinde faaliyet gösteren ticari etlik ve yumurtacı kanatlı işletmelerine yönelik sektör toplantısı düzenlendi. Düzce’deki kanatlı üretiminin mevcut durumu ve geleceği ile ilgili yetkili personellerle birlikte Düzce Kanatlı Hayvan Yetiştiricileri Derneği, Akçakoca Beyaz Et Üreticileri Birliği ve yetiştiriciler ile bilgi alışverişinde bulunuldu. Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce’de broiler ve yumurtacı olarak 360 kanatlı hayvan işletmesi bulunduğunu belirterek “Kanatlı sektörü ilimiz hayvancılığında önemli bir paya sahip olarak yıllık 62 bin ton beyaz et ve 87,4 milyon sofralık yumurta üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ayrıca bir işletmede damızlık kanatlı yetiştiriciliği yapılmakta ve yıllık 10 milyon adet damızlık yumurta üretimi sağlanarak kuluçka işletmelerine sevk edilmektedir. Hayvan bilgi sisteminde devreye giren kanatlı veri tabanı sayesinde damızlık kanatlı işletmelerine hayvan girişleri, damızlık işletmelerden kuluçkahaneye yumurta çıkışları, kuluçkahanelerden broiler kümeslere civciv sevkleri ve broiler kümeslerden etlik piliç sevklerinin daha kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor” dedi. Esra Uzun ayrıca sofralarımızda sağlıklı ve güvenilir gıdaların bulunmasının sürdürülebilir olması konusunda önemli adımlar atıldığını ve İl Müdürlüğü olarak her zaman kanatlı üretimi yapan yetiştiricilerin yanında olduklarını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.