TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Et

AGRONEWS - Et haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Et haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünya yemeklerinin baharatları Türkiye’den Haber

Dünya yemeklerinin baharatları Türkiye’den

İnsanlığın lezzet tutkusu baharatlara ilgiyi artırıyor. Türk baharat sektörü lezzet arayışını fırsata çeviriyor. Türkiye’nin baharat ihracatı 2024 yılının ilk yarısında yüzde 27’lik artışla 89 milyon dolardan 113 milyon dolara yükseldi. Dünya mutfaklarında pişen binlerce çeşit yemeği Türk baharatları lezzetlendirdi. Türk baharat sektörü 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyor. Et, balık, tavuk, makarna, sebze, bakliyatlar, unlu mamuller, tatlılar başta olmak üzere her türlü yemeğe lezzet veren baharatlar tuz kullanımını da düşürdüğü için baharat tüketimi dünya genelinde her geçen gün artıyor. Türkiye’nin dünyanın önemli baharat tedarikçilerinden biri olduğunu dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, defne ve kekikte dünya lideri olduğumuzu; adaçayı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tatlı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, sumak, biberiye, mahlep, çörekotu, çemen, köri, zerdeçal, safran, zencefil, kimyon, kişniş, rezene gibi baharatların ihracatını yaptıklarını kaydetti. 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 113 milyon dolarlık baharat ihracatının 74 milyon dolarlık dilimi Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiği bilgisini veren Öztürk, “Ege Bölgesi, Türkiye’nin baharat ihracatından yüzde 65,5 pay aldı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda Ege Bölgesi baharat ihracatındaki gücünü gösterdi. 2024 yılının ikinci yarısında baharat ihracatındaki performansımızı koruyarak 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Defne en çok ihraç edilen ürün Türkiye’nin baharat ihracatının lideri defne ihracatının yüzde 57’lik artışla 23 milyon dolardan 36 milyon dolara çıktığını paylaşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, kekik ihracatının yüzde 11’lik artışla 24 milyon dolardan 27 milyon dolara çıktığını ifade etti. Tarakçıoğlu, “Karabiber, kırmızı biber grubu 8,3 milyon dolardan 10,6 milyon dolara çıktı” dedi. Turkish Tastes Türk baharatını vitrine çıkardı “Baharat ihracatında en büyük pazarımız 10,4 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri oldu” diyen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, ABD’yi 8,2 milyon dolarla Tayland ve 7,1 milyon dolarla Vietnam’ın izlediğini paylaştı. Türkiye’nin baharat ihracatında Ameraki Birleşik Devletleri’nin lider olmasında Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak için 5 yıldır başarıyla sürdürdüğü Turkist Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nin itici güç olduğuna dikkati çeken Gürel, önümüzdeki 4 yıl ABD pazarında Turkish Tastes Projesiyle Türk baharatlarının tanıtımına devam edeceklerini Türk baharat sektörünün ABD pazarında 100 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Et fiyatları sabitlendi! Bugün satışa çıkıyor Haber

Et fiyatları sabitlendi! Bugün satışa çıkıyor

İstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bugünden itibaren dana kıymanın kilogram fiyatı 190 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 210 TL’den satışa çıkacak. Amaçlarının vatandaşa uygun fiyata et vermek olduğunu söyleyen PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, et alımlarında bir limit olmadığını ama ticari faaliyete de izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Şubat ayından itibaren et fiyatlarına ardı ardına yapılan zamlar, ramazanda vatandaşın “Bu fiyatlarla iftar sofrasına nasıl et koyacağız” endişelerine neden olunca özel sektör ve devlet harekete geçti. Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) yetkilileri, bir araya gelerek bir çalışma yürüttü. Çalışma sonrasında et fiyatlarını ramazan ayı boyunca sabitleme kararı alındı. İstanbul PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, konuyla ilgili merak edilenleri Hürriyet’e anlattı. Güzeldere özellikle şubat ayından itibaren et fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu hatırlatarak, “Et ve Süt Kurumu ile Tarım Ve Orman Bakanlığı fiyat artışlarına müdahale etme durumunda kaldı. Biz de yaptığımız görüşmeler neticesinde vatandaşımıza ramazan ayı boyunca kıymalık eti 190 TL, kuşbaşı eti ise 210 TL’de sabitleme sözü verdik. Kampanyayı üyelerimizle birlikte yapıyoruz. Birkaç gündür ciddi dağıtımlarımız oldu. Bakanlığın amacı bu spekülatif artışları bir nebze olsun düşürmek” dedi. ‘ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK’ Vatandaşın bütçesine bir nebze de olsa fayda sağlamak istediklerini belirten Güzeldere,“Burada bir kârımız yok. Kamu yararını gözetiyoruz. Ne kârımız var ne de zararımız. ESK’dan karkas şeklinde, yani kemikli eti tedarik edip, işleyip satıyoruz.”bilgisini verdi. SATIŞ LİMİTİ YOK Güzeldere, fiyat sabitlemede İstanbul’un seçilmesinin nedenini şöyle anlattı: “Kırmızı et tüketiminin üçte ikisi İstanbul’da yapılıyor. Dolayısıyla İstanbul’a da Anadolu’dan et tedariki sağlanıyor. Amacımız, Anadolu’dan gelecek tedariki hafifletmek ve Anadolu’daki arzı kuvvetlendirmek. 210-220 liralara giden karkas et fiyatının 140-150 liralara düşmesi sürdürülebilir üretim açısından sıkıntı oluşturmayacaktır. Çünkü bu fiyat artışlarını biz maliyetlerle açıklamakta zorluk çekiyoruz.” DEPREM FELAKETİ ETKİLEMEDİ Et alımlarında belli bir limit olmayacağını ama stok yapılmaması gerektiğini belirten Güzeldere, “Üyelerimize söylediğimiz; toplu bir şekilde satış olmayacağı yönünde. Ticari faaliyete yönelik bir tedarik olacaksa burada sıkıntı yaşanır. Ama vatandaş 2-3 kilo eti tabii alabilir. Ne kadar insana ulaşırsak o kadar iyi. Amacımız, vatandaşımıza uygun fiyata et ulaştırmak” şeklinde konuştu. Depremin et fiyatlarını etkilemediğini söyleyen Faruk Güzeldere, şu bilgileri verdi: “Deprem bölgesindeki et üretimi, ülkenin yüzde 1’i bile değil. Zaten lojistik maliyetlerden dolayı o noktalardan İstanbul’a et gelmez, çok kısıtlıdır. Her dönem spekülatörler çıkıp, vatandaşın cebiyle oynuyorlar. Ramazan geldi, talep oldu ama bu zamana kadar böyle artış yaşanmadı. Şubat ayından bu yana etin fiyatı neredeyse yüzde 80 arttı. Fiyatlarda artış devam ederse ESK’nın ramazandan sonra da birtakım çalışmaları olacaktır.” TARIM KREDİ’DE KIYMA 140 KUŞBAŞI 150 LİRA Et ve Süt Kurumu da ramazan öncesinde et fiyatlarındaki spekülasyonun önüne geçmek için adımlar attı. Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzalayan ESK, marketlere verilen aylık minimum ürün miktarını 600 tona çıkardığını belirtti. ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan önceki gün yaptığı açıklamada, ramazan boyunca piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas ve 40 bin de kesime hazır büyükbaş hayvan alım sözleşmesi imzaladıklarını ifade etti. Kayhan, “İstanbul’da faaliyet gösteren ve kasap reyonu olan market zincirlerine karkas et vereceğiz. Onlar da ramazan ayı boyunca tüketicilerimize kıymayı 190 liradan, kuşbaşı eti de 210 liradan satacaklarını taahhüt ettiler. Türkiye genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladık. Burada da kıymanın kilogramı 140 liradan, kuşbaşı da 150 liradan market raflarında satılacak. ESK fiyatları da kıyma için 119 lira, kuşbaşı için 129 lira olarak belirlenmiştir” dedi. Kasaplarda ise fiyatlar bölgeye göre değişmekle beraber kıyma ve kuşbaşının kilosu 300 liraları aşıyor. Kaynak: Hürriyet

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.