TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Et Ve Süt Kurumu

AGRONEWS - Et Ve Süt Kurumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Et Ve Süt Kurumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kütahya, Et ve Süt Kurumu ürünlerine kavuştu Haber

Kütahya, Et ve Süt Kurumu ürünlerine kavuştu

Kütahya’da Et ve Süt Kurumu ürünleri, Türkiye’de ilk defa Tarım Kredi Kooperatifi mağazası içinde açıldı. AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 2 yıldan beri Et Süt Kurumu’nun mağazasını açmak için vekillerimizle beraber Tarım Bakanlığımız nezdinde pek çok girişimde bulunduk. Kütahya Merkez de uygun bir mağaza temin edemediğimiz için Türkiye’de ilk defa sağ olsun Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey’in büyük gayretiyle Et Süt Kurumu Tarım Kredi Kooperatifi içinde açılmış oldu. Şu anda Vazo Meydanında yer alan Tarım Kredi Kooperatifimizin mağazasının altyapısının yeterli olması sebebiyle bugün itibarıyla Et Süt Kurumu ürünlerimizi Kütahyalı tüketicinin hizmetine sunmuş bulunuyoruz. Burada fiyatları da gördüğünüz gibi piyasa fiyatlarını bir şekilde daha aşağı çekecek. Vatandaşlarımıza daha uygun fiyatlarda et ürünlerini ulaştırabilmemiz noktasında destek verecek bir hareket. Hükümetimizin önemli bir politikası. İnşallah bu kurumun Kütahya’da Tarım Kredi mağazasındaki hizmetiyle Kütahyalı hemşehrilerimiz pek çok ilde bulunan Et Süt Kurumu mağazasını Kütahya’mızda görmüş olacaklar. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey’e, Milletvekillerimize, Valimize ve herkese çok teşekkür ediyorum. Kütahyalılara hayırlı olsun" diye konuştu. Et ve Süt Kurumu ürünlerinin fiyatları hakkında bilgi veren mağaza sorumlusu Tuğba Tosun, "Kuşbaşı etin kilosu 319 lira, kıymanın kilosu 279 lira, kasap köfte ve İnegöl köftenin kilo fiyatı da 365 liradır. Fiyatlar uygun. Devamlı soruyordu müşteriler, artık Kütahya’da Et Süt Kurumu var" dedi.

Etlerin muayene yapılmadan satıldığına ilişkin iddialar asılsızdır” Haber

Etlerin muayene yapılmadan satıldığına ilişkin iddialar asılsızdır”

Et ve Süt Kurumundan (ESK) yapılan açıklamada, “Bazı sosyal medya organlarında etlerin analizleri ve muayene kabulleri yapılmadan parasının peşin ödendiğine ilişkin iddiaların tamamı asılsızdır” denildi. Et ve Süt Kurumu, ithal edilen ve mikrobiyolojik analiz sonuçları salmonella pozitif olan bir parti etin 11 Haziran 2024 tarihinde imha edildiğini bildirdi. ESK, muayene kabul işlemleri tamamlanmayan hiçbir ürünün parasının peşin ödenmediğini ve bu konuda çıkan iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamanın tamamı ise şöyle: “Kurumumuz tarafından ithal edilen ve mikrobiyolojik analiz sonuçları Salmonella pozitif olan bir parti et 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde 11 Haziran 2024 tarihinde imha edilmiştir. Kamu ihale mevzuatı hükümleri çerçevesinde Kurumumuz tarafından ithal edilen etlerin gıda güvenilirliği kapsamında, yurt içine girişlerinde Bakanlığımız tarafından kontrol muayenesi için numune alınmakta ve akredite laboratuvarda gerekli analizleri yapılmaktadır. 09 Mayıs 2024 tarihinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti ette görülen hijyen standartlarına aykırı sonuçlar nedeniyle satın alma/muayene komisyonunca reddedilen etler, dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmış ve yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altında tutulan bir parti etin imha süreci 11 Haziran 2024 tarihinde tamamlanmıştır. İmha işlemi Denizli Büyükşehir Belediyesine ait Katı Atık Bertaraf Tesislerinde Et ve Süt Kurumu, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile ilgili firma temsilcisi nezaretinde gerçekleştirilmiştir. Bazı sosyal medya organlarında etlerin analizleri ve muayene kabulleri yapılmadan yani mahreç ülkeden çıkmadan parasının peşin ödendiğine ilişkin iddiaların tamamı asılsızdır. Kurumumuzun tüm alımları kamu ihale kapsamında yapılmakta olup muayene kabul işlemleri tamamlanmayan hiçbir ürünün parası peşin ödenmemektedir. Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları titizlikle uygulanmaktadır.”

Kurduğu çiftlikte Et ve Süt Kurumuna tavuk sağlıyor Haber

Kurduğu çiftlikte Et ve Süt Kurumuna tavuk sağlıyor

Çandır'da ticaret yapan İlbay, TKDK aracılığıyla 2014'te verilen hibe destekle 212 büyükbaş kapasiteli çiftlik kurdu. Besi çiftliğinin ardından tavuk çiftliği üzerine araştırmalara giren İlbay, 2015'te yine TKDK destekleriyle 70 bin kapasiteli et tavuğu kümesi oluşturdu. İlbay, AA muhabirine, büyükbaş hayvan çiftliğinin birçok yatırımcıya örnek teşkil ettiğini söyledi. Çandır'ın, Yozgat'ta TKDK'den en çok hibe alan, en çok proje yapan ilçelerden olduğuna dikkat çeken İlbay, "Büyükbaş besicilik, büyükbaş sütçülük, et tavuğu, kırsal turizm alanında otel gibi bir çok yatırım yapıldı." dedi. İlbay, 2015'te tavukçuluk üzerine yatırım yaptığını dile getirerek, "TKDK desteğiyle 70 bin civciv kapasiteli iki kümes kurduk. Buraya kuluçkadan çıkmış bir günlük civciv gelir, 42 günde kesime geldikten sonra Et ve Süt Kurumunun Erzincan'daki kesimhanesine teslim ederiz. Kuluçkadan çıkmış bir günlük 70 bin civciv küçük bir kamyonetle geliyor, 40'ncı gün 25 tır ile gidiyor." şeklinde bilgi verdi. Et ve Süt Kurumunun üreticisi olduklarını belirten İlbay, şöyle konuştu: "Üretimimiz, Et ve Süt Kurumu markasıyla yine kurumun mağazalarında ve Tarım Kredi Kooperatifleri satış mağazalarında bulunmaktadır. Yani devlet güvencesi altında burada üretim yapıyoruz. Devletten büyük oranda destek alarak bu tesisi yaptık, yine devlet garantisi altında üretim yapıyoruz." İlbay, Çandır'da TKDK'den yaklaşık 200 milyon lira hibe sağlanarak yatırım yapıldığını ve en az 100 kişinin istihdam edildiğini anlattı. TKDK'nin hazırlanan projelere göre desteklerini sürdürdüğünü vurgulayan İlbay, şunları kaydetti: "TKDK, makine ekipman yenileme hibesi de veriyor. Güneş enerjisi yatırımlarına da hibe desteği sağlanıyor. Bu tesiste bizim en büyük giderimiz enerji. Isıtmada elektrik ve kömür kullanılıyor. Güneş enerjisi santrali bağlantı izni aldık. TKDK'den hibeye başvurup çatımıza güneş enerjisi panelleri kuracağız. Et ve Süt Kurumu hızla pazar payını genişletiyor. Biz de buna bağlı olarak ek proje yapmayı, kapasite arttırmayı düşünüyoruz."

Kurban pazarlarında satılmayan hayvanları ESK alacak Haber

Kurban pazarlarında satılmayan hayvanları ESK alacak

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ESK, satılamayan hayvanların cari alım fiyatlarına ilave olarak nakliye, bakım ve besleme giderlerini de dikkate alarak, maliyetlerini telafi edici ilave prim ödemesi yapacak. Yetiştiricilerin, satılamayan hayvanları için, en yakın ESK kombina müdürlüklerine, hayvan kimlik belgeleri ve kurbanlık hayvan satış noktasında görevli resmi veteriner hekim sevk raporuyla başvurmaları yeterli olacak. Alım ve ödeme işlemlerine ilişkin detaylı bilgiler ESK'nin internet sitesinden duyurulacak. ESK'nin büyükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına erkek sığırda 180 lira, düve ve erkek mandada 170 lira, inek ve dişi mandada 160 lira olarak belirlendi. Büyükbaş mevcut cari alım fiyatlarına ek prim ödemesi de kilogram et başına erkek sığır için 25 lira, düve ve erkek manda için 25 lira, inek ve dişi manda için 15 lira olarak uygulanacak. Küçükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına ise kuzuda 175 lira, tokluda 160 lira, koyunda 140 lira, oğlakta 110 lira, çepiçte 95 lira ve keçide 95 lira oldu. Küçükbaş mevcut cari alım fiyatlarına küçükbaş hayvan alımlarına ek olarak kilogram et başına 5 lira kurbanlık kesim ek primi de ödenecek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kurban Bayramı nedeniyle hayvan pazarlarına getirilen ancak satılamayan kurbanlıkların, talep etmeleri halinde ESK tarafından satın alınacağını belirterek, "Hayvansal üretimimize güç katan yetiştiricilerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Süt üreticileri yem fiyatlarında düzenleme bekliyor Haber

Süt üreticileri yem fiyatlarında düzenleme bekliyor

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, AA muhabirine, 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Sütün dünyadaki toplam üretim miktarının yıllık 930 milyon tonu bulduğunu ifade eden Çallı, ürünün değerinin de 307 milyar dolar olduğunu söyledi. Çallı, Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre dünyada bir milyardan fazla insanın doğrudan veya dolaylı olarak süt üretimiyle bağlantılı işlerde çalıştığı bilgisini vererek, sütün sadece toplum sağlığı için değil, kırsal kalkınma, sağladığı doğrudan istihdam ve toplumsal refah için de son derece kıymetli olduğunu bildirdi. Sektörün, süt üretim çiftlikleri, süt işleme sanayisi, ambalaj üreticileri, lojistik ve tedarik faaliyetleri ve nihai olarak tüketiciye ulaşmasını sağlayan satış kanallarından oluşan büyük bir ekosisteme sahip olduğuna işaret eden Çallı, "Bu ekosistemin hem sürdürülebilirliğini temin etmek hem de vatandaşlarımızın kaliteli, besleyici ve lezzetli ürünleri en erişilebilir fiyatlarla tüketebilmesi oldukça önemli." diye konuştu. Üreticilerin karşılaştığı sorunlara değinen Çallı, şu değerlendirmede bulundu: "Üreticilerimizin en büyük sorunlarından biri, başta yem fiyatları olmak üzere süt üretim maliyetindeki artış. Hem yem ham maddelerinin uluslararası fiyatlarındaki artış hem de döviz kurundaki yükseliş içeride yem fiyatlarına artış olarak yansıyor. Bu husustaki raporlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığına düzenli olarak sunuyoruz. Üreticilerimizin bu konudaki beklentisi, süte zam yapılmasından ziyade yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi." "Süte uygulanan regülasyon sektöre olumlu yansıdı" Çallı, çiğ süt arzının doğası gereği yıl içinde dalgalanmalar gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bazı dönemlerde arz azalırken içinde bulunduğumuz aylarda olduğu gibi çiğ süt piyasada bazı dönemlerde bollaşıyor. Arzdaki artışla ortaya çıkabilecek üretici mağduriyetinin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Et ve Süt Kurumu koordinasyonunda geçtiğimiz hafta itibarıyla piyasa regülasyonun başlamasından sektör olarak memnunuz. Üretmiş olduğu çiğ sütü pazarlamakta güçlük çeken üreticilerimiz için geçtiğimiz hafta uygulamaya alınan regülasyon kapsamında belirli illerde arz fazlası çiğ süt, süt tozuna işleniyor. Süt sanayicilerimiz özellikle emtia niteliğine sahip ürünlere ilişkin uluslararası piyasalar da şu anda fiyat avantajına sahip değil. Dolayısıyla bilhassa ihracat olanaklarının oldukça kısıtlı olduğu bu dönemlerde regülasyonun hayata geçirilmesini sektörümüz açısından olumlu buluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının önümüzdeki süreçte gerek duyulan illerde ve ihtiyaç olduğu sürece uygulamaya devam etmesini bekliyoruz." Tarım ve Orman Bakanlığı ile 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'nın pek çok okulunda ücretsiz süt dağıtımı yapıldığını belirten Çallı, hiçbir çocuğun sütten mahrum bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kırmızı et sanayicileri fiyatların dengelenmesini bekliyor Haber

Kırmızı et sanayicileri fiyatların dengelenmesini bekliyor

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, AA muhabirine, kırmızı et sektöründeki gelişmeler ve firmanın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Kırmızı et fiyatlarındaki sorunun hayvan sayısının az olmasından kaynaklandığına işaret eden Bılıkçı, süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle süt hayvanlarının kesime gönderilebildiğini söyledi. Bu durumun doğrudan et sektörünü de etkilediğini bildiren Bılıkçı, hayvan sayısının artışı ve süt hayvancılığının desteklenmesi için adımlar atılabileceğini ifade etti. Bılıkçı, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) son dönemde perakendecilerle anlaşarak piyasaya indirimli et vermesinin önemine işaret ederek, devletin, et fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle müdahalede bulunduğunu belirtti. ESK aracılığıyla fiyatların artışını önlemek için yurt dışı piyasalardan ürün temin edildiğini de anlatan Bılıkçı, şu ifadeleri kullandı: "Atılan adımlar fiyatlardaki artışın engellenmesine katkıda bulundu. 500 bin baş hayvanlık besilik ithalatı için izin verildi, onlarla birlikte fiyatlar dengeye oturacaktır. Biz sanılanın aksine kırmızı et sanayicileri olarak fiyatların artmasını istemiyoruz, et fiyatlarının artışı tüketimde azalmaya neden oluyor. Fiyatların düşmesini biz de istiyoruz. Hiçbir sanayici kendi ham madde fiyatını pahalıya almak istemez. Bir an önce fiyatların oturmasını, piyasanın dengelenmesini istiyoruz." "Turizm sektörü için hazırlık yaptık" Bılıkçı, Sultan Et olarak yaptıkları yeni yatırımlara ilişkin de bilgi vererek, "Dilimlenmiş, aç-bitir şeklinde hazır küçük gramajlı ürünlerle ilgili yatırımımız var. Haziran ayı gibi piyasaya sunacağız. Bu ürünler çok fazla ilgi görüyor. 50-60 gramlık ürünler çıkaracağız. Tüketicilerin tek seferde tüketebileceği dilimlenmiş ürünler çıkaracağız. Bu ürünler çok fazla ilgili görüyor. Bu ürünleri daha çok bekar ve öğrenciler tercih ederken, normal insanlar da tercih ediyor. Tek seferlik alıp bir seferde kullanmak istiyorlar. Sucuk, pastırma, kavurma ve salam ve jambon gibi ürünlerde yapmayı düşünüyoruz. Makinemiz şu an kurulum aşamasında." değerlendirmesinde bulundu. Firma olarak, ülke genelinde ucuzluk marketleri, yerel marketler, restoranlar ve oteller için ürün temin ettiklerini belirten Bılıkçı, "Antalya'da 300'e yakın otelle çalışıyoruz. Turizm sezonu yaklaşıyor, buna yönelik hazırlık yaptık. Mayıstan itibaren Antalya'da oteller açılıyor, bizim de oraya et satışlarımız artıyor. Oranın tüketim ihtiyaçlarını biliyoruz ve ona göre hazırlık yapıyoruz. Oteller, turist için daha çok değerli ürünler alıyor, antrikot, bonfile, kontrfile gibi et ürünler alıyorlar. Şarküteriden daha çok et satıyoruz." dedi. Bılıkçı, yeni fabrika yatırımı planladıklarını belirterek, kapasitelerini büyütmek için Ankara'da yer arayışında olduklarını ve 400 milyon liralık yeni yatırım planladıklarını söyledi. "Yatırımlara devam etmek istiyoruz" Yatırımlara devam etmek istediklerini anlatan Bılıkçı, "Gelecek yıllarda kendi çiftliğimizi kurup kendi hayvanımızı beslemek gibi hedefimiz var. Önce fabrikamızı kurup sonra bunu yapacağız." diye konuştu. Firma olarak ciddi düzeyde AR-GE yatırımı yaptıklarını da bildiren Bılıkçı, kendi ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik her türlü analizini yapabilir hale geldiklerini dile getirdi. Bılıkçı, aldıkları PRC cihazıyla ürünlerinin baharatlarına kadar test yapabildiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Sucuğun içine kemik kıkırdağı gibi şeylerin karışmaması için kalsiyum ölçme cihazı da aldık. Artık tüm bu testleri kendi bünyemizde yapabiliyoruz. Ürünlere tavuk bulaşması var mı? diye yine bakabiliyoruz. Ürün sevkiyata gitmeden kendi fabrikamızda soya var mı, dana etinde tavuk bulaşması var mı? diye tüm bu testleri kendimiz yapıyoruz." Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.