TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ezgi Gözeger

AGRONEWS - Ezgi Gözeger haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ezgi Gözeger haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı Haber

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı

Antalya’nın Manavgat İlçesi, 1-3 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali”ne ev sahipliği yaptı. Manavgat Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival, zeytin temalı kortejle başlayarak, antik taş yataklarda zeytin sıkımı gibi çeşitli etkinliklere sahne oldu. Ayrıca, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde zeytin tarımı ve zeytinyağı sektörüne dair çalıştay, söyleşi ve forumlar düzenlendi. Festivale çeşitli yerlerden gelen vatandaşlar ve Manavgatlılar yoğun ilgi gösterdi. “ZEYTİNİN KATMA DEĞERİNİ ARTIRACAĞIZ” Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara ilk kez düzenledikleri festivali geleneksel hale getirip her sene daha da güçlendirerek, uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi. Kara “Bu festival vesilesiyle ilçemizin ciddi bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu ve bölgemizin bu konudaki gücünü kamuoyuna duyurmak amacıyla çıktığımız yolda çok önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Sektör paydaşları ve zeytin üreticilerimiz ilk kez bölgede zeytinin konuşulmasından çok memnun oldular. Zeytin, 2 milyon zeytin ağacına ev sahipliği yapan ilçemiz tarım kültürünün önemli bir parçasıdır. Ayrıca önemli bir ekonomik değere de sahiptir.  11 Farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan ilçemizde; kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzanilla, arbekün, girit, gemlik tavşan yüreği ve sadece bize has beylik zeytini yetişiyor. ‘Beylik Zeytin’imiz için ilgili kurumlarla bir araya gelerek coğrafi  işaret alınmasına öncülük edeceğiz. Manavgat’ta şu an 50 bin dönüm üretim alanında yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor” dedi. “MANAVGAT ZEYTİNDE KENDİ MARKALARINI YARATACAK” Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti: “ İlçemizde giderek büyüyen zeytin tarımını destekleyerek, zeytinyağı üretiminde daha ileri endüstriye geçmemiz için gerekli markalaşma ve mekanizasyon çalışmalarına öncülük edeceğiz. Zeytinyağının katma değerini yükseltecek, üreticinin refahının da artmasına katkı sağlayacak pazarlama ve kooperatifle ilgili çalışmaları destekleyeceğiz. Manavgat kendi markalarını yaratacak ve ben belediye başkanı olarak zeytin tarımının ve zeytinyağı sektörünün sürdürülebilirliğine sahip çıkacağım.” “ZEYTİN SAĞLIKTIR” Doktor Başkan zeytinin sağlığa faydasına dikkat çekerken şunları söyledi: “Zeytin saçımızdan tırnağımıza kadar, kalbimizden beynimize kadar her şey için sağlıklı bir üründür ve antioksidan özelliğe sahiptir. Zeytini ve zeytin yağını tüketmemiz gerekiyor. Zeytin, vücut için barıştır ve vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bu kadar faydalı olan zeytinin ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir.” dedi. SÜRDÜRÜLEBİRLİK, DESTEKLER, ÖRGÜTLENME VE MARKALAŞMA KONUŞULDU Festival kapsamında çalıştay, söyleşi ve forum düzenlendi. Tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde zeytin ve zeytinyağı çalıştayı gerçekleştirildi. Uzman akademisyenler tarafından kalite, coğrafi işaret ve gastronomi konuları ele alındı. İkinci günde gazeteci Meliha Okur moderatörlüğünde bir forum düzenlendi. Foruma katılan ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytincilikteki üretici, işgücü ve tağşiş sorunlarını dile getirirken tarımın devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Antalya Tarımsal Daire Hizmetleri Başkanı Seda Özel ise iklim sorununa dikkat çekerek, suyu fazla tüketen ürünlerden kaçınılması gerektiğini ve tarımda örgütlenmenin önemini ifade etti. Festivalde ayrıca Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesinde üreticilerle zeytinyağı konulu söyleşi düzenlendi. Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, antik çağdan kalma taş yataklarda, zeytin üreticisi kadınlar tarafından soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı. FESTİVAL ÇARŞISINDA SERGİLENEN MANAVGAT’IN ZEYTİNLERİ VATANDAŞ TARAFINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergilendiği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları ziyaretçiyle buluşurken, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

“Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” yarın başlıyor Haber

“Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” yarın başlıyor

Manavgat Belediye Başkanı Dr Niyazi Nefi Kara, festival öncesi basın mensuplarıyla Manavgat'ta bir araya gelerek festival programını ve zeytincilik konusundaki hedeflerini paylaştı. Toplantıya, CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Bakanı İdris Taş, Manavgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Avni Gelendost ve çok sayıda basın mensubu katıldı. “MANAVGAT'IN ÇOK KALİTELİ ZEYTİNİ VAR” Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, tarihi 500-700 yıl ve öncesine dayanan Manavgat bölgesindeki zeytinleri kamuoyuna tanıtmak ve sektörün katma değerini artırmak amacıyla festivali düzenlediklerini belirtti. Başkan Kara toplantıda “Zeytin ve zeytinyağı üreticisinin sorunlarını masaya yatırmak, ihtiyaçlarını daha iyi anlamak, gücümüz yettiğince de sektörü desteklemek istiyoruz.” dedi. Manavgat’ın, iklim ve toprak yapısı nedeniyle zeytin yetiştiriciliği açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu söyleyen Kara: “İlçemizde şu an üretim alanı 50 bin dönüme yayılmış durumda. Tahmini 2 milyon zeytin ağacından yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Yani kamuoyunda çok bilinmese de Manavgat çok kaliteli zeytinleri olan önemli bir zeytin şehridir.” dedi. MANAVGAT’IN YÖREYE HAS ZEYTİN ÇEŞİDİ “BEYLİK ZEYTİNİ” Hemen her çeşit zeytin türünün yetiştiği bölge toplam 11 çeşit zeytin türüne ev sahipliğe yapıyor. Bölgede kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzalya, arbekün, girit, gemlik ve Antalya bölgesinde coğrafi işareti alınmış tavşan yüreği ile yalnızca Manavgat’a ait beylik zeytini yetişiyor. Beylik zeytini bölgeye özgü, iri taneli, dolgun bir tür. Konuyla ilgili olarak Başkan Kara, “Bölgeye has ‘beylik’ zeytinimiz için coğrafi işaret alınmasıyla ilgili çalışmalara kısa zamanda başlayarak bu konuya öncelik vereceğiz.” dedi. “ZEYTİN BARIŞIN SİMGESİDİR VE MİLLİ BİR MESELEDİR” Başkan Kara toplantıda zeytinin milli bir mesele olduğunu ifade ederek, “Zeytinin en güzel tarafı: zeytin barış demektir. Özellikle bu dönemde zeytinin bütün insanlığın barış simgesi olarak kullanılması, zeytinin başkenti Anadolu için ayrı bir anlam taşıyor. Barış ve sağlık için zeytinyağına sahip çıkmamız gerekiyor. Zeytin hem ülkemiz hem de ilçemiz tarım kültürünün önemli bir parçasıdır ve önemli bir ekonomik değere sahiptir. Zeytin ağaçları tarihsel olarak kültürümüzü ifade eder. 500-600 yaşındaki ağaçlarımızla Manavgat bu tarihi kültür simgemizin önemli temsilcilerinden biridir.” ifadelerini kullandı. Başkan Dr Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti, “Ülkemiz, dünya genelinde en büyük zeytin üreticilerinden biridir ve zeytin, hem iç tüketim hem de ihracat açısından stratejik bir üründür. Bu nedenle zeytinle ilgili politikalar, tarım destekleri ve üretim yöntemleri ve bugün burada yaptığımız tanıtım gibi konuların tamamı, milli bir mesele olarak ele alınır. Ben de zeytin konusuna milli bir mesele olarak bakıyorum. Bu manada zeytinliklerin korunması ve sürdürülebilir tarım uygulamaları, çevresel ve kültürel miras açısından büyük öneme sahiptir. Ben Manavgat Belediye Başkanı olarak, görev yaptığım süre boyunca zeytinliklerimizin korunması, zeytin üreticisinin desteklenmesi ve zeytinyağı endüstrimizin gelişerek katma değerinin artırılması konusunda, üzerime düşen herşeyi yapacağım. Çünkü zeytin ağaçlarımızın korunması, üretimin genişlemesi ve sektörün desteklenmesi sadece ekonomik bir değer değil aynı zamanda tarihi bir sorumluluğumuzdur. DOKTOR BAŞKAN: “SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN MUTLAKA ZEYTİNYAĞI TÜKETİLMELİ” Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, festival vesilesiyle zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından birçok faydasının da altını çizdi. Başkan Kara: “Bizim kuşaklar hatırlar, çocukluğumuzda zeytinyağlı yiyemem aman diye türküler vardı. Zeytinyağı ne kadar faydalı diye tartışılmazdı bile, neredeyse ötelenirdi. Son yıllarda biz hekimler olarak zeytinyağını ön plana çıkardık. Sağlıklı yaşamak için mutlaka zeytinyağı tüketilmeli. Toplumun çoğunun bildiği gibi zeytinyağı çok faydalı. Antioksidan özellikleri, kalp sağlığınızı destekler ve sindirim sistemine yardımcı olur. Beyin sağlığına ve cilde de çok iyi gelen zeytinyağı bölgemizde kolay ulaşılabilir ve diğer bölgelere göre daha ekonomik. Ben bu festival vesilesiyle, bir hekim olarak zeytin ve zeytinyağı tüketmenin önemine ayrıca dikkat çekmek istiyorum.” dedi.  ZENGİN PROGRAMI OLAN FESTİVAL, 1-3 KASIM’DA MANAVGAT AKM'DE GERÇEKLEŞECEK Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festival’i 1 Kasım Cuma günü Manavgat Cumhuriyet Meydanı’ndan saat 10’da başlayacak kortejle start verecek ve Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde 10:30'da açılış töreni gerçekleşecek. Festival 3 gün boyunca çeşitli etkinliklere sahne olacak. Festival, saat 12:00-14:00 arası ünlü televizyoncu Ezgi Gözeger’le “Zeytin Tadımı” etkinliği ile devam edecek. Etkinlikte Manavgat merkezde bulunan Saraçlı Mahallesinde bölgenin en yaşlı zeytin ağaçları ziyaret edilecek. Konuklarla beraber zeytin ve zeytinyağı tadımı gerçekleşecek. Aynı zamanda bölgedeki zeytinyağı üretim merkezi ziyaret edilerek zeytinyağı sıkım işlemi de deneyimlenecek. Aynı gün AKM salonunda tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde akademisyen ve üretici konuşmacıların yer alacağı “Çalıştay” yapılacak. Çalıştay saat 11:00-16:00 arasında zeytin konusunda uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşecek. Çalıştayda zeytin ve zeytinyağının beslenmedeki önemi, zeytin yetiştiriciliği, coğrafi işaret ve markalaşma, zeytinyağı üreticilerinin sorunları ve zeytinyağının gastronomideki yeri gibi konular uzmanlar tarafından konuşulacak. Festivalin 2. günü olan 2 Kasım tarihinde ise saat 11:00 - 14:00 arası ünlü gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünde "Zeytin ve Zeytinyağı" konulu 'Forum' düzenlenecek. Forumda ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım konuşmacı olacak. Yıldırım sektördeki üretim, işgücü, pazar ve ihracat konularına değinirken, bölgedeki üreticiler ise Manavgat özelinde sektörü değerlendirecek. 3 gün sürecek festivalde Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergileneceği festival çarşısı ise 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Kültür Merkezi önünde vatandaşların ziyaretine açık olacak.

Manavgat zeytinleri, “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde” görücüye çıkıyor Haber

Manavgat zeytinleri, “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde” görücüye çıkıyor

Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, bölgesinde yetişen zeytinlerini tanıtmak için kolları sıvadı. Başkan Kara, tarihi 500 yıl ve öncesine dayanan Manavgat bölgesindeki zeytinleri kamuoyuna tanıtmak ve sektörün katma değerini artırmak amacıyla ilçede ilk kez bir zeytin ve zeytinyağı festivali düzenleyecek. MANAVGAT BÖLGESİNDE  50 BİN DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNDE YAKLAŞIK 2 MİLYON ZEYTİN AĞACI VAR Manavgat’ın, iklim ve toprak yapısı nedeniyle zeytin yetiştiriciliği açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu söyleyen Manavgat Belediye Başkanı Dr. Nefi Niyazi Kara: “İlçede, 2007 yılında 22 bin dönüm üzerinde zeytin yetiştirilirken bugün üretim alanı 50 bin dönüme yayılmış durumda. Manavgat Ziraat Odası tarafından bölgedeki üreticilere, 2007 yılından bugüne kadar 1 milyon 448 bin zeytin fidanı dağıtıldı. İlçemizde bugün tahmini 2 milyon zeytin ağacından yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Yani kamuoyunda çok bilinmese de Manavgat aynı zamanda çok önemli bir zeytin şehridir” dedi. 11 ZEYTİN TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN MANAVGAT’IN YÖREYE HAS ZEYTİN ÇEŞİDİ “BEYLİK ZEYTİNİ” Hemen her çeşit zeytin türünün yetiştiği bölge toplam 11 çeşit zeytin türüne ev sahipliğe yapıyor. Bölgede kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzalya, arbekün, girit, gemlik ve Antalya’ bölgesinde coğrafi işareti alınmış tavşan yüreği ile yalnızca Manavgat’a ait beylik zeytini yetişiyor. Beylik zeytini bölgeye özgü, iri taneli, dolgun bir zeytin çeşit olup hem sofralık zeytin olarak hem de zeytinyağı üretiminde tercih ediliyor. Aynı zamanda yüksek yağ verimine sahip olan beylik zeytininden elde edilen zeytinyağı kaliteli ve aromatik özellik taşıyor.  Konuyla ilgili olarak Başkan Kara, “Bölgeye has ‘beylik’ zeytinimiz için coğrafi işaret alınmasıyla ilgili çalışmalara kısa zamanda başlayarak bu konuya öncülük edeceğiz. Zeytinimiz kendine has aromasıyla çok lezzetli bir zeytindir. Coğrafi işaret alarak, tüketicilere ürünün gerçekliğini ve kalitesini garanti ederken yerel üreticilerimizin ürününü tanıtarak bölgesel ekonomiyi desteklemeyi ve yerel kültürümüzü yaşatmayı hedefliyoruz.” dedi. DOKTOR BAŞKAN FESTİVALLE BİRLİKTE ZEYTİNYAĞININ SAĞLIĞA FAYDASINA DA DİKKAT ÇEKECEK   Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, festival vesilesiyle zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından birçok faydasının da altını çizdi. Başkan Kara: “Toplumun çoğunun bildiği gibi zeytinyağı çok faydalı. Antioksidan özellikleri, kalp sağlığınızı destekler ve sindirim sistemine yardımcı olur. Beyin sağlığına ve cilde de çok iyi gelen zeytinyağı bölgemizde kolay ulaşılabilir ve diğer bölgelere göre daha ekonomik. Ben bu festival vesilesiyle, bir hekim olarak zeytin ve zeytinyağı tüketmenin önemine ayrıca dikkat çekmek istiyorum” dedi.   ZENGİN PROGRAMI OLAN FESTİVAL, 1-3 KASIM’DA MANAVGAT AKM'DE GERÇEKLEŞECEK Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festival’i 1 Kasım Cuma günü Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde yapılacak açılışla başlayacak. Festival 3 gün boyunca çeşitli etkinliklere sahne olacak. Festival, saat 11’deki AKM önündeki açılış töreninin ardından ünlü televizyoncu Ezgi Gözeger’le “Zeytin Tadımı” etkinliği ile devam edecek. Aynı gün AKM salonunda tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde akademisyen ve üretici konuşmacıların yer alacağı “Çalıştay” gerçekleştirilecek. Festivalin 2. Gününde ise ünlü gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünde düzenlenecek forumun konuğu Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım olacak. Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergileneceği festival çarşısı ise 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Kültür Merkezi önünde vatandaşların ziyaretine açık olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.