TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Feke

AGRONEWS - Feke haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Feke haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Lavanta bahçelerinde ellik ve orakla geleneksel hasat Haber

Lavanta bahçelerinde ellik ve orakla geleneksel hasat

Adana’nın Feke ilçesinde 200 dönüm alana 5 yıl önce ekilen ve her yıl verimi artan lavanta bahçelerinde hasat ellik ve orakla başladı. Feke ilçesinin Hopka Dağı eteklerinde bulunan işlenmeyen atıl tarlaları ekonomiye kazandıran Fekeli kadınlar, bu yıl lavanta hasadını gerçekleştirmeye başladı. Dualarla başlayan hasatta ellik ve orak ile toplanan lavantalar şifalı yağ yolculuğu için kazanlara atıldı. Hasat sürerken görsel şölen oluşturan lavanta bahçeleri bir yandan da ziyaretçi akınına uğruyor. Feke Belediye Başkanı Cömert Özen de hasata katılarak, Feke’nin lavanta üretim, tabiatı ile Adana’nın ve Türkiye’nin görülmeye değer en güzel ilçelerinden biri olduğunu kaydetti. Özen, “Yıllar önce bıraktığım ellik orağı bu hasatta yeniden elimize aldık. Tapan halkımızla berber birliğimiz beraberliğimiz daim olsun. Hasadımızın bereketli olmasını temenni ediyorum. Adana’yı ve ülkemizin her bölgesinden vatandaşlarımızı ilçemize davet ediyoruz. Bu doğayı, bu samimiyeti, Hopka Dağının bu güzelliğini ülkemizde herkesin görmesini istiyoruz” dedi. Feke Kaymakamı Şafak Karaca da devletin kadınların her zaman destekçisi olduğunu belirterek, “Hepimiz hasat gününde olmaktan çok mutluyuz. Kadınlarımızın iyileşmesi memleketin iyileşmesi demek. Kadınlarımızın aileleri ile birlikte devletimiz olarak onların yanında olmaya çalışıyoruz. Emekleri için teşekkür ederiz. İlerleyen yıllarda çok daha güzel lavanta günlerinde buluşacağız” diye konuştu. Tapanlı kadınlar üretiyor ziyaretçiler akın ediyor Tapan Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hilal Köz de tapan bölgesinde 200 dönüm lavanta bahçesi olduğunu ve 200 kilogram lavanta yağı verimi beklediklerini belirterek, “Bu sezon çok güzel geçti. Hasat yapılan bahçelerimiz yağlık lavanta çeşidimiz. Görsel lavanta olan lavanta bahçelerine ziyaretçilerimiz gelmeye devam ediyor. Tüm üreticilerimize bereketli olsun” dedi. Üreticilerden Sezgi Yiğit ise sezonun çok güzel geçtiğini söyledi. Üretici Bediha Arı da bu yıl bahçelerinin ziyaretçi girişinin çok yoğun olduğunu kaydederek üretici olarak yüzlerinin güldüğünü ifade etti.

Fekeli lavanta üreticileri sahte ürünlere karşı tüketiciyi uyardı Haber

Fekeli lavanta üreticileri sahte ürünlere karşı tüketiciyi uyardı

Adana’nın Feke ilçesindeki lavanta tarlalarında hasat yaklaşırken, üreticiler sahte lavanta yağlarına karşı uyarıda bulundu. Adana’nın Feke ilçesinde Tapanlı kadınların devlet desteği kurdukları lavanta tarlalarında hasat için geri sayım başladı. Bu yıl verimli bir sezon geçirdiklerini ve ilçe tarım desteği ile kurduğu tarlada kırlangıç, kuyruk kelebek ve bon bon arılarının mor lavantalar üzerinde görsel bir şölene imza attığını kaydeden Pınar Özsoy, kendi elleri ile ürettikleri ürünlerin taklit ve dışarıdan getirilen lavanta ürünleri ile karıştırılmaması için tüketicinin de ürünleri tarlalardan ve Feke’de kurdukları kadın kooperatifinden temin edebileceklerini kaydetti. Daha önce buğday ve mısır ekimi yaptıkları ata yadigarı topraklarını 5 yıl önce devlet desteği ile lavanta üretimiyle ve turizme kazandırdıklarını kaydeden Özsoy, "Bu yıl çok verimli bir sezon geçirdik ve bayram tatili ile birlikte çok sayıda ziyaretçi ağırladık. Mor tarlalarımızda adeta düğün havası yaşadık" diye konuştu. Özsoy, Tapanlı kadınların bölgede üretime başlamasıyla turizm sahası oluştuğunu belirterek, "Paşalı köyünde ikamet ediyorum. Buraya daha önce buğday mısır ekiyorduk. 4 kişi olarak ilçe tarım desteği ile kurs aldıktan sonra tarlalara lavanta etmeye başladık. Lavantadan mum, yağ, sabun yapıyoruz. Dışarıdan bizim ürünlerin sahtesini getiriyorlar. Bizzat tüketicinin Tapaneli Kadın Kooperatifi’nden yada tarlalardan ürünleri temin etmesi lazım. Aksi takdirde bizim ürettiğimiz ürünleri değil sahtesini almış olurlar" dedi. Tarla sahibi kadınlar ata yadigarı toprakları turizme kazandırırken lavanta tarlalarına astıkları dev Türk Bayrağı ile de dikkat çekti.

Kadınlar devlet desteğiyle atıl arazileri lavantalarla süsledi Haber

Kadınlar devlet desteğiyle atıl arazileri lavantalarla süsledi

Kartpostallık görüntüleri yukarıdan görmek isteyen bazı turistler yamaç paraşütü yapıyor. Feke’nin Tapan Mahallesi’ndeki Hopka Dağı’nın yamaçları bundan yaklaşık 5 yıl önce boş araziyken şimdi devlet desteğiyle kadın eli değince rengarenk oldu. Kadınlar hem devletin hem de yerel yönetimlerin desteğiyle atıl durumda olan arazilere lavanta ekti. Kadınlara lavanta bahçeleri gelir kapısı olurken bölgenin de canlanmasını sağladı. Bir zamanlar yüzüne bakılmayan boş arazilere şimdi hem yerli hem de yabancı turist akımına uğruyor. Bu görsel şöleni görmek isteyen bazı vatandaşlar yamaç paraşütü yapıyor. Kayseri’den bölgeye yamaç paraşütü ve lavanta bahçeleri için gelen Mert Göktürk, “Gün boyu lavanta bahçelerini gezdik. Eko ve kültür turizmi olmuş. Bahçedeki her insan Anadolu’nun ruhunu aktarıyor. Şehrin kasveti olmadan samimiyet dolu ortamda bölgeyi geziyoruz. Çok güzel, çok mutlu olduk” diye konuştu. Yamaç paraşütü sporcusu olan Selçuk Orta ise Kayseri’den bölgeye yamaç paraşütü için geldiklerini kaydederek, “Kayseri’de yamaç paraşütü ile ilgileniyoruz. İlk kez geldik ama umduğumuzdan çok güzel. Bu kadar yaygın olduğunu bilmiyorduk ve burada kadınlarımızın kurduğu lavanta bahçeleri ülkemiz içinde güzel bir örnek olmuş" dedi. Tayfun Aksu da bölgeye çok sayıda ziyaretçi geldiğini kaydederek, “Burası yerli ve yabancı turistlerin odağı haline geldi. Doğa sporları da bölgede gözde. Hem endemik bitkiler var hem de dağcılık yamaç paraşütü gibi birçok doğa sporu yapılıyor” dedi. Tapaneli Kadın Kooperatif Başkanı Hilal Köz, “Bu yıl bayram nedeniyle daha yoğun ziyaretçi aldık. 200 dönüm lavanta bahçemiz oldu. Kadınlarımız lavanta bahçelerini kurdu ve ziyaretçileri ağırlıyoruz. Günlük bin ziyaretçiye ulaştık. Bu da ilçemiz ve köyümüz adına çok güzel. Hasat için de geri sayım başladı. 15 gün sonra da bu görsel şölenin ardından hasat gerçekleştirecek ve lavanta yağı üretimine başlayacağız” diyerek doğa ve fotoğraf tutkunlarını ilçeye davet etti.

Tarlalar mor gelinliğini giydi, ziyaretçi için geri sayım başladı Haber

Tarlalar mor gelinliğini giydi, ziyaretçi için geri sayım başladı

Adana’nın Feke ilçesinde 4 kadın girişimci ile 5 dönüm arazide Tarım ve Orman Bakanlığının genç girişimci desteğiyle başlayan lavanta ekimi 200 dönüme ulaşırken, üretime katılan kadın sayısı ise 29’a çıktı. İlçenin Tapan Mahallesi’nde 4 kadın kıraç ve boş tarlaları Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle üretim merkezine kazandırmayı başardı. 4 yılda bebek gibi büyüttükleri lavantaların bu yıl daha da güzel olduğunu aktaran kadınlar, Adana’da adına festivaller düzenlenen mahallelerine bu yıl Avrupa’dan ziyaretçi bekliyor. Geçen yıl Lavanta Festivali ile 600 bin ziyaretçiye ulaştıklarını anlatan kadınlar bu yıl 700 bin ziyaretçi hedefine ulaşarak kendi üretimi olan yağ, sabun, mum gibi ürünlerini de ekonomiye katkı sunmayı hedefliyor. Tapan Eli Kadın Kooperatifini kurarak köyünde lavanta üreten kadınları tek çatı altında bir araya getiren Hilal Köz, "Son bakımları yapıyoruz ve ziyaretçileri 8 Haziran itibarıyla ağırlamaya başlayacağız. 2019 yılında Tarım Bakanlığının başlattığı genç çiftçi desteği ile 9 kadına ulaştık. Lavanta mumu, sabunu, yağını çıkarmak istedik ve kooperatifleşerek atıl arazileri mahallemizde üretime kazandırdık. Belediyelerin desteği ile şu an 200 dönüm arazide 29 kadına ulaştık" dedi. Köz, "Ziyaretçi durumu çok çok güzel. Geçen yıl çok ziyaretçi aldık bu yıl hedefimiz 700 bin ziyaretçiye ulaşmak. İlk hedefimiz Adana’ya bahçelerimizi tanıtmaktı şimdi Türkiye’nin dört bir yanından geliyorlar ve artık yurt dışından ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Lavantanın sirkesini, reçelini, yağını, mumunu her bir katma değerli ürününü kendimiz üretiyoruz" dedi. Kadınlardan Belkıs Özsoy ise 7 dönüm boş arazilerini lavanta üretimine kazandırdıklarını ifade ederek, "Lavanta sayesinde kooperatif kurduk artık ürünlerini üretmeye başladık. Bizler için çok güzel oldu" diye konuştu.

Kadın üretici devletten eğitim ve kredi alarak arıcılığa başladı Haber

Kadın üretici devletten eğitim ve kredi alarak arıcılığa başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen projeye genç çiftçi olarak dahil olup önce arıcılık eğitimi, ardından da yüzde 70 hibe ile tüm arıcılık malzemesini alan kadın üretici şimdi yaptığı üretimle hem kendi ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanlarda yaşayan küçük ölçekli çiftçileri destekliyor. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde planlanan ‘Yeni Kırsal Genç Kesim İşletmeleri (Gençlik İşletmeleri)‘ faaliyeti, doğrudan gençlere yönelik bir faaliyet olarak gençlerin ana gelir kaynağı olarak tarım ve hayvancılık alanındaki girişimlerinin desteklenmesini amaçlıyor. Adana’nın Feke ilçesi Paşalı Mahallesi’nde ikamet eden 39 yaşındaki 4 çocuk annesi Sonay Köz, bu çerçevede geçen yıl düzenlenen Genç Çiftçi Eğitimleri’ne katılarak arıcılık başta olmak üzere satış, pazarlama finansal okuryazarlık konularında eğitim aldı. Sunum yapma eğitimi de aldıklarını ifade eden Köz, “Eğitimlerimizi tamamladıktan sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde hibe duyurusu yaptı. Ben de daha sonra arıcılık konusunda proje hazırlayıp sundum. Projem kabul edildi. Sonra sözleşme imzaladık ve arıcılık işletmesi kurmak için gerekli alet ekipman almaya hak kazandık” dedi. Proje çerçevesinde kendilerinin arı ve ana arıları aldığını ve bir de hibe olarak verilen malzemelerin KDV’sini ödediklerini söyleyen Köz, “75 adet boş kovan, maske, körük, eldiven, arıcı barakası, güneş enerjisi sistemi, bal süzme makinesi gibi arıcılık malzemeleri yüzde 70 hibe ile verildi” şeklinde konuştu. Projeden memnun olduğunu ve köyündeki diğer kadınlara da örnek olduğunu kaydeden Köz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şimdi diğer kadınlar da cesaretlendi. Onlar da benim gibi bir şeyler yapmak istiyorlar. Bence gençler tarımla ilgili işlerde çalışabilir. Arıcılık, hayvancılık yapabilir. Günümüzde dünyada tarım ve gıda önem kazandı. Bu süreçte eşim de bana destek oldu. Beni destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığına, ayrıca eşime teşekkür ediyorum.” Eşinin 17 yıldır arıcılık yaptığını kendisinin ise 2 yıldır fiilen arıcılıkla uğraştığını kaydeden Sonay Köz, kış döneminde arılarını evinin yanında konaklatıyor. Sonay Köz, baharın gelmesiyle birlikte arılarını Feke’nin yüksek kesimlerine götürüyor.

Dezavantajlı alanlara makine desteği Haber

Dezavantajlı alanlara makine desteği

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirmeye devam ediyor. Kırsalda yaşayan ve geçimlerini emek yoğun faaliyetler sonucu sağlayan ailelere refahlarını artırmaya yönelik yüzde 100 hibe yardımlar yapılarak destek olunuyor. Bu çerçevede projenin uygulandığı Adana ilinin Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Pozantı, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde, küçük alanlarda üretim yaparak ekonomik değer ortaya çıkarmaya çalışan üreticilere ceviz soyma, meyve sıkma, salça yapma makinesi ile motorlu tırpan dağıtımı yapıldı. Tamamı hibe olarak verilen alet ve ekipmanlar dezavantajlı alanları avantajlı bölgelere çevirirken küçük işletmelerin tarımsal üretimde refahını artıracak. Proje çerçevesinde üreticilere alet ve ekipmanları Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen program ile verildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, projenin uzun sürecek bir proje olduğunu ve rakımı yüksek kırsal ilçelerde uygulandığını belirterek, “7 ilçemizde projeyi uyguluyoruz. Önemli olan çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu alet ekipman veya yatırım projelerini desteklemek. Bireyler yatırımlar çerçevesinde ahır yapımı, bahçe kurulumu yer alıyor. Alet ekipmanda da sizin tarımsal üretimde ihtiyaç duyduğunuz üzüm sıkma, salça yapma, ceviz soyma makinesi, motorlu tırpan sırt pompası, çapa motoru gibi birçok ihtiyacı da bu proje ile karşılamış oluyoruz” dedi. Daha sonra 20 üreticiye motorlu tırpan, 4 üreticiye salça yapma makinesi, 6 üreticiye ceviz soyma makinesi 3 üreticiye de meyve sıkma makinesi teslim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.