TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fındık

AGRONEWS - Fındık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fındık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

“Kokarcadan en az hasarla kurtulabilmek için çalışıyoruz” Haber

“Kokarcadan en az hasarla kurtulabilmek için çalışıyoruz”

Samsun’un Çarşamba Ticaret Borsası(ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, fındık ve diğer tarım ürünlerinde ciddi zararlara neden olan kahverengi kokarca zararlısından kurtulabilmek adına ciddi bir çalışma yürüttüklerini söyledi. ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’ı ziyaret etti. Başkan Yılmaz ziyarette, Belediye Başkanı Dündar’a, Çarşamba’nın tarım ürünlerinde ciddi kayıplara yol açan kahverengi kokarca zararlısının önlenmesine ilişkin yapılabilecek çalışmaları aktardı. Çarşamba’nın tarım ürünleri üretiminin dengesini korumak için başta tarımsal düzenlemeler ve önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Çarşamba Ticaret Borsası olarak, Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına almaya başlayan ve en başta fındık meyvesini etkileyen kahverengi kokarca zararlısından en az hasarla kurtulabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçemizde yetişen en önemli ürün olan fındığın ve tüm tarım ürünlerinin geleceğini korumak adına belediyemiz ile yapacağımız ortak çalışmalara hazırız” dedi. Konuşmasına, kokarca zararlısı için yürütülen biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinde gelinen son adımları aktararak devam eden Başkan Yılmaz, alınabilecek önlemleri Başkan Dündar’a aktardı. Çarşamba’nın tarım ürünlerinin istişare edildiği ziyarette Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, ilçenin tarımsal üretimi ve ticareti noktasında bu payın önemli bir oranının fındık ticareti olduğunu ifade ederek, ilçenin çiftçisinin mahsulünün ve değerli tarım arazilerinin korunması adına Ticaret Borsası ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Fındıkta fileyle hasat maliyetleri düşürüyor Haber

Fındıkta fileyle hasat maliyetleri düşürüyor

Düzce'de 750 bin dekar alanın yaklaşık 632 bin dekar alanında Fındık üretimi yapılmakta olup; Fındık yetiştiriciliğinde en yüksek girdi maliyetlerin başında hasat işlemi gelmekte. Bölgede Fındık yetiştiriciliği yapılan 0-250 ve 250-500 rakım alanlarda üreticilerin genellikle daldan elle toplayarak hasat işlemini gerçekleştirdiği, karışık olarak tesis edilen bahçelerde, farklı dönemlerde hasat olgunluğuna ulaşan Fındıklar aynı anda hasat edilmesi, önemli derecede randıman ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Düzce'de üreticilerin artan işçilik maliyetlerinin azaltılması amacıyla, fileyle hasadı tercih etmeleri, daldan toplanılan fındıklarda meydana gelen randıman kayıplarının önüne geçerek birim alandaki girdi maliyetlerinin düşmesine yardımcı olacak. Fileli sistem ile üreticilerin fındık altı yabancı ot temizliği maliyetleri de önemli ölçüde düşmüş olacak. Fileli sisteme geçilmesi durumunda, dalda olgunlaşan fındığın dalları silkelemek suretiyle fileden toplanılması, daldan elle hasat esnasında meydana gelebilecek gelecek yılın sürgün ve gözlerinin de zarar görmesinin önüne geçilmiş olacak. Olgunlaşmış fındık ya kendiliğinden ya da dalları silkeleme yoluyla yere düşürülerek hasat edilmesi, tamamen içini doldurmuş olacağından fındığın randımanı oldukça yüksek olmakta. Fındığın yerden toplaması, daldan toplamaya göre en az 2-3 randıman avantaj sağladığı, özellikle ihracata giden ürünün pazar kalitesinin korunmuş olacak. Fındıkta file ile hasadın hasatta işçi maliyeti noktasında avantaj sağladığını ifade eden İl Müdürü Esra Uzun "Daldan elle hasat edilen bahçelerde dekarda 8-10 işçi maliyeti oluşurken, üretici yerden fileli sistem ile 1 dekar alandaki fındığı 2 ya da 3 işçi ile bir günde toplayabilecek" dedi. Ercan İlhan'ın bahçesini gezen İl Müdürü Uzun, bölgede örnek bir üretim yaptığı için kendisini tebrik ederek, diğer üreticilere de bu sistemin örnek olmasını, tüm üreticilere 2024 yılı üretim sezonunun bol ve bereketli geçmesini temenni etti.

Fındıkta file sistemi yaygınlaşıyor Haber

Fındıkta file sistemi yaygınlaşıyor

Karadeniz Bölgesi’nin önemli geçim kaynaklarından fındığın hasadında kullanılan file yöntemi, üreticiler arasında her geçen gün yaygınlaşıyor. Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındık üreticileri, fındık hasat işçiliğindeki maliyeti azaltmak için file sistemine yöneliyor. File sistemi kuran üreticiler, hasat döneminde daha az iş gücü kullanarak, daha fazla fındık toplama imkânı buluyor. Çarşamba’daki birçok fındık üreticisi, file sistemi sayesinde işlerinin kolaylaştığını ve hasat verimliliğinin arttığını belirtiyor. Üreticiler, bu modern sistemin fındık toplama sürecini hızlandırdığını ve maliyetleri düşürdüğünü ifade ediyor. File sitemini kullanan fındık üreticisi Turgut Bozyel, “File sistemi sayesinde fındıklarımızı az maliyet ile daha kısa sürede topluyoruz. Bu sistem, hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf etmemizi sağlıyor” dedi. Yaygınlaşan file sistemi ile hasat yapan üreticilerden biri olan üretici Turgut Bozyel, “Fındık hasadına yavaş yavaş başlıyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda filelerimizi seriyoruz. Bu ayın sonuna doğru da toplamaya başlayacağız. Burada yaklaşık 6 dönüm yerimiz var. Buraya fındık işçilerine toplatmaya çalışsak en az 30 işçinin tarlada çalışması gerekecek. 30 işçinin günlük ücretleri kişi başına 1000-1250 TL arasında olmuş olsa bayağı bir maliyetli oluyor. Ama fileyle 30 kişinin topladığı yeri 3 kişi bir günde topluyoruz" diye konuştu. Kahverengi kokarca zararlısının da fındığa çok büyük zararlar verdiğini, dolayısıyla rekoltenin tahmin edilen ve beklenenden daha düşük olacağını söyleyen üretici Bozyel, “Hava şartları ve kokarca zararlısından dolayı fındıkta çok dökülme oldu. Dolayısıyla tahmin edilen rekolte çıkmaz. Kokarca zararlısı bu sene geçmiş senelere göre daha fazla. İlaçlama yapıyoruz ama gördüğünüz üzere yeni doğum yapmış olan kokarcalar halen daha var. Fındık hasadı masraflı bir iş. Başlangıçta ot kesimi, ilaçlama masrafları derken bayağı masraflı bir iş oluyor. Bir de gündelikçi çalışan tarlalar olduğu zaman maliyet daha da artıyor. Ama bizim gibi kendi çabaları ile topladıkları zaman maliyet biraz daha düşük oluyor. Aşağı kesimlerden ziyade yukarı kesimler de bu hasadı toplamaya hazır hale getirmek ve toplamak çok zor. Maliyet gerçekten çok fazla” şeklinde konuştu. File sistemini kullanmayı tercih eden üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği verildiği öğrenildi.

Yeşil altında hasat dualarla başladı Haber

Yeşil altında hasat dualarla başladı

Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da hasat dualarla başladı. Türkiye’nin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan fındığın hasadı Ordu’da sahil kesimlerinde resmi olarak bugün itibarıyla başladı. Üreticiler sabah erken saatlerinden itibaren bahçelere girerek fındıkları toplamaya başladı. Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Eskipazar Mahallesi’nde bir üreticinin bahçesinde protokol mensuplarının da katılımı ile katılımıyla fındık hasadı programı düzenlendi. “Fındık bizim için son serece önemli bir ürün” Düzenlenen programda üreticilerle birlikte hasat yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Allah’a şükürler olsun tekrara fındık sezonuna kavuştuk ve ilk hasadımızı Ordu Valimiz, ziraat odaları başkanlarımız ve bahçe sahiplerimiz ile birlikte yapıyoruz. Fındık bizim için son derece önemli bir ürünümüz. Dolayısıyla bunun emeğinin değerlendirilmesi, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ve fındık politikası tekrar canlı bir şekilde ele alınacak. Alanların fındık dikim kanununa uygun olarak uygulanması en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Piyasanın serbestleşmesi de son derece önemli. Serbest piyasa konusunda bizler de Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile hükumetimiz olarak devreye giriyoruz ve inşallah çok daha pozitif bir ortama doğru gideceğiz, hem Karadeniz’de hem de Türkiye’de fındık gerçek değerini bulacak. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. “Ordu’daki tarım alanlarının yüzde 87’sini fındık oluşturuyor” İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 5 Ağustos tarihi itibariyle sahil kesimlerinde fındık hasadının başladığını söyledi. Ordu’daki tarım arazilerinin yüzde 87’sini fındık olduğunu belirten Yılmaz, “Ekonomimizin can damarı, ilimizin yeşil altını” ifadelerine yer verdi. “Ülke ekonomisine 2 milyar dolar döviz kazandırıyor” Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 200 bin tondan fazla üretim ile Ordu’nun, Türkiye’deki fındığın yaklaşık 3’te birini ürettiğini söyledi. Soydan, “Fındık ülkemize 2 milyar dolar gibi bir döviz kazandırıyor, yüzde 85’inin de ihracatını yapıyoruz. Bu günlerde belirlenen hasat tarihlerine uymamızda fayda var. Erken hasat hızlı bir şekilde su kaybıyla birlikte bezik ve randıman kaybı oluşturabiliyor” şeklinde konuştu. Fındık hasat programında Ordu Valisi Muammer Erol, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, ilçe ziraat odaları başkanları da katıldı. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Giresun’da fındık üreticisi Adana karpuzu yetiştiriciliğine başladı Haber

Giresun’da fındık üreticisi Adana karpuzu yetiştiriciliğine başladı

Şimdilik deneme aşamasında olduğunu ifade eden Bekaroğlu, verimli sonuç alması halinde fındığa ek gelir olarak karpuz tarlasını genişleteceğini söyledi. Dünyanın en kaliteli fındığını üreten Giresun’da İrfan Bekaroğlu, emekli olup köyüne yerleştikten sonra Adana karpuzu yetiştirmeye başladı. Fındık bahçesindeki fındık ağaçlarını sökerek deneme amaçlı Adana karpuzu fidelerinden en büyüğü 20 kiloya yakın 40 civarında karpuz yetiştirmeyi başardığını anlatan İrfan Bekaroğlu, “Burası Adana değil, Giresun ama ben karpuz yetiştirmeyi başardım. Fındık bahçemde bir dönüme yakın arazideki fındık ağaçlarını sökerek karpuz ve kavun fideleri diktim. Diktiğim karpuz ve kavun fideleri Adana’dan getirdim. Deneme amaçlı olarak diktiğim karpuz ve kavunlardan oldukça iyi ürün aldım. En büyüğü 15-20 kiloya yakın karpuzlarım var. Gelecek yıllarda alanı genişleterek fındığa ek gelir olarak düşünüyorum. Ancak deneme amaçlı bu tarlamdaki karpuzları eşe, dosta komşularıma veriyorum. Tarlamı görenler inanmadılar yetiştirmiş olsam da tadını iyi olmayacağını söyleyenler oldu ama kesip yemeye başlayınca inanamadılar. Benim yetiştirdiğimi görenler şimdi kendileri de karpuz yetiştirmek istiyor” dedi. Her yörenin karpuz fidelerinin Giresun’da yetişmeyeceğini de ifade eden Bekaroğlu, “Daha önceki yıllarda da karpuz yetiştirme denemelerim oldu ama bizim yöremize en uygun karpuz Adana, Antalya ve Samsun illerinde yetiştirilen fideler olmalı. Diğer illerden gelen fideler bizim buralarda büyüyor ama çiçeklenip ürün vermiyor. Ben çok deneme yanılma yaptım ve en sonunda Adana karpuzu yetiştirmeyi başardım. Meraklı olup yetiştirmek isteyenlere yardımcı olurum” diye konuştu.

Fındık hasadında en iyi yöntem silkeleme ile yerden toplama Haber

Fındık hasadında en iyi yöntem silkeleme ile yerden toplama

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Fındığın en iyi hasat edilme şekli dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanmasıdır. Böylece fındıklar tam hasat zamanında toplanır, randıman ve kalite iyi, ayrıca dal ve dalcıklar ile gelecek yılın tomurcukları da zarar görmemiş olur" dedi. Samsun'da 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan, ekonomik öneme haiz bir ürün olan fındığın, üretim sezonu boyunca budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele hasat, harman, depolama gibi teknik uygulamaların gereği gibi yapılmasının, verim ve kalite artışı sağlayacağını belirten Müdür İbrahim Sağlam, fındık hasadı esnasında üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. "Genel temizlik yapılmalı" Fındık hasadına başlanmadan önce bahçelerde genel temizlik yapılması gerektiğine söyleyen Sağlam, "Hasadı güçleştirebilecek yabancı otlar biçilerek temizlenmelidir. Bahçelerimizin önemli bir kısmı karışık çeşitlerle kurulu olduğundan farklı çeşitler aynı zamanda hasat olgunluğuna gelmemektedir. Bazı çeşitler erken, bazı çeşitler geç olgunlaşmaktadır. En uygun yöntem farklı çeşitlerin ayrı ayrı ve olgunlaştıklarında hasat edilmeleridir. Ancak pratikte karışık çeşitlerle kurulu bahçelerde hâkim olan çeşit olgunlaştığında hasat işlemi yapılmaktadır. Fındıkların hasat olgunluğuna geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır. Bu özellikler; zürufların iyice kızarması, fındık tanelerinin züruf içerisinde hareket etmesi, sert meyve kabuğunun 3/4 nispetinde kızarması, ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadının olması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin/ünün daldan dökülmesi fındığın hasat olgunluğuna ulaştığını gösterir. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda sert meyve kabuğu donuk olur, iç kabuğu iyice doldurmaz, buruşuk iç oranı artar ve randıman düşer. Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşmadan hasat edilmesi durumunda meyve kalitesi düşer. Uzun süre muhafaza edilmeleri güçleşir ve kolay bozulurlar" diye konuştu. "En iyi hasat dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanması" Fındığın en iyi hasat edilme şeklinin dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanması olduğunu belirten Müdür Sağlam, "Böylece fındıklar tam hasat zamanında toplanır, randıman ve kalite iyi, ayrıca dal ve dalcıklar ile gelecek yılın tomurcukları da zarar görmemiş olur. Yerden toplamaya uygun olmayan bahçelerde daldan elle toplanacaksa; dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dallara birleştiği yerden tek tek toplanması, gelecek yılın mahsulünü oluşturacak dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için sıyırma şeklinde toplama yapılmaması, hasadı yapılan dalın dikkatlice yerine bırakılması gerekir. İlimizde son yıllarda Bakanlığımızca da desteklenen file ile hasat yöntemi yaygınlaşmaktadır. File yöntemi ile hasatta, işçilik maliyetleri düşmekte yerden toplamaya göre ürünün toprakla teması sınırlı olacağından kalite yönünden de avantaj sağlamaktadır. Fındık üreticilerimiz ilimiz için belirlenen hasat tarihlerini dikkate alarak hasada başlamalarının önemlidir. Üretim sezonunda zirai mücadele, hasat, harman ve depolama işlemlerini gereği gibi yaptıkları takdirde, kaliteli ve randımanı iyi ve aflatoksinsiz ürün elde edebilecekler" şeklinde konuştu. "Jüt veya fileli çuvallar kullanılmalıdır" Hasatta fındığın kızışmasına neden olan naylon çuval kullanılmaması, jüt veya fileli çuvallar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Sağlam, "Çuvallara toplanan fındıklar harman yerine taşınırlar. Harman yerlerinin hafif bir meyil verilerek betondan yapılması uygundur. Harman yerine getirilen fındıklar yığın halinde bırakılmamalı, 10-15 cm kalınlığında bir tabaka halinde serilerek güneşli havalarda kurumaları sağlanmalıdır. Harmanlamada fındığın iyice kurumasına özen gösterilmeli, nem oranı kabuklu fındıkta yüzde 12’yi iç fındıkta yüzde 6’yı geçmemelidir. Kurumuş fındıkları çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalı, fındıklar sıcak halde iken çuvallama yapılmamalıdır. Kuruyan fındıklar jüt veya fileli çuvallarda zemini tahta olan depoda yüksek yığınlar oluşturmadan bırakılmalıdır. Depo olarak kullanılacak yerin serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olması durumunda ürün 1 yıl kadar özelliği bozulmadan muhafaza edilebilir. Hasat olgunluğundan önce toplanmış iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olup, kızışma, acılaşma ve küflenme meydana gelir. Ayrıca insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan aflatoksini oluşturan etmenlerin de fındıkta erken toplama, olumsuz koşullarda harmanlama ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklanabileceği göz ardı edilmemelidir" ifadelerini kullandı. "Kokarca zararı hasada kadar devam edecek" Müdür Sağlam şunları söyledi: "Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadı, iklime bağlı olarak yıllara göre değişmekle birlikte genel olarak Ağustos ayının birinci yarısında başlamaktadır. Fındık yetiştirilen Bölge İllerinde olduğu gibi İlimizde de her yıl Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonunca yapılan inceleme neticesinde hasat ve ihraç tarihleri belirlenmektedir. Komisyonca alınan karara göre; 2024 yılı için Samsun ili Fındık hasat ve ihraç tarihleri sırasıyla; sahil kuşakta 15 - 22 ağustos, orta kuşakta 8 Ağustos ve yüksek kuşakta 22-29 Ağustos olarak belirlenmiştir. Ayrıca ilimiz fındık alanlarında görülen kahverengi kokarca zararı hasada kadar devam edeceğinden, ürünü korumaya yönelik yapılacak kimyasal mücadelede ruhsatlı BKÜ’ler kullanılmalı ve uygulama ile hasat arasındaki bekleme süresine mutlaka dikkat edilmelidir. Üreticilerimizin bahçelerde ilaç uygulamalarının tekniğine uygun şekilde, kaplama olarak ve atomizörle yapmaları mücadelede başarı oranını artıracaktır. Bu yılki fındık hasadının ilimiz ve ülkemiz için bol ve bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ordu’da fındık hasadı başladı Haber

Ordu’da fındık hasadı başladı

Sıcak havadan dolayı hasatta zorlandıklarını belirten üreticiler, fiyatların açıklanmasını talep ettiler. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, bazı kesimlerde olgunlaştı. Altınordu ilçesinin Saraycık, Turnasuyu ve Kayabaşı Mahallelerinde, Perşembe ilçesinin sahil kesimlerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve işçiler, yeni sezonun ilk hasadını yapmaya başladı. Üreticiler hava sıcaklıklarının hasadı zorlaştırdığını, fiyatların ise açıklanması gerektiğini söylediler. “Geçen yıllara göre fındık daha güzel” Saraycık Mahallesi’nde fındık hasadına başlayan Ömer Aksu, saat 07.00 itibarıyla bahçeye girerek hasada başladıklarını söyledi. Yağmur olmadığı sürece hasadın bu şekilde devam edeceğini söyleyen Aksu, “Sezon geçen yıllara göre güzel, fındık da randıman da güzel. Ancak fiyatlardaki belirsizlik tedirgin ediyor. Şimdiye kadar fiyatın açıklanması gerekiyordu. İnşallah iyi bir fiyat verilir diye düşünüyorum. Arazi yapısı engebeli, yağmur yağdığı dönemlerde fındık toplarken çok zorlanıyoruz. Sadece toplamak değil, sonrasında da bir sürü prosedürü var. Türkiye genelinde ilk olarak bizim mahalle toplamaya başlıyor. Biz yere düşmeden fındığı topluyoruz. Bu nedenle bizim buralarda erken başlanıyor” diye konuştu. “Bu bizim geçim kaynağımız” Fındık hasadı yapan Hatice Aksu ise “Bu yıl çok şükür hasada başladık ancak fiyatların düşük olma ihtimali bizi endişelendiriyor. Hasat zor geçiyor, ailecek topluyoruz. Fındığımız az olduğu için kendi kendimize yetiyoruz. Bir yıl boyunca fındığı bekliyoruz, geçimimizi bununla sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Sahil kesimlerine fındık harmana indi Bazı üreticiler işçi alarak hasadını yaptıkları fındığı harmanlara getirdi. Üreticiler, fındıklarının erkenden olgunlaştığını, bu nedenle toplayıp harmana getirdiklerini belirtti. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Toraman: “görevimiz, üreticiyi ve sanayiciyi haksız rekabetten korumak” Haber

Toraman: “görevimiz, üreticiyi ve sanayiciyi haksız rekabetten korumak”

Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Meclis Başkanı Hacı Toraman, “Borsa olarak görevimiz, fındık üreticisi ve sanayicisini oluşabilecek haksız rekabetten korumak” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Murat Çan ve CHP heyeti, Çarşamba Ticaret Borsası’nı (ÇTB) ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette 2024 yılı fındık sezonunun açılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Toraman ve Milletvekili Çan, Türkiye’nin en değerli ihracat ürünleri arasında bulunan ve hasat dönemi başlayan fındığın Türkiye için önemine vurgu yaptı. Türkiye fındık piyasasının rekabet dengesini belirlemek noktasında borsaların görevlerinin önemine değinen Milletvekili Çan, “Ülkemizin büyük değeri fındığın, üretim, muhafaza, fiyat dengesi ve ihracat noktasında yaşadığı sorunlardan tamamen arınması gerekmektedir. Samsun ve Çarşamba’da üretilen fındığın tüm yıl boyunca üretim serüvenini takip eden ve Fındık üreticileri ile sanayicilerine hizmet veren borsamızın attığı adımlar bölge halkı için de önem arz etmektedir. Bizler de borsaların bu çabasına destek olarak, Samsun ve ilçelerinin üreticilerinin ve sanayicilerinin kalkınmaya devam etmesi adına fındığı ilgilendiren tüm sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ifade etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. “Görevimiz, haksız rekabetten korumak” Başkan Toraman ise “Her yıl olduğu gibi bölgemizle yetişen fındığın önemini ifade etmeye devam ediyoruz. Borsa olarak görevimiz fiyat dengesini ilçemiz bazında üreticimizin de lehine olacak bir tabloda görmek, ilçemizin üreticisi ve sanayicisini oluşabilecek haksız rekabetten korumaktır” ifadelerine yer verdi. Milletvekili Çan ve İl Başkanı Mehmet Özdağ, Başkan Toraman ve Borsa heyetini, 2 Ağustos Cuma günü Giresun’da gerçekleştirecekleri ‘Fındık Mitingi’ne davet etti. Ziyarette ÇTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şevket Zeren, Genel Sekreter Sercan Yaşar, Meclis Başkan Yardımcısı Murat Yaralı, Meclis Üyeleri Mehmet Çalışkan, Hüseyin Işık ve Kurucu Meclis Üyesi Nurettin Öztekin hazır bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.