TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fındık Fiyatı

AGRONEWS - Fındık Fiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fındık Fiyatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim Haber

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim

Piyasada Fiyat Sabitliği TMO’nun alımları sonlandırmasının ardından serbest piyasada fiyatlar değişmedi. Fındık tüccarı Hasan Himtaş, 2024 yılı sonunda Levant fındığın 52 randımanına göre 132,5 TL’den işlem gördüğünü, ancak yeni yılın başlangıcında fiyatların 128 TL’ye düştüğünü belirtti. Himtaş, “Bu yıl fındık fiyatlarının Levant fındıkta 132,5 TL, yağlı fındıkta ise 142,5 TL seviyesinde olması bekleniyor. Ancak TEFE-TÜFE oranlarına göre 155-160 TL seviyelerine çıkma ihtimali de var” dedi. "Üreticiler İçin Fındığı Tutmanın Anlamı Kalmadı" Fındık tüccarı Hayrettin Karabulut ise fiyatlarda ciddi bir artış beklemediğini ifade ederek, “Fiyatlar 130 TL civarında seyredecek ve yeni sezona kadar dalgalanma 2-3 TL’yi geçmeyecek. Üreticilerin fındığı elde tutması şu an mantıklı değil” diye konuştu. Üreticilerin Beklentisi Yüksek Ama Belirsizlik Hakim Üretici Zekeriya Yıldız ise, fiyatların 2025 yılı ilerledikçe yükselebileceği beklentisini dile getirdi. Ancak şu an serbest piyasada böyle bir işaretin görülmediğini belirtti. Yıldız, “Fiyatların yükselmesi üreticiyi sevindirir, ancak serbest piyasada bunun gerçekleşeceğine dair bir emare yok” dedi. 2025 Fındık Piyasasında Kararsızlık TMO’nun alım durdurması sonrası oluşan serbest piyasa koşulları, fiyatların sabit kalmasına yol açarken, üreticiler ve tüccarlar arasında geleceğe dair farklı beklentiler gündemde. Fiyatların yükseleceği umudu sürse de piyasa dinamikleri belirsizliğini koruyor.

Fındık İhracatında Pazar Payı Düşüşü Endişe Yaratıyor Haber

Fındık İhracatında Pazar Payı Düşüşü Endişe Yaratıyor

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, Türkiye'nin fındık sektöründeki durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Son on yılda fındık ihracatından 20 milyar doların üzerinde döviz geliri elde edilmesine rağmen, ülkenin küresel pazar payının yüzde 80'lerden 60'lara gerilediğini belirtti. Şenocak, üreticinin bahçesinden koptuğuna dikkat çekerek, destekleme politikalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle iyi tarım uygulamalarıyla desteklenen üreticinin bahçesine dönmesi ve gelirinin artırılmasının önemini ifade etti. UFK Başkanı, farklı arazi yapılarına sahip üreticiler için farklı destekleme modelleri uygulanması gerektiğini savundu. Sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerde üretim yapanlar ile düz ovalarda geniş arazilerde üretim yapanların farklı şekillerde desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ekonomik zorluklar nedeniyle fındık üreticilerinin büyükşehirlere göç ettiğine değinen Şenocak, bu durumun kentlerdeki sorunları artırdığını söyledi. Doğru destekleme modeliyle üreticilerin kendi topraklarına dönmelerinin sağlanabileceğini ve bunun büyükşehirlerdeki çarpık yapılaşmayı da önleyebileceğini ifade etti. Şenocak, üreticilerin ürünlerinden elde edecekleri gelirle geçinebileceklerine inanmaları halinde, ata topraklarına geri dönüş yapabileceklerini ve sektörün yeniden canlanabileceğini sözlerine ekledi.

Ordu’da taze fındık tezgahlarda: Kilosu 100 TL Haber

Ordu’da taze fındık tezgahlarda: Kilosu 100 TL

Ordulu üreticiler, Karadeniz Sahil Yolu kenarlarında kurdukları tezgahlarda yaş fındığın kilogramını 100 liradan satışa sunmaya başladı. Ordu’da sahil kesimlerinde fındık hasat sezonuna yaklaşık 2 hafta kalırken, tezgah üzerine dalından topladıkları yaş fındığı koyan üreticiler, genellikle gurbetçiler ve turistlere satış yapıyor. Günlük kimi zaman 40 kilo satış yaptıklarını söyleyen üreticiler, satışların geçen yıllara göre düşük olduğunu belirterek, gün boyunca satış için beklediklerini belirttiler. Yaş fındığın kilogramını 100 liradan satan üreticilerin bu yılki sezondan fiyat beklentileri yüksek. “Taze şekilde satmaya çalışıyoruz” Yol kenarında fındık satışı yapan Coşkun Çarkçı, “Sezon başı olduğu için talep az ama ileride talep artacaktır. Fiyatlar şu anda 100 TL, alım gücü az olduğu için uyguna vermeye çalışıyoruz. Genellikle il dışından gelenler, gurbetçiler ve tır şoförleri fındık alıyorlar. Bizim fındığımız erken olgunlaşıyor, bunu bu şekilde satmazsak zaten 10 gün sonra düşer ve ziyan olur. Bu nedenle günlük taze olarak satmaya çalışıyoruz. İnşallah bu yıl taban fiyat iyi olur ve üreticinin de yüzü güler” diye konuştu. “Fiyat beklentimiz yüksek” Nuray Çarkçı isimli fındık satıcısı da yoldan geçenler için satış yaptıklarını söyledi. Bu şekilde yaptıkları satış ile fazla kar elde ettiklerini belirten Çarkçı, “Şu anda 100 liradan satıyoruz ama bana göre en az 200 TL olması lazım” şeklinde konuştu. Fındık satın alan Abdullah Görgüç ise, “Tatil için geçiş güzergahımızda taze fındıkları gördük. Ordu’nun fındıklarının meşhur olduğunu da biliyoruz. Iğdır’dan gelip İstanbul’a gidiyoruz, taze fındığın da tam mevsimi olduğu için satın aldık” ifadelerine yer verdi. Bursa’da yaşayan ve Giresun’dan memleketine dönen İbrahim Dağ isimli yolcu da taze fındık görünce satın almak istediklerini ve tadını beğendiklerini belirtti.

Ordu’da fındıkta taban fiyat beklentisi 160 TL Haber

Ordu’da fındıkta taban fiyat beklentisi 160 TL

Ordu’da bir kilogram fındığın maliyeti, taban fiyat beklentisi ve fındık toplama işinde çalışacak işçilerin günlük yevmiyesi açıklandı. Yaklaşan fındık hasadında çalışacak işçilerin yevmiyelerinin belirlenmesi ve bir kilogram fındığın maliyetinin hesaplanması için, Ordu’da bulunan ziraat odası başkanları, Altınordu Ziraat Odası’nda bir araya geldi. Yapılan toplantının ardından fındığın maliyeti, taban fiyat beklentisi ve fındık hasadında çalışacak işçi yevmiyeleri açıklandı. “Fındıkta taban fiyat beklentisi 160 TL” Burada açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 19 ilçenin ortalamasının alınarak, bir kilogram fındığın maliyetinin 117,46 TL olduğunu belirtti. Soydan, “Fındıkta en önemli unsurlardan birisi maliyet çalışmalarının yapılması. Maliyet ve rekolte çalışmalarının yapılaması lazım. Maliyet üzerinden ortalama bir taban fiyatın verilmesi yönünde Ordu’daki ziraat odası başkanlarımız ile üreticilerimiz adına bu çalışmayı da yapmış bulunuyoruz. Buna göre 19 ilçemizde maliyet dikkate alındı. İlçelerimiz arasında farklı maliyetler çıkabilir. Kahverengi kokarca özellikle sahil kesimlerimizde kahverengi kokarca zararlısı var. Bu nedenle bütün ilçelerimizin ortalamasını alarak bu çalışmayı tamamladık. 2023 yılının rekoltesini dikkate alarak, 19 ilçemizin dekar başı verimi bir kilogram fındık için 117,46 TL. Bu tüm ilçelerimizin ortalamasıdır. Buna göre üreticilerimiz de bir fiyat beklemektedir. Ziraat odalarımızın çalışmaları sonucunda 117,46 TL’lik maliyetin üzerine refah payı eklenerek, en az taban fiyatın 160 TL olarak oluşmasını talep ediyoruz” diye konuştu. "İşçi günlük yevmiyesi 800 TL" 2024 yılının fındık işçisi yevmiyesi ve diğer ücretlerini de açıklayan Soydan, koordinasyon kurulu başkanlığında toplanarak ücretlere ilişkin kararların alındığını söyledi. Soydan, Ordu’da işçi yevmiyesinin, yemek işçiye ait olacak şekilde 800 lira olarak belirlendiğini aktaran Soydan, “10-15 işçi arası aşçı 800, çuvalcı 900 lira günlük yevmiyesi. 15 ve üzeri işçilerde aşçı 900, çuvalcı bin lira. Kilo başı toplanan bahçelerde çuvalcı bin, katırcı bin 600 lira. Kilo hesabıyla toplama ücreti kilo başı 8 lira. Patoz ücretinin saati 2 bin 500 lira. Aracı, dayıbaşı 15 işçiye kadar 900, 15 işçiden fazlası bin lira olarak bir tavsiye niteliğinde bir karar Ziraat Odalarımız tarafından alınmıştır. Üreticilerimize, çalışanlarımıza, işçilerimize, kamuoyuna, sektöre hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Başkan Güler: “Fındıkta artık ikinci bir fiyat açıklanmayacak.” Haber

Başkan Güler: “Fındıkta artık ikinci bir fiyat açıklanmayacak.”

Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi temmuz ayı olağan toplantısının 2. birleşimi, yapıldı. Belediyenin meclis salonunda yapılan toplantıda Büyükşehir Belediyesi Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, yatırım alanında birçok müjde verdi, yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgilendirmelerde bulundu. “Ulaşım alanında önemli yatırımlar başlıyor” Ulaşım alanında yapılacak olan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Güler, “Bolaman Havzası projesi kapsamında Kabataş- Aybastı arasındaki 12 kilometrelik güzergahın imzası atıldı. Çalışmaları başladı, bu yol en kısa sürede hizmete alınacak. Aybastı-Gölköy arasında 34 kilometre arasındaki yolunda imzası atıldı çalışmalara başlanıyor. Öte yandan Akkuş-Niksar yolundaki 34 kilometrelik güzergahta da çalışmalar kısa süre içerisinde başlayacak. Ordu’muz da önemli bir aktiviteye başlıyor. Çambaşı yolu da çok önemli. O yolumuz içinde ihale görüşmeleri devam ediyor. Kısa sürede neticelenecek. Ordu’muzu dört bir yönden güzel hale getiriyoruz” diye konuştu. “Fındıkta ikinci bir fiyat açıklayamayacaklar” Fındık ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını ve sonuç aldıklarını aktaran Başkan Güler, İtalyan firmanın açıklanan fiyatlar üzerine yeni bir fiyat açıklamayacaklarını belirtti. Başkan Güler, “Fındık ile ilgili çalışmalarımız çok iyi gidiyor. İnşallah fındık fiyatları ile ilgili daha önceki yıllarda yaşanan aksaklıklar çözülmüş olacak. Cumhurbaşkanımız bir fiyat açıkladıktan sonra ikinci bir fiyat açıklanmayacak. Bu doğrultuda bir noktada da fındığın bağımsızlığını ve özgürlüğünü sağlamış oluyoruz. Fındığın ve üreticinin hakkını gözetmiş oluyoruz. İnşallah bu durum yeni dönemde bölgemizin hayrına olur. İlerleyen günlerde de fındık yasası ile ilgili önemli girişimlerde bulunacağız” ifadelerine yer verdi. “Fındıkta alternatif ürünler üretiyoruz” Fındıktan alternatif ürünler üreterek, katma değerini arttırmak istediklerini ve bu alanda da yenilikler yaptıklarını dile getiren Başkan Güler, şöyle konuştu: “Fındık ile ilgili yeni uygulamalar başlattık. Fındığı fındık olarak satarsanız 2 milyar dolar kazanıyorsunuz. Eğer çikolata üretimine girerseniz 8 milyar dolar kazanıyorsunuz. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Ürettiğimiz çikolata çok talep görüyor. Bir diğer müjdemiz ise aktif karbon üretim tesisi için binamız bitti. Cihazlar için siparişimizi verdik. Makinalar 3 ay içerisinde imal edilecek ve Ordu’ya getirilerek kurulumu yapılacak. Bundan sonra aktif karbonda da üretime geçip, önemli bir ithal girdisini belki de biz üreterek ihraç edeceğiz. 4 liralık fındık kabuğu aktif karbon olursa 5 dolara satılıyor. Biz fındık kabuğunu yakarken şimdi çok daha kıymetli bir ürüne dönüştüreceğiz.” “15 ayda 15 kreş yapmak istiyoruz” Kreş için çalışmaların başlayacağını da kaydeden ve 15 ay da 15 kreş yapmak istediklerini ifade eden Başkan Güler, “Kreş konusunda toplumumuzda büyük bir talep vardı. Seçim sürecinde bizde bu durumu dile getirmiştik. Şimdi 15 ayda 15 kreş açmak istiyoruz. Çalışan kardeşlerimizin ihtiyacı olan bir durumdu. Kısa sürede bu çalışmaları da hep birlikte yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Toplantıda daha sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen yatırımların yer aldığı tanıtım filmleri izlendi. Daha sonrasında ise gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından birleşim sona erdi.

Fındık üreticisi hasat öncesi fiyatın açıklanmasını bekliyor Haber

Fındık üreticisi hasat öncesi fiyatın açıklanmasını bekliyor

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta taban fiyatın açıklanması gerektiğini söyledi. Karadeniz’in “yeşil altını” olarak bilinen fındığın Türkiye’ye 2.5 milyar dolar döviz girdisi sağladığını hatırlatan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Dolaylı yoldan milyonlarca kişiyi ilgilendiren ve ülkemize yıllık 2-2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan Karadenizimizin yeşil altını için hasat zamanı yaklaştı. Fındık üreticisi hasat için bahçesine kafasında ’Taban fiyat kaç lira olacak?’, ’Emeğimizin karşılığını alabilecek miyiz?’ sorularıyla girmek istemiyor. Devlet adına müdahil alım yapacak olan TMO’nun fındık taban fiyatı bu ay sonuna kadar mutlaka açıklanmalı. Devletimizden 2024 yılı fındık taban fiyatını bir an önce belirleyerek, açıklamasını bekliyoruz. Açıklanacak olan taban fiyat artan girdi maliyetleri, ekonomik kriz ve üreticinin refah payı göz önünde bulundurularak belirlenmedi” dedi. "TMO kriterlerini açıklamalı" Açıklanacak taban fiyatın yanı sıra TMO’nun fındık alım kriterlerini de belirlemesi gerektiğini ifade eden Karan, “Taban fiyat açıklandıktan sonra ise, TMO alım kampanyası ve kriterlerini kamuoyuyla paylaşmalıdır. En önemlisi TMO’nun fındık alımlarında ödeme süresi 20 günü geçmemelidir. TMO alım merkezi sayılarını artırarak, depolarını şimdiden ilan etmelidir. TMO’nun açıklayacak olduğu fiyat ve alım kriterleri, serbest piyasanın oluşmasında önemli rol oynayacaktır. Çünkü serbest piyasa taban fiyata göre şekillenecek ve ona göre oluşacaktır. Üreticinin emeği, serbest piyasanın insafına bırakılmamalıdır” şeklinde konuştu. "Serbest piyasada fındık fiyatı düşürülüyor" Sezon öncesi serbest piyasada fındık fiyatının gerilediğini belirten Karan, “Serbest piyasada bir ay öncesine kadar 135 liraya kasar yükselen fındık fiyatı, şu anda 115 lira bandına kadar düşürüldü. Her yeni hasat sezonu öncesi olduğu gibi yine üreticinin ürününü düşük fiyata kapatmak isteyenler işbaşında. Devletimiz tarafından bunlara fırsat verilmemesi adına taban fiyatın bir an önce açıklanmasını bekliyoruz. Ayrıca çotanak sayımına göre 2024 yılı tahmini fındık rekolte tespit çalışmaları da devam etmektedir. İlk belirlemelere göre Giresun’da rekolte bir önceki yılla aynı oranda görülmektedir” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.