TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fındık Hasadı

AGRONEWS - Fındık Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fındık Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar Haber

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar

Ordu’da hasat edilen fındıkta ayıklama mesaisine başlayan patozcular, yılda sadece 1,5 çalışıyor ve saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındık hasadı, sahil kesimlerinde resmi olarak 5 Ağustos tarihinde toplanmaya başlandı. Türkiye’de en fazla üretiminin yapıldığı, orta ve yüksek kesimlerde hasadı devam eden fındıklarını harmana getirip kurutan üreticilerin kabuğundan ayırmak için kullandığı patozların mesaisi ise sürüyor. Zor şartlar altında 1,5 ay çalışılıyor, saatlik ücreti 3 bin 500 TL Zorlu çalışma şartları olan ve her yıl ortalama bir buçuk ay kadar, iş yoğunluğuna göre günün yaklaşık 20 saatini çalışarak geçiren, diğer günlerde farklı işler ile uğraşan patozcular için mesai yoğun bir şekilde sürüyor. Güneşli hava ve işlerinin gereği toz içerisinde çalışan patozcular, geçen 2 bin TL olan saatlik çalışma ücretini, bu yıl 3 bin 500 TL olarak belirlediklerini belirtiyor. "Yeri geliyor sabaha kadar çalışıyoruz" Patoz ortaklarından Yiğit Çağan, yeni başlayan sezon ile birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Sahil kesimlerindeki işlerinin 10 güne kadar biteceğini aktaran Çağan, “Sahil kesimi yaklaşık 20 gün sürüyor, sonraki süreçte orta ve yüksek kesimlere gidiyoruz. Bir 20 gün kadar da orası sürüyor, yani toplamda 1,5 ay kadar çalışıyoruz. Yeri geliyor gece sabahlara kadar uykusuz ve toz içerisinde çalışıyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL’den’ de çalışıyoruz” dedi. "Hasat ve sonraki süreç zor" Fındık üreticisi Mustafa Yıldırım, fındık hasadına devam ettiklerini, toplanan fındıkları ise patoz işleminden geçirdiklerini söyledi. Kahverengi kokarcanın fındıklara zarar verdiğini ifade eden Yıldırım, “Kokarca Ordu’da fındığa yüzde 20 civarında zarar verdi. Bakalım bizim fındığımız nasıl olacak. Fındık hasadı ve patoz işleri zor, işçi ücretleri de yüksek. fındığın yüzde 80’i işçiliğe gidiyor. Benim 20-30 ton civarında fındığım oluyor” ifadelerine yer verdi. "Güneş ve toz bizleri zorluyor" Hasadını yaptıkları fındıklarını patoza veren Mustafa Yıldırım, güneşin altında saatlerce patoz için çalıştıklarını söyledi. fındığın hasat işleminin de yorucu olduğunu ifade eden Yıldırım, “Süreci komple 2-3 hafta sürüyor. Burada kurutuyoruz, sonra patoz işlemi ve tane olarak da kurutuyoruz. Sonrasında da inşallah satılacak" diye konuştu.

Samsun’da fındık hasadı: 114 bin ton rekolte beklentisi Haber

Samsun’da fındık hasadı: 114 bin ton rekolte beklentisi

Samsun’da bu sezon 114 bin ton rekolte beklendiği açıklandı. Samsun’un Çarşamba ilçesi Yukarı Kavacık Mahallesi’nde 2024 yılı fındık hasat etkinliği düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe, Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Onur Can, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ve üreticiler katıldı. "Ordu ilinden sonra ikinci sıradayız" Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, toplam da 1 milyon 240 bin dekar alanda bu yıl yaklaşık 114 bin 081 ton fındık rekoltesi beklediklerini söyledi. Sağlam, “Bugün Çarşamba ilçemizde taban araziler dediğimiz düz yerlerde fındık hasadına başladık. 2024 rekolte tahminlerimizi 114 bin 081 ton olarak bekliyoruz. Türkiye genelinde Ordu ilinden sonra ikinci sıradayız. Hasatlarımız ova kesim dediğimiz alt kesimlerde 15 Ağustos itibarıyla başlarken, orta kuşaklarda ise 8 Ağustos’ta başladı. Üst kuşakta ise hasatlarımız 22 Ağustos’ta başlayacak” dedi. “Kokarca ile mücadele devam edecek” Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadeleye durmadan devam edeceklerini ifade eden Sağlam, “Geçtiğimiz daha yoğun bir şekilde kokarca ile mücadele etmiştik. Bu yıl geçen yıla göre daha az. Ama biz hasat sonrasında da mücadeleye durmadan devam edeceğiz. Çiftçilerimiz de bizimle beraber bu mücadelede bizlerin tavsiyesi doğrultusunda bizlere yardımcı olsunlar. Hem evlerinin, ambarlarının ilaçlamasını hem de zamanı geldiğinde bahçelerin ilaçlamasını bizimle iletişime geçerek yapsınlar. Herkes her yerde aynı ilacı atmak zorunda değil. Belki daha fazla ilaçlamamız gereken bir yer, belki de hiç ilaçlama yapmamamız gereken yerler var. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen personellerimizin tavsiyelerine uysunlar. Bol bereketli sezon diliyorum” şeklinde konuştu “File sistemi maliyeti düşürüyor” Son olarak fındıkta file sisteminden de bahseden Sağlam, “Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında küçük aile işletmelerinde fındık bahçelerimize file sistemi koyduk. Bunun yüzde 50’sini bakanlığımız, yüzde 50’sini ise çiftimiz karşılamakta. File sistemi çok büyük kolaylık sağlıyor. İşçi maliyetlerini düşürüyor. Çiftçilerimiz il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat ederek bu filelerden alabilirler” diyerek sözlerini tamamladı.

Fındık hasadında reform Haber

Fındık hasadında reform

Hem bahçe sahipleri hem de işçilerin yüzü güldü. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde fındık ürünü için birçok proje geliştiren ve uygulayan Büyükşehir Belediyesi hasat sezonunda “Fındık Dalda Aklın İşçide Kalmasın” projesiyle üreticilerle işçileri bir araya getiriyor. Özellikle proje yerli işçi bulma sorunu yaşayan üreticiler ve fındık toplayarak ekonomik gelir elde etmek isteyen Ordulular için kolaylık sağlıyor. Oluşturulan bu platformda bir araya gelen işçi ve üreticiler mağdur olmazken milyonlarca lira Ordu ekonomisinde kalıyor. 5’inci yılında rekor katılım Başlayan hasat dönemi ile 5’incisi gerçekleştiren proje bu yılda oldukça rağbet gördü. 2 bin 815 bahçe sahibi ile 8 bin 844 işçi bu proje sayesinde buluşturularak fındık hasadına başlandı. Proje kapsamında Selin Kılıç öncülüğünde Bayadı Mahallesi’nde bulunan Altun Tosun adlı üreticinin bahçesine giden ekip bu yılın hasadını gerçekleştirdi. Projeye bahçe sahibi olarak katılan Altun Tosun öncesinde işçi bulmakta zorlandıklarını ifade ederek bu proje ile işlerinin kolaylaştığını söyledi. Üretici Altun Tosun konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Projeden çok memnunum. Fındık hasadında işçi bulma konusunda oldukça zorlanıyorduk. Özellikle yerli üreticimiz kazansın diye de böyle bir yola girdim. Bu platforma katılmak için başvurumu yaptım. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Hem üreticilerimize hem de işçilerimize yardımcı olduğu için Allah razı olsun.” İşçiler de memnun Projede ekip kurarak fındık toplama işi yapan Selin Kılıç, bahçe sahipleri ile işçileri bir araya getirmenin süreci hızlandırdığını ve fındıkların dalda kalmadan toplanmasını sağladığını belirtti. Kılıç, proje ile ilgili olarak şunları ifade etti: “Bu proje ile bahçe sahipleri ile ortak bir buluşma sağlıyoruz. Bu şekilde süreç daha hızlı ilerliyor. Fındıkta dalda kalmamış oluyor. Bu projeden oldukça memnunuz.” Başkan Güler’e teşekkür “Fındık Dalda Aklın İşçide Kalmasın” projesi ile fındık toplama işi yapan vatandaşlarda oldukça memnun olduklarını ifade ettiler. Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde hayata geçirilen bu projenin oldukça güvenli olduğunu ifade eden işçiler Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ettiler.

Motorlu tırpan tamircilerinde ‘hasat’ yoğunluğu Haber

Motorlu tırpan tamircilerinde ‘hasat’ yoğunluğu

Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındık hasadı dolayısıyla motorlu tırpan tamircilerinde yoğunluk yaşanıyor. Çarşamba ilçesinde, fındık hasadı öncesi yabani otları temizlemek için kullanılan motorlu tırpanların tamirini yapan ustaların mesaisi yoğunlaştı. Çiftçiler, hem hasat için gerekli motorların bakımını yaptırıyor hem de ihtiyaç duydukları ekipmanları temin ederek sezonu en verimli şekilde geçirmeye çalışıyor. Yükselen motor fiyatları, çiftçileri arızalanan motorlarını yenisiyle değiştirmek yerine tamir ettirmeye yönlendiriyor. Çarşamba’da uzun yıllardır motorlu tırpan tamirciliği yapan İsmail Uzunoğlu, son günlerde tamir için gelen motor sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Uzunoğlu, “Fındık hasadı dolayısıyla motorlu tırpana olan talep oldukça yüksek. Önümüzdeki dönemde ise üfleme ve toplama motorlarına olan ilginin artmasını bekliyoruz” dedi. Uzunoğlu, çiftçilerin motor artışların da yaşanan artışlar nedeniyle, yeni bir motor almak yerine arızalanan motorlarını tamir ettirdiklerini belirterek, “Tamirciliğin yoğunlaşmasının arkasında yatan sebeplerden biri de artan motor fiyatları. Sıfır motor fiyatları 15 bin ile 20 bin arasında başlayıp 50 bin TL’ye kadar gidiyor. Fiyatlardaki yükseliş, çiftçilerin bütçelerini zorlamaya başlamış durumda” ifadelerini kullandı Motorların bakımına dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan İsmail Uzunoğlu, kullanıcıların motorlu tırpanları aralıksız saatlerce çalıştırmasının ciddi arızalara yol açabileceğini belirtti. Uzunoğlu, “Motorlar, uzun süre kesintisiz çalıştığında iç mekanizmalarında aşınma ve ısınma gibi problemler oluşabiliyor. Bu yüzden, motorun ara sıra dinlendirilmesi oldukça önemli. Aksi takdirde tamiri daha masraflı olan büyük arızalarla karşılaşılabilir” uyarısında bulundu.

Fındıkta rekolte Karadeniz’in doğusunda yükseldi, batısında düştü Haber

Fındıkta rekolte Karadeniz’in doğusunda yükseldi, batısında düştü

Fındıkta rekolte çalışmaları 14 ilde tamamlanırken, Doğu Karadeniz illerinde rekoltenin yükseldiği, Batı Karadeniz’de ise rekolte düşüşü olduğu görüldü. Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda ilgili kesimlerin tespit ettiği komite tarafından yapılan 2024 yılı fındık rekolte çalışmalarında fındık üretimi yapan illerin 4’ünde rekolteler belirlendi. Fındıkta çotanak sayımı ile yapılan rekolte tahmin çalışmaları Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Artvin, Rize, Gümüşhane, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bolu, Bartın, Tokat ve Kastamonu illerinde belirlendi. Yapılan çalışmalarda Doğu Karadeniz’de en çok fındık üretimi yapılan Ordu ve Giresun’da rekoltenin yükseldiği görülürken, Batı Karadeniz’de ise Sakarya’da düştüğü tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda ilgili kesimlerin tespit ettiği komite tarafından her yıl çotanak sayımı ile yapılan rekolte tahmin çalışmalarına göre, Giresun’da 2023 yılında 91 bin 671 ton olan rekolte tahmini 2024 yılında 94 bin 8 ton, Ordu’da 2023 yılında 198 bin 838 tonunun 2024 yılında 202 bin 41 tona yükseldiği tespit edilirken, Batı Karadeniz’de en fazla fındık üretilen Sakarya’da ise 2023 yılında 100 bin 32 olan rekoltenin 2024 yılında 95 bin 864’e düştüğü tahmin edildi. Rekolte çalışmaları tamamlanan 14 ile göre ise tahmini rekolte 2023 yılında 717 bin 931 ton olarak belirlenirken, 2024 yılında ise tahmini rekolte 717 bin ton olarak tespiti yapıldı. Buna göre bir önceki yıla göre rekoltenin 80 bin ton düştüğü görüldü. Sinop, Kocaeli ve diğer illerde ise çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Fındık üreticilerine erken hasat uyarısı: Rekolte ve kalite kaybı Haber

Fındık üreticilerine erken hasat uyarısı: Rekolte ve kalite kaybı

Bu, fındığı sattığımız zaman kilo kaybından, randıman kaybından dolayı hem cebimize girecek olan paranın ekonomik yönden azalması, hem de fındığımızın kalitesi açısından ihracatımız açısından da bir kalitesiz bir fındık oluşmasını ortaya çıkarır” dedi. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan ve en çok Ordu’da üretimi yapılan fındık hasat sezonuna sayılı günler kaldı. Her yıl ilgili komisyon tarafından fındık hasat tarihleri sahil, orta ve yüksek kesimler için açıklanırken, bazı üreticiler fındık bahçelerine erkenden giriş yaparak, tam olgunlaşmamış fındığı toplayabiliyor. Hasadı erken yapılan fındığın, rekolte kaybı ve kalite düşüklüğüne neden olduğu belirtiliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, erken hasattan kaçınmak için fındık toplama tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Soydan, önümüzdeki günlerde Fındık Toplama Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından hasat tarihlerinin açıklanacağını belirterek, “Ama ne kadar tarihler açıklanmış olsa da biz bahçemize girerek bahçemizde fındıklarımız olgunlaşmış mıdır, olgunlaşmamış mıdır? Diyerek bir kontrol etmemiz gerekiyor" diye konuştu. "Dış kabuğu sararan fındık olgunlaşmıştır" Fındığın dış kabuğunun sararmış olması olgunluk belirtisi olarak kabul edilirken, Soydan, “Bahçesinde toplama tarihini geldiğini düşünen üreticimiz varsa fındığını toplayabilir ama tabii ki topluma tarihlerini belirleyen komisyon teknik olarak da fındıktaki su oranlarının tespitini yaparak, toplama tarihler de ona göre açıklanıyor” ifadelerine yer verdi. “Fındık hasat tarihleri erkene alınabilir” Geçen yıl sahil kesimde 12, orta kesimde 19 ve yüksek kesimlerde 26 ağustos olarak belirlenen hasat tarihlerinin bu yıl öne çekilebileceğini belirten Soydan, “Tabi bu sene havalar hem bahar hem yaz dönemi ciddi bir sıcak mevsim normalinin üzerine seyrediyor. Yani fındıklarda böyle erken başlama ihtimali yüksek. Ama bu süreci takip edelim. Erken toplanan fındıklarda aşırı su kaybı, fındık içerisinin boşalması, randıman kaybı ve kilo kaybı gibi problemler yaşanabiliyor. Bu, fındığı sattığımız zaman kilo kaybından, randıman kaybından dolayı hem cebimize girecek olan paranın ekonomik yönden azalması, hem de fındığımızın kalitesi açısından ihracatımız açısından da kalitesiz bir fındık oluşmasını ortaya çıkarır" diye uyardı. "Toplama tarihleri açıklanacak" Soydan, fındık üreticilerine şu şekilde seslendi: "Bunlara dikkat edelim. Çünkü sonuçta ciddi maliyetler yaptık. Fındığımızı en iyi şekilde, randımanlı şekilde randıman alabilecek bir olgunluğu sağlamadan toplamamaya gayret edelim. Çünkü fındık bizim her şeyimiz. Bir yıl bekledik, burada erken topluyorsak da bunları yapmayalım. Toplama tarihleri önümüzdeki günlerde açıklanacak. Fındık olgunlaşmadan bahçeye girmemeye gayret etmemizde fayda var."

Başkan Güler: “Fındıkta artık ikinci bir fiyat açıklanmayacak.” Haber

Başkan Güler: “Fındıkta artık ikinci bir fiyat açıklanmayacak.”

Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi temmuz ayı olağan toplantısının 2. birleşimi, yapıldı. Belediyenin meclis salonunda yapılan toplantıda Büyükşehir Belediyesi Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, yatırım alanında birçok müjde verdi, yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgilendirmelerde bulundu. “Ulaşım alanında önemli yatırımlar başlıyor” Ulaşım alanında yapılacak olan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Güler, “Bolaman Havzası projesi kapsamında Kabataş- Aybastı arasındaki 12 kilometrelik güzergahın imzası atıldı. Çalışmaları başladı, bu yol en kısa sürede hizmete alınacak. Aybastı-Gölköy arasında 34 kilometre arasındaki yolunda imzası atıldı çalışmalara başlanıyor. Öte yandan Akkuş-Niksar yolundaki 34 kilometrelik güzergahta da çalışmalar kısa süre içerisinde başlayacak. Ordu’muz da önemli bir aktiviteye başlıyor. Çambaşı yolu da çok önemli. O yolumuz içinde ihale görüşmeleri devam ediyor. Kısa sürede neticelenecek. Ordu’muzu dört bir yönden güzel hale getiriyoruz” diye konuştu. “Fındıkta ikinci bir fiyat açıklayamayacaklar” Fındık ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını ve sonuç aldıklarını aktaran Başkan Güler, İtalyan firmanın açıklanan fiyatlar üzerine yeni bir fiyat açıklamayacaklarını belirtti. Başkan Güler, “Fındık ile ilgili çalışmalarımız çok iyi gidiyor. İnşallah fındık fiyatları ile ilgili daha önceki yıllarda yaşanan aksaklıklar çözülmüş olacak. Cumhurbaşkanımız bir fiyat açıkladıktan sonra ikinci bir fiyat açıklanmayacak. Bu doğrultuda bir noktada da fındığın bağımsızlığını ve özgürlüğünü sağlamış oluyoruz. Fındığın ve üreticinin hakkını gözetmiş oluyoruz. İnşallah bu durum yeni dönemde bölgemizin hayrına olur. İlerleyen günlerde de fındık yasası ile ilgili önemli girişimlerde bulunacağız” ifadelerine yer verdi. “Fındıkta alternatif ürünler üretiyoruz” Fındıktan alternatif ürünler üreterek, katma değerini arttırmak istediklerini ve bu alanda da yenilikler yaptıklarını dile getiren Başkan Güler, şöyle konuştu: “Fındık ile ilgili yeni uygulamalar başlattık. Fındığı fındık olarak satarsanız 2 milyar dolar kazanıyorsunuz. Eğer çikolata üretimine girerseniz 8 milyar dolar kazanıyorsunuz. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Ürettiğimiz çikolata çok talep görüyor. Bir diğer müjdemiz ise aktif karbon üretim tesisi için binamız bitti. Cihazlar için siparişimizi verdik. Makinalar 3 ay içerisinde imal edilecek ve Ordu’ya getirilerek kurulumu yapılacak. Bundan sonra aktif karbonda da üretime geçip, önemli bir ithal girdisini belki de biz üreterek ihraç edeceğiz. 4 liralık fındık kabuğu aktif karbon olursa 5 dolara satılıyor. Biz fındık kabuğunu yakarken şimdi çok daha kıymetli bir ürüne dönüştüreceğiz.” “15 ayda 15 kreş yapmak istiyoruz” Kreş için çalışmaların başlayacağını da kaydeden ve 15 ay da 15 kreş yapmak istediklerini ifade eden Başkan Güler, “Kreş konusunda toplumumuzda büyük bir talep vardı. Seçim sürecinde bizde bu durumu dile getirmiştik. Şimdi 15 ayda 15 kreş açmak istiyoruz. Çalışan kardeşlerimizin ihtiyacı olan bir durumdu. Kısa sürede bu çalışmaları da hep birlikte yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Toplantıda daha sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen yatırımların yer aldığı tanıtım filmleri izlendi. Daha sonrasında ise gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından birleşim sona erdi.

Hasat öncesi artan yevmiye fiyatları fındık üreticisini zorluyor Haber

Hasat öncesi artan yevmiye fiyatları fındık üreticisini zorluyor

Serbest piyasada fındık fiyatları düşmeye devam ederken, başta yevmiye fiyatları olmak üzere maliyetlerin arttığını ifade eden fındık üreticiler tek umutlarının açıklanacak taban fiyat uygulaması olduğunu söyledi. Serbest piyasa koşullarına göre bir kişinin kendi yevmiyesini kurtaracak kadar fındık toplayamayacağını kaydeden fındık üreticisi Mustafa Kuyrukluoğlu, “Şu anda serbest piyasada fındık fiyatı 110 liraya kadar geriledi. Buna karşılık ise işçi çalıştırma maliyetleri yükseldi. Şu anda hasat öncesi bahçede ışkı alma yevmiyesi bin 300, paldır biçmek için tırpancı yevmiyesi 3 bin 500 ila 4 bin lira arasında, fındık toplama yevmiyesi ise bin liranın üzerinde olduğundan söz ediliyor. Diğer ilaçlama, gübreleme maliyetlerini hesaba bile katmadık. Bütün bu maiyetleri göz önünde bulunduracak olursak bir günde bir yevmiyecinin kendi günlük maliyetini bile kurtaracak kadar fındık toplaması mümkün görünmüyor. Tek beklentimiz TMO tarafından yapılacak olan fındık alım fiyatlarının açıklanmasıdır” dedi. "Yevmiyeci yerine imece usulü fındık toplama geri gelir" Her yıl yevmiyeci alarak fındık topladığını ancak artan maliyetleri göz önünde bulundurarak yevmiyeci almayı düşünmediğini kaydeden Muhammet Fatih Karayel ise, “Maliyetine göre fındık fiyatı düşük ve maliyetini karşılamıyor. Bu şartlarda fındık hasadı için yevmiyeci alma şansımız yok. Her yıl aldığımız yevmiyeci yerine bu sene kendi imkanlarımızla hasat yapacağız. Benim 10 dönüm bahçem var. Toplayabildiğimi toplarım, toplayamadığım bahçede kalır. Bu fındığın geliri beni 3 ay bile bakmaz. Köyde benim gibi düşünen çok üretici var. En azından yevmiyeci yerine eskiden olduğu gibi imece usulü yardımlaşarak toplayacağız. Bizim için en karlı olanı bu olacak gibi görünüyor. Çünkü şimdiden konuşulduğu gibi kimse bin 500 lira yevmiyeciye veremez” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.