TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fındık Ihracatı

AGRONEWS - Fındık Ihracatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fındık Ihracatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya’dan ticaretini yaptığı fındığı tanımak için Giresun’a geldi Haber

Japonya’dan ticaretini yaptığı fındığı tanımak için Giresun’a geldi

Giresunlu genç girişimci Demet Öztürk’ün daveti üzerinde Japonya’dan Giresun’a gelen Ryo Nakahara, Giresun fındığının tanıtımı için bahçeye girerek fındık üretim sürecini deneyimledi. Giresun’da fındık hasadı tüm hızıyla sürerken Japonya’nın Fukuoka kentinde fındık ticareti yapan Ryo Nakahara, Japon müşterilerine fındığın üretim aşamalarını göstermek adına Giresun’a geldi. Giresunlu genç kadın girişimci Demet Öztürk’ün daveti üzerinde Piraziz ilçesine gelen Nakahara, fındığın hasat sürecini tüm aşamalarıyla deneyimledi. Nakahara, bahçeden fındığı toplayarak hem çuvalladı hem de taşıdı. “Fındık toplamak zor ama keyifli” Japonya’da yaklaşık bir buçuk yıldır fındık ticaretiyle uğraşan Nakahara, fındık ithalatının yanı sıra Türkçe’yi de öğrendi. Fındık toplamanın oldukça zor olduğunu ifade eden Nakahara, “Giresun’da 1,5 yıldır fındık ticareti yapıyorum. Hasada katılmak için ve Japon müşterilerime fındığın tüm aşamalarını göstermek için buradayım. Fındık toplamak zor. Özellikle yokuş olan bahçelerde ama yine de fındığı çok sevdiğim için keyif aldım. Fındık hem lezzetli hem de çok sağlıklı bir ürün. Bir de fındık toplamak çok zor. Bahçeler çok dik. Fındık toplamak keyifli ama çok zor. Aile bağları daha da güçlendirilebilir” diye konuştu. “Japonya’da fındık çok fazla tanınmıyor” Japonya’da fındığın daha çok çikolatalı ürünlerle tüketildiğini ifade eden Nakahara, “Japonya’da fındığı çoğu kişi bilmiyor. Genelde kaju ve badem gibi kuruyemişler tercih ediliyor. Bunun temel sebebi fiyattan dolayı. Japonya’da fındık pahalı. Ama benim müşterim çok seviyorlar. Daha doğrusu, Giresun fındığını yedikten sonra sevmeye başlıyorlar. Böyle diyebilirim. Fındığın Japonya’daki tüketimi çoğunlukla çikolatalı ürünlerle sağlanıyor. Kek ve pasta yapılıyor. Bir de kahvaltıda yoğurtla ve yulaf ezmesiyle tüketiliyor. Benim favorim cevizli makarna. Fındık ve fesleğen sosu çok güzel uyuyor. Toplamda 3 yıldan fazla Türkiye’de kaldım. Türk insanları her zaman bana çok sıcakkanlı davrandılar. Giresun’da hiç kötü bir deneyim başıma gelmedi. Japonya’da sizin değerli fındıklarınızı daha çok tanıtacağım. Her yaz Giresun’dayım. Seneye görüşürüz hoş çakalın” şeklinde konuştu.

Fındık ihracatı artış trendini yılın ilk çeyreğinde de sürdürüyor Haber

Fındık ihracatı artış trendini yılın ilk çeyreğinde de sürdürüyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, 2024 yılı Ocak - Mart döneminde 107 farklı ülkeye fındık ihracatı yapıldığını belirterek en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla Almanya, İtalya, Polonya, Fransa ve Hollanda olduğunu söyledi. Aynı dönemde Trabzon’dan 199 milyon 623 bin 391 dolar ihracat yapılarak bir önceki yıl aynı dönemine göre yüzde 7 artış yaşandığını kaydeden Arslantürk, 2024 yılına artışla başlayan fındık ihracatının mart ayında da artışın devam ettirildiğini ifade ederek, ümitlerinin yılın tamamını artışla kapatması olduğunu söyledi. 2024 yılı öngörülerinde küresel piyasalarda enflasyonun kısmi olarak düşmeye başlayacak olması ile ekonomi politikalarının da buna göre şekilleneceğini söyleyen Arslantürk, buna bağlı olarak talepte meydana gelecek artışların üretime ivme kazandıracak olması nedeniyle, bu durumun fındık ihracatına da olumlu yansıyacağından ümitli olduklarına değindi. Arslantürk, Türkiye’nin net döviz girdisi sağlayan ender tarımsal ihraç ürünlerden olan fındıkta, üretici ve ihracatçının maliyetlerinin düşürülmesi ve finansmana erişim imkanlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle kaliteli ürün üretimi ve birim başına verimin artırılması açısından üreticinin şimdiden bahçelerde gerekli çalışma ve bakımı yapması için girdi maliyetleri ve özellikle gübre fiyatlarında üreticinin desteklenmesinin çok önemli olduğunu belirten Arslantürk, rakip ülkelerin üzerinde olan işçilik maliyetleri ve gübre fiyatları yönünden ivedilikle üreticiye gerekli desteğin verilmesini talep etti. Arslantürk, Türkiye’de seçim atmosferinin sona erdiğini, seçilen tüm yerel yöneticileri tebrik ettiklerini ve kendilerinden yerel yönetim yanında tarıma da önem veren, tarım arazilerinin verimli işletilmesi ve boşalan köylere dönüşü teşvik edecek politikalar üretmelerini talep etti. Türkiye’nin seçim ortamından çıktığını ve reel sektörün en önemli beklentisinin ekonominin önceliklendirilmesini olduğunu vurgulayan Arslantürk, enflasyonun kontrol altına alınması, üretim ve ihracatı destekleyen politikalara odaklanılması gerektiği belirtti.

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 34'ü Trabzon'dan yapıldı Haber

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 34'ü Trabzon'dan yapıldı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül 2022'de başlayan ve 31 Ağustos 2023 itibarıyla tamamlanan sezonda Türkiye'nin 299 bin 462 ton fındık ihracatı karşılığında 1 milyar 798 milyon 876 bin dolar gelir sağladığı belirtildi. Trabzonlu firmaların, 615 milyon 648 bin 471 dolar karşılığı 101 bin 858 ton ile toplam fındık ihracatının yüzde 34'lük kısmını gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, kentten 60 farklı ülkeye fındık satıldığı, İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya'nın ilk sıralarda yer aldığı aktarıldı. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, başta Avrupa pazarları olmak üzere küresel ölçekte yaşanan yüksek enflasyonist baskıların talep daralmalarına yol açtığını, buna rağmen 300 bin tona yakın fındık ihraç edilebilmesinin ihracatçının önemli başarısı olduğunu kaydetti. Arslantürk, 2023-2024 sezonunun verimli olmasını dileyerek, yeni hasat döneminde fındık fiyatının istikrarlı şekilde artış trendini sürdürebilmesinin üreticinin kontrolünde olduğunu, üreticinin fındığını hemen pazara indirmek yerine belirli aralıklarla satmak için çok temkinli hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin fındığın gelecekte değerini koruyabilmesi için bakanlıkların teşvik politikalarını verim ve kalite odaklı uygulamalar eksenine oturtmasını talep eden Arslantürk, kaliteli ve sürdürülebilir üretim için yeni destekleme modellerinin uygulandığı bir dönemde, Türkiye'nin de bu uygulamalar paralelinde verimli ve kaliteli üretim yapan üreticilere desteğini artırması gerektiğini vurguladı. Arslantürk, fındığın Karadeniz Bölgesi için önemine işaret ederek, kaliteli fındık üretiminin teşvik edilmesi, bahçe bakım ve yenilemesiyle birim başına verimi artıracak üretime dönük destek politikaları geliştirilmesi ve uygun arazilerde makineli tarıma ağırlık verilmesi için üreticinin desteklenmesiyle fındık üretiminde kalitenin artacağını, bu durumun ihracata da olumlu yansıyacağını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.