TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fındık Rekoltesi

AGRONEWS - Fındık Rekoltesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fındık Rekoltesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fındıkta rekolte Karadeniz’in doğusunda yükseldi, batısında düştü Haber

Fındıkta rekolte Karadeniz’in doğusunda yükseldi, batısında düştü

Fındıkta rekolte çalışmaları 14 ilde tamamlanırken, Doğu Karadeniz illerinde rekoltenin yükseldiği, Batı Karadeniz’de ise rekolte düşüşü olduğu görüldü. Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda ilgili kesimlerin tespit ettiği komite tarafından yapılan 2024 yılı fındık rekolte çalışmalarında fındık üretimi yapan illerin 4’ünde rekolteler belirlendi. Fındıkta çotanak sayımı ile yapılan rekolte tahmin çalışmaları Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Artvin, Rize, Gümüşhane, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bolu, Bartın, Tokat ve Kastamonu illerinde belirlendi. Yapılan çalışmalarda Doğu Karadeniz’de en çok fındık üretimi yapılan Ordu ve Giresun’da rekoltenin yükseldiği görülürken, Batı Karadeniz’de ise Sakarya’da düştüğü tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda ilgili kesimlerin tespit ettiği komite tarafından her yıl çotanak sayımı ile yapılan rekolte tahmin çalışmalarına göre, Giresun’da 2023 yılında 91 bin 671 ton olan rekolte tahmini 2024 yılında 94 bin 8 ton, Ordu’da 2023 yılında 198 bin 838 tonunun 2024 yılında 202 bin 41 tona yükseldiği tespit edilirken, Batı Karadeniz’de en fazla fındık üretilen Sakarya’da ise 2023 yılında 100 bin 32 olan rekoltenin 2024 yılında 95 bin 864’e düştüğü tahmin edildi. Rekolte çalışmaları tamamlanan 14 ile göre ise tahmini rekolte 2023 yılında 717 bin 931 ton olarak belirlenirken, 2024 yılında ise tahmini rekolte 717 bin ton olarak tespiti yapıldı. Buna göre bir önceki yıla göre rekoltenin 80 bin ton düştüğü görüldü. Sinop, Kocaeli ve diğer illerde ise çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Giresun’da 2024 yılı fındık rekolte çalışmaları tamamlandı Haber

Giresun’da 2024 yılı fındık rekolte çalışmaları tamamlandı

Giresun’da 2024 yılı üretim sezonu öncesinde fındık rekolte tahmin çalışması tamamlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden koordinasyonunda 1 Temmuz tarihinde başlayan 2024 yılı fındıkta tahmini rekolte çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. Yapılan çalışmalarda Giresun’un orta ve yüksek kesimlerinde geçen yıla göre rekoltenin yüksek olduğu, sahil kesimlerinde ise beklenenin altında olduğu görüldü. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonunda Giresun Üniversitesi, Giresun Ticaret Borsası, FİSKOBİRLİK, Karadeniz İhracatçılar Birliği, Giresun Ziraat Odası, Fındık Araştırma Enstitüsü ve bazı ilgili kurumların temsilcilerinin yer aldığı rekolte tespit komisyonu çalışmalarının tamamladı.1 Temmuz tarihinde çotanak sayımıyla başlayan çalışmalar 15 Temmuz itibarıyla tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar Tarım ve Orman Bakanlığına iletildi ve önümüzdeki günlerde gerekli rakamsal açıklamalar yapılacaktır” denildi. Öte yandan geçen yıl Giresun fındık rekoltesi 92 bin ton olarak açıklanmış daha sonra ise rekolte 72 bin ton olarak revize edilmişti. 2024 yılında ise rekoltenin geçen yıla göre bir miktar yüksek olduğu ve 400 rakımın üzerinde fındık veriminin iyi olduğu, sahil kesimlerinde ise beklenenin altında olduğu tespit edildi.

Rekolte düşüklüğü fındık üreticisini zora soktu Haber

Rekolte düşüklüğü fındık üreticisini zora soktu

Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal, ülkemiz ekonomisi için önemli ihracat kaynağı olan fındığın esas sahipleri olan fındık üreticilerinin zor bir dönem geçirdiğini ileri sürdü. Serbest piyasada fındığın TMO’nun fiyatından yüksek gibi görünse de rekolte düşüklüğünden dolayı fındık üreticilerin maliyetlerini karşılayamadıklarını kaydeden Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal, “Tarım Bakanlığımızın açıklamış olduğu 2023 yılı fındık rekolte tahminine göre Toprak Mahsulleri Ofisi, fındık alım taban fiyatını kilogram başına 84 TL olarak belirlemiştir. Ancak hastalık, zararlı, aşırı yağış, aşırı sıcaklık gibi etkenler sebebiyle fındıkta büyük verim kayıplarıyla karşı karşıya kalınmış ve açıklanan rekolte tahmini ile gerçek rekoltenin arasında dağlar kadar fark oluşmuştur. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklamış olduğu 84 liralık fındık taban fiyatı da buna bağlı olarak oldukça düşük kalmıştır. Serbest piyasada fındık fiyatı bir miktar yükselmiş gibi gözükse de fiyatlar üreticinin yapmış olduğu masrafları bile karşılamamaktadır. Ayrıca bir gecede yaşanan 9-10 liralık düşüş dalgalanmaları sebepli fındık üreticilerinin panik satışları ile fiyatların çok daha aşağıya inme eğilimi göstermesi üreticilerimizi tedirgin etmektedir” dedi. "TMO fındık fiyatını güncellemeli" Üreticilerin fındık taban fiyatlarının güncellenmesi talebine de dikkat çeken Okusal, “Tüm bu durumlar dikkate alındığında Tarım Bakanlığımızın ve Toprak Mahsulleri Ofisimizin fındık alım taban fiyatlarını rekoltede gerçekleşen kaybın yüzde bazına karşılık gelecek şekilde yükselterek kilogram başına 110 TL dolaylarına getirmesi ile fiyatlarda istikrarın sağlanması, yeni üretim sezonu için bahçeye girip budama, kireç ve kışlık gübre uygulamaları yapacak zor durumda olan fındık üreticisinin bir nebze de olsa rahatlatılması, fındık üreticisi çiftçilerimiz adına talebimizdir” diye konuştu.

Tarım arazilerinin %85'inde fındık ekili Düzce'de hasat sürüyor Haber

Tarım arazilerinin %85'inde fındık ekili Düzce'de hasat sürüyor

Ekilebilir alanların yüzde 85'inde fındık yetiştirilen Düzce'de üreticiler, hasat işlemlerine devam ediyor. Kent genelinde 75 bin 121 hektar alana sahip tarım arazilerinin 63 bin 203 hektarında ekimi yapılan ve yörenin en önemli geçim kaynağı olan fındığın hasadı, rakımı düşük ve orta olan kesimlerde sürüyor. Ülke genelinde fındıkta alan olarak 6, üretim olarak ise 5. sırada yer alan kentte, bu yıl yağışların düzensizliği ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor. Hasadı devam eden fındık bahçelerini ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, çiftçilere, verim ve kalite kaybının önüne geçilmesi için hasat sonrasında harmanlama, depolama ve kurutma aşamalarında dikkat edecekleri noktaları anlatıyor. Uzun, AA muhabirine, dünya fındık üretiminde lider konumdaki Türkiye'nin bu alandaki en önemli üretim şehirlerinden birinin Düzce olduğunu belirtti. Fındığın, yörenin en önemli geçim kaynağı olduğunun altını çizen Uzun, "Bu nedenle hasadı, muhafazası ve pazarlaması çok önemli. İl Müdürlüğü olarak hasat zamanlarının tespitinde etkin rol almaktayız. Bu kapsamda kıyı kesimlerde 12 Ağustos, orta rakımlı kesimlerde 18 Ağustos'ta başlayan fındık hasadı, yüksek kesimlerde 26 Ağustos'ta başlayacak." dedi. "Toprak yüzeyinde ve nemli ortamda bekletmeyin" uyarısı Uzun, hasadın, fındık üretiminin önemli bir bölümünü oluşturduğuna dikkati çekerek, zamanından önce yapılan hasadın randıman ve kaliteyi düşürdüğünü vurguladı. Hasadı takip eden kurutma ve depolama aşamalarının doğru yapılmasının da üretim kaybının önüne geçilmesi açısından hayati önem taşıdığına değinen Uzun, "Hasadı yapılan fındıklarımız yüzde 12 nem oranının altına düşmeyecek şekilde kurutulup depolanmalıdır. Kısa süreli depolamaların 15, 20 derecelerde olmasına dikkat edilmeli, uzun süreli durumlarda ise 2 ila 4 derece sıcaklıkta depolanmasını tavsiye ediyoruz." diye konuştu. Uzun, çok fazla kurutulan fındığın içindeki ham madde ve yüksek düzeydeki doymamış yağ asitlerini etkilediğini, bunun da pazarlama ve depolama sürecine olumsuz yansıyacağını vurguladı. Çok güneşli ya da yağışlı günlerde fındığın üzerinin örtülmesi gerektiğini dile getiren Uzun, hasat ve kurutma işlemi esnasında çok fazla toprak yüzeyinde ya da nemli ortamda bekletilen fındıkta, dünya piyasasında "istenilmeyen özürlü ürün" olarak kabul edilen aflatoksin oluşumunun meydana gelebileceğini kaydetti. Uzun, bu sene mart ayında yaşanan don olayının fındığa verdiği zarardan dolayı rekoltede bir miktar düşüş beklediklerini aktararak, "Geçen sene 83 bin ton civarında olan rekoltemizin bu sene 70 bin tona gerilemesi beklenmektedir. Bu açıdan bakıldığında fındığın değerinde olması için üreticilerimize peyderpey pazara aktarmalarını tavsiye ediyoruz." ifadesini kullandı.

Aydemir: “Fındık 100 TL olmalı” Haber

Aydemir: “Fındık 100 TL olmalı”

Samsun Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, bölgenin önemli geçim kaynağı olan fındığın kilogram fiyatının 100 TL olması gerektiğini belirtti. Yoğun yaşanan yağışlar ve son 10 gündür aşırı sıcaklar nedeniyle açıklanan tahmini rekoltenin daha da altında bir rakam olabileceğini söyleyen Başkan Aydemir, “Türkiye genelinde tahmini rekolte 700 bin ton olarak açıklandı. Çarşamba ilçesinde 50 bin ton, Samsun genelinde ise 124 bin ton tahmin ediliyor. Benim kişisel görüşüm bu sene yoğun yağışların yaşanmasının ardından ve son 10 gündür aşırı sıcakların olmasından dolayı fındık rekoltesinde ve özellikle palaz dediğimiz fındıkta azalma olabilir. Açıklanan tahmini rekoltenin daha altında bir sayı olabilir. Bazı bahçelerde dökülmeler görülüyor. Bu da rekolteyi etkileyecektir. Tabii ki Çarşamba ilçesi, Karadeniz Bölgesi’nde fındık bakımından en büyük ilçelerinden biri olarak biliniyor” dedi. "Çiftçiler 100 TL olsun istiyor" Gübre ve mazot fiyatlarının artmasından dolayı üreticiyi, fındık satış fiyatının en az 100 TL olursa mutlu edeceğini vurgulayan Başkan Aydemir, “Girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından kaynaklı fındık fiyatının 100 TL civarında açıklanmasını bekliyoruz. Bu fiyat her ne kadar yüksek görünse de aynı zamanda işçi maliyetleri çok yüksek ve bunun yanı sıra gübre ve mazot fiyatları da çok arttı” şeklinde konuştu. “Erken toplanırsa aromasını tam alamaz” Bazı fındık tarlalarında erken toplanmaya başlandığına dikkat çeken Aydemir, “Fındık yaş toplanmamalı. Erken toplanırsa aromasını tam alamaz. Aynı zamanda kilo kaybı da yaşanır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Samsun genelinde orta kesim 12 - 15 Ağustos tarihlerinde, sahil kesimleri 19-25 Ağustos tarihlerinde ve yüksek kesimlerde ise 25-30 Ağustos tarihlerinde fındık toplamaya başlarlar ise hem kendi açılarından hem de fındığın kaliteli olması bakımından iyi olur” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.