TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fındık Üretimi

AGRONEWS - Fındık Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fındık Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim Haber

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim

Piyasada Fiyat Sabitliği TMO’nun alımları sonlandırmasının ardından serbest piyasada fiyatlar değişmedi. Fındık tüccarı Hasan Himtaş, 2024 yılı sonunda Levant fındığın 52 randımanına göre 132,5 TL’den işlem gördüğünü, ancak yeni yılın başlangıcında fiyatların 128 TL’ye düştüğünü belirtti. Himtaş, “Bu yıl fındık fiyatlarının Levant fındıkta 132,5 TL, yağlı fındıkta ise 142,5 TL seviyesinde olması bekleniyor. Ancak TEFE-TÜFE oranlarına göre 155-160 TL seviyelerine çıkma ihtimali de var” dedi. "Üreticiler İçin Fındığı Tutmanın Anlamı Kalmadı" Fındık tüccarı Hayrettin Karabulut ise fiyatlarda ciddi bir artış beklemediğini ifade ederek, “Fiyatlar 130 TL civarında seyredecek ve yeni sezona kadar dalgalanma 2-3 TL’yi geçmeyecek. Üreticilerin fındığı elde tutması şu an mantıklı değil” diye konuştu. Üreticilerin Beklentisi Yüksek Ama Belirsizlik Hakim Üretici Zekeriya Yıldız ise, fiyatların 2025 yılı ilerledikçe yükselebileceği beklentisini dile getirdi. Ancak şu an serbest piyasada böyle bir işaretin görülmediğini belirtti. Yıldız, “Fiyatların yükselmesi üreticiyi sevindirir, ancak serbest piyasada bunun gerçekleşeceğine dair bir emare yok” dedi. 2025 Fındık Piyasasında Kararsızlık TMO’nun alım durdurması sonrası oluşan serbest piyasa koşulları, fiyatların sabit kalmasına yol açarken, üreticiler ve tüccarlar arasında geleceğe dair farklı beklentiler gündemde. Fiyatların yükseleceği umudu sürse de piyasa dinamikleri belirsizliğini koruyor.

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı Haber

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Devam Ediyor Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca böceğiyle mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Tarımsal Daire Başkanlığı’na bağlı Vektörel Mücadele Şube Müdürlüğü, 23 Kasım 2024’te başlattığı ilaçlama çalışmalarıyla, 9 ilçede 9 ekip ve 18 personelle kahverengi kokarca böceğinin yoğun olduğu alanlarda mücadele ediyor. 205 Bin Litre İlaç Kullanıldı Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar 205 bin 75 litre ilaç kullanarak, 17 bin 655 nokta ve 1 milyon 312 bin 48 metrekarelik bir alanı ilaçladı. İlaçlama çalışmaları, böceğin kışlak yaşam alanlarında, depo, ahır, odunluk ve ambar gibi yerlerde yoğunlaşarak sürdürülüyor. Hedef Fındık Üretim Bölgeleri Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcayla daha yoğun zarar gören fındık ekili alanları belirleyerek, bu alanlarda öncelikli olarak ilaçlama yapılmasını sağladı. Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçeleri, en fazla zarar gören bölgeler olarak saptandı. 2025’te Feromon Tuzakları İle Mücadele Sürecek Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 2025’te Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, fındık bahçelerinde feromon tuzakları kullanarak mücadelesine devam edecektir. Bu yıl, 2 bin 550 adet feromon tuzağı alındı ve belirlenen noktalara yerleştirilecektir.

Fındık İhracatında Pazar Payı Düşüşü Endişe Yaratıyor Haber

Fındık İhracatında Pazar Payı Düşüşü Endişe Yaratıyor

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, Türkiye'nin fındık sektöründeki durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Son on yılda fındık ihracatından 20 milyar doların üzerinde döviz geliri elde edilmesine rağmen, ülkenin küresel pazar payının yüzde 80'lerden 60'lara gerilediğini belirtti. Şenocak, üreticinin bahçesinden koptuğuna dikkat çekerek, destekleme politikalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle iyi tarım uygulamalarıyla desteklenen üreticinin bahçesine dönmesi ve gelirinin artırılmasının önemini ifade etti. UFK Başkanı, farklı arazi yapılarına sahip üreticiler için farklı destekleme modelleri uygulanması gerektiğini savundu. Sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerde üretim yapanlar ile düz ovalarda geniş arazilerde üretim yapanların farklı şekillerde desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ekonomik zorluklar nedeniyle fındık üreticilerinin büyükşehirlere göç ettiğine değinen Şenocak, bu durumun kentlerdeki sorunları artırdığını söyledi. Doğru destekleme modeliyle üreticilerin kendi topraklarına dönmelerinin sağlanabileceğini ve bunun büyükşehirlerdeki çarpık yapılaşmayı da önleyebileceğini ifade etti. Şenocak, üreticilerin ürünlerinden elde edecekleri gelirle geçinebileceklerine inanmaları halinde, ata topraklarına geri dönüş yapabileceklerini ve sektörün yeniden canlanabileceğini sözlerine ekledi.

Kahverengi Kokarca Tehdidi: Fındık Üretiminde Yüzde 75 Kayıp Riski Haber

Kahverengi Kokarca Tehdidi: Fındık Üretiminde Yüzde 75 Kayıp Riski

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya fındık üretiminin yüzde 64'ünü gerçekleştiren Türkiye'nin karşı karşıya olduğu kahverengi kokarca tehdidine dikkat çekti. 2017'de Gürcistan'dan Borçka'ya yayılan zararlı, bugün tüm Karadeniz Bölgesi'nde tarımsal üretimi tehdit ediyor. Geçen yıl fındıktaki zararın yüzde 25'e ulaştığını belirten Bayraktar, randımanda yüzde 30-35 düşüş ve küflü-çürük oranlarında yüzde 40'a varan artış yaşandığını açıkladı. Tedbir alınmaması durumunda bu oranın yüzde 50-75'e çıkabileceği ve yıllık 2 milyar doların üzerindeki ihracat gelirinin risk altına girebileceği uyarısında bulundu. Bakanlığın 2023-2025 yıllarını kapsayan Kahverengi Kokarca Eylem Planı kapsamında bölgede 3 bin 500'e yakın feromon tuzak dağıtıldı ve 35 ilde 207 bin 286 samuray arısı doğaya salındı. Bayraktar, bu çalışmaların artırılması gerektiğini vurguladı. Sadece fındıkta değil, 300'den fazla üründe zarara yol açan kahverengi kokarca ile mücadelede tüm kurumların işbirliği yapması gerektiğini belirten Bayraktar, üreticilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve biyolojik mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi çağrısında bulundu. Nisan ayından itibaren tarım alanlarına yayılan zararlıyla mücadelede hem kimyasal hem de biyolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.