TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fıstık Hasadı

AGRONEWS - Fıstık Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fıstık Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Diyarbakır fıstığında hasat: Üretici rekolteden memnun Haber

Diyarbakır fıstığında hasat: Üretici rekolteden memnun

150 dönümde hasat yapan üretici, verimden geçen seneye göre memnun. Diyarbakır ekonomisine katkı sağlayan fıstık, Çınar ilçesinde yaygınlaşmaya devam ediyor. İlçede bin dönüme yakın fıstık ağacı dikimi oluştu. Bunun 150 dönümünde hasat süreci devam ediyor. Fıstık üreticisi Mehmet Salih Arzu, İHA muhabirine, yaklaşık 35 yıldır bu işi yaptıklarını söyledi. Ellerinde şu anda 150 dönüm fıstık olduğunu belirten Arzu, yeni yapmış oldukları bahçeleri de olduğunu ifade etti. Fıstığı Diyarbakır’da yaygınlaştırmak adına yeni bahçeler yaptıklarını aktaran Arzu, “Son 3 yıldır Çınar’da bin dönüme yakın arazi yapılmaya başlandı. Eski bahçeler ise 300-400 dönüm var. Şu anda ise 150 dönümde hasat yapıyoruz. 3 gündür hasat yapıyoruz. Verim, geçen seneye nazaran iyi. Dönüme ortalama 100-150 kilo alınıyor. Bu da ağaç başına 7 ila 10 kilo arasında” dedi. “Sıkıntı yaşıyoruz. Hasadı yaptıktan sonra mecbur olarak Gaziantep’e gönderiyoruz. Gaziantep’e gönderdiğimizde de elimizdeki fıstığı istedikleri fiyata bırakıp geliyoruz” diyen Arzu, şöyle konuştu: “Çünkü burada elimizde eleme, paketleme tesisi olmadığı için toplayıp oraya götürüyoruz. Orada imkanlar var, kurutma tesisi var. Burada böyle bir şey olsaydı fıstığı ucuza vermezdik. Fıstığı yaygınlaştırmak açısında bölgede yeni yeni bahçeler yaptık. Gaziantep fıstığı değil de neden Diyarbakır fıstığı olmasın.” “Bilinçsiz bir işçiyle toplarsanız bu ağaca zarar veriyor” Çorak ve verim alamadıkları arazilerinin çok olduğunu kaydeden Arzu, “Bunları değerlendirmek açısından fıstığı yaygınlaştırmak güzel bir şey. Bölgede yaygın olmadığı için fıstık hasadını da bilen kişilerin yapması lazım. O yüzden işçileri de Şanlıurfa’dan getirtiyoruz. Çünkü bilinçli işçilik yapılıyor. Bu bilinçli işçilik demek gelecek senenin verimini etkileyecek şekilde yapılıyor. Bilinçsiz bir işçiyle toplarsanız bu ağaca zarar veriyor. Günde ortalama 30-35 işçi çalışıyor. Bu hasat 3-4 gün sürecek. Kalite olarak Şanlıurfa ve Siirt’ten daha kaliteli olduğunu biliyoruz. Burada hem Siirt, hem de Şanlıurfa türü fıstık var. Yakın bölgelerden aldığımız aşılamalar ile bu bahçeler oluşuyor” diye konuştu.

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti Haber

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti

Antep fıstığı üreticisi Mahmut Akkılıç, yörede üretilen fıstığın geleneksel yöntemlerle işlenmesinden doğan zorlukların aşılması amacıyla ilçeye bağlı Fıstıklı Mahallesi'nde 4 bin 800 metrekare alan üzerinde tesis kurdu. Daha önce toplanmasından kurutulmasına kadar tüm aşamalarında insan gücünün kullanıldığı ürünün işlenmesinde bu işletme sayesinde modern süreçlere geçildi. "Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk" Akkılıç, AA muhabirine, çocukluğundan beri ailesiyle fıstık yetiştirdiklerini söyledi. Tesisi kurmadan önce fıstıkları geleneksel yöntemlerle toplayıp işlediklerini ve bunun çok zahmetli olduğunu belirten Akkılıç, şöyle devam etti: "Fıstık yaşken bozulan bir ürün. Erken işlenmesi gerekiyor. Ağaçtan toplanıp işlenmesi bizim için zahmetli oluyordu. Bir günde yaklaşık 18 saatimizi alıyordu. Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk. Bütün işlemi elle yapıyorduk. Ürettiğimiz fıstık miktarı artınca bu işlem gücümüzü aştı ve işçi tutmak zorunda kaldık. Bu bizim için maddi kayıptı." Sürecin zahmetli olması dolayısıyla çoğu zaman ürünlerini yaşken satmak zorunda kaldıklarını, bunun da az kazanmalarına yol açtığını dile getiren Akkılıç, bu sebeple fıstık işleme tesisi kurmaya karar verdiğini söyledi. Tesiste hem kendisinin hem de yöre çiftçisinin ürünlerinin işlendiğini ifade eden Akkılıç, ürünlerin burada çöplerinden ve dış kabuklarından ayrıldığını, boş ve dolu ayırma ve kurutma gibi işlemlerden geçirildiğini anlattı. Tesiste yaklaşık 4 ay süren sezon boyunca 25 kişiyi istihdam ettiğini belirten Akkılıç, "Bu yıl 300 ton fıstığı işledim, 1000 üreticiye hizmet verdim. Ürünün alımı, satımı ve işlemesinde üreticilere yardımcı olduk. Tesisle, geleneksel olarak yaptığımız uygulamadan modern yönteme geçtik." dedi. Akkılıç, tesisi özellikle fıstık için kurduğunu fakat ilçede badem üretiminin de artmasıyla bu ürün için de makineler aldığını ifade ederek, fıstığın ardından bademe başlayacağını ve bu yıl yaklaşık 300 ton badem işlemeyi öngördüğünü söyledi. Başarı Mahallesi'nde 40 yıldır fıstık üretimi yapan 73 yaşındaki Sabri Arıtürk de bahçesinde 120 ağacının olduğunu söyledi. İlçelerinde tesis kurulmadan önce fıstık işlemenin çok zahmetli olduğunu belirten Arıtürk, "Topladığımız fıstıkları evde suya dökerdik. Daha sonra torbaya koyar ayakla çiğnerdik. Fıstıklar bu işlemle soyulduktan sonra tekrar suya bırakıp ayıklama yapardık ve brandalara sererdik. Şimdi tesise götürüyoruz. Kolaylıkla hem soydurabiliyoruz hem de satabiliyoruz. İhtiyacı olan üreticiler fıstığını satıyor, ihtiyacı olmayanlar ise bekletiyor." diye konuştu. Eğil ilçesinden kabuklu badem getiren Ahmet Esin de yaklaşık 800 ağacının olduğunu, kabuklu bademi kırıp içini çıkarmak için tesisten istifade ettiğini dile getirdi.

Şanlıurfa’da modern fıstık tesisleri kuruluyor Haber

Şanlıurfa’da modern fıstık tesisleri kuruluyor

Birecik OSB Bölgesi’nde bulunan ve ağızları tatlandıran fıstıkların kavrulmasından, paketlenmesine kadar birçok işlemin gerçekleştirileceği entegre tesis 2 buçuk dönüm kapalı alanda hizmet sunacak. Yaklaşık 30 milyon fıstık ağacı ile yılda ortalama 100 bin ton kabuklu fıstık üretimiyle lider konumdaki Şanlıurfa’da fıstık tesislerinin sayısı her geçen gün artıyor. 2022 yılında Ocak-Haziran döneminde 91 ülkeye 111 milyon 456 dolarlık fıstık ihracatı yapan şehrin Birecik OSB Bölgesi’nde bulunan ve iş adamı Mehmet Mustafa Gürban’a ait kurulacak entegre tesis de bu ihracata önemli destek sağlayacak. 10 dönüm üzerinde 2 buçuk dönüm kapalı alanda bulunan entegre tesiste fıstık kavlatma, çıtlatma, kavurma ve paketleme işlemleri yapılıyor. Ülkenin birçok yerinde vatandaşların ağzını tatlandıran fıstıkların satışa hazır hale getirildiği tesiste 200 e yakın mevsimlik 50 çalışan sabit olmak üzere Şanlıurfa Birecik ve Gaziantep Nizip’ten istihdam edilmesi hedefleniyor. Tatlıdan yemeğe, çikolatadan çerezlere kadar hemen her alanda Türk mutfağının değişilmez lezzetleri arasında yer alan ve ‘yeşil altın’ olarak nitelendirilen fıstık, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da rağbet görüyor. Öte yandan, Birecik OSB yatırımcıların tercih ettiği bölgeler arasında yerini alıyor. Bu bağlamda Mustafa Gürban, entegre fıstık tesisinin yanına 2 buçuk dönümlük bir alana zeytinyağı fabrikası da kuruyor. Baharat ve kuru gıdanın da bulunacağı fabrikanın yapım aşaması sürüyor.

Fıstığın başkentinde hasat heyecanı Haber

Fıstığın başkentinde hasat heyecanı

Yaklaşık 1 milyon 600 bin dekarlık alanda 22 milyonu aşkın ağaçtan fıstık üretimi gerçekleştiriliyor. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Bozova ilçesine bağlı Avlak Mahallesi’nde fıstık hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. Vali Şıldak, fıstık ağaçlarını inceleyerek, işçilerle birlikte hasat yaptı. Toplanan fıstıkları dallarından ayırmak için elekten geçiren Vali Şıldak, fıstık tesisini de gezerek, üretim aşamasını inceledi. Türkiye’nin fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 40’ının Şanlıurfa’dan karşılandığının altını çizen Vali Şıldak, “Bozova ilçemize gelerek bir fıstık bahçesinde üretimin bütün aşamalarını görme fırsatı bulduk. Üretim esnasında hasadın yapılması ve işletmede bunun kabuğundan ayıklanıp artık işlemeye hazır hale getirilmesindeki süreçleri gördük” dedi. "Ürün kalitesi ve miktarını arttırmak için çaba göstereceğiz" Fıstık üretiminin zor ve zahmetli bir süreç olduğunu belirten Vali Şıldak, “Fıstığın verimliliğinin arttırılması ve fıstık tarımının yaygınlaştırılması, daha uygun şartlarda yapılabilmesi ve birim dekar başına alınan ürünün miktarının arttırılıp kalitesinin yükseltilebilmesi için İl Tarım Müdürlüğümüz çerçevesinde bir çalışma da yürüteceğiz” ifadelerini kullandı. Fıstık üretiminden geçimini sağlayan çiftçilerin refah seviyelerinin de yükseltilebilmesi için çalışmalar yapılacağını kaydeden Vali Şıldak, “Bu çerçevede Şanlıurfa’da fıstıktan geçimini sağlayan, fıstık üretimiyle meşgul olan bütün çiftçilerimizin refah seviyesinin arttırılması ve elde ettikleri gelirin yükseltilmesi için çaba göstereceğiz. Çünkü burada gördük ki hakikaten üreticimiz, çiftçimiz bu işin tarımını en iyi şartlarda gerçekleştiriyor. Tarım teşkilatımız da desteğini esirgemeyerek ilaçlama, gübreleme ve verim arttırıcı yenilikler için çalışmalarını sürdürecek. Bütün üreticilerimize bol bereketli kazançlar diliyoruz” diye konuştu. Vali Şıldak’a ziyaretlerinde Bozova Kaymakamı Halil İbrahim Yeşilyurt ve İl Tarım ve Orman Müdürü Halil Şıtıl eşlik etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.