TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fıstık Üretimi

AGRONEWS - Fıstık Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fıstık Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Büyükşehir boz kavlak fıstığın alımına başladı Haber

Gaziantep Büyükşehir boz kavlak fıstığın alımına başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, boz kavlak fıstığın alımına başlandığını duyurarak, fıstığın stokçuların inisiyatifine bırakılmadığını, lisanlı depoculuk ile değerini koruduğunu belirtti. Şehir ekonomisinin önemli bir ürünü olan Antep fıstığının değerini koruması ve üreticinin maddi açıdan zarar görmemesi için Başkan Fatma Şahin’in müjdelediği baklavalık boz kavlak fıstığın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketler aracılığıyla alımına başlandı. Hasat öncesi ve hasat zamanı saha çalışmalarına bizzat katılarak çiftçilerin önerileri doğrultusunda büyükşehir belediyesinin başlattığı çalışma ile çiftçinin emeği korunacak. Alımı yapılan fıstıklar lisanlı depolarda korunacak Gaziantep Ticaret Borsası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı iş birliğinde kurulan Antep fıstığı Lisanslı Depoları’nı ziyaret eden Başkan Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan fıstıkların bu tesiste korunacağını belirtti. “Tesis üreticiye nakliye, depo ve analiz desteği sağlıyor” Lisanslı depoculuk kapsamında alınan fıstıklar analizler yapılarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde saklanıyor. Devlet garantisi altında hizmet veren tesis üreticilere nakliye, depo ve analiz destekleri sağlıyor. Türkiye’de fıstık alanında bir ilk olan tesisin özellikleri hakkında bilgi alan Başkan Şahin, “Ürünlerin hasat zamanı çiftçimizin elindeki fıstık alınıyor değer zamanı, çiftçi ne zaman isterse satılıyor. Hiçbir stokçunun inisiyatifine bırakılmıyor” diyerek planlamanın avantajlarından bahsetti. “Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun” Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada aylardır fıstık üreticisi ile sahada çalıştıklarını ve ihtiyaçlar doğrultusunda destekleri belirlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi çiftçinin bugün de yanında ve elimizden geleni takım ruhu ve Gaziantep Modeli ile çalışıyoruz. Bunun sonunda çiftçinin zor şartlarda elde ettiği ürün değerini kaybetmeden değerini koruyor. Maliyetler düşüyor ve ücretsiz yapılan desteklerle çiftçimizin kar marjını arttırıyor ve fıstığın hak ettiği değere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu mantıkla çalışmamızı tamamladık. Aylardır fıstık üreticimizle beraber sahada çalıştık. Onlar ne istiyorsa kararları aldık. Dün itibariyle boz kavlak fıstığı almaya başladık. Yüksek bir memnuniyetin olduğunu görüyoruz. Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun. Bu yıl var yılı bereket yılı. Sonunda fıstık üreticimiz emeğinin hakkını alacak. Alımlar devam edecek, lisanlı depoculuk sistemiyle çiftçimizi, köylümüzü korumuş olacağız. Bizim açımızdan baklavalık olan boz kavlak fıstığı almak çok önemli bir karardı” dedi. “Lisanslı depoculuk çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünü değerinde satabilmesini sağlıyor” Konuşmasında lisanslı depoculuk faaliyetinin çiftçiye sağladığı avantajlar üzerinde duran Başkan Fatma Şahin, “Yeni bir döneme geçtik. Yeni dönemde lisanslı depoculuk çok önemliydi. Antep fıstığı bizim yeşil altınımız. Banka ne ise lisanslı depoculukta bir banka sistemi görüyor. Çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünü değerinde satılmasını sağlıyor. Tarım Kredi Kooperatifi ile beraber çalışıldı. Bu modelde stopaj yok nakliye ve laboratuvar desteği var. Gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randıman ortalamaları alınıyor. Bunların hepsi göz önünde tutularak fıstığın kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçimiz onay verdiğinde alınıyor, çuvallanıyor ve depolanıyor. Burada yıl boyunca altının bankada durması gibi çiftçimizin ihtiyacı olduğunda istediği zaman istediği şekilde malını alabiliyor. Bu sistemle fıstıkta şu anda yaşanan sorunları çözmek için büyük bir ilaç oldu” diye konuştu.

Diyarbakır fıstığında hasat: Üretici rekolteden memnun Haber

Diyarbakır fıstığında hasat: Üretici rekolteden memnun

150 dönümde hasat yapan üretici, verimden geçen seneye göre memnun. Diyarbakır ekonomisine katkı sağlayan fıstık, Çınar ilçesinde yaygınlaşmaya devam ediyor. İlçede bin dönüme yakın fıstık ağacı dikimi oluştu. Bunun 150 dönümünde hasat süreci devam ediyor. Fıstık üreticisi Mehmet Salih Arzu, İHA muhabirine, yaklaşık 35 yıldır bu işi yaptıklarını söyledi. Ellerinde şu anda 150 dönüm fıstık olduğunu belirten Arzu, yeni yapmış oldukları bahçeleri de olduğunu ifade etti. Fıstığı Diyarbakır’da yaygınlaştırmak adına yeni bahçeler yaptıklarını aktaran Arzu, “Son 3 yıldır Çınar’da bin dönüme yakın arazi yapılmaya başlandı. Eski bahçeler ise 300-400 dönüm var. Şu anda ise 150 dönümde hasat yapıyoruz. 3 gündür hasat yapıyoruz. Verim, geçen seneye nazaran iyi. Dönüme ortalama 100-150 kilo alınıyor. Bu da ağaç başına 7 ila 10 kilo arasında” dedi. “Sıkıntı yaşıyoruz. Hasadı yaptıktan sonra mecbur olarak Gaziantep’e gönderiyoruz. Gaziantep’e gönderdiğimizde de elimizdeki fıstığı istedikleri fiyata bırakıp geliyoruz” diyen Arzu, şöyle konuştu: “Çünkü burada elimizde eleme, paketleme tesisi olmadığı için toplayıp oraya götürüyoruz. Orada imkanlar var, kurutma tesisi var. Burada böyle bir şey olsaydı fıstığı ucuza vermezdik. Fıstığı yaygınlaştırmak açısında bölgede yeni yeni bahçeler yaptık. Gaziantep fıstığı değil de neden Diyarbakır fıstığı olmasın.” “Bilinçsiz bir işçiyle toplarsanız bu ağaca zarar veriyor” Çorak ve verim alamadıkları arazilerinin çok olduğunu kaydeden Arzu, “Bunları değerlendirmek açısından fıstığı yaygınlaştırmak güzel bir şey. Bölgede yaygın olmadığı için fıstık hasadını da bilen kişilerin yapması lazım. O yüzden işçileri de Şanlıurfa’dan getirtiyoruz. Çünkü bilinçli işçilik yapılıyor. Bu bilinçli işçilik demek gelecek senenin verimini etkileyecek şekilde yapılıyor. Bilinçsiz bir işçiyle toplarsanız bu ağaca zarar veriyor. Günde ortalama 30-35 işçi çalışıyor. Bu hasat 3-4 gün sürecek. Kalite olarak Şanlıurfa ve Siirt’ten daha kaliteli olduğunu biliyoruz. Burada hem Siirt, hem de Şanlıurfa türü fıstık var. Yakın bölgelerden aldığımız aşılamalar ile bu bahçeler oluşuyor” diye konuştu.

Siirt fıstığının aşılama dönemi başladı Haber

Siirt fıstığının aşılama dönemi başladı

Siirt’te fıstık ağaçlarını aşılama dönemi Haziran ayı itibari ile başladı. Menengiç ağaçlarının aşılanarak "Yeşil altın" olarak tabir edilen fıstığa dönüştürülme döneminde, fıstıkçılar ağaçlarını aşılamaya devam ediyor. Her yıl haziran ve temmuz aylarında aşılanan fıstık, Siirt’e ekonomik açıdan büyük kazançlar sağlıyor. Fıstık üretiminin daha verimli olabilmesi için Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce aşı çalışmalarına başlandı. Ağaçların gelişmişlik durumları dikkate alınarak aşılama yapıldığını belirten Ziraat Mühendisi Abdülhamit Kireç, aşılama döneminin genel olarak Antep fıstığı çeşitlerinde aşılama sürecinin yapıldığı bir dilim olduğunu söyledi. Haziran ile temmuz ayları arasında gerçekleştirildiğini belirten Kireç, "Siirt fıstığında da ’T’ göz aşısı dediğimiz aşı çeşidi uygulanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlara baktığımızda özellikle aşı kaleminin iyi bir çeşitten olması gerekmektedir. İlimiz genelinde Siirt çeşidi kullanmaktadır. Tabii aşı kaleme alınırken hastalıklara dikkat edilmesi gerekiyor. Aşılamanın yapıldığı saatte önemlidir. Havanın serin saatleri tercih edilmelidir. Ya sabah veya akşam 16.00 ile 17.00’den sonra yapılmalıdır. Tabi sabah saatlerinde yapılması aşının tutma oranını arttıracaktır’’ dedi. İyi bir çeşitten aşılama yapıldığı taktirde verim sürecinde, aşı yapılan çeşitten yana verim ve kalite elde edileceğini aktaran Kireç, "Şu anda da tavsiye ettiğimiz bıttım anacından dikim yapılıyor. Ardından kalem kanalına geldiği vakit aşısı yapılır. Eğer yapılmazsa ne olur? O anaçtan ne geleceği belli olmayan bir çeşit gelir. Yani muhtemelen de büyük ihtimal küçük taneli ya da melengiç veya bıttım olabilir. Çöğür meyve gelir, kalitesiz ve üretime değmeyen bir mahsul gelecektir’’ şeklinde konuştu. Göz aşısı denilen "T" göz aşısı yapılarak daha önceden çeşidi bilinen bir ağaçtan aşı kalemi alındığını aktaran Kireç, "Ondaki doku örneği anaca T göz aşısı yöntemiyle anaçta yarık açılır. Aşı kaleminden göz sağlıklı bir şekilde çıkartılır ve birleştirmeleri sağlanır ve ardından aşı bandıyla bağlanır. Birkaç hafta içerisinde aşının tutup tutmadığı belli olmaktadır. Bazıları durgun bir sürece girebilmektedir. Bir sonraki yılda atabilmektedir. Tabi bu aşı yapıldıktan sonra izlendiği vakit görülebilir’’ ifadelerinde bulundu.

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti Haber

Kırsalda kurulan fıstık işleme tesisi üreticinin yükünü hafifletti

Antep fıstığı üreticisi Mahmut Akkılıç, yörede üretilen fıstığın geleneksel yöntemlerle işlenmesinden doğan zorlukların aşılması amacıyla ilçeye bağlı Fıstıklı Mahallesi'nde 4 bin 800 metrekare alan üzerinde tesis kurdu. Daha önce toplanmasından kurutulmasına kadar tüm aşamalarında insan gücünün kullanıldığı ürünün işlenmesinde bu işletme sayesinde modern süreçlere geçildi. "Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk" Akkılıç, AA muhabirine, çocukluğundan beri ailesiyle fıstık yetiştirdiklerini söyledi. Tesisi kurmadan önce fıstıkları geleneksel yöntemlerle toplayıp işlediklerini ve bunun çok zahmetli olduğunu belirten Akkılıç, şöyle devam etti: "Fıstık yaşken bozulan bir ürün. Erken işlenmesi gerekiyor. Ağaçtan toplanıp işlenmesi bizim için zahmetli oluyordu. Bir günde yaklaşık 18 saatimizi alıyordu. Ağaçtan topladığımız fıstıkları çöplerinden elle ayıklıyorduk. Bütün işlemi elle yapıyorduk. Ürettiğimiz fıstık miktarı artınca bu işlem gücümüzü aştı ve işçi tutmak zorunda kaldık. Bu bizim için maddi kayıptı." Sürecin zahmetli olması dolayısıyla çoğu zaman ürünlerini yaşken satmak zorunda kaldıklarını, bunun da az kazanmalarına yol açtığını dile getiren Akkılıç, bu sebeple fıstık işleme tesisi kurmaya karar verdiğini söyledi. Tesiste hem kendisinin hem de yöre çiftçisinin ürünlerinin işlendiğini ifade eden Akkılıç, ürünlerin burada çöplerinden ve dış kabuklarından ayrıldığını, boş ve dolu ayırma ve kurutma gibi işlemlerden geçirildiğini anlattı. Tesiste yaklaşık 4 ay süren sezon boyunca 25 kişiyi istihdam ettiğini belirten Akkılıç, "Bu yıl 300 ton fıstığı işledim, 1000 üreticiye hizmet verdim. Ürünün alımı, satımı ve işlemesinde üreticilere yardımcı olduk. Tesisle, geleneksel olarak yaptığımız uygulamadan modern yönteme geçtik." dedi. Akkılıç, tesisi özellikle fıstık için kurduğunu fakat ilçede badem üretiminin de artmasıyla bu ürün için de makineler aldığını ifade ederek, fıstığın ardından bademe başlayacağını ve bu yıl yaklaşık 300 ton badem işlemeyi öngördüğünü söyledi. Başarı Mahallesi'nde 40 yıldır fıstık üretimi yapan 73 yaşındaki Sabri Arıtürk de bahçesinde 120 ağacının olduğunu söyledi. İlçelerinde tesis kurulmadan önce fıstık işlemenin çok zahmetli olduğunu belirten Arıtürk, "Topladığımız fıstıkları evde suya dökerdik. Daha sonra torbaya koyar ayakla çiğnerdik. Fıstıklar bu işlemle soyulduktan sonra tekrar suya bırakıp ayıklama yapardık ve brandalara sererdik. Şimdi tesise götürüyoruz. Kolaylıkla hem soydurabiliyoruz hem de satabiliyoruz. İhtiyacı olan üreticiler fıstığını satıyor, ihtiyacı olmayanlar ise bekletiyor." diye konuştu. Eğil ilçesinden kabuklu badem getiren Ahmet Esin de yaklaşık 800 ağacının olduğunu, kabuklu bademi kırıp içini çıkarmak için tesisten istifade ettiğini dile getirdi.

Şanlıurfa’da modern fıstık tesisleri kuruluyor Haber

Şanlıurfa’da modern fıstık tesisleri kuruluyor

Birecik OSB Bölgesi’nde bulunan ve ağızları tatlandıran fıstıkların kavrulmasından, paketlenmesine kadar birçok işlemin gerçekleştirileceği entegre tesis 2 buçuk dönüm kapalı alanda hizmet sunacak. Yaklaşık 30 milyon fıstık ağacı ile yılda ortalama 100 bin ton kabuklu fıstık üretimiyle lider konumdaki Şanlıurfa’da fıstık tesislerinin sayısı her geçen gün artıyor. 2022 yılında Ocak-Haziran döneminde 91 ülkeye 111 milyon 456 dolarlık fıstık ihracatı yapan şehrin Birecik OSB Bölgesi’nde bulunan ve iş adamı Mehmet Mustafa Gürban’a ait kurulacak entegre tesis de bu ihracata önemli destek sağlayacak. 10 dönüm üzerinde 2 buçuk dönüm kapalı alanda bulunan entegre tesiste fıstık kavlatma, çıtlatma, kavurma ve paketleme işlemleri yapılıyor. Ülkenin birçok yerinde vatandaşların ağzını tatlandıran fıstıkların satışa hazır hale getirildiği tesiste 200 e yakın mevsimlik 50 çalışan sabit olmak üzere Şanlıurfa Birecik ve Gaziantep Nizip’ten istihdam edilmesi hedefleniyor. Tatlıdan yemeğe, çikolatadan çerezlere kadar hemen her alanda Türk mutfağının değişilmez lezzetleri arasında yer alan ve ‘yeşil altın’ olarak nitelendirilen fıstık, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da rağbet görüyor. Öte yandan, Birecik OSB yatırımcıların tercih ettiği bölgeler arasında yerini alıyor. Bu bağlamda Mustafa Gürban, entegre fıstık tesisinin yanına 2 buçuk dönümlük bir alana zeytinyağı fabrikası da kuruyor. Baharat ve kuru gıdanın da bulunacağı fabrikanın yapım aşaması sürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.