TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fıstık Üretimi

AGRONEWS - Fıstık Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fıstık Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Silopi’de Yer Fıstığı İşleme Tesisi Kuruldu Haber

Silopi’de Yer Fıstığı İşleme Tesisi Kuruldu

Silopi’de, Türkiye’nin önemli yer fıstığı üretim merkezlerinden biri olarak konumunu güçlendiren yeni bir eleme ve paketleme tesisi kuruldu. 100 bin dekarlık alanda yapılan üretimle 36 bin 353 ton yer fıstığı elde edilen ilçede, yeni tesisin bölge ekonomisine önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Türkiye’nin İlk Üç Üretim Merkezi Arasında Silopi’de 2020 yılı itibarıyla yer fıstığı üretim alanı genişleyerek Türkiye’deki ilk üç üretici il arasına girdi. 2024 yılında ise Türkiye genelinde 576 bin 419 dekarlık üretim alanında 246 bin 796 ton yer fıstığı üretilirken, Silopi bu üretimin 100 bin dekarında 36 bin 353 tonluk kısmını gerçekleştirdi. Bölgesel Üretime Katkı Sağlayacak Habur Sınır Kapısı yakınlarında kurulan tesis, ilk etapta 30’u kadın olmak üzere 85 kişiye istihdam sağladı. Uzun vadede bu sayının 150-200 kişiye çıkarılması hedefleniyor. İş adamı Senan İdin tarafından kurulan tesis, günlük 100 ton işleme kapasitesine sahip. Tesis müdürü Mehmet Salih Üzen, "2024 yılında 20 bin ton yer fıstığını çeşitli aşamalardan geçirerek satışa sunduk. Bu yıl hedefimiz, bölgedeki üretimin yüzde 50’sini kendi fabrikamızda işleyerek Türkiye geneline dağıtmak. Ayrıca, katma değerli ürünler geliştirerek ihracat için önemli adımlar atıyoruz. Özellikle yer fıstığı ezmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz" dedi. Kadın İstihdamı Artıyor Tesisin kadın çalışanlarından Zeynep Dündar, daha önce okul masraflarını karşılamak için şehir dışına çalışmaya gittiklerini belirterek, "Kadınlar için Silopi’de böyle büyük yatırımların olması bizim için büyük bir fırsat. Kendi memleketimizde iş imkânı buluyoruz ve aile bütçemize katkı sağlıyoruz" dedi. Tesis personel şefi Dahil Hacı ise, fabrikanın Türkiye’de en büyük yer fıstığı işleme tesisi olduğunu belirterek, "Amacımız, Silopi yer fıstığını dünya çapında tanıtmak ve tüketicilere en kaliteli ürünü sunmak" ifadelerini kullandı. Silopi'deki bu yeni tesis, hem üreticilere hem de bölge halkına ekonomik fırsatlar sunarak yer fıstığı sektöründe önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

Gaziantep Büyükşehir boz kavlak fıstığın alımına başladı Haber

Gaziantep Büyükşehir boz kavlak fıstığın alımına başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, boz kavlak fıstığın alımına başlandığını duyurarak, fıstığın stokçuların inisiyatifine bırakılmadığını, lisanlı depoculuk ile değerini koruduğunu belirtti. Şehir ekonomisinin önemli bir ürünü olan Antep fıstığının değerini koruması ve üreticinin maddi açıdan zarar görmemesi için Başkan Fatma Şahin’in müjdelediği baklavalık boz kavlak fıstığın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketler aracılığıyla alımına başlandı. Hasat öncesi ve hasat zamanı saha çalışmalarına bizzat katılarak çiftçilerin önerileri doğrultusunda büyükşehir belediyesinin başlattığı çalışma ile çiftçinin emeği korunacak. Alımı yapılan fıstıklar lisanlı depolarda korunacak Gaziantep Ticaret Borsası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı iş birliğinde kurulan Antep fıstığı Lisanslı Depoları’nı ziyaret eden Başkan Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan fıstıkların bu tesiste korunacağını belirtti. “Tesis üreticiye nakliye, depo ve analiz desteği sağlıyor” Lisanslı depoculuk kapsamında alınan fıstıklar analizler yapılarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde saklanıyor. Devlet garantisi altında hizmet veren tesis üreticilere nakliye, depo ve analiz destekleri sağlıyor. Türkiye’de fıstık alanında bir ilk olan tesisin özellikleri hakkında bilgi alan Başkan Şahin, “Ürünlerin hasat zamanı çiftçimizin elindeki fıstık alınıyor değer zamanı, çiftçi ne zaman isterse satılıyor. Hiçbir stokçunun inisiyatifine bırakılmıyor” diyerek planlamanın avantajlarından bahsetti. “Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun” Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada aylardır fıstık üreticisi ile sahada çalıştıklarını ve ihtiyaçlar doğrultusunda destekleri belirlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi çiftçinin bugün de yanında ve elimizden geleni takım ruhu ve Gaziantep Modeli ile çalışıyoruz. Bunun sonunda çiftçinin zor şartlarda elde ettiği ürün değerini kaybetmeden değerini koruyor. Maliyetler düşüyor ve ücretsiz yapılan desteklerle çiftçimizin kar marjını arttırıyor ve fıstığın hak ettiği değere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu mantıkla çalışmamızı tamamladık. Aylardır fıstık üreticimizle beraber sahada çalıştık. Onlar ne istiyorsa kararları aldık. Dün itibariyle boz kavlak fıstığı almaya başladık. Yüksek bir memnuniyetin olduğunu görüyoruz. Çiftçilerimiz bizim yaptığımız çalışmalardan ziyadesiyle memnun. Bu yıl var yılı bereket yılı. Sonunda fıstık üreticimiz emeğinin hakkını alacak. Alımlar devam edecek, lisanlı depoculuk sistemiyle çiftçimizi, köylümüzü korumuş olacağız. Bizim açımızdan baklavalık olan boz kavlak fıstığı almak çok önemli bir karardı” dedi. “Lisanslı depoculuk çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünü değerinde satabilmesini sağlıyor” Konuşmasında lisanslı depoculuk faaliyetinin çiftçiye sağladığı avantajlar üzerinde duran Başkan Fatma Şahin, “Yeni bir döneme geçtik. Yeni dönemde lisanslı depoculuk çok önemliydi. Antep fıstığı bizim yeşil altınımız. Banka ne ise lisanslı depoculukta bir banka sistemi görüyor. Çiftçimizin zor şartlarda elde ettiği ürünü değerinde satılmasını sağlıyor. Tarım Kredi Kooperatifi ile beraber çalışıldı. Bu modelde stopaj yok nakliye ve laboratuvar desteği var. Gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randıman ortalamaları alınıyor. Bunların hepsi göz önünde tutularak fıstığın kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçimiz onay verdiğinde alınıyor, çuvallanıyor ve depolanıyor. Burada yıl boyunca altının bankada durması gibi çiftçimizin ihtiyacı olduğunda istediği zaman istediği şekilde malını alabiliyor. Bu sistemle fıstıkta şu anda yaşanan sorunları çözmek için büyük bir ilaç oldu” diye konuştu.

Diyarbakır fıstığında hasat: Üretici rekolteden memnun Haber

Diyarbakır fıstığında hasat: Üretici rekolteden memnun

150 dönümde hasat yapan üretici, verimden geçen seneye göre memnun. Diyarbakır ekonomisine katkı sağlayan fıstık, Çınar ilçesinde yaygınlaşmaya devam ediyor. İlçede bin dönüme yakın fıstık ağacı dikimi oluştu. Bunun 150 dönümünde hasat süreci devam ediyor. Fıstık üreticisi Mehmet Salih Arzu, İHA muhabirine, yaklaşık 35 yıldır bu işi yaptıklarını söyledi. Ellerinde şu anda 150 dönüm fıstık olduğunu belirten Arzu, yeni yapmış oldukları bahçeleri de olduğunu ifade etti. Fıstığı Diyarbakır’da yaygınlaştırmak adına yeni bahçeler yaptıklarını aktaran Arzu, “Son 3 yıldır Çınar’da bin dönüme yakın arazi yapılmaya başlandı. Eski bahçeler ise 300-400 dönüm var. Şu anda ise 150 dönümde hasat yapıyoruz. 3 gündür hasat yapıyoruz. Verim, geçen seneye nazaran iyi. Dönüme ortalama 100-150 kilo alınıyor. Bu da ağaç başına 7 ila 10 kilo arasında” dedi. “Sıkıntı yaşıyoruz. Hasadı yaptıktan sonra mecbur olarak Gaziantep’e gönderiyoruz. Gaziantep’e gönderdiğimizde de elimizdeki fıstığı istedikleri fiyata bırakıp geliyoruz” diyen Arzu, şöyle konuştu: “Çünkü burada elimizde eleme, paketleme tesisi olmadığı için toplayıp oraya götürüyoruz. Orada imkanlar var, kurutma tesisi var. Burada böyle bir şey olsaydı fıstığı ucuza vermezdik. Fıstığı yaygınlaştırmak açısında bölgede yeni yeni bahçeler yaptık. Gaziantep fıstığı değil de neden Diyarbakır fıstığı olmasın.” “Bilinçsiz bir işçiyle toplarsanız bu ağaca zarar veriyor” Çorak ve verim alamadıkları arazilerinin çok olduğunu kaydeden Arzu, “Bunları değerlendirmek açısından fıstığı yaygınlaştırmak güzel bir şey. Bölgede yaygın olmadığı için fıstık hasadını da bilen kişilerin yapması lazım. O yüzden işçileri de Şanlıurfa’dan getirtiyoruz. Çünkü bilinçli işçilik yapılıyor. Bu bilinçli işçilik demek gelecek senenin verimini etkileyecek şekilde yapılıyor. Bilinçsiz bir işçiyle toplarsanız bu ağaca zarar veriyor. Günde ortalama 30-35 işçi çalışıyor. Bu hasat 3-4 gün sürecek. Kalite olarak Şanlıurfa ve Siirt’ten daha kaliteli olduğunu biliyoruz. Burada hem Siirt, hem de Şanlıurfa türü fıstık var. Yakın bölgelerden aldığımız aşılamalar ile bu bahçeler oluşuyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.