TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gaziantep

AGRONEWS - Gaziantep haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gaziantep haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuraklık Güneydoğu’da Tarımı Vurdu: Tarlalar Otlak Alanına Döndü Haber

Kuraklık Güneydoğu’da Tarımı Vurdu: Tarlalar Otlak Alanına Döndü

Güneydoğu Anadolu’da etkili olan kuraklık, Şanlıurfa başta olmak üzere birçok ilde hasadı durma noktasına getirdi. Ürün alamayan çiftçi, hayvanlarına dahi saman bulamıyor. Tarlalarda ürün değil, çaresizlik var Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gibi illerde bu yıl yağışların yetersiz olmasıyla birlikte kuraklık tarımı felce uğrattı. Arpa, buğday ve mercimek gibi temel ürünlerin bulunduğu tarlalarda bitkiler 10–15 santimetreyi geçemedi. Bazı tarlalar ise ürün çıkmadığı için hayvanlara otlak alanı haline geldi. “Devletin el uzatmasını bekliyoruz” Şanlıurfa Haliliye ilçesine bağlı Koçak Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet ve Mehmet Çifçi kardeşler, tarlalarının tamamen kuruduğunu belirtti. Ahmet Çifçi, “Ekinler kurudu, hayvancılık bitti. Hayvana verecek saman bile yok. Göçüp gideceğiz, devletin el uzatmasını bekliyoruz” diyerek yaşanan çaresizliği dile getirdi. “Mazotu, gübreyi borçla aldık, ödeme yapamayacağız” Sumaklı Mahallesi’nden çiftçi Ömer Dolap da benzer bir tablo çizdi. Bu yıl hiç ürün alamadıklarını vurgulayan Dolap, “Mazotu, gübreyi borçla aldık. Şimdi nasıl ödeyeceğiz bilmiyoruz. Hayvanlar bile kuruyan ekinleri yemiyor” dedi. “Hayvancılık da bitme noktasında” Aynı mahallede çobanlık yapan İsa Demir ise kuraklığın iki yıldır sürdüğünü belirtti. Hayvancılığın da bu süreçte ağır yara aldığını söyleyen Demir, “Hayvanlar aç, ot bulamıyoruz” diyerek bölgedeki krizin derinliğine dikkat çekti. Bölge çiftçisi yetkililerden acil destek beklerken, kuraklık nedeniyle tarım ve hayvancılıkta büyük bir göç dalgasının başlayabileceği endişesi büyüyor.

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu Haber

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu

GAZİANTEP (İHA) - Ramazan ayının başlamasına saatler kala Gaziantep’te balık tezgahları çeşit çeşit deniz ürünleriyle doldu. Karadeniz ve Ege’den gelen taze balıklar arasında en çok tercih edilenler palamut, hamsi, istavrit, levrek ve çipura oldu. Balık hali esnafı Ali Tekin, "Ramazan ile birlikte vatandaşın balığa talebi bayağı arttı. Satışlarımız da yüzde 100 arttı. Ramazan ayı nedeniyle şu an yaklaşık 40 çeşit balığımız geliyor. Halkımız balığa rağbet gösteriyor. Ramazan ayında yaklaşık 12 saat oruç tutuyoruz. Bundan dolayı vücut biraz yorgun düşüyor. Balıktaki omega-3 ve yine B12 vitaminleri vücuda katkı sağladığı için halkımız balığa daha çok ilgi gösteriyor. En çok hamsi, istavrit, levrek, çipura, palamut, deniz somonu, alabalık, mercan ve diğer balık çeşitlerimiz tercih ediliyor" diye konuştu. Gaziantepli vatandaşlar, iftar sofralarını zenginleştirmek için balık alımına yönelirken, hamsi 200 TL, palamut ise 250 TL’den satışa sunuldu. Ramazan’ın heyecanını yaşadıklarını belirten tüketicilerden Burak Coşkun, "Gaziantep'te daha çok et tüketiyoruz ama balık da kışın vazgeçilmez bir yiyeceği. Eşim ve çocuğumla balık almaya geldik. Balık tüketmeyi çok seviyoruz. O yüzden kendimizi balık tezgahlarında bulduk ve taze balık aldık. Ramazan ayının heyecanı da bizleri sardı. Esnafımıza kolaylık ve bol kazançlar diliyorum. İftar sofralarımızda mutlaka balık bulundurmaya çalışacağız" dedi.

Gaziantep’in Tescilli Lezzetleri GAPTARIM Fuarı’nda Tanıtıldı Haber

Gaziantep’in Tescilli Lezzetleri GAPTARIM Fuarı’nda Tanıtıldı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), bu yıl 15’incisi düzenlenen GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’nda Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli yöresel ürünlerini tanıttı. Fuarda Antep Peyniri, Antep Lahmacunu, Antep Fıstık Ezmesi ve Antep Köy Kahkesi gibi 24 coğrafi işaretli ürün, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Gaziantep’in Lezzet Mirası Fuarın Odağında GTB, destekçi kurumlar arasında yer aldığı fuarda, gastronomi dünyasının merkezi olan Gaziantep’in binlerce yıllık lezzet mirasını sergiledi. Fuarda yerli ve yabancı ziyaretçiler, kentin tescilli ürünlerini yakından tanıma fırsatı buldu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Paksu gibi önemli isimler GTB standını ziyaret ederek ürünler hakkında bilgi aldı. "Gaziantep’in Lezzet Mirasını Geleceğe Taşıyoruz" GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep’in coğrafi işaretli ürün sayısında Türkiye’ye örnek olduğunu belirterek, "Gastronominin merkezi Gaziantep’in binlerce yıllık lezzet mirasını standımızda buluşturduk. Bu zengin mutfak mirasını tatlarla olduğu kadar, hikâyeleriyle de daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyoruz" dedi. Gaziantep’in 107 coğrafi işaretli ürünle Türkiye’de ilk sırada yer aldığını vurgulayan Akıncı, GTB’nin 2014 yılından bu yana 24 ürüne coğrafi işaret tescili aldığını ve 2 ürün için başvuru sürecinin devam ettiğini ifade etti. "Coğrafi İşaretli Ürünler Gaziantep’in Kimliğidir" Akıncı, Gaziantep’in coğrafi işaretli ürünlerinin büyük kısmının tarımsal kökenli olduğunu ve bu ürünlerin Gaziantep mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Son yıllarda hızla büyüyen coğrafi işaretli ürün pazarına dikkat çeken Akıncı, "Bu pazarın doğru değerlendirilmesi, yöresel kalkınmaya önemli katkılar sağlayacaktır. Gaziantep, bu alanda Türkiye’ye öncülük ediyor ve bizler de bu mirası geleceğe taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Şanlıurfalı Fıstık Üreticileri Zorlu Süreci Atlattı Haber

Şanlıurfalı Fıstık Üreticileri Zorlu Süreci Atlattı

ŞANLIURFA (İHA) - Geçtiğimiz yıl kilosu 350 liraya kadar çıkan Antep fıstığı fiyatı, 2024’te aniden 170-180 liraya düşerek Şanlıurfalı üreticileri zor durumda bıraktı. Ancak "Dubai çikolatası" çılgınlığıyla fiyatın yeniden 280 liraya çıkması, üreticilerin daha büyük zararlardan kurtulmasını sağladı. Şanlıurfa Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Akbaş, kentte yaklaşık 45 milyon fıstık ağacı bulunduğunu belirtti. "Bu yıl resmi rekoltemiz yaklaşık 180 bin ton oldu. Türkiye üretiminin önemli bölümünü biz karşılıyoruz" dedi. Fiyatlardaki dalgalanmanın üreticileri mağdur ettiğine dikkat çeken Akbaş, "2023'te fıstığı kilosu 350 liradan sattık. Son bir yılda tarımsal girdi fiyatları çok arttı. Biz bu rakamın üzerinde satmayı beklerken fiyatlar 170-180 liraya çakıldı. Hasat ile fiyatlar aniden 180 liranın altına geriledi. Üreticinin beklemediği bir durumdu. Dubai çikolatası fırtınası ile 280 liraya çıktı. Bu fırtına çıkmasaydı fıstık üreticileri çok mağdur olmuştuk. Benzer fırtınalara ihtiyacımız var. Katma değer oluşturulmalı ve yeni alanlar açılmalı. Aksi halde önümüzdeki yıllarda meyve veren ağaçların artmasıyla bu sıkıntı daha fazla olacak" ifadelerini kullandı. Spekülatörlerin fiyatları manipüle ettiğini belirten Akbaş, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için harekete geçtiklerini söyledi. "Türkiye'deki fıstığın önemli bölümünü üretmemize rağmen piyasada söz sahibi değiliz" diyen Akbaş, konunun takipçisini olacaklarını ekledi.

Gaziantep’te Tarımsal Sulama Projesinin İkinci Etabı Açıldı Haber

Gaziantep’te Tarımsal Sulama Projesinin İkinci Etabı Açıldı

Gaziantep’te tarımsal sulama altyapısını güçlendirmeyi amaçlayan Gaziantep Cansuyum Projesi kapsamında Nizip ve Oğuzeli ilçelerinde ihtiyaç duyulan sulama kanalları ve altyapı rehabilitasyonu çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda Kayacık Köyü’nde düzenlenen törenle projenin tamamlanan bölümleri hizmete açıldı. 8 Bin 450 Metrelik Sulama Hattı Tamamlandı Projenin ikinci etabında, Oğuzeli’ne bağlı Yakacık, Gündoğan, Yeniköy, Yukarıgüneyse, Kayacık, Akçamezra, Çaybeyi ve Aşağıgüneyse kırsal mahallelerinde sulama kanalı, köprü ve kapak yapım çalışmaları devam ediyor. Toplam 23 bin 956 metre olarak planlanan sulama hattının 8 bin 450 metresi tamamlandı. Yetkililerden Küresel Isınma ve Gıda Güvenliği Vurgusu Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projenin açılışında yaptığı konuşmada küresel ısınmanın etkilerine dikkat çekerek, “Gıda güvenliği çok mühim. Barak bölgesinin sulanması en büyük ihtiyaçtı. GAP ile çalışarak bu projeyi hayata geçirdik” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül ise bölgenin tarımsal sulama altyapısının güçlendirilmesi için yapılan yatırımları vurgulayarak, “GAP kapsamında önümüzdeki iki üç yıl içinde sulanmamış hiçbir toprak kalmayacak” ifadelerini kullandı. Tarlalar Suya Kavuştu Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdele keserek tamamlanan sulama kanallarının kapaklarını açtı ve araziler suyla buluşturuldu. Proje sayesinde bölgedeki çiftçiler daha verimli bir sulama sistemine kavuşarak tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayacak.

Gaziantep Üzümde 5. Sırada: 7 Milyon TL’lik Destek Projesi Haber

Gaziantep Üzümde 5. Sırada: 7 Milyon TL’lik Destek Projesi

Üzüm Gaziantep’in Tarımsal Gururu Gaziantep, 162 bin dekar bağ alanında üzüm üretimi yapıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, "Üzüm ilimiz için stratejik bir ürün. Tarım alanlarımızın yüzde 8’i bağcılık için ayrılmış durumda. İslahiye başta olmak üzere, Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli ilçelerinde üzüm üretimi oldukça yoğun" dedi. Üzüm çeşitleri arasında Hönüsü, Dökülgen, Kilis Karası ve Hatun Parmağı öne çıkıyor. Pekmez ve Pestil Üretimi İçin Yeni Destekler Geliyor El gücüyle üzüm işleyen çiftçilerin yükünü hafifletmek için 7 milyon TL bütçeli "GAP Bölgesinde Bağcılığın Geliştirilmesi" projesi hayata geçiyor. Proje kapsamında 185 üreticiye %75 hibeli üzüm sıkma makineleri, budama makasları ve sırt pülverizatörleri sağlanacak. Modern Üretim Yöntemleri ve Eğitim Programları Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle çiftçilere bağcılık konusunda eğitimler verilecek. Projenin %25’lik bütçesi çiftçilerden, geri kalanı GAP Kalkınma İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecek. Hedef: Üretimde Teknolojik Atılım Mehmet Karayılan, “Yeni ekipmanlar ve eğitimlerle çiftçilerimizi destekleyerek hem verimi artırmayı hem de iş gücünü azaltmayı hedefliyoruz. Bu proje, Gaziantep’in bağcılıktaki yerini daha da güçlendirecek” dedi. Gaziantep'in Üzümden Gelen Gücü Üzüm sadece sofralık ya da kurutmalık değil, pekmez, pestil, sucuk ve meyve suyu gibi ürünlerle de ekonomik değer yaratıyor. Yeni projeyle, bölge çiftçisinin teknolojiyi kullanarak daha etkin üretim yapması sağlanacak.

Kadooğlu: Haber

Kadooğlu: "Yanlış Hesap Şam'dan Dönecek"

GAZİANTEP (İHA) - Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Türkiye-Suriye gümrük kapılarında yaşanan problemlerin, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek görüşmelerle çözüleceğine dair umutlu olduklarını belirtti. Başkan Kadooğlu, Suriye’nin yeni geçici hükümetinin Türkiye’den ithal edilen ürünlerde yüzde 300 ila 500 arasında artış gösteren vergi oranlarının iki ülke ticaretine olumsuz etkilerini gündeme taşıdı. Ticaret Bakanlığı’nın, Suriye hükümetiyle sorunu çözmek için aktif bir rol oynadığını ve yüz yüze görüşmelerin yakında yapılacağını açıkladı. YENİ VERGİLERİN OLUMSUZ ETKİSİ 2024 yılında Türkiye’den Suriye’ye yapılan hububat ve bakliyat ihracatının toplamda 217 milyon 544 bin doları bulduğu, bunun 283 milyon dolarlık kısmının ise Güneydoğulu ihracatçılar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Ancak yeni vergi oranlarının ticareti durma noktasına getirdiğini söyleyen Kadooğlu, bu uygulamanın Suriyeli halkını büyük bir enflasyon baskısıyla karşı karşıya bırakacağını ifade etti. "VAKİT KAYBETMEDEN HAREKETE GEÇİLDİ" Kadooğlu, konunun önemine dikkat çekerek, "Acil insani ihtiyaçların karşılanması konusunda sorumluluk hissettiğimiz ve gıda talebine hızlı yanıt verebilmek üzere elimizden geleni yaptığımız Suriye'de yeni yönetim tarafından yürürlüğe konulan vergi uygulamalarının oluşturduğu sorunların çözümü noktasında vakit kaybetmeden harekete geçen ve sahadan paylaştığımız sıkıntıları gidermek üzere istişarelerini sürdüren Ticaret Bakanlığımıza gayretleri için şükranlarımızı sunarız" dedi. Başkan, sorunların çözülmesi için atılan adımları yakından takip ettiklerini ve yanlış hesabın Şam’dan döneceğine dair inançlarının tam olduğunu vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.