TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gemlik

AGRONEWS - Gemlik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gemlik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Soil analyses for olive productivity have begun Haber

Soil analyses for olive productivity have begun

Gemlik Municipality, through Gemlik Agriculture Inc. (GEMTAR) Laboratory, conducts soil, water, and leaf analyses to enable farmers, especially olive producers, to achieve higher yields at a lower cost. Gemlik Agriculture Inc. (GEMTAR) Laboratory focuses on improving the quality of farmers' products and ensuring the correct use of fertilizers to protect their soils. The laboratory examines various plant nutrient elements and the physical properties of soils. It performs analyses such as saturation, pH, EC, lime, organic matter, phosphorus, potassium, nitrogen, boron, and micro-elements (iron, copper, zinc, manganese). Farmers are provided with guidance on the correct and adequate application of fertilizers based on the properly interpreted soil analyses, as excessive and indiscriminate use of fertilizers is known to disrupt soil structure. Ziraat Mühendisi Burcu Tatar, who works at Gemlik Agriculture Inc. (GEMTAR) Laboratory, explained the process, stating, "The soils brought to our laboratory by farmers are dried, pounded, and sieved to prepare them for analysis. The prepared soils are then analyzed by our agricultural engineers and chemists. We examine saturation, pH, EC, lime, organic matter, phosphorus, potassium, nitrogen, boron, and micro-elements (iron, copper, zinc, manganese). The analysis results are interpreted by our expert agricultural engineer, and we provide fertilizer recommendations to farmers." Gemlik Mayor Uğur Sertaslan also provided information about the laboratory, emphasizing its importance for local agriculture. Mayor Sertaslan said, "This laboratory serves as an answer to the question, 'What does local government have to do with agriculture?' Gemlik is known for having farmers who produce the highest-quality table olives in Turkey and globally. Despite issues such as unsuccessful agricultural policies or land size reduction due to inheritance laws, farmers have become a community that constantly incurs losses and cannot make a living. However, we have a debt to this ancient tree, a presence that has held onto the soil for thousands of years. When we asked ourselves what we could do by bringing these two together, the establishment of the GEMTAR company and the laboratory was part of that purpose. Through this, we have provided a service that has not been done before, but at the same time, it is one of the answers to enabling farmers to look at their land consciously and achieve the highest yield with the lowest expenses in their olive groves. It is one of our sources of pride. Gemlik has 2.5 million olive trees, and Gemlik Municipality is a 150-year-old municipality. But until now, no one had thought of doing this. I am pleased to say that our villagers have started to use this laboratory, which is accredited by the Ministry of Agriculture. I believe it will be beneficial."

Zeytinin verimliliği için toprak analizleri başladı Haber

Zeytinin verimliliği için toprak analizleri başladı

Gemlik Belediyesi başta zeytin üreticisi olmak üzere çiftçiler için kurduğu Gemlik Tarım A.Ş (GEMTAR) Laboratuvarı’nda toprak, su ve yaprak analizleri yaparak az maliyetle daha fazla ürün elde etmesini sağlıyor. Gemlik Tarım A.Ş (GEMTAR) Laboratuvarı’nda başta zeytin üreticisi olmak üzere çiftçilerin ürün kalitesinin arttırılması ve doğru gübre kullanımını sağlayarak topraklarını korumaya yönelik birçok bitki besin elementi ve toprakların fiziksel özelliklerine bakılıyor. Laboratuvarda saturasyon, pH, EC, kireç, organik madde, fosfor, potasyum, azot, bor ve mikro element (demir, bakır, çinko, mangan) analizlerini yapılıyor. Doğru şekilde yorumlanan toprak, doğru ve yeterli ölçüde gübre atılması noktasında çiftçiler bilgilendiriliyor. Fazla ve bilinçsiz kullanılan gübrenin toprak yapısını da bozduğu biliniyor. Gemlik Tarım A.Ş (GEMTAR) Laboratuvarı’nda çalışan Ziraat Mühendisi Burcu Tatar, “Çiftçilerimizin laboratuvarımıza getirdiği topraklar kurutulduktan sonra dövülüp elenerek analize hazır hale getiriliyor. Analize hazır hale getirilen toprakların analizleri ziraat mühendislerimiz ve kimyagerimiz tarafından yapılıyor. Laboratuvarımızda saturasyon, pH, EC, kireç, organik madde, fosfor, potasyum, azot, bor ve mikro element (demir, bakır, çinko, mangan) analizlerine bakılıyor. Analiz sonuçları, alanında uzman ziraat mühendisimiz tarafından yorumlanarak gübre tavsiyesini çiftçilerimize veriyoruz” dedi. Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan da laboratuvarda bilgilendirme yaptı. Başkan Sertaslan, “Yerel yönetimlerin tarımla ne alakası var’ sorusuna cevap da oldu bu laboratuvar. Gemlik, Türkiye’nin, dünyada bilinen en kaliteli sofralık zeytini üreten çiftçilerin olduğu bir yer. Çiftçiler, ister tarım politikalarının başarısızlığı deyin, isterse veraset kanunu ile arazilerin küçülmesi deyin, sürekli zarar eden, geçimini sağlayamayan insanlar topluluğuna dönüştü. Oysa bizim bu kadim ağaca, binlerce yıl toprağa tutunabilen varlığa bir borcumuz da vardı. İkisini bir araya getirince ne yapabiliriz sorusunu sorunca, GEMTAR şirketinin kuruluş amacı budur, laboratuvar bunun bir parçasıdır. Bu sayede yapılmamış bir hizmeti yapmış olduk ama aynı zamanda çiftçinin şuurlu şekilde arazisine bakabilmesi, zeytinliklerinde en düşük giderlerle en yüksek verimi alabilmesini imkanlı hale getirmenin cevaplarından biriydi bu. Bizim gurur kaynaklarımızdan bir tanesidir. Gemlik’te 2 milyon 500 bin zeytin ağacı var. Gemlik Belediyesi 150 yıllık bir belediye. Ama bugüne kadar bunu yapmak kimsenin aklına gelmemişti. Memnuniyetle söylüyorum ki köylümüz de Tarım Bakanlığı’ndan onaylı, akredite bu laboratuvarı kullanmaya başladı. Faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Başkan Sertaslan, “Tarımda çoğu ilin yapamadığını yaptık” Haber

Başkan Sertaslan, “Tarımda çoğu ilin yapamadığını yaptık”

Türkiye’nin en kaliteli sofralık zeytini olan Gemlik zeytininde hasat dönemi başladı. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Umurbey’deki alım noktasını ziyaret ederek, çiftçilerin sorunlarını hakkında görüş alışverişinde bulundu. Sabah erken saatlerde yola çıkan çiftçiler, yıl boyunca zeytin vermesi için bakımını gerçekleştirdikleri ağaçlarındaki mahsulü toplarken, tüccar ve kooperatifler tarafından oluşturulan alım noktalarına zeytinlerini satmak için getirdi. Başkan Sertaslan ziyaretinde Gemlik Belediyesinin çiftçinin yararına çok sayıda yeniliğe imza attığını ifade ederken, üreticinin her zaman yanında olduklarını vurguladı. Başkan Sertaslan, bu konuda çoğu ilin yapamadığını kendi döneminde gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye’nin en kaliteli sofralık zeytininin marka değerini yükseltmek için çalışmalara devam edeceklerini vurgularken, “Gemlik’in gözbebeği olan zeytin için geçmiş dönem yönetimleri maalesef ki elini hiçbir zaman taşın altına koymamıştı. Biz Gemlik Belediyesi olarak çiftçilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak çok sayıda projeye imza attık. Umurbey’de kurduğumuz kırsal kalkınma ofisimiz ile birlikte çiftçilerimize bilimsel tarımın önünü açtık. Bu laboratuvara toprak numunelerini getiren çiftçilerimiz analizlerini yaptırıyor ve eksik olan minerallere göre gübreleme ve ilaçlama yapıyor. Bu sayede çiftçilerimizin milyonlarca lirası cebinde kalıyor. İlçemizin yedi farklı bölgesinde sulama havuzu yaparak su ihtiyacını kısmen ortadan kaldırdık. Her yıl 500 bin fideyi çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Çiftçilerimizin özellikle hasat sezonunda yaşadığı ulaşım sıkıntısını da her yıl yaptığımız arazi yolları düzenleme çalışmalarımızla ortadan kaldırıyoruz. Gemlik zeytininin marka değerini arttırmak için kendi adımızla marka oluşturduk. Biz Gemlik Belediyesi olarak çiftçimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak Haber

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen, birçok ülkeye satılan Gemlik zeytini, Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucu AB tarafından tescillendi. Bursa'nın Gemlik ilçesi kırsal Katırlı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı ve zeytin üreticisi Hüseyin Hulusi Bayrak, AA muhabirine, coğrafi işaret tescilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gemlik zeytininin diğer çeşitlere göre çok farklı özellikleri bulunduğuna dikkati çekerek, "İnce kabuklu, küçük çekirdekli, sofralık, salamuraya uygun yumuşak dokulu bir zeytin. Yılda ortalama 1500 ton zeytin üretiyoruz fakat bunun tamamı sofralık nitelikli değil. Yıllara göre bunun düşük kalibrasyonlu yağlık kısmı var. Yıllara göre bu farklılık değiştirir." ifadesini kullandı. Bayrak, kooperatife ait yaklaşık 600 ton kapasiteli depolarının bulunduğunu aktardı. Gemlik zeytininin 2003 yılında Türk Marka ve Patent Kurumunca coğrafi işaret tescilinin yapıldığını hatırlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Zeytinimiz İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Kendi köyümüzün zeytini yetmediği zaman komşu köylerden alabiliyoruz. Gemlik zeytinini tüketici kolay kolay ayırt edemez. Coğrafi işaret zaten öncelikli, coğrafi işaret varsa Gemlik zeytini tamam. Gemlik'te üretilen sofralık zeytinler işleniş bakımından da farklıdır. Bunu işlemek de çok önemli ki 40 yıllık kooperatifçiyim ve artık kalitemizin de zirvesine geldik." AB tescilinin Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracağını vurgulayan Bayrak, "AB coğrafi işaret tesciliyle Gemlik zeytini Avrupalı tüketiciye güven verecek ve tercih sebebi olacak. Tescil hologramı bulunan zeytine mevcut talep de dünyada güven tazeleyerek artacak." dedi.

Gemlik zeytinine Avrupa Birliği tescili geliyor Haber

Gemlik zeytinine Avrupa Birliği tescili geliyor

Kesin olmayan sonuçlara göre Bursa'dan AK Parti milletvekili seçilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin yerel ve yöresel değerlerini uluslararası düzeyde etkin şekilde korumak için ocak ayında uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarını anımsatarak, itiraz süreci tamamlanacak coğrafi işaretlerle birlikte AB'de tescilli ürünlerin sayısının 9'dan 14'e yükseleceğini belirtti. İlk aşamada Türkiye'nin ticari potansiyeli yüksek 100 ürününü uluslararası düzeyde tescil ettirmek istediklerini ifade eden Varank, halen 41 başvuruyla ilgili işlemlerin AB Komisyonu nezdinde devam ettiğini aktardı. "Gemlik zeytini sadece Türkiye'de değil dünyada meşhur" Bursa'daki programları kapsamında Gemlik Zeytin Hali'ni de ziyaret eden Bakan Varank, esnafla sohbet etti, Gemlik zeytini ile ilgili Avrupa Birliği'nde yapılan coğrafi işaret çalışmaları halkında bilgi verdi. Zeytin haliyle ilgili ilerleyen dönemde yeni projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Varank, Gemlik Zeytin Hali'nin daha sağlıklı, daha büyük, daha işlek bir yere taşınması, buradaki esnafın işlerini daha sağlıklı yürütebilmesi için planlamalar yaptıklarını belirtti. İlerleyen dönemde Gemlik'i yeni bir zeytin haliyle buluşturacaklarına değinen Varank, "Gemlik zeytini, sadece Türkiye'de değil dünyada meşhur bir zeytin. Onun için Gemlik zeytinine sahip çıkmak, burada hem üreticilerimizi hem de bu işin ticaretini yapan esnaf arkadaşlarımızı desteklemek ve bu ürünü dünyaya daha iyi tanıtmak üzere yol yürümeye devam edeceğiz. Yeni yapacağımız üretici zeytin haliyle çok daha sağlıklı bir ticaret ortamını burada oluşturacağız." dedi. "Avrupa Komisyonunun resmi gazetesinde Gemlik zeytininin tescili yapıldı" Dünyaca meşhur Gemlik zeytininin Türkiye'de coğrafi işaretinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verildiğini hatırlatan Bakan Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Artık bu ürün coğrafi olarak tescil edilmiş, gerçekten şartları sağlayan ürünlerin tescillenerek alım satımının yapıldığı, tescillendiği bir ürün haline geldi. Biz sadece Türkiye'de bu ürünü tescillemekle kalmadık. Avrupa Birliği nezdinde de coğrafi işaretimizin tescilini almak üzere bakanlığımıza bağlı Bursa-Bilecik-Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) ile birlikte bir başvuru yapmıştık. Avrupa Komisyonunun resmi gazetesinde Gemlik zeytininin tescili yapıldı. 28 Mayıs itibariyle bu tescil süreci tamamlanmış olacak. Artık Gemlik Zeytini, Avrupa Birliği nezdinde de resmi olarak tanınan bir ürün haline gelecek. Hayırlı uğurlu olsun diyoruz." "Gemlik zeytini 10'uncu ürün olarak tescili tamamlanmış olacak" Türkiye'nin yerel özellikleri ve yerel ürünleriyle dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Varank, şunları kaydetti: "Biz coğrafi tescillerimizi dünyada savunabilmek için asla ihmalkar davranmıyoruz. Gerek Avrupa Birliği nezdinde gerek uluslararası kuruluşlar nezdinde her bir ürünümüzü tescil ettirmek, bunların Türkiye'nin bir malı olduğunu, Türkiye'nin ürünü olduğunu kaydettirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Şimdiye kadar Türkiye'den 9 ürünün Avrupa Birliği nezdinde tescili yapılmıştı. Gemlik zeytini de 10'uncu ürün olarak tescili tamamlanmış olacak ve dünya pazarlarında bu ürünümüzü çok daha iyi pazarlayacağız. Artık dünyada ‘Gemlik zeytini’ olarak bu ürün talep edilecek. Reklamını da bu şekilde yapmış olacağız. Tabii bunun yanında Bursa'nın farklı ürünlerinin de coğrafi tescilini dünya nezdinde devam ettirmek için başvurularımız var. Onların neticelerini de bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde de Bursa şeftalisinin, Bursa siyah incirinin ve Bursa kestanesinin tescillerini de Avrupa nezdinde almış olacağız." Gemlik zeytininin yanı sıra 10 Mayıs'ta itiraz süresi dolan Suruç narı ve 22 Mayıs'ta itiraz süresi dolacak Çağlayancerit cevizi ile üç coğrafi işaretin tescil sürecinin haziran ayında tamamlanması öngörülüyor. Öte yandan coğrafi işaret başvurusu yapılan ve inceleme süreçleri tamamlanan Edremit zeytinyağı ve Milas yağlı zeytini ile ilgili itiraz sürelerinin dolması bekleniyor. Türkiye'nin AB'de tescilli 9 ürünü bulunuyor Türkiye'nin şu anda Avrupa Birliğinde Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı ve Antakya künefesi olmak üzere 9 tescilli coğrafi işareti bulunuyor. Depremden etkilenen iller için Cenevre'de coğrafi işaret sergisi açılacak Bakan Mustafa Varank, şubat ayında yaşanan deprem felaketinden etkilenen 11 ilin coğrafi işaretler açısından büyük potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, bu şehirlerin yeniden kalkınmasında coğrafi işaretleri araç olarak kullanacaklarını vurguladı. Coğrafi işaretlerin uluslararası düzeyde hak ettiği ilgiyi ve değeri görmesi için tanıtım faaliyetlerinin önemine değinen Bakan Varank, "10-14 Temmuz'da İsviçre'nin Cenevre şehrinde Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Genel Kurul Toplantıları esnasında depremden etkilenen 11 ilimizin coğrafi işaretlerini sergileyeceğiz. Sergiye 190'ın üzerinde ülkeden çok sayıda üst düzey temsilcinin katılımını bekliyoruz. Sergi hazırlıklarımızı Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciliğimiz ile iş birliği içinde sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu.

Gemlik Belediyesi’nde çiftçiye 300 tonluk sulama havuzu Haber

Gemlik Belediyesi’nde çiftçiye 300 tonluk sulama havuzu

Umurbey’de kurduğu kırsal kalkınma ofisiyle çiftçisine bilimsel tarımın önünü açan Gemlik Belediyesi, ilçenin Engürücük Mahallesi’nde dört traktörün aynı anda su alabileceği yaklaşık 300 tonluk sulama havuzu inşa etti. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, CHP Gemlik İlçe Başkanı Şükrü Aksu, İlçe Yönetimi, Belediye Meclis Üyeleri ve Kadın Kollarıyla birlikte sulama havuzunun inşa edildiği ilçenin Engürücük Mahallesi’ni ziyaret etti. Başkan Sertaslan, Bu ziyarette Gemlik Belediyesi’nin çiftçi belediye misyonuyla bu zamana kadar yapılmayan çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini ifade ederken, “Gemlik Belediyesi olarak çiftçimizin hayatını kolaylaştırmaya ve her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi. “Çiftçi Belediye misyonumuzla durmadan çalışmaya devam ediyoruz” Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Gemlik Belediyesi’nin dört yıl önce çiftçi belediye vizyonuyla yola çıktığını ve Gemlikli çiftçinin hayatını kolaylaştıracak çok sayıdaki yeniliğe imza attığını ifade ederken, “Gemlik denilince ilk önce akla zeytin geliyor. Biz zeytinimizin marka değerinin artması için çiftçilerimizi her şartta desteklemeye devam ediyoruz. Bundan üç yıl önce dolu vuruğu yaşayan çiftçimizin tüm zeytinlerini alıp, yağ elde etmiş ve çiftçimizin mağduriyetini gidermiştik. Her yıl ata tohumlarından elde ettiğimiz yüzbinlerce sebze fidesini çiftçilerimize ücretsiz dağıtıyoruz. Umurbey’de kurduğumuz kırsal kalkınma ofisi ile çiftçilerimizin yaprak, toprak ve su analizlerini yaparak yol haritası oluşturacak ve ürün rekoltelerinde artış sağlamak için çaba göstereceğiz” dedi. “4 yılda 10 adet sulama havuzu inşaatı gerçekleştirdik” Gemlik Belediyesi olarak ilçe tarımının önünü açmak için attığı bir diğer adımın ilçenin belirli bölgelerine sulama havuzu yapmak olduğunu vurgulayan Başkan Sertaslan, “4 yılda 10 adet sulama havuzu inşaatı gerçekleştirdik. En son havuzumuzu ise ilçemizin Engürücük Mahalle meydanında bulunan havuzla yaptık. Bu sulama havuzumuzda bulunan sistem sayesinde dört farklı çiftçimiz aynı anda su doldurma işlemi yapabiliyor. Çiftçilerimize ve Engürücük mahallemize hayırlı olsun. Gemlik Belediyesi olarak çiftçimizin hayatını kolaylaştırmaya ve her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi. Başkan Sertaslan ile konuşan çiftçiler, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’a üreticinin yanında olduğu için teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.