TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Genel

AGRONEWS - Genel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Genel haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivaslı Emekli, Kaşık Oyma Sanatında Çırak Oldu Haber

Sivaslı Emekli, Kaşık Oyma Sanatında Çırak Oldu

Sivas’ta yaşayan 58 yaşındaki Halit Yıldızeli, emekliliğinin ardından kaşık oyma mesleğine merak salarak çocukluk arkadaşı Osman Heper'in yanında çıraklık yapmaya başladı. Ahşap kaşık kullanımını yaygınlaştırmayı hedefleyen Yıldızeli, üç günde bir kaşık tamamlıyor. Çocukluk Arkadaşıyla Birlikte Kaşık Oymaya Başladı Emekli olduktan sonra kendine yeni bir uğraş arayan Halit Yıldızeli, çocukluk arkadaşı ve kaşık ustası Osman Heper’in el emeğiyle yaptığı ahşap kaşıkları gördü. Beğendiği bu sanatı öğrenmek isteyen Yıldızeli, yaklaşık iki yıldır ustasının yanında çıraklık yaparak kaşık oyuyor. Osman Heper, mesleğe başlama hikayesini anlatırken, "Uçakta metal çatal ve kaşıklarla yemek yerken ahşap versiyonlarını yapmayı düşündüm. Profesörlerin metalin zararlarına dair açıklamaları da ilgimi çekti. Ahşap kullanımının yaygınlaşması için üretime başladım. Çocukluk arkadaşım Halit de ilgilendi ve sonunda bana katıldı. Şimdi birlikte çalışıyoruz" dedi. Ahşap Kaşığa İlgi Artıyor Halit Yıldızeli ise bu sanata olan ilgisini, "Kaşık yapımına büyük merakım vardı. Ustamın işlerini gördükten sonra bu sanatı öğrenmeye karar verdim. Şehirden köye dönüş olduğu gibi, kanserojen maddelerden kaçınıp doğaya yöneliş de var. Ahşap kaşık, atalarımızdan kalan bir kültür. İnsanların bunları kullanmasını istiyoruz" sözleriyle anlattı. Kaşık oyma sürecinin ustalık gerektirdiğini vurgulayan Yıldızeli, "Ben bir kaşığı 2 ila 3 günde tamamlıyorum, ancak ustam bir kaşığı 6 saatte yapabiliyor. Zamanla hızlanmayı umuyorum. Belki ileride benim de bir çırağım olur" dedi. Ahşap kaşık kullanımının sağlığa olan faydalarına dikkat çeken ikili, doğal malzemelerin mutfak kültüründe daha fazla yer alması gerektiğini savunuyor. Yıldızeli ve Heper, el işçiliğiyle ürettikleri kaşıkların yaygınlaşması için çalışmalarına devam edeceklerini belirtiyor.

Diyarbakır Valisi: 25 Bin Sokak Köpeğine 500 Kişilik Barınak Var Haber

Diyarbakır Valisi: 25 Bin Sokak Köpeğine 500 Kişilik Barınak Var

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya ve İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, kentte 2024 yılında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Güvenlikten terörle mücadeleye, uyuşturucu operasyonlarından sahipsiz hayvanlara kadar birçok konuya değinen Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'ın artık güvenli bir şehir haline geldiğini vurguladı. Asayiş Olaylarında Düşüş, Çocuğa Cinsel İstismarda Artış Zorluoğlu, 2023 yılında 40 bin 955 olan asayiş olaylarının, 2024'te yüzde 12 azalarak 36 bin 11'e düştüğünü belirtti. Ancak çocuğa cinsel istismar suçlarında yüzde 14’lük bir artış yaşandığını söyledi. Bu artışın farkındalığın yükselmesi ve daha fazla vakanın yetkililere bildirilmesiyle ilgili olabileceğini ifade etti. 5 Bin 94 Terör Operasyonu Düzenlendi Kentte 2024 yılı içinde 5 bin 94 terör operasyonu gerçekleştirildiğini aktaran Zorluoğlu, bu operasyonlarda 415 kişinin gözaltına alındığını, 114 kişinin tutuklandığını belirtti. Ayrıca biri kırmızı, ikisi gri kategoride olmak üzere 3 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Uyuşturucu ile Mücadelede Rekor Operasyon Diyarbakır’da uyuşturucuyla mücadele kapsamında 2024’te 766 operasyon düzenlendiğini ve bu operasyonlarda yaklaşık 30 ton uyuşturucu madde, 197 bin adet uyuşturucu hap ve 97 milyon kök kenevirin ele geçirildiğini bildiren Vali, 7 bin 338 kişinin gözaltına alındığını ve 902 kişinin tutuklandığını duyurdu. Sokak Hayvanları İçin Yetersiz Barınak Kapasitesi Diyarbakır’da yaklaşık 25 bin sahipsiz köpek bulunduğunu söyleyen Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne ait tek barınağın 500 kapasiteli olduğunu ve şu an 468 köpekle dolu olduğunu ifade etti. İlçelerde barınak bulunmadığını belirten Vali, belediyelere barınak yapma, doğal yaşam alanları oluşturma ve veterinerlik hizmetleri birimi kurma talimatı verildiğini söyledi. Sahipsiz köpeklerin hızla ürediğini vurgulayan Zorluoğlu, kısırlaştırma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.

İznik’te Kemençe Ustalığı Belgeselleştirildi Haber

İznik’te Kemençe Ustalığı Belgeselleştirildi

Geleneksel Sanata Genç Dokunuş Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve mesleklerinde yarım asrı deviren ustaları tanıtan "Yaşayan İznik Hazineleri" projesi, bu kez 23 yaşındaki kemençe yapım ustası Ali Öztürk'ü konu aldı. Karadeniz kökenli bir aileden gelen Öztürk, dedesi Refik Sali’den öğrendiği kemençe yapımını genç yaşta devam ettirerek kendi atölyesinde üretim yapıyor. Makine bölümü mezunu olan Öztürk, marangoz olan dedesinin çaldığı kemençeyle büyüdü ve 15 yaşında sadece çalmayı değil, yapımını da öğrenmeye başladı. Küçük atölyesinde ürettiği kemençeleri Karadeniz Bölgesi'nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Gürcistan ve Azerbaycan’a ihraç ediyor. Öztürk, "Kemençeye olan sevgim, beni sadece çalmakla yetinmemeye yöneltti. 3 günde bir kemençe yapıyorum ve satış öncesi test etmek için atölyemde çalıyorum" diyerek mesleğine duyduğu tutkuyu dile getirdi. İznik’in Yaşayan Hazineleri Belgeselleşiyor İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında daha önce fıçı ustası, bastoncu, yorgan ustası, taş ustası, berber, çilingir ve terzi gibi birçok meslek erbabı belgeselleştirildi. İlk belgesel 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile başlamıştı. Projeyle geleneksel mesleklerin gelecek nesillere aktarılması ve unutulmaya yüz tutmuş sanatların yaşatılması amaçlanıyor. İznik Belediyesi, önümüzdeki süreçte yeni ustaları da ekranlara taşımaya devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.