TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gıda Denetimi

AGRONEWS - Gıda Denetimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gıda Denetimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana’da 31 Bin Gıda Denetiminde 22 Milyon Lira Ceza Haber

Adana’da 31 Bin Gıda Denetiminde 22 Milyon Lira Ceza

ADANA (İHA) - Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı boyunca 122 denetçiyle 31 bin gıda denetimi gerçekleştirdi. Denetimlerde mevzuata aykırı faaliyet gösteren işletmelere toplam 22 milyon 135 bin lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, adli suç duyuruları, faaliyet durdurma, ürün toplatma ve imha gibi farklı yaptırımlar da uygulandı. Kurallara uymayan firmalar kamuoyuna açıklandı. GÜVENİLİR GIDA HERKESİN HAKKI Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, 2024’te gıda denetimlerinin rekor seviyeye ulaştığını belirterek, "Bakanlığımızın 1 milyon 300 bine yakın denetim yaptığı 2024 yılı gıda denetiminin zirveye çıktığı yıl oldu. Bakanlığımızın rutin denetimlerinin yanı sıra sektörel bazda ağırlık verdiği denetimler de yapıldı. Et ve et ürünleri, alkollü-alkolsüz içecekler, okul-yurt kantinleri ve yemekhaneleri sektörel denetimlerden sadece birkaçı. Biz de Adana olarak 122 denetçimizle 31 bin gıda denetimi yaptık. Yaptığımız denetimlerde karşılaşılan olumsuzluklara istinaden 22 milyon 135 bin lira idari para cezası uygulandı. Taklit ve tağşiş yapan firmalar bakanlığımızın internet sitesinden ifşa edildi" dedi. EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİNİN KENDİSİ 2025 yılında da denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini ifade eden Kökçüoğlu, tüketicilere çağrıda bulunarak, "Vatandaşlarımız markette, kasapta, restoranda kısacası hayatın her anında karşılaştığı veya gördüğü herhangi bir olumsuzlukta ALO GIDA 174 hattımıza şikayet veya ihbarda bulunabilir. İl ve ilçe ekiplerimiz halkımızın sağlıklı gıda tüketmesi için 7 gün 24 saat görevinin başında" dedi.

Kesimhanelere Kamera Zorunluluğu Geliyor Haber

Kesimhanelere Kamera Zorunluluğu Geliyor

Yeni Yönetmelik Yayınlanma Aşamasında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nin güncellendiğini ve kesimhanelerde yüksek çözünürlüklü kamera sistemlerinin kurulmasının zorunlu hale getirileceğini duyurdu. Bakan Yumaklı, bu sistemlerin tüm kesim alanlarını geniş açıyla görüntüleyeceğini ve en az bir ay kayıt yapabileceğini belirtti. Bakanlık, kesimhanelerde genel ve özel hijyen şartlarına uygunluğu sağlamak için onay belgesi olmadan faaliyete izin vermiyor. Resmi veteriner hekimlerin kesim öncesi ve sonrası kontrolleri gerçekleştirdiğini vurgulayan Yumaklı, yeni düzenlemenin hayvan sağlığı, refahı ve hijyen kurallarını daha etkin denetlemeyi hedeflediğini söyledi. Denetimler Daha Etkin Olacak Yeni düzenlemeye göre: Tüm işlemler izlenecek: Canlı hayvanların bekleme alanları, kesim işlemleri ve personel hareketleri kayıt altına alınacak. Canlı izleme imkanı: Bakanlık birimleri kesimhaneleri anlık olarak izleyebilecek. Gıda güvenliği ön planda: Hijyen kurallarına uygun işleyiş sürekli takip edilecek. Bakan Yumaklı, “Bu sistemle kulak küpesi olmayan tanımlanmamış hayvanların kesimi engellenecek, kesimlerin yalnızca beyan edilen gün ve saatlerde yapılması sağlanacak,” dedi. Ayrıca hayvan refahına uygun davranışların artırılması ve gıda güvenliğinin geliştirilmesinin temel amaç olduğunu vurguladı. Uygulamanın Faydaları Bakanlık yetkilileri, yeni görüntüleme sisteminin hayvan refahı, hijyen, ve gıda güvenliği standartlarını yükselteceğini ifade ediyor. Bakan Yumaklı, “Kesimhanelerde yapılan tüm işlemlerin düzenli ve sürekli takip edilmesi, vatandaşlarımızın güvenle tüketeceği gıdalara ulaşması için önemli bir adım,” şeklinde konuştu.

Balparmak’ın C4 Metodu Çam Balı İhracatında Yeni Dönem Başlattı Haber

Balparmak’ın C4 Metodu Çam Balı İhracatında Yeni Dönem Başlattı

Çam Balına Özel Analiz Yöntemi Balparmak, Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiği C4 metodu sayesinde Türkiye’nin çam balı ihracatında yaşanan sorunların önüne geçti. Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Çam balı, Türkiye’ye özgü değerli bir ürün. Avrupa’nın yanlış analiz metodunu kullanması nedeniyle ballarımız gümrüklerden dönüyordu. Ar-Ge ekibimizin dört yıllık çalışmasıyla çam balına özel bir analiz metodu geliştirdik ve Avrupa’da kabul ettirdik,” dedi. İhracatta Hedef Büyük C4 metodunun kullanıma sunulmasıyla çam balı ihracatında %30’luk bir artış öngören Balparmak, 2025 yılı için 5 milyar TL ciro hedefliyor. Altıparmak, “İhracatımızı fason üretimden çıkararak, markalarımızı büyütecek şekilde planlıyoruz,” diye ekledi. İnovasyon ve Eğitimle Geleceği Şekillendiriyor 1986’dan bu yana sektörde Ar-Ge’ye öncülük eden Balparmak, ürünlerini 833 parametrede analiz eden laboratuvarlarıyla kaliteyi garanti ediyor. Ayrıca Balparmak Arıcılık Akademisi, arıcılara eğitim vererek verimliliği artırmayı amaçlıyor. Altıparmak, “Son 5 yılda arıcı sayısı her yıl %10 azalıyor. Devlet desteği şart,” dedi. Taklit ve Tağşişe Karşı Mücadele Balparmak, sahte bal üretiminin sektördeki en büyük sorun olduğunu vurguladı. Altıparmak, “Doğal balın maliyeti bile piyasadaki sahte balların fiyatından yüksek. Sahteciliği engellemek için denetimler artırılmalı,” ifadelerini kullandı. Şeffaflık ve İleri Teknolojiyle Liderlik 25 dakikada sahte balı tespit eden bir sistem geliştiren Balparmak, analiz süreçleriyle sektörde şeffaflığa önem veriyor. Gıda alanındaki yenilikçi Ar-Ge merkezleriyle Avrupa’nın lider kuruluşlarından biri olarak gösteriliyor.

Türkiye’den İhraç Edilen Tarım Ürünlerinde Pestisit ve Aflatoksin! Haber

Türkiye’den İhraç Edilen Tarım Ürünlerinde Pestisit ve Aflatoksin!

Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilen tarım ürünlerinde son dönemde pestisit (tarım zehiri) ve aflatoksin (küf kaynaklı toksik madde) limit aşımlarının sıkça tespit edilmesi, ürünlerin geri gönderilmesine yol açtı. Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan bildirimler, hem tarım politikalarının hem de denetim mekanizmalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor. AB’den Türkiye’ye Uyarılar RASFF raporlarında Türkiye kaynaklı şu ihlallere dikkat çekildi: Bulgaristan, Türkiye'den gelen limonlarda Avrupa'da yasaklı phosmet adlı pestisit buldu (02/12/2024). Fransa, sınırda kuru incirlerde tehlikeli düzeyde aflatoksin tespit etti (03/12/2024). Romanya, domateslerde izin verilen limitin 34 katı indoxacarb pestisiti bulunduğunu açıkladı (03/12/2024). İspanya, kuru incirlerde kanserojen okratoksin A miktarının izin verilen limitin 48,75 katına ulaştığını bildirdi (04/12/2024). Geri Gönderilen Ürünlerin Akıbeti Uzmanlara göre, geri gönderilen taze meyve ve sebzeler genellikle imha edilirken, kuru gıdalarda bu uygulama nadiren gerçekleşiyor. Örneğin, aflatoksinli ürünler ayıklanarak geri kalanlar Türkiye pazarında satışa sunulabiliyor veya farklı şekillerde ihraç edilebiliyor. Bakanlığın yaptığı açıklamalara göre, sadece son dört yılda ihraç edilen 17 bin ton kuru kayısıdan 41,5 tonu limit üstü kükürt dioksit içeriği nedeniyle geri gönderildi. Pestisit ve Gıda Güvenliği Tartışmaları TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, AB'de yasaklı pestisitlerin Türkiye’de depolardaki stoklar bitene kadar kullanılmasına izin verildiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise denetimlerin kapsamlı yapıldığını savunuyor. Ancak kamuoyunda, iade edilen ürünlerin imha edilmek yerine yerel pazarlara sürüldüğü algısı hâkim. Pestisitlerin Çevreye ve Sağlığa Etkileri 20. yüzyıldan bu yana yaygınlaşan pestisit kullanımı, kısa vadede verim artışı sağlasa da uzun vadede ciddi çevresel ve sağlık sorunlarına yol açıyor. Pestisitler; Toprak ve yeraltı sularını kirletiyor, Besin zincirine karışarak toksik etkiler yaratıyor, Hormon bozukluğu, kanser ve kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Sorunun Çözümüne Yönelik Öneriler Denetimlerin Şeffaflığı: Denetim sonuçlarının kamuoyuyla düzenli paylaşılması ve sorumlulara yaptırım uygulanması. Doğa Dostu Tarım: Zehirli pestisitlerin kullanımının kademeli olarak yasaklanması ve agroekolojik yöntemlerin teşvik edilmesi. Eğitim ve Bilinçlendirme: Çiftçilerin pestisit kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi ve alternatif yöntemler hakkında bilgilendirilmesi. Türkiye’nin tarım ürünlerindeki itibar kaybını önlemek için üretimden ihracata kadar uzanan tüm süreçlerde sürdürülebilir, çevre ve insan sağlığını önceleyen politikalar geliştirmesi şart.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.