TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gıda Güvenliği

AGRONEWS - Gıda Güvenliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gıda Güvenliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adabahçe’nin sağlıklı yaz ürünleri sofralara kolayca ulaşıyor Haber

Adabahçe’nin sağlıklı yaz ürünleri sofralara kolayca ulaşıyor

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in kentteki tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirdiği Adabahçe’de yaz hasadından elde edilen ürünler Ada Market Ekspres aracı ve AdaMarket mağazası aracılığıyla uygun fiyata satışa sunuluyor. Başkan Ömer Günel tarafından “Toprağa Sarıl, Üretime Katıl” sloganıyla yaşama geçirilen Adabahçe, kente bereket katmaya devam ediyor. Adabahçe’de yerli fide ve tohumlarla yetiştirilen salatalık, domates, biber, patlıcan, kabak, acur, kavun ve karpuz gibi yaz sebze ve meyvelerinin hasadı sürüyor. Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından günlük olarak toplanan ürünler, belirlenen program dâhilinde mahalleleri dolaşan Ada Market Ekspres aracı ve Türkmen Mahallesi Candan Tarhan Bulvarı üzerinde bulunan Halk AdaMarket mağazasında uygun fiyata satışa sunuluyor. Adalı Kart sahiplerine yüzde 20 indirim Halk AdaMarket mağazasında satışa sunulan ürünlerde Adalı Kart sahiplerine yüzde 20 indirim yapılıyor. Halk AdaMarket, ayrıca kadınların ev ekonomisine katkı sunmak amacıyla S.S Ada Kadın Üretim Girişim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında faaliyet gösteren Emek Atölyeleri’nde ürettikleri tarhana, erişte, makarna ve reçel gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra bölgede faaliyet gösteren diğer kadın kooperatifleri tarafından üretilen gıda ürünlerine raflarında yer veriyor. Halk AdaMarket satış mağazası, hafta içi her gün 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Yaz dönemindeki sıcak havada dışarıya çıkamayan Kuşadalılar da alışveriş yapma fırsatını ayaklarına kadar götüren Ada Market Ekspres aracının sunduğu hizmetten memnun. Ada Market Ekspres aracından her hafta düzenli olarak sebze ve meyve satın aldığını belirten 95 yaşındaki emekli Lütfi Bircil, “Özellikle yaz mevsiminde artan hava sıcaklıklarında bizler için pazar ve markete gitmek çok zor oluyor. Evimizin önüne kadar gelen Ada Market Ekspres aracı sayesinde taze sebze ve meyveye kolayca ulaşıyoruz. Bu hizmet bizlere büyük kolaylık sağlıyor. Kuşadası Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” dedi. Tatil için İzmir’den Kuşadası’na gelen Muteber Şenkal ise, “Ada Market Ekspres aracının sitemize geliş saatlerini çok yakından takip ediyorum. Pazar alışverişimi düzenli olarak buradan yapıyorum. Her türlü sebze ve meyveyi daha ucuza satın alabiliyoruz” diye konuştu.

Kapadokya bölgesindeki limon depoları denetleniyor Haber

Kapadokya bölgesindeki limon depoları denetleniyor

Son günlerde limon fiyatındaki artış nedeniyle Ticaret Bakanlığı Nevşehir’de bulunan soğuk hava depolarındaki denetimlerini artırdı. Nevşehir Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri Nevşehir’in Kavak ve Ortahisar bölgesinde bulunan doğal soğuk hava depolarında denetim yaptı. Mersin ve Adana bölgesinde yetişen limonlar hasat edildikten sonra Kapadokya bölgesinde bulunan ve doğal kayalar oyularak ortaya çıkan soğuk hava depolarında saklanıyor. "Biz depoculuğunu yapıyoruz" Doğal soğuk hava depo işletmecisi Hamit Doğan, bu yıl maliyet artışları nedeniyle bölgeye gelen yıllık 4 milyon sandık limonunun yaklaşık 1 milyon sandığa düştüğünü söyledi. Depo işletmecisi Hamit Doğan, “Limonlarınız Mersin ve Adana bölgesinde aşırı sıcaklıklarda dayanamayacağı için 11. ayın sonuna doğru Ortahisar ve kavak bölgesine taşınıyor. Buradaki depoların bir özelliği var, yazın 30 - 35 dedece sıcaklıklarda deponun iç sıcaklığı 9 dereceyi geçmeyecek derecede muhafaza ediyor. Bu sayede limonlarımızı burada sağlıklı bir şekilde bekletiliyoruz. Biz burada limonların depoculuğunu yapıyoruz. Çiftçi kardeşlerimiz Mersin - Adana bölgesinde hasat edilen malları gönderiyorlar. Bu şekilde biz depoculuğu yapıyoruz. İç piyasada ve ihracatta değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. "Depo çıkış fiyatı 50 lira" Kapadokya bölgesinde bulunan doğal soğuk hava depolarında depolanan limonların çıkış fiyatlarının 50 lira civarında olduğunu söyleyen depo işletmecisi Hamit Doğan, “Şu anda depo çıkış fiyatları 45 - 50 lira bandında devam ediyor. Bu yılki Mersin bölgesinde çiftçi maliyetlerden dolayı geçen yıl çiftçilerimiz çok büyük zarar ettiler. Geçen yıl yaklaşık 4 milyon sandık limonu bu bölgedeki depolarımızda muhafaza etmiştik. Mersin Adana bölgesinde maliyetler ve nakliye yüksek olduğu için üretici hasat yapamadı. Bu yıl Ortahisar ve Kavak bölgesine yaklaşık 1 milyon sandık limon girişi oldu. Fiyatların bu şekilde yükselmesi ve çürük oranı bu yıl yüzde 30 civarında olmasından dolayı fiyatları etkiledi. Ama gördüğünüz gibi bu şekilde de birinci kalite limonlarımız depolarınızı da mevcut” şeklinde konuştu. Kapadokya bölgesinde bulunan soğuk hava depolarının sürekli denetlenerek kontrol altında tutulduğunu söyleyen Nevşehir Ticaret İl Müdürü Ahmet Taygur da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kapadokya bölgesinde bulunan soğuk hava depolarımızda sakladığımız limonlar ikinci ay itibarıyla depolara girmiş ve şu ana kadar da muhafaza edilmiş vaziyette. Müstahsil arkadaşlarımız bölgeye girişlerin dörtte bir oranında azaldığını söylüyorlar. Firmaların burayı sadece kiralama amacıyla kullandığını, ürünlerin kendilerinin olmadığını beyan ettiler. Biz gerekli denetimleri yapıyoruz, afaki artışlardan dolayı vatandaşımızın zarar görmemesi için gerekli işlemleri yapıyoruz. Her gün denetimlerimiz devam edecek” dedi.

Veteriner hekimler gıda güvenliği için bayramda da görev başında Haber

Veteriner hekimler gıda güvenliği için bayramda da görev başında

Türkiye Kurban Bayramının üçüncü gününü geride bırakırken veteriner hekimler İl Kurban Komisyonu tarafından belirlenen kesimhane ve mezbahalarda bayram süresinde görevlerinin başında nöbet tutuyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan veteriner hekimler 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı boyunca halkın gıda güvenliğinin sağlanması adına mezbaha ve kesimhanelerde görev yapıyor. Ruhsatlandırılmış büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesilen mezbaha ve kombinalarda canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin daha sağlıklı bir şekilde muayenelerinin yapılmasını ve hijyen kuralları içinde üretimlerinin sağlanarak insan ve hayvan sağlığı ile gıda güvenliğini tesis etmek amacıyla Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen veteriner hekimler, görevlerini büyük bir özveri ile ifa ediyor. Bayram boyunca Erzincan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük de veteriner hekimler ile birlikte mezbaha ve kombinalarda görev aldı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, bayram öncesinde kombina ve mezbahalarda görev yapacak veteriner hekimlerin belirlenerek görevlendirildiğini ifade etti. Bayram süresince halkımızın kurbanlarını huzur içinde kestirebilmelerini sağlamak üzere ekiplerin görev başında olduğunu kaydeden İl Müdürü Şahin, "toplumda birçok görevi üstlenen veteriner hekimlerimizin bir görevi de halk sağlığı ve gıda güvenliğinin tesisini sağlamaktır. Bu amaçla İl Kurban Komisyonu tarafından belirlenen noktalarda görevlendirdiğimiz veteriner hekimlerimiz de kanunların bize verdiği yetkiler çerçevesinde görevlerini sürdürmektedir" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.