TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gıda Sektörü

AGRONEWS - Gıda Sektörü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gıda Sektörü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Antalya'nın İhracatında Düşüş Yaşanıyor: Tarım Sektörü Öne Çıkıyor Haber

Antalya'nın İhracatında Düşüş Yaşanıyor: Tarım Sektörü Öne Çıkıyor

İhracat Performansındaki Düşüş Antalya'nın 2024 yılı Kasım ayında toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azalarak 167,6 milyon dolara geriledi. Türkiye genelinde ihracat ise sadece yüzde 2 azaldı. Tarım ve gıda ihracatında ise Antalya'da yüzde 5,7, yaş meyve sebze ihracatında yüzde 7, süs bitkileri ihracatında ise yüzde 9,7 düşüş görüldü. Tarım Sektörü İhracattaki Payını Koruyor Buna rağmen, Antalya'nın toplam ihracatındaki tarım sektörü hâlâ başı çekiyor. Tarım ve gıda sektörünün ihracat içindeki payı, yüzde 61'e çıkarak önceki yıla göre yüzde 3 artış gösterdi. 2024 yılı ilk 11 ayında ise tarım ihracatı yüzde 0,8 azaldı. Süs bitkileri ihracatındaki büyüme, kentin bu alandaki potansiyelini yansıtmaktadır. Çandır’dan Çözüm Önerileri Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, özellikle tarım sektöründe yaşanan daralmaya dikkat çekerek, destekleyici politikaların uygulanmasının önemini vurguladı. Ayrıca, süs bitkileri ihracatındaki büyümenin Antalya'nın bu alandaki gücünü gösterdiğini ifade etti. Antalya'nın Türkiye İhracatındaki Katkısı Kasım ayında Antalya, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 17'sini, süs bitkileri ihracatının ise yüzde 29,8'ini gerçekleştirdi. 2024 yılı boyunca Antalya'nın Türkiye'nin toplam tarım ve gıda ihracatındaki payı ise yüzde 3,3 oldu.

Denizli kebabının ustalarından Bakanlığın tereyağı kararına destek Haber

Denizli kebabının ustalarından Bakanlığın tereyağı kararına destek

Denizli’nin coğrafi işaret belgesi tescilli geleneksel lezzeti Denizli Tandır Kebabı ustası Dursun Göçenoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kebabın vazgeçilmez unsuru tereyağında taklit ve tağşişi engellemek amacıyla yeni kriterler getirilmesi kararına destek verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri korumak, tereyağı ve sadeyağdaki taklit ile tağşişi önlemek amacıyla hazırlanan taslağı görüşe sundu. Alınan kararla tereyağı ile sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli özelliklerin belirlenmesi amaçlandı. Düzenlemeyle tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranının ağırlıkça en az yüzde 82 olması kriteri getirilecek. Çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericiler, manda sütü aroması ile yoğurt aroması gibi süt veya süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda sektörü yönelik attığı bu önemli adıma bir destek de lezzetini kullanılan doğal tereyağından alan coğrafi işaret belgesi tescilli Denizi Tandır Kabının emektar ustalarından geldi. Denizli Tandır Kebabını yurt için ve yurt dışında tanıtmaya çalışan kebap ustaları, alınan bu kararın Denizli’nin geleneksel lezzetinin ilk günkü hazırlanış şekli ve lezzetiyle gelecek kuşaklara aktarılması için büyük önem taşıdığına işaret etti. Denizli’nin meşhur tandır kebabını işletmelerinde tamamen doğal ürünlerle hazırladıklarını ve genç ustalara da bunu öğretmeye çalıştığını kaydeden Dursun Göçenoğlu, ürün etiketlerinde gıda adının net bir şekilde belirtilmesi ve içerdiği süt yağı miktarının açıkça gösterilmesi gibi uygulamaların tüketiciler için büyük önem taşıdığını söyledi. Açıklanan yeni kriterlerin ürünlerin kalitesini ve güvenliğini artıracağına dikkat çeken Göçenoğlu, Denizli’deki kebap ustaları olarak Bakanlığın aldığı bu karara tam destek verdiklerini ifade etti. “Bakanlığımızın taklit ve tağşişe karşı yeni kriterlerinin destekçisi ve arkasındayız” Bakanlığın gıda sektöründe özellikle taklit ürünlere karşı aldığı kararların arkasında olduklarını açıklayan Kebapçı Dursun işletmesinin sahibi Dursun Göçenoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın tereyağında tuz ve süt oranları ile ilgili belirlediği kriterler, toplumumuzun sağlığı için doğru alınan bir karar olduğunu söyleyebilirim. Biz Denizli Kebabı olarak tamamen doğal ve dağda yayılmış kuzularımızdan yapılıyor. Bizlerde kebabımızın hazırlanışında tuz dahi bulundurmuyoruz. Biz kuzularımızı 10 parçaya bölerek, doğal odun ateşinde pişiriyoruz. Tuz ve baharat kullanılmadan müşterilerimize veriyoruz. Bu gençlerimiz ve gelecek neslimizin sağlığı için çok doğru bir karardı. Biz de mesleğimiz gereği doğal bir ürün olarak müşterilerimize sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Faydalı bir hizmet verdiğimizin inancındayız. Tanıtımlarımızı daha çok yaparak insanlara doğru beslenme ve doğru tüketimi öneriyoruz. Bakanlığımızın taklit ve tağşişe karşı belirlediği yeni kriterlerinin destekçisi ve arkasındayız. İnşallah toplumumuzda bilinçli bir şekilde tüketimini yapar” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.