TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Giresun

AGRONEWS - Giresun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Giresun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Üreticiler TMO ve FİSKOBİRLİK'ten iyileştirme talep ediyor Haber

Üreticiler TMO ve FİSKOBİRLİK'ten iyileştirme talep ediyor

Üreticiler, fındığını tüccara değil TMO ve FİSKOBİRLİK’e vermek istiyor ancak alım şartlarının ve fiyatların iyileştirilmesini talep ediyor. Giresunlu fındık üreticileri topladıkları fındığı kurutabilmek için şehir içindeki yolları ve sahil boyundaki yaya kaldırımlarını adeta fındık harmanı haline getirdi. Ancak üreticiler çocuklarının okul masrafları gibi acil ihtiyaçlarından dolayı fındığı hemen kurutup satmayı düşünürken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım kriterleri, FİSKOBİRLİK’in ise geçmiş yıllardaki güven kaybından dolayı serbest piyasaya fındık vermek zorunda kalıyor. Giresunlu fındık üreticileri, topladıkları fındıkları kimi zaman yol kenarlarında, kimi zaman ise kaldırımlarda kurutmaya çalışıyor. Yüksek kesimlerdeki hava şartlarından dolayı sahile indirilen fındıklar yüzlerce metre fındık harmanı oluşturdu. Fındıkta hasat mevsiminin sona yaklaşması dolayısıyla bahçelerden topladıkları ürünlerini kurutma telaşı içeresine giren üreticiler her yıl olduğu gibi, bu yıl da Karadeniz Sahil Yolu kenarları ile yaya kaldırımlarını fındık harmanı haline getirdi. Sahil kesiminde fındığı daha erken kurutma imkanı bulduklarını kaydeden Kemaliye köyünden Nuriye Şahin, “Harman için uygun yer bulamadığımız için kabuğundan soyulmuş fındıkları kurutmak için Karadeniz Sahil Yolu kenarlarını tercih ediyoruz. Beton veya asfalt zemine serilen fındık daha iyi kuruyor. Bu nedenle ürünlerimizi kurutabilmek için kara yolu kenarlarını ve kaldırımları tercih etmek zorunda kalıyoruz. Bahçelerimizden bin bir güçlükle topladığımız fındıklarımızı buralarda daha iyi ve daha hızlı kurutuyoruz" dedi. Keşap’ın Karabulduk köyünden fındığını kurutmak için Giresun’a geldiğini ifade eden Kadir Uğur yaptığı açıklamada “Bilindiği gibi köylerde arazilerimiz harman için uygun olmadığından ve hava şartlarının daha çok yağışlı olması nedeniyle sahile getirdim. Kuruttuktan sonra da hemen satacağım. Geçen yıl TMO’ya fındığımı götürdüm. ’Maalesef seçilecek’ denildi, ’alım şartları’ dendi, yok nem fazla denildi ben de götürüp tüccara verdim. Karadeniz’de nem oranı her zaman yüksektir. Fındık, diğer hububat ürünleri gibi değerlendirilmemelidir. Bu sezon fındığı bekletmeden satacağım çünkü serbest piyasada fındığın yükselmesi için mahsulün rekoltesinin düşük olması gerekir ancak bu sene rekolte oldukça iyi o nedenle fiyatların bekledikçe yükseleceğini düşünmüyorum” diye konuştu. Fındık üreticisi Yunus Akkılıç ise TMO ile birlikte Türkiye’de hatta dünyada en büyük üretici birliği olarak görülen FİSKOBİRLİK’in üreticiye bu süreçte gerek alım şartları gerek alım fiyatları konusunda daha fazla destek olmasını isteyerek fındık üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi çağrısında bulunurken, Mehmet Ali Alaşavlar da "Fındığımı şuanda satmayı düşünmüyorum. Serbest piyasaya satsam ucuza gidecek, TMO’ya gitsem alım şartları deniliyor. 2.5 ton fındığım var ama TMO bunu sadece 400 kilosunu alıyor. Geri kalanı ise tüccara vermek zorunda kalıyorum. Ancak serbest piyasadaki fiyatlar maliyetlerin altındadır. Biz de çaresiz serbest piyasaya mahkumuz” dedi. Öte yandan TMO Giresun kalite fındığı 132 liradan alırken, fındık tüccarı aynı fındığı serbest piyasada 128 liradan, FİSKOBİRLİK ise 126 liradan alış yapıyor.

Japonya’dan ticaretini yaptığı fındığı tanımak için Giresun’a geldi Haber

Japonya’dan ticaretini yaptığı fındığı tanımak için Giresun’a geldi

Giresunlu genç girişimci Demet Öztürk’ün daveti üzerinde Japonya’dan Giresun’a gelen Ryo Nakahara, Giresun fındığının tanıtımı için bahçeye girerek fındık üretim sürecini deneyimledi. Giresun’da fındık hasadı tüm hızıyla sürerken Japonya’nın Fukuoka kentinde fındık ticareti yapan Ryo Nakahara, Japon müşterilerine fındığın üretim aşamalarını göstermek adına Giresun’a geldi. Giresunlu genç kadın girişimci Demet Öztürk’ün daveti üzerinde Piraziz ilçesine gelen Nakahara, fındığın hasat sürecini tüm aşamalarıyla deneyimledi. Nakahara, bahçeden fındığı toplayarak hem çuvalladı hem de taşıdı. “Fındık toplamak zor ama keyifli” Japonya’da yaklaşık bir buçuk yıldır fındık ticaretiyle uğraşan Nakahara, fındık ithalatının yanı sıra Türkçe’yi de öğrendi. Fındık toplamanın oldukça zor olduğunu ifade eden Nakahara, “Giresun’da 1,5 yıldır fındık ticareti yapıyorum. Hasada katılmak için ve Japon müşterilerime fındığın tüm aşamalarını göstermek için buradayım. Fındık toplamak zor. Özellikle yokuş olan bahçelerde ama yine de fındığı çok sevdiğim için keyif aldım. Fındık hem lezzetli hem de çok sağlıklı bir ürün. Bir de fındık toplamak çok zor. Bahçeler çok dik. Fındık toplamak keyifli ama çok zor. Aile bağları daha da güçlendirilebilir” diye konuştu. “Japonya’da fındık çok fazla tanınmıyor” Japonya’da fındığın daha çok çikolatalı ürünlerle tüketildiğini ifade eden Nakahara, “Japonya’da fındığı çoğu kişi bilmiyor. Genelde kaju ve badem gibi kuruyemişler tercih ediliyor. Bunun temel sebebi fiyattan dolayı. Japonya’da fındık pahalı. Ama benim müşterim çok seviyorlar. Daha doğrusu, Giresun fındığını yedikten sonra sevmeye başlıyorlar. Böyle diyebilirim. Fındığın Japonya’daki tüketimi çoğunlukla çikolatalı ürünlerle sağlanıyor. Kek ve pasta yapılıyor. Bir de kahvaltıda yoğurtla ve yulaf ezmesiyle tüketiliyor. Benim favorim cevizli makarna. Fındık ve fesleğen sosu çok güzel uyuyor. Toplamda 3 yıldan fazla Türkiye’de kaldım. Türk insanları her zaman bana çok sıcakkanlı davrandılar. Giresun’da hiç kötü bir deneyim başıma gelmedi. Japonya’da sizin değerli fındıklarınızı daha çok tanıtacağım. Her yaz Giresun’dayım. Seneye görüşürüz hoş çakalın” şeklinde konuştu.

Giresun’da üreticilerinin hasat öncesi temizlik mesaisi başladı Haber

Giresun’da üreticilerinin hasat öncesi temizlik mesaisi başladı

Giresun’da fındık toplama tarihleri 4-17 Ağustos tarihleri olarak açıklanırken, üreticiler hasat öncesi bahçelerde temizlik mesaisine başladı. Giresunlu fındık üreticileri bahçelerde ot ve diken temizliği için çalışmalarını sürdürüyor. Eski el tırpanının yerini alan ot biçme motorları işi kolaylaştırırken, motorcuların günlük 5 bin liraya kadar çıkan fiyatları ise üreticileri kendi işini kendi yapmaya mecbur bırakıyor. Giresun’da fındık hasadına günler kala üreticiler hasat öncesi bahçe altı temizlik çalışmalarına başladı. Fındık bahçelerindeki temizlik çalışmalarını sürdüren üreticiler, daha önceki yıllarda olduğu gibi hasat öncesi fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor. Artan maliyetler karşısında üreticilerin beklentisi ise 160 ila 180 lira arasında değişiyor. Tırpanın yerini alan motor işi kolaylaştırdı, maliyeti artırdı Fındık işçiliğinde en zor işlerden birinin bahçe temizliği olduğunu anlatan fındık üreticisi Yusuf Karadeniz, ”Bir süre sonra başlayacağımız fındık hasadı öncesi yapılacak işlerden en önemlisi bahçe altını temizlemektir. Eskiden bu işler tırpanla yapılırdı. Günümüzde ise ot motoruyla kolaylaşmasına rağmen hala fındık işçiliğinde en zor işlerden birisidir. Bu iş zor olduğu için de motoru, yakıtı, diğer malzemeleri motorcuya ait olması halinde 5 bin liraya kadar günlük yevmiye isteyenler oluyor. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Ancak maliyeti azaltmak isteyen ve kendi yapacak durumda olanlar kendi işini kendileri görmeye çalışıyor” dedi. Maliyeti düşürmek için kendi işini kendileri görüyor Fındık hasadı öncesi bahçe bakımının önemine dikkat çeken Ahmet Yılmaz ise “Hasat öncesi bahçe altı temizliği çok önemli. Bahçe altını temizlemezsen fındık toplaman imkansızdır. Bu yüzden önce fındık dallarının dibindeki ışkın dediğimiz dalları temizlemek gerekiyor. Sonra ise bahçe altındaki ot, diken gibi bütün bitkileri temizlemek gerekiyor. Bu ot temizleme işini her ne kadar ot motoruyla yapmak kolay gibi görünse de hem tehlikeli hem de ağır iş. Büyüklüğüne göre en az 7-8 kilogramlık motoru saatlerce sırtında taşıyıp bir o kadar ağırlıktaki kolunu da devamlı sağa sola sallayarak otu biçmek için güç kuvvet gereklidir. Araziye göre değişse de ortalama 3 bin 500 ila 5 bin lira arasında çalışanlar var. Alınan para hak ediliyor ama tabi ki bir maliyet oluyor. Maliyeti düşürmek için köylerde kalanlar kendi işini yapıyor ama yapamayanlar çaresiz bu maliyeti gözden çıkartıyor. Bir de buna fındık toplama yevmiyesi bin 500 lirayı eklersek ciddi anlamda maliyet artıyor” diye konuştu. Fındık hasadına başlamadan maliyetleri düşünmeye başladığını söyleyen Hatice Karaman ise “Az bir fındığım var ve yaşlı bir kadınım. Kendi toplasam toplayacak gücüm yok, yevmiyeciye versem bana bir şey kalmayacak. Doğrusu ne yapacağımı bilemiyorum. Fındığın sele gitmesine de göz yumacak değiliz. Bakalım ne yapacağım. Ancak konu komşu yardım ederde toplayabilirsem belki fındığın bir faydasını görürüm. Yoksa fındık ancak gübrenin, ilaçlamanın, yevmiyecinin, motorcunun parasını ancak karşılar. Çektiğimiz eziyet yanına kar kalır” ifadelerini kullandı.

Fındıkta bir rekolte tahmini de Giresun Ziraat Odası’ndan Haber

Fındıkta bir rekolte tahmini de Giresun Ziraat Odası’ndan

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2024 yılı için açıklanan fındık rekolte tahminlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek kendi çalışmaları sonucunda belirledikleri rekoltesi açıkladı. Giresun Ziraat Odası olarak Türkiye’nin 2024 yılı tahmini fındık rekoltesini 649 bin 90 ton, Giresun’un tahmini fındık rekoltesini ise 72 bin 200 ton olarak belirlediklerini açıkladı. Giresun Ziraat Odası olarak, Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun başta olmak üzere fındık üretimi yapılan belli başlı illerde üretici merkezli rekolte tespit çalışması yaptıklarını belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, “En doğru ve gerçekçi rekolte tahmini üreticinin kendi yaptığı tahmindir. Atalarımızın ve dedelerimizin dediği gibi ’Rekolte fındık çuvala girdiği zaman belli olur’ tarım danışmanlarımız tarafından yapılan çotanak sayımına ve üreticilerimizle yaptığımız birebir görüşme sonuçlarına göre Türkiye’nin 2024 yılı rekoltesi 650 bin tonu, Giresun’un tahmini fındık rekoltesi ise 72 bin tonu geçmez” dedi. Fındıkta rekolte kaybına neden olan birçok etken var Karan, fındık rekoltesinde yaşanan düşüşün son yıllarda üründe görülen hastalık ve zararlı böceklerinden kaynaklandığına dikkat çekerek “Son yıllarda fındıkta görülen külleme hastalığı ve son 2-3 yıldır fındıkta en büyük tehlike haline gelen Kahverengi Kokarca fındıkta ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır. Külleme hastalığı ve Kahverengi Kokarca zararlısı fındık üretimini düşürmekte ve rekolte kaybına deneden olmaktadır. Ayrıca fındık bahçelerinin yaşlanmış olması ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üreticilerin bahçelerine gübre ve ilaç atamaması da rekolte kaybının diğer nedenleri arasındadır” dedi. Kafa karıştıran rekolte tahminleri İlk olarak Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi’nde (INC) yapılan açıklamada, 2024-2025 sezonu için dünya genelinde 1 milyon 349 bin 200 ton fındık rekoltesi beklendiği, bunun yüzde 785 bin tonunun Türkiye’den geleceği belirtilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ise 2024 yılında fındık üretiminde yüzde 5,4 artış beklediğini belirterek, toplam rekoltenin 770 bin ton olacağını duyurmuş son olarak ise Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde yapılan rekolte 2024’te yüzde 14 artışla 738 bin 931 ton olarak açıklanmıştı.

Ziraat odası başkanlarından UFK'ye rekolte açıklama tepkisi Haber

Ziraat odası başkanlarından UFK'ye rekolte açıklama tepkisi

Giresun’da üretici örgütleri 2024 yılı tahmini fındık rekoltesinin Ulusal Fındık Konseyi tarafından açıklanmasına tepki gösterdi. Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu düzenlediği basın toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılı tahmini fındık rekoltesinin açıklanması görevinin Ulusal Fındık Konseyine verilmesine tepki gösterdi. Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, başta Tarım ve Orman Bakanlığı ve üretici örgütleri dururken rekolte tespit çalışmalarında yer almayan Ulusal Fındık Konseyinin tahmini fındık rekoltesini açıklamasına tepki göstererek şu açıklamayı yaptı: “Hasat öncesinde fındıkla ilgili bir takım spekülasyonlar var. Malumunuz her fındık sezonu öncesi çiftçilerimiz zora sokacak, çiftçilerimizi fiyat anlamında kafalarını karıştıracak oyunlar oynanmakta. Geçtiğimiz günlerde tahmini fındık rekoltesi 745 bin ton olarak açıklandı. Bunun açıklamasını maalesef bakanlığımız tarafından yapılması gerekirken Ulusal Fındık Konseyine verilmesini doğru bulmuyoruz. Kaldı ki Tarım ve Orman Bakanlığımız öncülüğünde ziraat odaları ve il tarım müdürlükleri tarafından rekolte tespit çalışmaları yapılmaktayken rekoltenin açıklanmasının Ulusal Fındık Konseyine verilmesini çiftçi örgütleri olarak tepki gösteriyoruz. Bakanlığın müşaviri veya bakan yardımcıları yok mu, bakan yok mu? Önemli bir ürünün Ulusal Fındık Konseyi tarafından açıklanmasını doğru bulmuyoruz.” “Rekoltede büyük fark olacaktır” Geçtiğimiz günlerde Giresun’un Tirebolu, Espiye ve Doğankent ilçelerinde şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen selde birçok fındık bahçesinin hasar gördüğünü de belirten Yaman, “Bu sene rekolte yüksek. Rekolte tespitinin üzerinden 20 gün geçti. Bu 20 gün içerisinde rüzgâr, küllemeden dolayı oluşan hasarlar ve geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışın etkisiyle Tirebolu, Espiye ve Güce ilçelerimizde hasarlar oluştu. Ciddi anlamda fındık kaybı var. Rekolte açıklandı ama bunu pek sağlıklı bulmuyoruz. 20 gün önceki rekolteyle bugün ki rekolte arasında çok büyük bir fark olacağını gözlemliyoruz. Üretici örgütleri olarak her zaman sahadayız” şeklinde konuştu. Basın toplantısına Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, Bulancak Ziraat Odası Başkanı Sadullah Aydın, Bulancak Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kırım, Espiye Ziraat Odası Başkanı Raif Uçar, Görele Ziraat Odası Başkanı Özcan Öner ve Eynesil Ziraat Odası Başkanı Orhan Musaoğlu katıldı.

Giresun’da 2024 yılı fındık rekolte çalışmaları tamamlandı Haber

Giresun’da 2024 yılı fındık rekolte çalışmaları tamamlandı

Giresun’da 2024 yılı üretim sezonu öncesinde fındık rekolte tahmin çalışması tamamlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden koordinasyonunda 1 Temmuz tarihinde başlayan 2024 yılı fındıkta tahmini rekolte çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. Yapılan çalışmalarda Giresun’un orta ve yüksek kesimlerinde geçen yıla göre rekoltenin yüksek olduğu, sahil kesimlerinde ise beklenenin altında olduğu görüldü. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonunda Giresun Üniversitesi, Giresun Ticaret Borsası, FİSKOBİRLİK, Karadeniz İhracatçılar Birliği, Giresun Ziraat Odası, Fındık Araştırma Enstitüsü ve bazı ilgili kurumların temsilcilerinin yer aldığı rekolte tespit komisyonu çalışmalarının tamamladı.1 Temmuz tarihinde çotanak sayımıyla başlayan çalışmalar 15 Temmuz itibarıyla tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar Tarım ve Orman Bakanlığına iletildi ve önümüzdeki günlerde gerekli rakamsal açıklamalar yapılacaktır” denildi. Öte yandan geçen yıl Giresun fındık rekoltesi 92 bin ton olarak açıklanmış daha sonra ise rekolte 72 bin ton olarak revize edilmişti. 2024 yılında ise rekoltenin geçen yıla göre bir miktar yüksek olduğu ve 400 rakımın üzerinde fındık veriminin iyi olduğu, sahil kesimlerinde ise beklenenin altında olduğu tespit edildi.

Hasat öncesi artan yevmiye fiyatları fındık üreticisini zorluyor Haber

Hasat öncesi artan yevmiye fiyatları fındık üreticisini zorluyor

Serbest piyasada fındık fiyatları düşmeye devam ederken, başta yevmiye fiyatları olmak üzere maliyetlerin arttığını ifade eden fındık üreticiler tek umutlarının açıklanacak taban fiyat uygulaması olduğunu söyledi. Serbest piyasa koşullarına göre bir kişinin kendi yevmiyesini kurtaracak kadar fındık toplayamayacağını kaydeden fındık üreticisi Mustafa Kuyrukluoğlu, “Şu anda serbest piyasada fındık fiyatı 110 liraya kadar geriledi. Buna karşılık ise işçi çalıştırma maliyetleri yükseldi. Şu anda hasat öncesi bahçede ışkı alma yevmiyesi bin 300, paldır biçmek için tırpancı yevmiyesi 3 bin 500 ila 4 bin lira arasında, fındık toplama yevmiyesi ise bin liranın üzerinde olduğundan söz ediliyor. Diğer ilaçlama, gübreleme maliyetlerini hesaba bile katmadık. Bütün bu maiyetleri göz önünde bulunduracak olursak bir günde bir yevmiyecinin kendi günlük maliyetini bile kurtaracak kadar fındık toplaması mümkün görünmüyor. Tek beklentimiz TMO tarafından yapılacak olan fındık alım fiyatlarının açıklanmasıdır” dedi. "Yevmiyeci yerine imece usulü fındık toplama geri gelir" Her yıl yevmiyeci alarak fındık topladığını ancak artan maliyetleri göz önünde bulundurarak yevmiyeci almayı düşünmediğini kaydeden Muhammet Fatih Karayel ise, “Maliyetine göre fındık fiyatı düşük ve maliyetini karşılamıyor. Bu şartlarda fındık hasadı için yevmiyeci alma şansımız yok. Her yıl aldığımız yevmiyeci yerine bu sene kendi imkanlarımızla hasat yapacağız. Benim 10 dönüm bahçem var. Toplayabildiğimi toplarım, toplayamadığım bahçede kalır. Bu fındığın geliri beni 3 ay bile bakmaz. Köyde benim gibi düşünen çok üretici var. En azından yevmiyeci yerine eskiden olduğu gibi imece usulü yardımlaşarak toplayacağız. Bizim için en karlı olanı bu olacak gibi görünüyor. Çünkü şimdiden konuşulduğu gibi kimse bin 500 lira yevmiyeciye veremez” dedi.

Fındık üreticisi hasat öncesi fiyatın açıklanmasını bekliyor Haber

Fındık üreticisi hasat öncesi fiyatın açıklanmasını bekliyor

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta taban fiyatın açıklanması gerektiğini söyledi. Karadeniz’in “yeşil altını” olarak bilinen fındığın Türkiye’ye 2.5 milyar dolar döviz girdisi sağladığını hatırlatan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Dolaylı yoldan milyonlarca kişiyi ilgilendiren ve ülkemize yıllık 2-2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan Karadenizimizin yeşil altını için hasat zamanı yaklaştı. Fındık üreticisi hasat için bahçesine kafasında ’Taban fiyat kaç lira olacak?’, ’Emeğimizin karşılığını alabilecek miyiz?’ sorularıyla girmek istemiyor. Devlet adına müdahil alım yapacak olan TMO’nun fındık taban fiyatı bu ay sonuna kadar mutlaka açıklanmalı. Devletimizden 2024 yılı fındık taban fiyatını bir an önce belirleyerek, açıklamasını bekliyoruz. Açıklanacak olan taban fiyat artan girdi maliyetleri, ekonomik kriz ve üreticinin refah payı göz önünde bulundurularak belirlenmedi” dedi. "TMO kriterlerini açıklamalı" Açıklanacak taban fiyatın yanı sıra TMO’nun fındık alım kriterlerini de belirlemesi gerektiğini ifade eden Karan, “Taban fiyat açıklandıktan sonra ise, TMO alım kampanyası ve kriterlerini kamuoyuyla paylaşmalıdır. En önemlisi TMO’nun fındık alımlarında ödeme süresi 20 günü geçmemelidir. TMO alım merkezi sayılarını artırarak, depolarını şimdiden ilan etmelidir. TMO’nun açıklayacak olduğu fiyat ve alım kriterleri, serbest piyasanın oluşmasında önemli rol oynayacaktır. Çünkü serbest piyasa taban fiyata göre şekillenecek ve ona göre oluşacaktır. Üreticinin emeği, serbest piyasanın insafına bırakılmamalıdır” şeklinde konuştu. "Serbest piyasada fındık fiyatı düşürülüyor" Sezon öncesi serbest piyasada fındık fiyatının gerilediğini belirten Karan, “Serbest piyasada bir ay öncesine kadar 135 liraya kasar yükselen fındık fiyatı, şu anda 115 lira bandına kadar düşürüldü. Her yeni hasat sezonu öncesi olduğu gibi yine üreticinin ürününü düşük fiyata kapatmak isteyenler işbaşında. Devletimiz tarafından bunlara fırsat verilmemesi adına taban fiyatın bir an önce açıklanmasını bekliyoruz. Ayrıca çotanak sayımına göre 2024 yılı tahmini fındık rekolte tespit çalışmaları da devam etmektedir. İlk belirlemelere göre Giresun’da rekolte bir önceki yılla aynı oranda görülmektedir” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.