TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Giresun

AGRONEWS - Giresun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Giresun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu Çevre Yolu’nda ikinci etap hızla ilerliyor Haber

Ordu Çevre Yolu’nda ikinci etap hızla ilerliyor

Karadeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında yapımı devam eden Ordu Çevre Yolu’nun ikinci etabı hızla ilerliyor. İlk etabı 2019 yılında tamamlanan ve “Türkiye'nin en pahalı çevre yolu projesi” olarak değerlendirilen proje, Ordu-Giresun arasındaki ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıracak. Ordu-Giresun arası 15 dakikaya düşecek Toplamda 21,4 kilometre uzunluğundaki çevre yolu projesi kapsamında 6 tünel, 11 çift köprü, 5 tek köprü ve 7 farklı seviyeli kavşak bulunuyor. Projenin ilk etabı Ordu’daki trafik yükünü önemli ölçüde azaltırken, ikinci etap tamamlandığında şu anda yaklaşık 40-45 dakika süren Ordu-Giresun arası mesafe 15 dakikaya inecek. Şehir hastanesine bağlantı sağlanacak Devam eden proje, Ordu Üniversitesi ve inşaatı süren Ordu Şehir Hastanesi’ne bağlantı noktaları sağlayarak şehir içi ulaşımı da rahatlatacak. Trafik akışını hızlandıran yol, zaman ve yakıt tasarrufu ile bölge halkına büyük avantaj sunacak. Bölge halkı projeden memnun Altınordu Eskipazar Mahallesi Muhtarı İlhan Karaağaç, projenin Karadeniz Bölgesi için büyük bir hizmet olduğunu belirterek, "Çalışmalar devam ediyor, birkaç tünel ve köprü kaldı. Bu yol açıldığında Giresun 15 dakikaya, Trabzon ise 3 saatten 2 saate inecek. Havalimanına yakınlığı nedeniyle de aktif şekilde kullanılacak" dedi. Akçatepe bölgesinde yaşayan Cengiz Atmaca ise çevre yolunun şehir içi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade ederek, "Ulaşım çok kısalacak, şehir içinden geçmek zorunda olmayan araçlar bu yolu kullanacak. Çalışmalar hızlanırsa daha iyi olur" şeklinde konuştu. Projenin tamamlanmasıyla Ordu ve çevresinde trafik akışının büyük ölçüde rahatlaması bekleniyor.

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim Haber

TMO Fındık Alımını Durdurdu, Piyasada Durgunluk Hakim

Piyasada Fiyat Sabitliği TMO’nun alımları sonlandırmasının ardından serbest piyasada fiyatlar değişmedi. Fındık tüccarı Hasan Himtaş, 2024 yılı sonunda Levant fındığın 52 randımanına göre 132,5 TL’den işlem gördüğünü, ancak yeni yılın başlangıcında fiyatların 128 TL’ye düştüğünü belirtti. Himtaş, “Bu yıl fındık fiyatlarının Levant fındıkta 132,5 TL, yağlı fındıkta ise 142,5 TL seviyesinde olması bekleniyor. Ancak TEFE-TÜFE oranlarına göre 155-160 TL seviyelerine çıkma ihtimali de var” dedi. "Üreticiler İçin Fındığı Tutmanın Anlamı Kalmadı" Fındık tüccarı Hayrettin Karabulut ise fiyatlarda ciddi bir artış beklemediğini ifade ederek, “Fiyatlar 130 TL civarında seyredecek ve yeni sezona kadar dalgalanma 2-3 TL’yi geçmeyecek. Üreticilerin fındığı elde tutması şu an mantıklı değil” diye konuştu. Üreticilerin Beklentisi Yüksek Ama Belirsizlik Hakim Üretici Zekeriya Yıldız ise, fiyatların 2025 yılı ilerledikçe yükselebileceği beklentisini dile getirdi. Ancak şu an serbest piyasada böyle bir işaretin görülmediğini belirtti. Yıldız, “Fiyatların yükselmesi üreticiyi sevindirir, ancak serbest piyasada bunun gerçekleşeceğine dair bir emare yok” dedi. 2025 Fındık Piyasasında Kararsızlık TMO’nun alım durdurması sonrası oluşan serbest piyasa koşulları, fiyatların sabit kalmasına yol açarken, üreticiler ve tüccarlar arasında geleceğe dair farklı beklentiler gündemde. Fiyatların yükseleceği umudu sürse de piyasa dinamikleri belirsizliğini koruyor.

Çanakçı'nın 95'lik Demir Ustası Mustafa Dede Haber

Çanakçı'nın 95'lik Demir Ustası Mustafa Dede

GİRESUN (İHA) - Giresun'un Çanakçı ilçesinde yaşayan 95 yaşındaki demir ustası Mustafa Özdemir, neredeyse bir asırdır faaliyet gösteren demirci dükkanında, babasından devraldığı mesleği ilk günkü tutkuyla sürdürüyor. Türkiye’nin en yaşlı demircilerinden biri olan Özdemir, oğlu Ziya Özdemir ile bu köklü zanaati yaşatmaya çalışıyor. BİR ASIRLIK MESLEK AŞKI 15 yaşında çıraklıkla başladığı meslek hayatına kendi dükkanını açarak devam eden Mustafa Özdemir, "Çanakçı'da ilk demirci dükkanını açan bendim. Benden sonra başka dükkanlar açıldı ama hepsi kapanarak mesleği bıraktı. Ben ise hala bu mesleği bırakmadım. Eskiden at nalı çivisinden kapı kilidine kadar her türlü demir işini yapardık. Şimdi her şey fabrikalarda üretilip satılıyor. Bugünlerde ise en çok tarım aletlerinin bakım ve onarımlarıyla ilgileniyoruz" diyerek meslekteki değişimi dile getirdi. ZANAAT BABA OĞULUN ELİNDE YAŞIYOR Mesleğini oğlu Ziya Özdemir'e öğretmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Mustafa Özdemir, "Babamın yanında çıraklık yaparak bu mesleği öğrendim ve şimdi en küçük oğluma öğretiyorum. Beraber çalışıyoruz ama gelecekte bu işin devam edip etmeyeceğini bilmiyorum. Eskiden bu meslek büyük bir ihtiyaçtı ve kazanç sağlıyordu. Şimdi ise sadece alışkanlıkla devam ediyoruz" dedi. MESLEK GELECEKTE UNUTULABİLİR Ziya Özdemir ise demirciliğin artık unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Bu mesleği dedem 50-60 yıl yapmış, babam 80 yıldır sürdürüyor ve ben de küçüklüğümden beri babamın yanında çalışıyorum. Ancak artık bu meslek kaybolmaya yüz tuttu, hatta unutuldu" diye konuştu. Ziya Özdemir, babasını mutlu etmek için zaman zaman birlikte çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "Eski işler yok, fakat babamın gönlünü hoş tutmak için hala bir gün dükkanı birlikte açık tutuyoruz. Birlikte çalışıyoruz, çekiç sallayıp demir dövüyoruz. Ancak meslek bizi bırakacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı

ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık üretiminde kış hazırlıkları başladı. Bahçe sahipleri ve işçiler, güneşli havayı değerlendirerek bakım çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte kuruyan dallar budanıyor, fındık ocaklarının çevresi temizleniyor. Uzmanlar, bu çalışmaların fındık verimini artırmada kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. KADINLAR AİLE EKONOMİSİNE DESTEK SAĞLIYOR Ordu'daki fındık bahçelerinde yevmiye usulü çalışan işçilerin ücretleri günlük bin 300 ila bin 500 lira arasında değişiyor. Sabah erken saatlerde işe başlayan ekipler, hem erkek hem kadın işçilerden oluşuyor. Yemek molalarını bahçede hazırlanan ateşin etrafında geçiren işçiler, ekip çalışmasıyla işlerini tamamlıyor. Fındık bahçesi bakım işçilerinden Özkan Huysuz, çalışmaların verimi artırdığını belirterek, "Şu anda 12 kişilik ekip ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz, günlük ücret bin 300 lira" dedi. HASAT ÖNCESİ GÜBRE VE İLAÇLAMA SIRADA İşçilerden Mehmet Dağ, kışlık bakım çalışmalarının ardından gübreleme ve ilaçlama yapılacağını ifade etti. Dağ, "Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz" diye konuştu. "FINDIK TOPLAMAKLA İŞ BİTMİYOR" Fındık üretiminde bakımın önemini vurgulayan işçilerden Fatma Döndü Karahasan, "Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yeniden bahçeye giriyoruz" dedi. Fındık tarımının emek istediğini belirtti. "BAKIM OLMAZSA VERİM DÜŞER" Eşiyle birlikte uzun yıllardır fındık bahçelerinde çalışan Hakkı Topçu, bakımsız kalan bahçelerin verim kaybına uğradığını belirtti. Topçu, "Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar temizlik yapıyoruz. Bir süre sonra gübre, ilaçlama ve toplama işlemleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman gibi oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, verim kaybı oluyor. Aslında bu zamanlarda yapılan bakım bir sonraki hasat sezonuna hazırlık" ifadelerini kullandı.

Fındık Ağaçları Giresun Kavşaklarını Süsleyecek Haber

Fındık Ağaçları Giresun Kavşaklarını Süsleyecek

GİRESUN (İHA) - Giresun'un sembolü olan fındık, şehir sokaklarının yeni süsü oluyor. Giresun Belediyesi, şehirdeki kavşak, park ve boş alanlara fındık başta olmak üzere yerel meyve ağaçları dikerek peyzajı zenginleştiriyor. Proje kapsamında şehirlerarası otobüs terminali ve Bulancak durağı gibi merkezi kavşaklarda çalışmalara başlandı. Bu çalışmalarla şehrin doğal dokusuna özgü bitki örtüsü yeniden canlandırılacak. "FINDIK VE YEREL MEYVELERLE ŞEHRİ TANITACAĞIZ" Giresun Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Cebecioğlu, projenin amacını ve yürütülen çalışmaları açıkladı. Cebecioğlu, "Belediye Başkanımız Fuat Köse'nin projesiyle Giresun'un sembolü olan fındık, şehir merkezinde daha fazla yer bulacak. Şu ana kadar şehrimize gelenlerin gördükleri, genellikle iklimimize uyumlu olmayan palmiye ağaçlarıydı. Ancak biz de diğer şehirlerde olduğu gibi, yöremize özgü meyveleri ve bitkileri görmek istiyoruz. Giresun'un en önemli geçim kaynağı olan ve dünyanın en kaliteli ürünü olan fındığı şehir merkezine dikiyoruz. Ayrıca Giresun'a adını veren kiraz, karayemiş ve Fakaz armudu gibi meyveleri de dikmeye başlayacağız" ifadelerini kullandı. FINDIK VE YEREL MEYVELERLE YENİ BİR PEYZAJ KİMLİĞİ Proje kapsamında, otogar, sanayi ve şehir merkezi gibi yoğun kullanılan noktalara fındık ağaçları dikildi. Mustafa Cebecioğlu, bu projeyle birlikte şehirde iklime uygun olmayan bitkiler için para harcanmayacağını ve bölgeye özgü bitkilerin öne çıkacağını vurguladı. Ayrıca, bu bitkilerden üretilen fidanları vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtacaklarını belirtti. "Bu projeyle Giresun'un doğal zenginlikleri, şehri ziyaret edenler ve yaşayanlar tarafından daha fazla keşfedilecek. Giresun Belediyesi'nin peyzaj çalışması, aynı zamanda şehrin tarımsal ürünlerini tanıtma ve koruma anlamında önemli bir adım olacak" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.