TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gökhan Karaca

AGRONEWS - Gökhan Karaca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gökhan Karaca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Akdenizli balıkçılar 15 gün sonra "vira bismillah" diyecek Haber

Akdenizli balıkçılar 15 gün sonra "vira bismillah" diyecek

Denizlerde sona eren av yasağı dolayısıyla Karadeniz, Marmara ve Ege kıyılarındaki balıkçı barınaklarında hareketlilik yaşanıyor. Ancak deniz suyu sıcaklığı diğerlerine göre yüksek olan Antalya, Adana, Mersin ve Hatay kıyılarında ise balıkçılar, ağlarını 15 gün sonra denize atarak "vira bismillah" diyecek. Hazırlık sürecine devam eden Akdenizli balıkçılar, bakım ve onarımdan geçirdikleri ekmek teknelerini suya indirmeye başladı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağının ülke genelinde bugün, üremenin devam ettiği sıcak sularda ise 16 Eylül'de biteceğini belirtti. Antalya'daki balıkçıların hazırlıklarını buna göre yaptığını dile getiren Karaca, av yasaklarının nedeninin sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu kaydetti. Av yasaklarına uyulmadığı takdirde üretimde düşüşler yaşandığını aktaran Karaca, şunları söyledi: "Antalya'da 577 balıkçı teknesi var, bunların 7 tanesi 12 metre üzerinde. Küçük tekneler bu av yasaklarının dışında kalıyor ancak onlarda da bazı türlerle ilgili yasaklar uygulanıyor. Bölgemizde yoğun olarak kolyoz ve kuzu balığı avcılığı yapılıyor. Geçen yıl 560 bin kilogram civarında bir üretim söz konusuydu, bu yıl beklenti yüksek. Ancak bizde Karadeniz, Ege bölgelerindeki gibi bir yoğunluk yok." Akdeniz'de deniz suyu sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla özellikle Kızıldeniz'deki bazı istilacı türlerin bölgede görülmeye başlandığını belirten Karaca, özellikle balon balığının bölgede popülasyonunun arttığını ifade etti. Karaca, balon balığının artmaması yönünde çalışmalar yapıldığını bildirdi. Balıkçılar yeni sezona hazır Akdeniz'de 40 yıldır balıkçılık yapan Cengiz Balta, büyük tekneye sahip olduğunu ve yasağın kalkmasını heyecanla beklediklerini söyledi. Yeni sezon için teknelerini ve ağlarını hazırladıklarını anlatan Balta, "Akdeniz'de balıklar hala ufak. Daha da büyümeleri için 15 günlük bir süre daha veriyoruz. Adana, Hatay, Mersin ve Antalya'daki balıkçılar olarak sezonu her yıl 15 gün sonra açıyoruz." dedi. 16 Eylül'den itibaren ağlarını denize indireceklerini dile getiren Balta, "Geceleri balık popülasyonunun olduğu bölgelere göre denize açılacağız, sabah saatlerine kadar denizde olacağız, nasibimizde ne kadar varsa 10, 20 ya da 100 kasa balıkla döneceğiz." diye konuştu. Bölgede sardalya, kolyoz, kuzu, orkinos türleri bulunduğunu belirten Balta, geçen yıla göre bu yıl daha fazla balık tutmayı umut ettiklerini kaydetti. Balta, sezonun bereketli geçmesini diledi. 17 yıldır mavi sularda balık avlayan Ceylan Şen de yeni sezona hazır olduklarını söyledi. Denize açılmadan önce hava koşullarını çok iyi takip ettiklerini anlatan Şen, "Bizim için en önemli unsur hava. Havanın düzgün, denizin dalgasız olması gerekiyor. Bir gün öncesinden ağlarımızı, yemlerimizi hazırlıyoruz, akşam gün batımına doğru açılıyoruz. Her sezon olduğu gibi bu yıl da umutluyuz. İnşallah iyi geçecek." ifadelerini kullandı.

Saksılarda üretilerek ihracatı da yapılan mavi yemişe talep artıyor Haber

Saksılarda üretilerek ihracatı da yapılan mavi yemişe talep artıyor

Ana vatanı Kuzey Amerika olan, uzun yıllardır Karadeniz bölgesinde üretilebilen mavi yemiş, özellikle son yıllarda Antalya'da sera ve tarlalarda topraksız tarım yöntemiyle saksılarda üretilmeye başladı. Narin bir meyve olduğu için hasadı ve bakımı özenle yapılan ürün, belirli gramajlarda paketleniyor. Katma değeri yüksek olduğundan üretim alanları hızla genişleyen mavi yemiş, iç pazarın yanı sıra Rusya, Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere farklı ülkelere ihraç ediliyor. Şeker oranının düşük olmasıyla ve antioksidan özelliğiyle dikkati çeken meyve, büyük firmaların yatırımlarının yanı sıra tarım sektöründe çalışan işçilere de gelir sağlıyor. "Üreticiler, geliri yüksek olunca bu ürüne yöneliyor" Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, Türkiye'de uzun yıllar sadece Karadeniz bölgesinde yetiştirilen mavi yemişin 2020'de Antalya'da da yoğun üretilmeye başladığını söyledi. Toprak yapısı uygun olmadığından saksılarda yetiştirildiğini anlatan Karaca, "Blueberry yeni bir meyve, antioksidan özelliği ve şeker oranı düşük olması sebebiyle dünyada ve ülkemizde talep hızlı artıyor. Buna bağlı üretim miktarı da artıyor. 2013'te ülkemizde 450 dekar alanda üretilen bu meyve, 2022 sonunda 13 kat artarak 6 bin 600 dekara, üretim miktarı 4 bin 300 tona ulaştı." diye konuştu. Karaca, Türkiye'de mavi yemişin üçte birinin Antalya'da üretildiğine dikkati çekerek, kentteki üretimin büyük kısmının ihracata gittiğini bildirdi. Birim alandan daha yüksek gelir elde edildiğini aktaran Karaca, "Geliri yüksek olunca üreticiler bu ürüne yöneliyor. Bazı firmalar büyük alanlara yatırım yapıyor. Geliri ve katma değerinin yüksek olması yatırımcıyı bu ürüne yöneltiyor. Asidik toprakları sevdiği için Anadolu topraklarında yetiştirilmesi zor, onun için saksılarda üretiliyor." dedi. Bankacılığı bırakıp üretici oldu Bankacılık sektörünü bırakarak, Aksu ilçesi Karaöz Mahallesi'nde 55 dekar alanda mavi yemiş üretimine başlayan Özkan Ayaşlı da gelecekte tarımın ve gıdanın çok daha önemli olacağından tarıma yöneldiğini söyledi. Niş ürün olarak mavi yemişi tercih ettiklerini bildiren Ayaşlı, şunları kaydetti: "Ülkemizde toprakların yüzde 95'i blueberry üretimi için uygun değil. Onun için saksılarda Antalya'nın güneşiyle buluşturarak üretim yapıyoruz. Güneş aromasını artırıyor. Rekolteyi belirli bir noktaya getirdik. İhracata çıkacak sevkiyatımız var. Tıbbi ve aromatik bir meyve. Avrupa'da semt pazarlarında var, Türkiye'de yok. Önümüzde iki, üç yıl içinde semt pazarlarına gidereceğini düşünüyorum." Ayaşlı, üretimden paketlemeye kadar her aşamada hijyene özen gösterdiklerine ve iyi tarım yaptıklarına dikkati çekerek, yılda bir iki defa iç ve dış denetime tabi tutulduklarını belirtti. İki yıl önce mavi yemiş üretimine başlayan 62 yaşındaki Bayram Karaca da üretiminin basit ancak çok dikkat istediğini belirterek, suyunu, gübresini zamanında vermek gerektiğini aktardı. Meyveyi hasat eden Aliye Ünal ise ürünün ezilmemesi için tek tek topladıklarını, olgunlaşanları sınıfına göre ayırdıklarını söyledi. Hanife Karaca, ürünün bebeğe bakar ilgi özen istediğini bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.