Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde sertifikalı tohum ve hayvancılık
Verimli bir sezonun geride bırakıldığı işletmenin arazilerinde yeni dönem için ekimler gerçekleştirilirken, hayvanların bakımı özenle yapılıyor.
Tohumluk amaçlı güzlük olarak buğday, yazlık ekilişi olarak nohut, kenevir ve yonca üretilen işletmede kaba yem ihtiyacı için yonca, hasıl fiğ ve silajlık mısır yetiştiriliyor. Toplam 7 bin 738 dekar alanda buğday ekilişi gerçekleşirken 2023-2024 yılı hasat sezonunda buğdayda yaklaşık 4 bin 500 ton mahsul alınması hedefleniyor. Bu günlerde bin 675 dekar alanda güzlük hâsıl fiğin ekilişi de sağlandı. Üretilen sertifikalı tohumlara yoğun talep olduğunu açıklayan tarla bitkileri bölümü sorumlusu ziraat mühendisi Bahar Yazar, “Bu sezon bol ve bereketliydi. İnşallah önümüzdeki sezonu da aynı şekilde geçiririz” dedi.
Verimli bir sezonu geride bırakırken yeni dönem için hazırlıklar yaptıklarını belirten Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Muhammet Altıparmak, “Ürettiğimiz sertifikalı hububatları ve üstün vasıflı damızlık hayvanları çiftçilerimizle buluşturuyoruz” diye konuştu. İşletmede Jersey ırkı sığır ve Bafra ırkı koyun yetiştiriciliğinin yapıldığını anlatan Altıparmak, “Jersey ırkı sığırlar yediği yemi en çok süte çeviren bir ırktır. Günlük ortalama süt verimleri 22 litredir. İşletmemizde çoklu doğum özelliğine sahip, ikizlik oranı çok yüksek olan yerli Bafra ırkı koyunları da yetiştiriyoruz. Rağbet gören bu koyunlarımızın et ve süt verimi de çok iyi. Şubat ayında başlayacak doğumlarda 6 bin 500’den fazla kuzunun doğmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.