TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gökova

AGRONEWS - Gökova haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gökova haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla’da 12 Ay Taze Enginar Üretimi Hedefleniyor Haber

Muğla’da 12 Ay Taze Enginar Üretimi Hedefleniyor

MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Akyaka ilçesinde düzenlenen tarla günü etkinliğinde, Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın katılımıyla enginar hasadı yapıldı. Etkinlikte ayrıca Gökova susamı üreticilerine 2 ton fiğ tohumu dağıtıldı.  Barış Saylak, Muğla’nın verimli coğrafyasını değerlendiren projeler kapsamında 12 ay boyunca enginar üretimi hedeflediklerini açıkladı. Saylak, "Çanak enginara göre en az 8-10 kat fazla verim sağlayan hibrit enginar üretimini destekleyerek pazara 12 ay boyunca taze enginar sunmayı hedefliyoruz. Klasik enginarın sezonu bittikten sonra, hibrit enginar pazara çıkacak ve daha yüksek fiyattan satışa sunulacak. Bu durum üretici gelirlerinde ciddi bir artış sağlayacak. Sağlık deposu enginar sayesinde hem üretim desenimiz çeşitlenecek hem de üreticilerimize ciddi bir gelir kapısı açılmış olacak" dedi. GÖKOVA SUSAMI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR Etkinlikte, Muğla’nın Gökova susamı üretimindeki başarısı da ele alındı. Özgün aromasıyla dünya çapında talep gören Gökova susamı, 5 bin 500 dekarlık alanda üretiliyor. Muğla’da 2023 TÜİK verilerine göre 14 bin 689 dekarda 1.638 ton susam üretildiğini belirten İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın bu alanda 4. sırada yer aldığını söyledi. Gökova Körfezi’nin “Deli Memet” rüzgarıyla özgün bir aroma kazanan susamın pazarda yoğun talep gördüğünü vurgulayan Saylak, "Yıllık olarak 415 ton ürün elde ettiğimiz susamın, ne yazık ki katma değeri henüz istediğimiz düzeyde değil. Bunun için, susamın yan ürünleri olan tahin, tahin helvası ve susam yağı gibi katma değeri yüksek ürün gamını geliştirmemiz gerekiyor" dedi. KURAKLIK EN BÜYÜK TEHLİKE Barış Saylak, pandemi, yangınlar ve depremler gibi zorlu süreçlerin ardından üreticilerin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Saylak, "Bakanlığımızın uygulamaya başladığı Planlı Üretim Modeli ile suyu merkezine alan bir arım hedefledik. Bu süreçte çiftçilerimiz için yeni bir destekleme modelini hayata geçirdik. Muğla’daki üreticilerimizin bu desteklerden azami düzeyde faydalanmasını ve üreterek kazanmasını istiyoruz. Bizler sizin yanınızdayız. Siz yeter ki üretin. Biz yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Japonlar Gökova sarı susamına hayran Haber

Japonlar Gökova sarı susamına hayran

Ula Gökova Bölgesinde yetişen sarı susam, aroması, kokusu ve tadı nedeniyle Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği kanalıyla Başta Japonya olmak üzere diğer ülkelere ihraç ediliyor. Japonlar sarı susamı geleneksel yemekleri Suşi ve salatalarda kullanıyor. Türkiye, 2022 yılında 77 milyon dolar olan susam ihracatını 2023 yılında yüzde 62’lik artışla 124,5 milyon dolara çıkardı. Türkiye’nin susam ihracatındaki yeni hedefi 250 milyon dolara ulaşmak. Susamın içine girdiği tüm yiyeceklerin tadına ayrı bir aroma ve lezzet kattığını dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye’nin susam ihracatının 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde yüzde 195’lik artışla 6 milyon 645 bin dolardan 19 milyon 632 bin dolara yükseldiği bilgisini paylaştı. Türkiye’de yetişen susamın çok kaliteli olduğunu anlatan Öztürk, “Susamda en büyük ithalatçı 1,6 milyar dolarla Çin. Bizim susamımız kaliteli olduğundan birim fiyatı 2,4 dolardan gidiyor. Çin ise 1,5 dolar bandında ithalat yapıyor. Bizim kaliteli susamımızı seçici bir pazar olan Japonya ve Avrupa ülkeleri alıyor. Japonya’ya 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye Geneli susam ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 170’lik artışla 660 bin dolardan 1,7 milyon dolara ilerledi. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 5-8 Mart 2024 tarihlerinde Tokyo’da düzenlenen Foodex Fuarı’na info stand ile katıldık. Fuarda tadım etkinliklerimiz kapsamında ziyaretçilere susam paneli tavuk tadımı yaptırdık ve büyük beğeni aldık. Türkiye olarak susamda dünyanın ikinci büyük ithalatçısı konumundayız. Dünya susam ticaretine yön veriyoruz. 2024 yılında susam ihracatımızın 250 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Türkiye, 2024 yılının ocak-şubat döneminde 19,6 milyon dolarlık susam ihraç etmişken, bu ihracatın Susam ihracatında Polonya, Irak ve Almanya öne çıktı. Türkiye’den 2023 yılında yapılan susam ihracatında Polonya 9 milyon 164 bin dolarlık tutarla lider olurken, zirvenin ortağı Irak’a 7,7 milyon dolarlık susam ihraç ettik. Almanya Türkiye’den 3,2 milyon dolarlık susam talep ederken, Yunanistan’a 2,6 milyon dolar, Romanya’ya 2,5 milyon dolar, İsrail’e 2,4 milyon dolar, Japonya’ya 2,3 milyon dolar susam ihraç edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.