TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gübre

AGRONEWS - Gübre haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gübre haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Agrotech, Deprem Bölgesinde Sözleşmeli Tarıma Başlıyor Haber

Agrotech, Deprem Bölgesinde Sözleşmeli Tarıma Başlıyor

Hümeyra Gökçen Keskin, Agrotech'in Yönetim Kurulu Başkanı olarak sürdürülebilir tarım anlayışıyla deprem bölgesindeki çiftçilere ulaşmayı ve tarım arazilerinin gelecekte de korunmasını amaçladıklarını aktardı. Keskin, 3 bini kendine ait toplam 23 bin dönüm arazide sözleşmeli tarımla 3 bin çiftçiyle çalışarak ülke tarımına katkı sağlıyor. Bu modeli şimdi deprem bölgesinde biber üretimi için kullanmayı hedefliyor. TARIM VE TEKNOLOJİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIM 2013'te kurulan Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş., tarımdan gıdaya uzanan geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Geçen yıl halka arz olan şirket, çiftçilere pazar garantisi sağlayarak gelirlerini güvence altına alıyor ve tarımsal alanları ekonomiye kazandırmayı amaçlıyor. Domatesten muz ve bademe kadar birçok ürünü 3 bin çiftçiyle üreten Agrotech, yurt dışına salkım domates ihraç ediyor. Şirketin CEO’su Tevfik Çerçinli, Burhaniye’deki serada yapılan tarım çalışmaları sonucu Avrupa'ya ihraç edilen ürünlere dikkat çekiyor. HÜMEYRA GÖKÇEN KESKİN’İN HİKAYESİ Bursa’da tekstilci bir babanın kızı olarak büyüyen Keskin, zeytinliklerde tanıştığı tarım tutkusunu, "Babaannem tam bir toprak kadınıydı. Bana da toprak tutkusu ondan geçti diye düşünüyorum. Bana hep yanında çiftçi olmamı söylerdi" sözleriyle anlattı.  Keskin, halka arz sürecinin tarım arazilerinin korunması ve yeni yatırımlara yönlendirilmesi için önemli olduğunu belirtti. Agrotech, halka arzdan elde edilen gelirin tamamen yatırımlara ayrıldığını ekledi. DEPREM BÖLGESİNE YATIRIM VE TARIM OKULU PROJESİ Keskin, deprem bölgesine yatırım yapmak istediklerini, bu yılki sözleşmeli tarımın büyük kısmının orada yapılacağını açıkladı. Bölgeye özel bir biber türü üreteceklerini belirten Keskin, bölgedeki gençlerin tarıma ilgisini artırmak amacıyla bir tarım okulu açmayı planladığını da belirtti. Deprem bölgesinde kız çocuklarının eğitimine destek vermek üzere “Hep Gül Kızım” vakfını kurmayı da hedefleri arasına ekledi. 24 ÜLKEYE TEKNOLOJİ İHRACATI Agrotech, tarımın yanı sıra teknoloji sektöründe de güçlü bir varlık gösteriyor. Bychat gibi dijital çözümleriyle, 24 ülkeye yazılım ihraç eden şirket, e-devlet ve e-sağlık gibi alanlarda özelleşmiş çözümler sunuyor. Keskin, ABD ve Türkmenistan'daki yatırımlarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde de çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak yapay zeka destekli bir uygulama projesini tamamladıklarını açıkladı. TARIMDA YAPAY ZEKAYLA BÜYÜME HEDEFİ Hümeyra Gökçen Keskin, tamamlamak üzere oldukları yeni bir projeyle ilgili, "Bu uygulama sayesinde yapay zekâ desteği ile çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve onların birlikte hareket etmelerine ve fikir alışverişi yapmalarına imkân tanıyan yeni bir uygulamayı kullanıma sunacağız” diye konuştu. Agrotech CEO’su Tevfik Çerçinli, geçen yılki 582 milyon TL’lik ciroyu bu yıl sonunda 2 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ve cironun yüzde 60’ının tarımdan, yüzde 40’ının teknolojiden geldiğini belirtti.

Başkan: “Çiftçiler, mısırda 10 TL fiyat bekliyor” Haber

Başkan: “Çiftçiler, mısırda 10 TL fiyat bekliyor”

Adana'da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısırda düşük rekolte beklentisini de göz önünde bulundurarak, "Çiftçiler, hükümetin üretim maliyetlerini, piyasa şartlarını ve faiz oranlarını göz önüne alarak kilogram başına 10 TL olarak müdahale alım fiyatını açıklamasını talep ediyor" dedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Çukurova bölgesinde ağustos ortasında başlayacak olan mısır hasadı öncesinde, çiftçilerin yetkililerden 10 TL müdahale alım fiyatı açıklanmasının beklediğini söyledi. Geçtiğimiz yıl mısırdaki fiyat artışının yüzde 5 olması nedeniyle çitçinin başka ürünlere yöneldiğine dikkat çeken Doğan, "Bu yıl Haziran ayından itibaren mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden aşırı sıcaklar, mısır rekoltesini olumsuz etkilediği gibi, çiftçiler fazladan sulama da yaptılar. Çiftçiler, düşük rekolte beklentisi ve artan maliyetler karşısında hükümetin, mazot, elektrik, tohum, zirai ilaç, gübre ve işçilik gibi üretim maliyetlerini, piyasa şartlarını ve faiz oranlarını göz önüne alarak kilogram başına 10 TL olarak müdahale alım fiyatını açıklamasını talep ediyor" şeklinde konuştu. "Rekolte düşüşü çiftçileri zor durumda bıraktı" Rekolte düşüşünün geçtiğimiz yıllarda çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Doğan, "Geçen yıl açıklanan fiyatın düşük olması, birçok üreticinin mısır ekiminden vazgeçip diğer ürünlere yönelmesine neden oldu. Bu durum, ülke genelinde mısır üretimini ve dolayısıyla pazar dengesini tehdit ediyor. Bu süreçte, mısır üretiminde yaşanacak muhtemel bir düşüşün önüne geçmek ve tarım sektörünü desteklemek adına atılacak her adım büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Başkan Doğan ek olarak, mısırın kilogram başına 10 TL müdahale alım fiyatının açıklaması çiftçilerin en azından maliyetlerini karşılayabilmeleri ve gelecek yıl için mısır ekimini sürdürebilmeleri açısından büyük önem taşıdığına da dikkat çekti.

Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor Haber

Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor

Tarımda sürdürülebilirlik için kontrol mekanizmalarının hızla devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Soner Taştan, ülkemizin geniş ürün yelpazesi nedeniyle her noktada yoğun tarımsal işlemler yapıldığını ifade etti. Ancak bu çeşitlilik, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımıyla birleştiğinde hem ürünlerde hem de insan sağlığında ciddi dengesizliklere ve sorunlara yol açabildiğini anlatan Taştan, kontrolsüz ve kolay erişilebilen tarımsal girdilerin, üreticileri daha fazla verim elde etmek için aşırı derecede kimyasal kullanmaya ittiğini söyledi. Özellikle meyvecilik sektöründe kullanılan hormon ve gübrelerin ürünün aromasını ve tadını değiştirdiğini belirten Taştan, tüketicilerin bu durumu kısa vadede fark edemese de uzun vadede ürünlerin genetik yapısının ve orijinal tadının kaybolduğunu kaydetti. Aynı durumun yem bitkisi üretiminde, hububatta ve sanayi türü tarımsal ürünlerde de gözlemlendiğini dile getirdi. Taştan, tüketicilerin kendi bahçelerinde hobi olarak üretim yaparak bu durumdan daha az etkilenebileceğini, ancak bu imkana sahip olmayanların ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bu sorunların çözümü için tarım ilaçları ve gübre satan bayilerin kimyasal ürünleri kayıtsız şartsız satmaması veya kayıt altına alması gerektiğini vurguladı. Taştan, ayrıca, toprağa atılan gübrelerin karne tutulması ve hangi aralıklarda hangi içeriklerde gübre atıldığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Karnesiz ilaç, gübre veya hormon satılmamalıdır” diyen Taştan, bu kontrol mekanizmalarının hızla işleme konulmasının önemine dikkati çekti. Taştan, tarımsal ürünlerinin yatlarını kaybetmeden sürdürülebilir bir kontrol yapısının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Taştan, mevcut durumun minimize edilerek tüm üretici gruplarında uygulanmasının olumlu sonuçlar vereceğini belirtti. Taştan, kısa vadede uygulanacak çözümler, uzun vadede vatandaşların sağlığı başta olmak üzere toprak sağlığı ve atmosferdeki sera gazı salınımını kontrol altına almakta yardımcı olacağının da altını çizdi.

Başkan Sandıkçı: “Çiftçimize destek olmaya devam edeceğiz” Haber

Başkan Sandıkçı: “Çiftçimize destek olmaya devam edeceğiz”

Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, tarımsal üretime katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek, hayata geçirdikleri projelerle ilçedeki çiftçilere 35 ton sertifikalı buğday tohumu ve 25,5 ton gübre desteğinde bulunduklarını kaydetti. Samsun’un Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçedeki çiftçilere yönelik yeni destek programlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade etti. Canik’in tarımsal üretimdeki potansiyelini arttırarak çiftçilerin, ürün verimliliği yüksek mahsuller yetiştirmelerine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirten Başkan Sandıkçı, “Çiftçilerimizin yanındayız” dedi. İlçede gerçekleştirdikleri Toprak Analizi Projesi’yle ilçenin toprak yapısını koruduklarını ve bilinçsiz gübrelemenin önüne geçtiklerini ifade eden Sandıkçı, “Sürdürülebilir tarım anlayışını merkezine alan projelerle çiftçilerimize destek olduk. Bilinçsiz gübrelemenin önüne geçtiğimiz Toprak Analizi Projemizle, Canik’imizin toprak yapısını koruduk. Çiftçi kardeşlerimizin verimli bir şekilde tarımsal üretim gerçekleştirmelerini sağladık. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte, ilçemizdeki çiftçi kardeşlerimize 35 bin kilogram sertifikalı buğday tohumu ve 25 bin 500 kilogram gübre desteğinde bulunduk. Çiftçi kardeşlerimizi, ilçemiz toprak yapısına uygun yeni ürünler üretmelerini teşvik ettik. Tarıma yönelik yeni projelerimizle çiftçimize destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.