TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gümüşhane

AGRONEWS - Gümüşhane haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gümüşhane haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gümüşhaneli çiftçiler ilk kez ektikleri ayçiçeklerinden umutlu Haber

Gümüşhaneli çiftçiler ilk kez ektikleri ayçiçeklerinden umutlu

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yöreye yeni bir gelir kapısı kazandırmak için çiftçiler tarafından ilk kez ekilen ayçiçekleri hasat için gün sayıyor. Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de destekleriyle birlikte bu yıl ilk kez ayçiçeği eken çiftçiler hasatı bekliyor. Bölgenin iklimine adapte olan ve gelişim noktasında herhangi bir sorun yaşamayan ayçiçekleri Kelkit Vadisi’ni sarıya boyarken, eşsiz görüntüler sunuyor. Kendine ait 100 dönümlük arazinin yanı sıra arazi kiralayarak yaklaşık 415 dönümlük arazisini ayçiçekleriyle donatan çiftçi Ayhan Akın, verimin yüksek olması durumunda ayçiçeğinin bölge çiftçilerine yeni bir gelir kapısı olacağını söyleyerek, Kelkit’in şeker pancarı, patates, fasulye, buğday ve arpasının yanına artık ayçiçeğinin de ekleneceğini söyledi. “İlimize yeni bir ürün kazandırmak istiyoruz” Desteklerle birlikte arazinin tamamını ayçiçekleriyle donattığını söyleyen Ayhan Akın, “415 dönüm çerezlik ayçiçeği ektik. Bu ilçemizde ilk ve gelişimde herhangi bir sorun yaşamadık. Sadece sulamada barajımız yeni olduğu için arada bir arızalar oluyor, su gecikiyor bunun haricinde herhangi bir sorunumuz yok. İnşallah iyi bir verim olur da seneye vatandaşa, ilimize ve ilçemize yeni bir ürün kazandırmış oluruz. Bizim burada şeker pancarı, patates, fasulye, buğday ve arpa vardı biz ayçiçeğini de denemek istedik. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün desteklemesiyle beraber böyle bir ilki yaptık. Vatandaşa bir örnek olacak ve farklı bir gelir kapısı olacak. Bu ektiğimiz alanın yaklaşık 100 dönümü bize aitti, geri kalan kısmını kiraladık ve 415 dönüme tamamladık” dedi.

Asırlık ‘Şiran Kök Pekmezi’ coğrafi işaret aldı Haber

Asırlık ‘Şiran Kök Pekmezi’ coğrafi işaret aldı

Gümüşhane’nin Şiran ilçesinin önemli yöresel ürünlerinden birisi olan ‘Şiran Kök Pekmezi’ coğrafi işaret alarak kentin 13’üncü coğrafi işaretli ürünü oldu. Şiran ilçesinde asırlardır şeker pancarından yapılan meşhur kök pekmezi coğrafi işaret aldı. Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası girişimleriyle 2021 yılında başlayan süreç 2024 yılının Mart ayında sona erdi. Gümüşhane’nin 13. tescilli ürünü olan ‘Şiran Kök Pekmezi’ için ise bugün Şiran ilçesinde tanıtım programı yapıldı. ‘Şiran Kök Pekmezi’ üretimini gerçekleştiren Şiran Kadın Kooperatifi üyesi kadınların da katıldığı programda, pekmeze ait özellikler ve sağlayacağı ekonomik kazanımlardan bahsedildi. “Pazarlama olanaklarını arttıracağız” ’Şiran Kök Pekmezi’nin tescili için yoğun bir çalışma sarf ettiklerini aktaran Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, “Şiran kök pekmezi bölgenin önemli bir ürünüydü. Biz de bu ürünü hem korumak hem de ekonomik değerini yükseltmek adına ürünümüze coğrafi işaret tescili aldık. Bu Gümüşhane’nin 13. tescilli ürünü oldu. Biz Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu gerçekleştirdik. Sürece 2021 yılının Aralık ayında başladık ve 2024 yılının Mart ayında da tamamlamış olduk. İki buçuk yıl süren bir süreçten sonra coğrafi işaretimizi tamamladık ve bölgemize kazandırdık. İnşallah bundan sonraki süreçte de Şiran kök pekmezimizin pazarlama olanaklarını daha da arttırarak, ekonomik girdi anlamında katkı sunmayı amaçlıyoruz” dedi. “Kadın kooperatifimizle birlikte çok güzel atılımlar yapacağız” Coğrafi işaretli yöresel ürünün tanıtımı noktasında çalışmalarını arttıracaklarını aktaran Şiran Belediye Başkanı Abdulbaki Kara, “İlçemizde yıllardır üretimi yapılan bir ürün ama bugün geldiğimiz noktada başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok noktasında artık coğrafi işaretli ürünler katma değerli hale gelmiş durumda. Biz de coğrafi işaretli olması hasebiyle inşallah bu ürünlerimizin katma değerlerini arttıracağız ve öncelikle bölgemizde daha sonra da ülkemizde ve dünya çapında ürünümüzün tanıtımı için gayretlerimiz olacak. Çok yakında kadın kooperatifimizle birlikte çok güzel hamleler yapacağız. Bunu da ülke çapındaki fuarlarda göreceğiz” diye konuştu. “Şiran’da yıllardır üretilen bir ürün” Şiranlı kadınların yıllardır yaptığı pekmezi coğrafi işaret ile birlikte daha ileri taşımak istediklerini söyleyen Şiran Kadın Kooperatifi Başkanı Hamiyet Halep, “Kök pekmezi aslında Şiran’da yıllardır üretilen bir ürün. Eskiden annelerimiz yapardı, şimdi biz coğrafi işaret aldığımız için bizler de daha iyi bir şekilde yapacağız ve tanıtımını da daha iyi bir biçimde yapacağız. Şeker pancarlarını üreticiden aldıktan sonra yıkayıp temizliyoruz daha sonra haşlıyoruz. Daha sonra en zor aşama olan süzme işlemini yapıyoruz sonra odun ateşinde kaynatarak pişiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’de ipek böceği larvaları üreticilere teslim edildi Haber

Gümüşhane’de ipek böceği larvaları üreticilere teslim edildi

Geçtiğimiz yıl Gaziantep’te Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 81 ilden kadın kooperatiflerinin katıldığı fuarda Bursa’da merkezi bulunan Kozabirlik’le işbirliği protokolü yapan Almila Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi başkanı Ayşegül Öznur Parlak’ın girişimleriyle pestil ve kömenin ham maddesi olan dut ağaçlarında yetiştirilmek üzere ipek böceği yetiştiriciliği başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün destekleriyle önce eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından Merkez, Torul ve Kürtün ilçesinde bu işin eğitimini alan üreticilere ücretsiz olarak ipek böceği larvaları teslim edildi. Alım garantisiyle kadınların ek gelir elde edeceği projede Kozabirlik tarafından getirilen yaklaşık 400 bin adet ipek böceği larvası 20 üreticiye 20 paket halinde teslim edildi. Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç’ın da katıldığı etkinlikte üreticilere teslim edilen larvaların bir ay sonunda kozalar oluşunca yeniden kilogramla tartılıp alınacağını ve ücretlerin Bakanlık tarafından yatırılabileceğini kaydeden Almila Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi başkanı Ayşegül Öznur Parlak, teslim edilen her bir kutu larva ile bir asgari ücretin kazanılabileceğini söyledi. Gümüşhane’de ipek böcekliğinin geliştirilmesi ve sürekliliğin sağlanması için çaba göstereceklerini kaydeden Parlak, bu işin devam etmesi için dut ağacı dikilmesi gerektiğini hatırlatarak bu gibi hizmetleri vermeye devam edeceklerini belirtip destek olan bütün kurumlara teşekkür etti.

322,398 vegetable seedlings will meet the soil in Gümüşhane Haber

322,398 vegetable seedlings will meet the soil in Gümüşhane

Under the Agriculture Land Use Activation Project (TAKE), supported by the Ministry of Agriculture and Forestry's General Directorate of Plant Production, distribution has commenced for a total of 322,398 vegetable seedlings with a 50 percent grant under the "Seedlings from Us, Production from You" project to enhance small family farming in Gümüşhane. The project, which has been prepared by our Provincial Directorate of Agriculture and Forestry to support greenhouse cultivation and to bring small and fragmented agricultural lands into production, is rapidly increasing in number in recent years and providing a source of income to rural residents. The project has a budget of 1,768,000 Turkish Lira. As part of the "Seedlings from Us, Production from You" project, distribution of 322,398 vegetable seedlings has begun in the districts of Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul, and Kürtün. Dr. Ahmet Mesut Kıraç, the Provincial Director of Agriculture and Forestry, provided information about the project during the seedling distribution program held at the Directorate of Agriculture and Forestry. He stated that they aim to take advantage of Gümüşhane's geographical location and unique climatic characteristics in agricultural production. He mentioned that the "Seedlings from Us, Production from You Project," supported by the General Directorate of Plant Production of the Ministry of Agriculture and Forestry, with a budget of 1,768,000 Turkish Lira, is aimed at developing small family farming. The project aims to utilize small and fragmented lands throughout Gümüşhane for profitable productions and distribute a total of 322,398 certified vegetable seedlings, including 156,870 tomatoes, 115,868 peppers, 34,440 cucumbers, and 15,120 eggplants, to producers. Approximately 100 hectares of land, both under cover and in open areas, will be used for vegetable production as part of the project. Despite the challenging production conditions due to Gümüşhane's climatic characteristics, the quality features such as color, taste, and aroma of the produced crops are excellent. Therefore, the products are highly preferred both within the province and in neighboring provinces, and they hold high market value. Kıraç mentioned that various project works are ongoing to develop vegetable production. Kıraç stated that they started the seedling distribution first with greenhouse growers and that other distributions will be made within May. He wished success to the farmers in the project and thanked those who contributed to the project.

Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Haber

Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Gümüşhane’de üreticilere 3,5 milyon TL’lik fidan ve tohum dağıtıldı Haber

Gümüşhane’de üreticilere 3,5 milyon TL’lik fidan ve tohum dağıtıldı

Gümüşhane’de üreticilere İl Özel İdaresi destekleriyle yüzde 50 hibeli 3,5 milyon TL’lik 96 ton yem bitkisi tohumu ve 7 bin 730 adet meyve fidanı dağıtımı yapıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen toplam proje bedeli yaklaşık 3,5 milyon TL olan “Yerli Meyve Çeşitlerimizin Gen Kaynaklarının Korunması” ve “Yem Bitkileri Üretimi Geliştirme” projeleri kapsamında üreticilere yem bitkisi tohumu ve fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Kurum bahçesinde düzenlenen törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, yem bitkileri üretimini geliştirme projesi kapsamında İl Özel İdaresince yüzde 50 hibeli olarak finanse edilen proje kapsamında yonca, korunga, adi fiğ, macar fiği, yem bezelyesi ve yulaf olmak üzere yaklaşık 96 ton sertifikalı yem bitkisi tohumunun tedarik edildiğini ve 3 milyon 139 bin TL’bütçeli proje kapsamında 12 bin 500 dekar alanda üretim yapılacağını söyledi. Kıraç, yine İl Özel İdaresince yüzde 50 olarak hibeli olarak finanse edilen 370 bin 549 TL bütçeli Yerli Meyve Çeşitlerinin Korunması ve Genel Meyveciliğin Geliştirilmesi projesi kapsamında da 403 adet göbek elması, 310 adet İngiliz elması, bin 50 adet Çermail, Hacı Hamza, Bal Armudu, Miski Arpacı, Cinci, Mığirik gibi yerli armut çeşitleri olmak üzere 2 bin 990 yerli meyve fidanı ve buna ek olarak 190 adet elma, 500 adet armut, 440 adet erik, 180 adet kiraz, 110 adet vişne, 490 adet kayısı, 180 adet şeftali fidanıyla 2 bin 650 adet yapraklık üzüm fidanı dağıtılacağını belirtti. Projeyle toplamda 7 bin 730 fidanla 286 dekar meyve bahçesinin tesis edileceğini kaydeden Kıraç, önümüzdeki günlerden itibaren ceviz, çilek, dut yetiştiriciliği, yeni sera kurulumları, meralara ilave sıvatlar, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, nohut, kuru fasulye ve ayçiçeği yetiştiriciliği gibi çok sayıda projeleri de gerçekleştireceklerini belirterek tüm bu projelere katkılarından ötürü Vali Alper Tanrısever’e, İl Özel İdaresine, İl Genel Meclisi üyelerine ve çiftçilere teşekkür etti. Konuşmaların ardından Vali Alper Tanrısever, İl Müdürü Kıraç ve diğer yetkililerle birlikte üreticilerin fidan ve yem bitkisi tohumları teslim edildi.

Gümüşhane’nin karlı dağlarının arasından dünyaya balık ihracatı Haber

Gümüşhane’nin karlı dağlarının arasından dünyaya balık ihracatı

Denize kıyısı olmayan Gümüşhane’de elektrik için üretilen baraj göllerinde yetiştirilen alabalıklar Karadeniz somonu olarak başta Rusya, Çin, Şili ve Japonya’ya ihraç edilerek ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlıyor. Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Kirazlık köyünde, Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan Harşit Çayı üzerine elektrik enerjisi üretmek için kurulan Torul Baraj Gölünde yıllardır hem elektrik üretiliyor hem de göl yüzeyinde balık üreticiliği gerçekleştiriliyor. Torul Baraj Gölü üzerine kurulan 14 adet kafes alabalık yetiştiriciliği tesisine 10 ila 30 gram arasında getirilen gökkuşağı alabalıkları burada 1 kilogram ağırlığa ulaşıncaya dek yetiştirilerek daha sonra Karadeniz kıyısında bulunan tesislere gönderiliyor. Buradaki tesislerde işlemleri devam eden balıklar 3 ila 5 kilogram ağırlığa ulaştıktan sonra Rusya, Çin, Şili, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç ediliyor. Suyunun soğuk ve temiz olması nedeniyle yıl boyu balık üretiminin gerçekleştirilebildiği karlı dağların arasındaki gölde düzenlenen balık hasadına Torul Kaymakamı Muhammet Kılıçaslan, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, İl Genel Meclisi üyeleri Hüseyin Bedir, Kemal Emiroğlu, Torul Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Rakan’la katılarak yetkililerden ve üreticilerden bilgi alan Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, baraj gölünde bulunan ve zaman zaman dümenine geçtiği tekne ile ulaştığı kafeslerde incelemelerde bulundu, balıkları yemledi. , “Balık yetiştiriciliği ilimizde hızlı bir şekilde artıyor” Gümüşhane genelinde faaliyet gösteren toplam 28 tesiste yıllık 5 bin 500 ton üretimin gerçekleştiğini belirterek bu sayının artırılması için çalışmaların sürdürüleceğini ve kentte balık üretimi ve ihracatının artırılması için çalışmalar gerçekleştirileceğini söyleyen Vali Alper Tanrısever, “İç sulardaki balık yetiştiriciliği ülkemizde olduğu gibi ilimizde de hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. İlimizde 5 bin 500 ton kapasiteyle devam eden balık üretimi, Torul ilçemizdeki Torul Baraj Gölündeki 14 tesis, Kürtün Barajındaki 11 tane tesis ve Kelkit ilçemizdeki Sadak Barajındaki 3 tesisle hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Torul ilçemizde Musalla deresinin yanındaki tesislerde üretilen yavru Gökkuşağı alabalıkları Torul Baraj Gölüne getirilip bir süre burada beslendikten sonra özellikle soğuk havalardan da nasibini aldıktan sonra Karadeniz’e götürülüyor ve orada 3 ila 5 kilo haline geldikten sonra yurt dışına ihraç ediliyor. İhraç pazarlarımız arasında en büyük pazarımız Rusya, Çin, Şili, Japonya gibi ülkeler bulunmakta. Bu tür ürünlerin özellikle ihracata yönelik olması sebebiyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla bu tür üretimleri destekleyeceğimizi, kapasitemizi mümkün olan en üst seviyeye çıkarabilmek için elimizden geleni yapacağız” dedi. “2023 yılında 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik” 15 yıldır bölgede balık üretimi gerçekleştiren ve Torul Baraj Gölünün balık üretimi için çok elverişli olduğunu söyleyen Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Ramazan Çolak, “Bu alabalıklar bize yavru olarak 2 gram civarında geliyorlar. 500 gram veya 1 kilogram ağırlığa ulaşıncaya kadar burada yetiştiriciliğini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra Karadeniz’e indiriyoruz. Burada da yaklaşık 3-5 kilograma ulaşınca yurtdışına ihraç ediliyor. Bu balıklar taze olarak, ileri işleme teknolojisiyle fileto haline getirilerek ihraç ediliyor. Başta Rusya, Japonya, Şili ve bu sene yoğun olacak şekilde Çin’e ihracat yapıyoruz. Gümüşhane’de denizimiz yok ama balık üretimi yapıyoruz. Patentli Karadeniz Türk somonu ihracatı 2022 yılında 1 milyar dolar civarındaydı. 2023 yılında da 2 milyar dolar civarında bir ihracat yapıldı. Biz bu çiftliklerde, Karadeniz’in hırçınlığı, doğası ve suyunun temizliğiyle yüzde 99 oranında doğal balık üretimi gerçekleştiriyoruz. Torul Barajı da bu noktada temiz ve berrak olması nedeniyle alabalık ve somona çok elverişli” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’nin şifası Kuşburnu Nektarı coğrafi işaret aldı Haber

Gümüşhane’nin şifası Kuşburnu Nektarı coğrafi işaret aldı

Ülke genelindeki 27 kuşburnu türünün 17’sine ev sahipliği yapan ve bu nedenle de Türkiye’nin gen merkezi kabul edilen Gümüşhane’de ilk kez bir kuşburnu ürünü coğrafi işaret belgesi aldı. Türkiye’nin kuşburnuya dair ilk fabrikalarından birisinin 49 yıl önce kurulduğu Gümüşhane’de Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından kentin 12.coğrafi işaret belgesi yıllardır Gümüşhane’ye özgü olarak üretilen doğal C vitamini deposu Kuşburnu Nektarına alındı. Coğrafyasının yüzde 60’ını oluşturan dağlarında bolca bulunan ve 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer oranda C vitamini bulunan şifa deposu kuşburnunun ülkedeki gen merkezi, 17 türün doğal olarak yetişmesi nedeniyle Gümüşhane olarak kabul ediliyor. Yüksek C vitamini içeriği ve antioksidan özelliğiyle hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yapılan Gümüşhane Kuşburnu Nektarı da sağlığa dost bir içecek olmasının yanında eşsiz aromasıyla da damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Bölgenin iklimi, sanayi artıklarıyla kirlenmemiş toprak yapısı, güneşli gün sayısı ve doğal koşullarıyla dağlarında bolca bulunan “Rosa Canina” adlı kuşburnu çeşidinden üretilen “kuşburnu nektarı” adına bir zamanlar festivaller düzenlenen kentte kuşburnu için alınan ilk coğrafi işaret belgesi olma özelliği taşıyor. Uzmanların 600 metreden 3 bin 331 metreye kadar oluşan rakım farkı, Türkiye’de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal ve Karadeniz ikliminin görülmesi nedeniyle enteresan ve sıradışı coğrafya olarak nitelendirdiği Gümüşhane’nin bereketli topraklarından doğan kuşburnu meyvesi son yıllarda oldukça popüler bir ürün haline geldi. Lezzetli olmasının yanında sağlık dolu bir içecek deneyimi sunan Gümüşhane Kuşburnu Nektarının GTSO’nun coğrafi işaret belgesini aldığı 4.ürün olduğunu kaydeden GTSO Başkanı İsmail Akçay, bu ürünü 49 yıldır yapıldığı Tekke köyündeki fabrikada inceleyerek fabrika müdürü Yüksel Demir’den bilgi alıp coğrafi işaret belgesini kendisine teslim etti. Burada gazetecilere açıklama yapan GTSO Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane’de yetişen kuşburnuların çiçeklenme zamanının geç olması nedeniyle güneş ışığından daha fazla yararlandığını ve bu nedenle de fenolik madde ve C vitamini miktarının yüksek olduğunu söyledi. Dünyada coğrafi işaretli ürün pazarının yıllık 200 milyar dolara ulaştığını ifade eden Akçay, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin bir zenginlik ve milli değer olduğunu belirterek, Gümüşhane’nin tescilli 12 coğrafi işaretli ürününün geçmişte sofralarda tüketilirken bugün artık önemli bir ticari boyuta kavuştuğunu hatırlattı. "Tüketicimiz coğrafi işaretli olan ürünleri daha çok tercih ediyor" Kentin köklü ve marka fabrikalarından birisi iken 7 yıl atıl kaldıktan sonra 2018 yılında Gümüşhane Belediyesi tarafından yeniden hizmete açılan Gümüşsu Fabrikasının tesislerini yenilemesinin ardından saatte 12 bin, ayda 3 milyon şişe üretim kapasitesine ulaştığını hatırlatan Akçay, “Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimize, ilimizin ürünlerine, ilimizin üretim, istihdam ve ekonomisine katkı sağlamaya yönelik çalışmalarımızı aralıksız devam ettiriyoruz. Bugün coğrafi işaretini almış olduğumuz kuşburnu nektarı GTSO olarak aldığımız 4.coğrafi işaretli ürünümüzdür. Coğrafi işaretli ürünlerin hem ulusal hem de uluslararası piyasada daha çok rağbet gördüğünü biliyoruz. Tüketicimiz coğrafi işaretli olan ürünleri daha çok tercih ediyor. Bu itibarla bizim de Gümüşhane’de ürettiğimiz kuşburnu nektarının pazar payının bu aldığımız coğrafi işaretle beraber daha çok artacağını düşünüyoruz. Pazar payının artması demek ilimizde istihdamın artması demek, üretimin artması demek, ilimize kaynak girişinin artması manasına geliyor” dedi. "Kuşburnunun en değerli cinsi Rosa Canina Gümüşhane’de yetişiyor" Akçay, yöresel ürünlerin tescil edilmesi aşamasında kendilerine önemli destekler veren Prof.Dr. Oktay Yıldız’a da teşekkür ederek, “Gümüşhane kuşburnu nektarının coğrafi işaretini almamızın en büyük faktörlerinden birisi Gümüşhane kuşağında yetişen kuşburnuların kuşburnu cinsleri içerisinde en önemli, en değerli cinsi olan Rosa Canina cinsinin Gümüşhane’de yetişiyor olması. Bizim bu kuşburnu nektarına coğrafi işaret almamızda en büyük faktörlerden birisiydi. Bu itibarla Rosa Canina cinsi diğer cinslerine göre vitamin ve gıda zenginliği bakımından enerji verici özelliği bakımından diğer cinslerinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu itibarla onun ayrıcalığından kaynaklı olarak almış olduğumuz kuşburnu nektarının coğrafi işaretinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Gümüşhane’de bugüne kadar Gümüşhane Dut Pestili, Gümüşhane Kömesi, Gümüşhane Ekmeği, Gümüşhane Sironu, Kürtün Araköy Ekmeği, Gümüşhane Şeker Fasulyesi, Gümüşhane Deleme Peyniri, Gümüşhane Dölek Güveci, Kelkit Zilli Kilimi, Kelkit Şeker Fasulyesi, Kelkit Ketesi ve son olarak Gümüşhane Kuşburnu Nektarı için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi alındı.

Kürtün süper meyve “Aronya” ile kalkınacak Haber

Kürtün süper meyve “Aronya” ile kalkınacak

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde üreticilere Kızılderililerin şifa niyetiyle tükettiği ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle “süper meyve” olarak tanımlanan Aronya meyvesi fidesi dağıtıldı. Ana vatanı Kuzey Amerika olan, içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde hücreleri yenileyip vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen Aronya meyvesi deneme üretimlerinin ardından başarılı olunca Kürtün’deki 20 köyde 71 dönüm arazide 60 üreticiye dağıtıldı. Kürtün Ziraat Odasının talebi üzerine Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen “Orman Köyleri Aronya Yetiştiriyor” projesi kapsamında üreticilere fidan ve malzeme dağıtımı gerçekleştirildi. Dönümde 1-1,5 tona kadar verim sağlaması beklenen ve 2-3 yıl içerisinde bugünün fiyatlarıyla üreticisine dönümde 150-200 bin lira civarında gelir sağlayacağı değerlendirilen Aronya meyvesi katma değeri çok yüksek bir ürün olarak biliniyor. Tarımsal üretim olarak fasulyeden sonra alternatif bir ürün olacak Aronya meyvesi küçük tarım arazileri bulunan ilçede vatandaşlara yüksek verim oranıyla ayrıca bir gelir kapısı aralayacak. Özkürtün Orman Deposunda gerçekleştirilen dağıtım töreninde üreticilere su tankından damlama sulama sistemine, çitine varıncaya kadar kurum tarafından dağıtılırken fideler de Orman Bölge Müdürlüğü’nün Of ilçesindeki fidanlığından getirildi. “El ele verirsek fasulyeden sonra bir tarımsal ürünü daha ilçemize kazandırmış olur” Kızılderililer tarafından şifa niyetiyle tüketildiği bilinen, güçlü bir antioksidan içeriğe ve kansere karşı koruyucu özelliğe sahip Aronya meyvesini önceki görev yeri olan Ankara’da araştırdığını hatırlatan Vali Alper Tanrısever, “Kaymakam bey bu program için davet ettiğinde çok heyecanlandım. Hem coğrafya hem iklim Aronya yetiştiriciliğine çok uygun. Bunun için gerekli ekipmanlar da size bu proje kapsamında verildikten sonra size yetiştirmek kalıyor. Bir ürünü bu Gümüşhane coğrafyasına çok uygun olan bir ürünü burada canlandırmak sizlerin hane bütçenize katkıda bulunmak adına buradayız. Sizlere düşen sadece ve sadece tarımdaki arkadaşların tavsiyeleri ve telkinlerine uyarak bu ürünü burada canlandırmak. El ele verirsek fasulyeden sonra bir tarımsal ürünü daha ilçemize kazandırmış oluruz. Devleti yöneten biz arkadaşlar olarak ne yapıyoruz? İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla hareket ediyoruz. Sizler için buradayız. Sizlerden tek istediğimiz bu ürüne sahip çıkmanız, bu ürünü Kürtün’ün bir marka değeri haline getirmeniz” dedi. “Normalde 3-4 yılda üretim aşamasına gelecek fidanlar Kürtün’de daha kısa sürede bu aşamaya geldi” Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz ise Kürtün ilçesinin ormancılık faaliyetleri açısından yoğun bir bölge olduğunu belirterek, “Bundan 2 yıl önce Ziraat Odası Başkanımız ve ekibi beraber bizi ziyaretleri sırasıyla da Aronya üzerine bir talepleri bize gelince biz de arkadaşımızla incelemiştik. Aronya yetişme açısından şartların uygun olduğunu görünce de böyle bir proje yapma fikrimiz oluştu. Geçen yıl burada fidan dağıtımı yaparak denemesini yaptık. Dağıttığımız fidanların çok iyi gelişim gösterdiğini belirledik. Normalde 3-4 yılda üretim aşamasına gelecek fidanların daha kısa sürede bu aşamaya geleceğini görünce proje bizi daha da umutlandırdı. Aronya fidanlarımızı Of’taki kendi fidanlığımızda sertifikalı fidanları kullanıyoruz. En kaliteli, en iyi fidanlarla projeyi yapacağız. Bu nedenle vatandaşlarımız projeye avantajlı bir şekilde başlayacaklar. Eğer takipleri de düzgün olursa inşallah başarılı sonuçları kısa sürede alacağız” ifadelerini kullandı. “Bugün dağıtacağımız 18 bin fidan 2-3 yıla meyve verecek” Kürtün’de bir kısmı vatandaş katkılı, büyük kısmı da DOKAP tarafından finans edilen projeyi 71 dönüm arazide 60 kişiyle ve 20 değişik köyde uygulayacaklarını ifade eden Yılmaz, “Biz bugün burada yaklaşık 18 bin fidan dağıtacağız. Bu fidanların 2-3 yıl içerisinde de meyveye dönecek. Gümüşhane’de zaten meyve suyu fabrikası var. Alım garantisi de veriyor. Bunun dışında piyasada talebi olan bir ürün. Trabzon’da Belediyeler yoğun bir şekilde çalışıyorlar, Aronya bahçeleri kuruyorlar. Bu çalışmanın Kürtün ilçesi için bir çığır açacağını düşünüyoruz” diye konuştu. “Gümüşhane’de bu ve buna benzer üzümsü meyvelerin yaygınlaştırılmasını destekleyeceğiz” DOKAP Başkan Vekili Şeref Demir ise 11 yıldır faaliyeti devam eden DOKAP açısından bu projenin farklı bir önemi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bölgesel bir kuruluş olan Orman Bölge Müdürlüğüyle sorumlu olduğu illerden Gümüşhane’nin, Kürtün ilçesinde farklı bir lokasyonda proje uygulama geleneğini bu şekilde başlatmış olduk. Önümüzdeki dönemde de bu ve buna benzer faaliyetleri bütün bölge müdürlüklerimizden bekliyoruz. Önümüzdeki yıllardan itibaren Gümüşhane’de bu ve buna benzer üzümsü meyvelerin yaygınlaştırılarak tıpkı kuşburnu gibi Aronyanın ve diğer meyvelerinde yaygınlaştırılması, çeşitlendirilmesi bizim bölge kalkınma programımızda önemli bir hedeftir. Kürtün ilçemizdeki tarımsal faaliyette yenilikçi nitelikli olarak başlattığımız bu projemizin hayırlı olmasını diliyorum.” “Bir dönümde 1,5 ton ürün veriyor. Kürtün’de bundan daha iyi gelir elde edilebilecek başka bir ürün yok” Projenin fikir babalarından Kürtün Ziraat Odası Başkanı Yunus Karakaş da 2 yıl önce Orman Bölge Müdürlüğüyle çalışma yaptıklarını ve başarılı olduklarını belirterek, “5-6 kişiye örnek bahçeler oluşturduk ve gördük ki bir yıl içerisinde çok iyi bir gelişme gösterdi. Kürtün’de küçük ölçekli tarım arazileri mevcut. Küçük arazilerden daha yüksek verimi nasıl elde edebiliriz diye Aronyayı tercih ettik. Çünkü Aronya bir dönüm yerde 1-1,5 tona kadar verim sağlayan ve kilosu 150-200 lira civarında olan bir ürün. Dönümde 4-5 yıl sonra 150-200 bin lira gibi bir gelir sağlayacak. Kürtün’de bundan daha iyi gelir elde edilebilecek başka bir ürün yok. Sadece fasulye var. Şimdi alternatif ürün olsun diye Aronya’yı tercih ettik” diye konuştu. “Kansere bile iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlamış bir bitki” Projeye çok talep olduğunu ve artırarak devam etmeyi düşündüklerini dile getiren Karakaş, “Aronya bitkisi ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan ve katma değeri çok yüksek olan bir ürün. Meyve suyu, marmelat gibi ürünleri var. Hatta kansere bile iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlamış bir bitki. Bir de çok küçük alanlarda yüksek verim sağlaması bizim bölgemiz için öncelikle kıldı bize” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından üreticilere fidanlar ve malzemeleri dağıtılırken törene Kürtün Kaymakamı Okan Dağlı, Kürtün Belediye Başkanı Enver Şen, Özkürtün Belediye Başkanı Yakup Turgut, Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Mesut Kıraç, Orman İşletme Müdürlüklerinin görevlileri ve üreticiler de katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.