TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Güncel Hayvancılık Haberleri

AGRONEWS - Güncel Hayvancılık Haberleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güncel Hayvancılık Haberleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivaslı Emekli, Kaşık Oyma Sanatında Çırak Oldu Haber

Sivaslı Emekli, Kaşık Oyma Sanatında Çırak Oldu

Sivas’ta yaşayan 58 yaşındaki Halit Yıldızeli, emekliliğinin ardından kaşık oyma mesleğine merak salarak çocukluk arkadaşı Osman Heper'in yanında çıraklık yapmaya başladı. Ahşap kaşık kullanımını yaygınlaştırmayı hedefleyen Yıldızeli, üç günde bir kaşık tamamlıyor. Çocukluk Arkadaşıyla Birlikte Kaşık Oymaya Başladı Emekli olduktan sonra kendine yeni bir uğraş arayan Halit Yıldızeli, çocukluk arkadaşı ve kaşık ustası Osman Heper’in el emeğiyle yaptığı ahşap kaşıkları gördü. Beğendiği bu sanatı öğrenmek isteyen Yıldızeli, yaklaşık iki yıldır ustasının yanında çıraklık yaparak kaşık oyuyor. Osman Heper, mesleğe başlama hikayesini anlatırken, "Uçakta metal çatal ve kaşıklarla yemek yerken ahşap versiyonlarını yapmayı düşündüm. Profesörlerin metalin zararlarına dair açıklamaları da ilgimi çekti. Ahşap kullanımının yaygınlaşması için üretime başladım. Çocukluk arkadaşım Halit de ilgilendi ve sonunda bana katıldı. Şimdi birlikte çalışıyoruz" dedi. Ahşap Kaşığa İlgi Artıyor Halit Yıldızeli ise bu sanata olan ilgisini, "Kaşık yapımına büyük merakım vardı. Ustamın işlerini gördükten sonra bu sanatı öğrenmeye karar verdim. Şehirden köye dönüş olduğu gibi, kanserojen maddelerden kaçınıp doğaya yöneliş de var. Ahşap kaşık, atalarımızdan kalan bir kültür. İnsanların bunları kullanmasını istiyoruz" sözleriyle anlattı. Kaşık oyma sürecinin ustalık gerektirdiğini vurgulayan Yıldızeli, "Ben bir kaşığı 2 ila 3 günde tamamlıyorum, ancak ustam bir kaşığı 6 saatte yapabiliyor. Zamanla hızlanmayı umuyorum. Belki ileride benim de bir çırağım olur" dedi. Ahşap kaşık kullanımının sağlığa olan faydalarına dikkat çeken ikili, doğal malzemelerin mutfak kültüründe daha fazla yer alması gerektiğini savunuyor. Yıldızeli ve Heper, el işçiliğiyle ürettikleri kaşıkların yaygınlaşması için çalışmalarına devam edeceklerini belirtiyor.

Uzmanlar Uyardı: Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Büyüyor Haber

Uzmanlar Uyardı: Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Büyüyor

Müsilaj Yeniden Göründü Marmara Belediyeler Birliği'nin 50. yılı kapsamında Bursa’da düzenlenen etkinlikte, Marmara Denizi ve müsilaj tehlikesi ele alındı. Programda konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağı olan planktonların aşırı çoğalması sonucu oluştuğunu belirtti. Deniz yüzeyinin sıcaklığının 10,5 dereceye ulaştığını vurgulayan Sarı, "Deniz şartlarında 40-50 yıllık rekorlar kırılıyor. Kirlilik önlenmezse müsilaj felaketi kaçınılmaz" dedi. Deniz Kirliliği Sorunu Çözülmedi Sarı, 1980'li yıllardan bu yana belediyeler ve hükümetler değişse de Marmara Denizi’ne atık deşarjının değişmediğini belirterek, şu tespitlerde bulundu: Evsel atıkların sadece %51,7’si ileri biyolojik arıtmadan geçiriliyor. Bandırma’da arıtma tesisi yok, sadece pompalama tesisi var ve atıklar doğrudan Marmara Denizi'ne deşarj ediliyor. Denize kıyısı olan belediyeler atıklarını pompalarla basıyor, ancak bu atıklar Marmara'da kalıyor. Saros Körfezi'ne Kadar Yayıldı Sarı, 2021’de hazırlanan eylem planı uygulanmış olsaydı bugün müsilaj sorununun yaşanmayacağını belirterek, müsilajın Kuzey Ege’deki Saros Körfezi’ni bile etkilediğini söyledi. Müsilaj nedeniyle deniz çayırlarının, mercanların ve midyelerin zarar gördüğünü, balıkçılık ve turizmin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Sarı, "Nisandan itibaren müsilaj yüzeye çıkacak. Küçük balıkçılar perişan durumda. Harekete geçmezsek Marmara’yı kaybedeceğiz" dedi.

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek Haber

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek

Küçük Ölçekli Balıkçılara Destek Başvuruları Başladı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği kapsamında 2025 yılı destek başvuruları 19 Şubat - 18 Nisan tarihleri arasında alınacak. Deniz ve iç sularda faaliyet gösteren küçük ölçekli balıkçılar, destekten yararlanmak için gemi ruhsatlarının kayıtlı olduğu il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilecek. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu tür destek programları, küçük ölçekli balıkçılığın ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliğini güvence altına almayı hedefliyor" diyerek, başvuru şartlarını sağlayan balıkçıları kayıt yaptırmaya çağırdı. Kadın Balıkçılara Özel Destek 2025 yılı için balıkçı gemilerinin boyuna göre destekleme ödemesi yapılacak: 4,99 metreye kadar olan gemilere: 5 bin TL 5-7,99 metre arası gemilere: 8 bin TL 8-9,99 metre arası gemilere: 10 bin TL 10 metre ve üzeri gemilere: 12 bin TL Ayrıca, 25 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla gemi sahibi veya ortağı olan kadın balıkçılar, başvuru tarihinde sahipliklerinin devam etmesi ve bizzat başvurmaları halinde, destekleme tutarının %35 fazlasını alacak. Ancak, bu tarihten sonraki sahiplik değişiklikleri destek hakkı doğurmayacak. Detaylı bilgiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmî internet sitesinden veya il-ilçe tarım müdürlüklerinden ulaşılabilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.