TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Güneş Enerjisi

AGRONEWS - Güneş Enerjisi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güneş Enerjisi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin'de tarıma destek: GES ve organik üretime 215 milyon TL Haber

Mersin'de tarıma destek: GES ve organik üretime 215 milyon TL

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 3. Uluslararası Tarsus Festivali'nde düzenlenen 'Küresel İklim Krizi, Tarım ve Onarıcı Tarıma Geçiş' söyleşisinde önemli açıklamalarda bulundu. Belediyenin tarıma verdiği desteğin bu yıl yüzde 80 artışla 215 milyon TL'ye yükseldiğini belirten Seçer, onarıcı tarım uygulamalarına özel önem verdiklerini vurguladı. Güneş enerjisi santrallerine (GES) verilen desteklerin aslında bir onarıcı tarım uygulaması olduğuna dikkat çeken Seçer, sulama kooperatiflerine yüzde 50 hibe desteği sağlayarak yenilenebilir enerji kullanımını teşvik ettiklerini açıkladı. Ayrıca organik tarımı desteklemek amacıyla Balandız'ın sarı buğdayı ve Gülnar'ın nohutu gibi yerel ata tohumlarının kullanımını özendirdiklerini belirtti. Belediyenin "Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim" projesi kapsamında 300 yeni çiftlik kurulduğunu ve bunların yarısının kadın çiftçilere ait olduğunu söyleyen Seçer, 5 yılda bölgeye 20-25 bin küçükbaş hayvan kazandırdıklarını ifade etti. Bu desteklerin yanı sıra fide, fidan, hayvancılık ve sulama borusu gibi alanlarda da çiftçilere doğrudan yardım sağladıklarını belirtti. Söyleşide dünya piyasalarında gıda fiyatlarının düşüş eğiliminde olmasına rağmen Türkiye'de artış gösterdiğine dikkat çeken Seçer, tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini vurguladı. Programın sonunda üretici kadın stantlarını ve Yeryüzü Pazarı'nı ziyaret eden Başkan Seçer, yerel üreticilerle bir araya geldi. Kaynak: Mersin Belediyesi

Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor Haber

Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor

Almanya'nın Fraunhofer ISE şirketinin yürüttüğü yeni araştırmalar, güneş panelleri ile tarım ürünlerini bir arada kullanmanın, hem tarım verimliliğini hem de elektrik üretimini artırabileceğini ortaya koydu. “Model Bölge: Baden-Württemberg için Agrivoltaikler” isimli araştırma projesinde elde edilen sonuçlar, tarım ürünlerinin kısmi gölgede büyümesinin avantaj sağladığını ve bu ürünlerin panellerin soğutulmasına yardımcı olarak elektrik üretim kapasitesini artırdığını gösterdi. Tarımsal Fotovoltaik ve İlk Sonuçlar Konstanz Gölü'ndeki Kressbronn'da kurulan elma ağaçları üzerindeki agrivoltaik sistemlerde yapılan iki yıllık araştırma sonucunda, güneş panelleri altındaki tarım alanlarında %70 daha az pestisit kullanımı ve %50 daha az sulama ihtiyacı belirlendi. Ayrıca, simülasyonlara göre paneller %20 daha fazla elektrik üretiyor. Araştırmacılar, bu artışı bitkilerin buharlaştırıcı soğutma etkisine ve panellerin arka havalandırmasına bağlıyor. Verim Artışı ve Arazi Kullanımı 2018'de yapılan denemelerde, güneş panellerinin altında yetiştirilen ürünlerin veriminde önemli artışlar gözlemlendi. Kereviz , kışlık buğday %3 verim artışı sağlarken, yonca otunda %8 oranında düşüş yaşandı. Özellikle patates üretiminde, hektar başına arazi kullanım verimliliği 6'ya çıktı. Bu sonuçlar, agrivoltaik sistemlerin, tarımsal verimlilikte ve enerji üretiminde önemli avantajlar sunduğunu kanıtlıyor. Geleceğe Yönelik Pilot Projeler Şu anda 13 farklı lokasyonda geliştirilen pilot tesisler, meyve, çilek, ekilebilir araziler ve çayırlar için özel olarak tasarlandı. Bu sistemler, çeşitli uygulama alanlarını ve teknolojileri test etmeyi amaçlıyor. Proje, yalnızca Almanya’da değil, dünya genelinde en büyük agrivoltaik araştırma projelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Adıyaman güneşini enerjiye çeviriyor Haber

Adıyaman güneşini enerjiye çeviriyor

Sadece arazileri değil işletmelerin çatılarını da kaplayan güneş panelleri, karbon salınımının azalmasını sağlıyor. Günlük güneşlenme süresi Türkiye’de 7,5 saat iken, Adıyaman’da bu süre 8,11 saat ile ülke ortalamasının üzerinde yer alıyor. Yıllık ortalama 286 gün güneş alan Adıyaman’da, güneş enerji santrali sayısı 2021 yılında 134 adet iken 2024 yılında bu sayı 250’ye çıktı. Güneş tarlalarında yıllık üretilen enerji miktarı 220 bin megavatsaate ulaştı. Adıyaman’da binlerce dönüm arazi, kurulan paneller ile ‘güneş tarlalarına’ döndü. Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle güneş enerji sistemlerini tercih ediyor. Fabrikaların çatılarını güneş enerji panelleri kaplıyor. Çevre dostu ve ekonomik olarak cazip olması nedeniyle yenilenebilir enerjinin başında gelen güneş enerjisi sistemleri, karbon azaltımına da önemli katkı sağlıyor. Yurt dışına ihracat yapan firmalardan, 2026 yılından itibaren sınırda ‘karbon vergisi’ adı altında bir vergi öngörülüyor. Yenilenebilir enerji kullanan işletmelerin bu vergiden muaf olacağı ifade ediliyor. Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Ömer Çelebi, Adıyaman’ın güneş enerji yatırımı için önemli bir lokasyon olduğunu belirterek, “Güneş enerji santralleri kurulumunda iki önemli paradigma vardır. Birincisi güneş ışınının miktarı, ikincisi ise güneşlenme süresidir. Türkiye’nin farklı noktalarında farklı ışınım değerleri görmekteyiz. Adıyaman, Türkiye ortalamasının bayağı bir üstünde değere sahiptir. Örnek vermek gerekirse, Adıyaman’da aynı güçte aynı megavatta kurduğunuz enerji santrali, Trabzon’dan, Rize’den veya kuzeyde güneşlenme süresi düşük olan yerlerden daha fazla enerji üretiyorsunuz. Adıyaman güneş enerji yatırımı bakımından çok önemli bir lokasyondur. Son yıllarda güneş enerji santrallerinin sayısında ciddi bir artış yaşandı. Adıyaman’da 250’ye yakın bir santral olduğunu bilmekteyiz” dedi. İşletmeler için güneş enerji sistemlerinin önemli olduğunu dikkat çeken Başkan Çelebi, “2026 yılından itibaren sınırda karbon vergisi diye bir vergi öngörülüyor. Bu karbon vergisi de, yenilenebilir enerji alanında tüketim yapan, ürünü yenilenebilir enerji kaynağından yada güneşten olan sanayiciler daha avantajlı duruma gelecek. Bu noktada karbon vergisinden muaf tutulmak babında da sanayicilerin güneş enerji santralleri kurması ve işletmesi önemli hizmetler sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Osmancalı Yunusemre ile kalkınıyor Haber

Osmancalı Yunusemre ile kalkınıyor

Bölgede kurulan 40 adet güneş enerji paneli ile tarımsal sulama göletine saatte 20 ton su basılıyor. Kırsal kalkınma çalışmalarına önem veren Yunusemre Belediyesi, Osmancalı Mahallesi’nde hayata geçirdiği Güneş Enerji Sistemi ile tarımsal sulama sistemine büyük katkı sağlıyor. 40 adet güneş enerji paneli ile kurulan sistem sayesinde 15 beygir gücündeki dalgıç pompadan sulama göletine saatte 20 ton su basılıyor. Yapılan çalışmadan dolayı Yunusemre Belediyesi’ne teşekkür eden Osmancalı Mahalle Muhtarı Bekir Akdeniz, bölgede yaşayan vatandaşların ürün yetiştirirken su yetmeyecek diye düşünmelerine gerek kalmadığını belirtti. Akdeniz, “Göletimizde önceden su yetmiyordu. Paneller yapılınca buradan çıkan su gölete takviye olarak veriliyor. İnşallah bundan sonra vatandaşlarımız istediği ürünü yetiştirebilecek. 40 adet güneş enerji panelimiz var. 140 metre derinlikte 15 beygirlik pompa çalışıyor. Pompadan giden su da gölete iletiliyor. Zaten göletten itibaren de dağıtım sistemimiz de hazırdı. Burada suyumuz yetmiyordu. Eylül-Ekim aylarında su sıkıntısı sebebiyle üreticilerimiz tarımsal sulama yapabilmek için tankerle tarlalarına su taşıyordu. Artık su yetmeme durumu yaşamayacağız. Vatandaşımız rahat edecek. Desteklerinden dolayı Yunusemre Belediyesi’ne ve Belediye Başkanımız Semih Balaban’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Güneş kolektörlerinin kullanım alanları arttı Haber

Güneş kolektörlerinin kullanım alanları arttı

Sıcak suya kolay, çevreci ve pratik ulaşım imkânı sunan kolektörler, depo ve montaj şaseleriyle çatılardaki görüntü kirliliğinin de önüne geçiyor. Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından oldukça zengin bir ülke. Günlük ortalama 7.5 saat güneşlenme süresine sahip olan Türkiye’nin, yılda ortalama 2 bin 640 saat güneş ışığı aldığı ve yaklaşık 380 milyar kilowatt/saat güneş enerjisi potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlara bu rakamların, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirtiyor. Son yıllarda dünyadaki en uygun enerji kaynaklarından biri olduğunu ispat edilen güneş enerjisi, herkesin evlerde kullanabileceği basit yapılar haline dönüşmeye başladı. Teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen güneş kolektörlerinin, evlerden tarlalara kadar farklı alanlarda kullanımında da artış söz konusu. Güneş enerjisiyle kesintisiz sıcak su imkanı Birçok ülkeden daha fazla güneş enerjisinden enerji üretme potansiyeli olan Türkiye’nin bulunduğu konum itibarıyla oldukça avantajlı olduğunu belirten Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Canlı, başta Akdeniz ve Ege olmak üzere yıl boyu güneş alan sahil şeridine sahip bölgelerde, sıcak su temin ederken ciddi oranda enerji tasarrufunun sağlandığı güneş enerjili su ısıtma sistemlerinin tüketicilerin ilk tercihi olduğunu belirtti. Baymak’ın yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan iklimlendirme ürün ve çözümleri ile Türkiye’nin enerji dönüşümünün öncüleri arasında yer aldığının altını çizen Canlı, yüksek verimliliğe sahip güneş kolektörü paket sistemleri ile hem sürdürülebilirliğe hem de tüketicilerin tasarruf etmelerine katkı sağladıklarını vurguladı. Canlı, güneş kolektörleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şirketimizin güneş enerjisi depo ve montaj şaseleri ile konforlu sıcak suya kolay ve pratik bir şekilde ulaşılabilirken, çatılardaki görüntü kirliliği de son buluyor. Kolay kurulumu ve kullanımı yanı sıra; farklı iklim koşullarına karşı dayanıklı olan Baymak güneş kolektörü paket sistemleri, bulunduğu bölgeye göre 12 aya kadar güneş enerjisi kullanarak hijyenik sıcak su sağlıyor. Ayrıca, Baymak güneş kolektörünün özel iç yüzeye sahip depoları, zararlı bakteri oluşumunun da önüne geçiyor.” Yüzde 50’ye varan tasarruf sağlıyor Canlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Hijyenik su sağlamanın yanı sıra Baymak güneş kolektörleri dayanıklılık ve kalitesiyle öne çıkarken kurulumu da kolay. Çatı veya bahçe gibi açık alanlara yerleştirilerek mekânların sıcak su ihtiyacını karşılayan güneş kolektörleri, elektrik veya doğal gaz gibi geleneksel enerji kaynaklarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Yapılan araştırmalar, güneş kolektörlerinin yılda ortalama yüzde 20-50 arasında enerji tasarrufu sağladığını ortaya koydu. Ancak kullanılan cihazın özelliklerine, kurulum ve bakımına, kullanıldığı yere ve iklim koşullarına bağlı olarak bu oranlar değişebiliyor. Ticari binalarda kullanılan daha büyük güneş kolektörleri ise daha yüksek enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Baymak güneş kolektörleri ayrıca, depoda bekleyen suyun zararlı olabilecek etkinlerinin önüne geçen, paslanmayan özel yapısı ile hijyenik/sağlıklı kullanım suyu sağlıyor” şeklinde konuştu.

Kurduğu büyükbaş hayvan çiftliğinin elektriğini GES ile karşılıyor Haber

Kurduğu büyükbaş hayvan çiftliğinin elektriğini GES ile karşılıyor

Yozgat’ta devlet desteğiyle büyükbaş hayvan çiftliği kuran serbest veteriner hekim Altan Gültekin, çiftliğin enerji ihtiyacını Güneş Enerji Sistemi (GES) ile karşılıyor. Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde 18 yıldır serbest veteriner olarak çalışan Altan Gültekin, 2021 yılında büyükbaş hayvan çiftliği kurmaya karar verdi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle büyükbaş hayvan çiftliği kuran Gültekin, yurt dışından getirdiği simental cinsi 93 inekle aylık 70 ton süt elde etmeye başladı. Çiftliğin aylık 80 bin lira olan elektrik ihtiyacını karşılamak için TKDK’nin GES hibe desteğinden de yararlanan Gültekin, 2023 yılında işletmenin 3 bin metrekare çatısını 360 kW gücünde güneş enerji panelleriyle kapladı. Aylık 80 bin lira olan elektrik giderini GES ile sıfıra indiren Gültekin, ürettiği fazla enerjiyi de dağıtım şirketine satarak ekonomisine katkı sağlamaya başladı. İki veteriner hekimle çiftlikte doğum, suni tohumlama, hayvan sağlığı gibi birçok çalışmayı yürüten Gültekin, TKDK desteğiyle süt üretimi üzerine kurdukları büyükbaş hayvan çiftliğinde günde iki kez sağımla inek başına ortalama 25 litre süt alarak ekonomiye katkı sağlıyor. “365 kW enerji üretiyoruz” İşletmelerini AB Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) sayesinde kurduklarını söyleyen Gültekin, “Burayı 2021 yılında IPARD destekli kurduk, şu an 93 baş anaç hayvanımız var. Geçen yıl geldikleri için 93 başta yavrumuz var. İkinci doğumlarımız da devam ediyor. Buraya yine IPARD ile 2023 yılında GES projesi kurduk, 365 kW güneş enerjisi üretmekteyiz. Bu ürettiğimiz enerjinin kendi kullandığımız kadarını da devletimize satmaktayız. Soğutma tanklarımız, yem karma makinesi, ısınma olsun bütün enerji giderlerimizi elektrikle sağlıyoruz. Bu proje bize ek gelir sağlıyor. Çevre için de iyi bir uygulama, büyük bir karbon salınımı da oluyordu, o sorunu da bitirdik.” dedi. “Aylık 80 bin lira gider sıfıra indi” Gültekin, geçen yıl işletmesinin çatısına yaptırdığı GES ile 80 bin liralık elektrik giderlerini sıfıra indirdiğini belirten Gültekin, “Bütün çiftçilerimize bu projeleri öneriyoruz. Sarıkaya ilçemizde IPARD projeli 30 çiftliğimiz var. Çoğu arkadaşımıza yardımcı oluyor ve hep birlikte hareket ediyoruz. Bizim hem süt birliğimiz hem de kooperatifimiz var. Ne yaparsak ne iş yaparsak organize oluyoruz ve bu da bizim için ekonomik olarak kar etmemizi sağlıyor. Çiftliğimizde aylık ortalama 80 bin lira kadar elektrik giderimiz oluyordu. Şimdi bu 80 bin lira ile hem elektrik masraflarımızı karşılıyoruz hem de bize de aylık 40 bin lira gibi getiri sağlıyor. Mevsime göre de bu gelir değişiyor. Gün uzadıkça bizim GES’ten gelirimiz de artıyor. Devletimizin destekleri olmasa bu tesisi kurmamızın imkanı yoktu, devletimiz var olsun, daim olsun” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.