TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Güneş Paneli

AGRONEWS - Güneş Paneli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güneş Paneli haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzincan’da Basınçlı Sulamaya Yüzde 50 Hibe Desteği Haber

Erzincan’da Basınçlı Sulamaya Yüzde 50 Hibe Desteği

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da tarımsal üretimde su kullanımını azaltmak ve verimi artırmak amacıyla modern basınçlı bireysel sulama sistemlerine yönelik yüzde 50 hibe desteği verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında sunulan destekle, üreticilerin daha kaliteli ve pazar odaklı üretim yapmaları hedefleniyor. Bakanlık tarafından yayımlanan uygulama tebliği doğrultusunda Erzincan’da başvurular başladı. Çiftçiler, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurularını yapabilecek. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, başvuruların 11 Nisan 2025’te sona ereceğini duyurdu. Hibe desteğinden yararlanmak isteyen üreticiler; Tarla içi damla sulama sistemi kurulması, Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması, Tamburlu sulama sistemi kurulması, Güneş enerjili sulama sistemi kurulması, Tarımsal sulama amaçlı güneş enerji sistemleri, Akıllı sulama sistemleri gibi yatırımlar için başvuruda bulunabilecek. Gerçek ve tüzel kişilere 10 milyon TL’ye kadar olan yatırımların KDV hariç yüzde 50’si hibe olarak verilecek. Sulama sistemleri kapsamında güneş panelleri, pompalar, filtreler, kontrol üniteleri, vanalar, sensörler ve meteoroloji istasyonları gibi tarla içinde kullanılan ekipmanlara destek sağlanacak.

Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor Haber

Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor

Almanya'nın Fraunhofer ISE şirketinin yürüttüğü yeni araştırmalar, güneş panelleri ile tarım ürünlerini bir arada kullanmanın, hem tarım verimliliğini hem de elektrik üretimini artırabileceğini ortaya koydu. “Model Bölge: Baden-Württemberg için Agrivoltaikler” isimli araştırma projesinde elde edilen sonuçlar, tarım ürünlerinin kısmi gölgede büyümesinin avantaj sağladığını ve bu ürünlerin panellerin soğutulmasına yardımcı olarak elektrik üretim kapasitesini artırdığını gösterdi. Tarımsal Fotovoltaik ve İlk Sonuçlar Konstanz Gölü'ndeki Kressbronn'da kurulan elma ağaçları üzerindeki agrivoltaik sistemlerde yapılan iki yıllık araştırma sonucunda, güneş panelleri altındaki tarım alanlarında %70 daha az pestisit kullanımı ve %50 daha az sulama ihtiyacı belirlendi. Ayrıca, simülasyonlara göre paneller %20 daha fazla elektrik üretiyor. Araştırmacılar, bu artışı bitkilerin buharlaştırıcı soğutma etkisine ve panellerin arka havalandırmasına bağlıyor. Verim Artışı ve Arazi Kullanımı 2018'de yapılan denemelerde, güneş panellerinin altında yetiştirilen ürünlerin veriminde önemli artışlar gözlemlendi. Kereviz , kışlık buğday %3 verim artışı sağlarken, yonca otunda %8 oranında düşüş yaşandı. Özellikle patates üretiminde, hektar başına arazi kullanım verimliliği 6'ya çıktı. Bu sonuçlar, agrivoltaik sistemlerin, tarımsal verimlilikte ve enerji üretiminde önemli avantajlar sunduğunu kanıtlıyor. Geleceğe Yönelik Pilot Projeler Şu anda 13 farklı lokasyonda geliştirilen pilot tesisler, meyve, çilek, ekilebilir araziler ve çayırlar için özel olarak tasarlandı. Bu sistemler, çeşitli uygulama alanlarını ve teknolojileri test etmeyi amaçlıyor. Proje, yalnızca Almanya’da değil, dünya genelinde en büyük agrivoltaik araştırma projelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türkiye'nin güneş enerjisi gücü 10 bin megavat sınırını geçti Haber

Türkiye'nin güneş enerjisi gücü 10 bin megavat sınırını geçti

AA muhabirinin Türkiye Elektrik Anonim Şirketinden (TEİAŞ) aldığı verilere göre, Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 16 Mayıs itibarıyla 104 bin 600 megavata, güneş enerjisi kurulu gücü ise 10 bin 7 megavata ulaştı. Güneş enerjisinde 2014'te 40 megavat olan kurulu güç, yaklaşık 10 yılda 10 bin megavatı aşarak büyümesini sürdürdü. Ağırlıklı olarak lisanssız santrallerin oluşturduğu güneş enerjisi kurulu gücü "dağıtık" yapısıyla öne çıkarken, Türkiye'nin 78 ilinde farklı ölçekte güneş enerjisi santrali bulunuyor. Güneşte hedefin 5'te 1'ine erişilmiş oldu Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 bin megavat güneş kurulu gücünün aşılmasının sektör için son derece önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek,"Güneş, diğer yenilenebilir enerji teknolojilerine göre maliyetlerinin düşmesinin biraz daha fazla zaman alması dolayısıyla belki daha geç yola çıktı ancak şu anda çok hızlı yol alıyor." ifadelerini kullandı. Özkök, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 19 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılan Ulusal Enerji Planında güneş kurulu güç hedefinin 2035 itibarıyla 52 bin 900 megavat olarak açıklandığını anımsatarak, bu hedefin yaklaşık 5'te 1'ine erişilmiş olduğunu belirtti. Türkiye'de güneş enerjisi sektörünün hem lisanslı hem de lisanssız santraller alanında hızlı bir şekilde ilerlediğinin altını çizen Özkök, şunları kaydetti: "Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA), son Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) uygulamasında yapılan döviz bazlı eskalasyona dayalı revizyonlar, depolamalı güneş santralleri alanında açılan kapasiteler gibi etkenler sayesinde bundan sonraki kurulu güç artışının daha hızlı gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ulusal Enerji Planı'ndaki hedeflere ulaşmak için her yıl 3 bin megavatlık kurulu güç gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Sektör de bunu yapabilecek kapasite, bilgi birikimi ve kararlılığı haizdir. Burada öne çıkan sorun finansman olarak nitelendirilebilir. Öte yandan lisanssızlardaki dağılımın yüksek olması güneşi ülkemizin her yanında yaygınlaştırmıştır. Elbette Konya bu alanda öne çıkmaktadır ancak ışınım oranları yüksek olan güney illerimizdeki güneş yatırımlarının ve ayrıca deprem bölgesindeki iller özelinde açıklanan kapasiteler sayesinde buralardaki kurulumların daha da artacağını öngörebiliriz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.